Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   590 / 590
(#) mohinger válasza atis76 hozzászólására (») Aug 17, 2026 /

Ha az idődbe belefér és az utókornak szeretnéd felújítani, akkor nagyon szép gesztus mindenképpen.
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Aug 17, 2026 /

Épp ma találtam egy Grundig RF 640 rádiót az utca elejében borzalmas állapotban. A skála lapja szerencsére sértetlen maradt. A nyomtatómba nem fér el, hogy beszkenneljem de majd fehérváron megcsinálom. Valaki nem tart rá igényt donornak vagy bárminek?
(#) Kinka István válasza atis76 hozzászólására (») Aug 22, 2026 /

Nézd át a "Kádár" könyveket, előfordulhat abban is. (Az enyémek most nem elérhető helyen vannak.)
(#) tdi75 válasza atis76 hozzászólására (») Aug 22, 2026 /

Ezt mindenképp fel kéne újítani. (Én legalábbis megtenném) Ez egy nagyon ritka erősítő. Én mostanság egy VR102-vel bajlódok, csak lenne több időm a kimenőtrafót kéne tekerni.
(#) tiko77 hozzászólása Hé, 23:21 / 3

Philips Olympia W 1790

Üdvözlet Mindenkinek!
Már régen jártam erre, nincs túl sok időm, most viszont sikerült vennem egy a tárgyban említett rádiót. Régi álmom valósul meg szép lassan, ez egy amolyan ilyen volt ilyen lett történet. Kihasználva a jó időt egyenlőre a külsőre koncentráltam, a belső marad a hosszú téli estékre. Szeretném a lehetőségeimhez képest a legalaposabban felújítani, ragaszkodva a korhű megoldásokhoz. Pédául a hangszóró vásznat ahol elvált a kerettől az eredeti módon, enyvet használva ragasztottam, a külső lakkozás sellakk, (sajnos a politúr minőségtől messze van.) Az eredeti hangszóróvászon szakadásait fixáltam, a skálaüvegen belülről rengeteg légyszar volt, ezt próbáltam amennyire lehetett letakarítani.
Sajnos ítt lett egy sérülés amit én okoztam, nem kis bosszúság volt de próbáltam helyrehozni.
A külső már alapos takarítás után nézett ki az első pár képen láthatóan, a hangszórót, a porvédő huzatát, a dobozt is javítani kellett. A belseje sincs túl jó állapotban, ha valakinek lenne ötlete hogy a kifolyt kondik marta felületet hogy tudnám szebbé tenni a teljes újrafestés nélkül annak örülnék, szeretnék minél többet megőrizni az eredeti állapotból. A meglévő kondenzátorok felújítását is úgy tervezem hogy a régi külsőbe kerül az új alkatrész. Egyenlőre ennyire jutottam.
A hozzászólás módosítva: Hé, 23:22
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Hé, 23:27 / 14

És a végeredmény...
Közben a gombokat is megtisztítottam, szerencsére mind eredeti, egyenlőre nem kerültek fel.
(#) passenger78 hozzászólása Kedd, 21:23 /

Terta T 325 rádió 33kOhm ellenállás megfejtése

Sziasztok!
Elnézést, ha rossz helyre írok, van itt még pár ilyen rádiós topic. Szóval épp egy Terta T 325-ös rádiót restaurálok. Találtam hozzá leírást, kapcsolási rajzot, de sajnos nem minden pont úgy van benne, mint ahogy a kapcsolási rajzon. 98%-ban megegyezik, annyi eltérést találtam, hogy:
1. a bekapcs gomb kapcsolt oldalán két 4.7nF-os biztonsági/szűrő kondi helyett csak az egyik lábon van egy, a másikon nincs.
2. 100pF kondiból három helyett csak kettőt találtam, ebből egyik a rajz szerinti helyén van, a másik a bekapcsgomb potméterének két lábát köti össze. Harmadik meg sehol sincs.
3. ez az igazi kérdés, végig ellenőriztem minden kondit, ellenállást, de van itt egy misztikus darab, amivel nem jutok dűlőre.

Csatoltam a kapcsolási rajzot, meg egy képet, amiből kiderül, hogy mi a bajom: a kapcsolási rajzon van egy ellenállás, ami a rajzon 33kOhm-os. Egyik lábán egy 12k-s ellenálláshoz vezet, másik lábán - egyebek mellett - egy 2.2k-shoz. A képen viszont az látszik, hogy ott nem 33k-s van beszerelve, hanem egy 3,3k-s. Nem tűnik nagyon taknyoltnak, szépen precízen van beforrasztva, mintha gyárilag lenne ilyen. Nem tudom eldönteni, hogy itt most a kapcsolási rajz a rossz, és kihagytak egy tizedes vesszőt, vagy valaki már járt ebben a cuccban (esetleg pont a melós, aki 70 éve összerakta nézte be), és véletlenül 33k helyett 3,3k-t rakott bele. Mit gondoltok, a kapcsolási rajz hazudik, vagy valaki ezt megpiszkálta/benézte?

Előre is nagyon köszi a segítséget.
(#) Gafly válasza passenger78 hozzászólására (») Kedd, 22:09 /

Szerintem jó ott az az ellenállás, és nem tévedett a szaki.
(#) mikrodigit válasza passenger78 hozzászólására (») Kedd, 23:08 /

Az a 3,3 kohm ellenállás az első csövek tápfeszültségét szűri. Szerintem ez a helyes érték és nem a 33 k. Egyébként Te magad is meggyőződhetsz róla egy voltmérővel: a rajz szerint az egyik lábán 220 V-ot, a másikon 170 V-ot (vagy kb. ehhez hasonlót) kellene mérned működés közben.
(#) VJ72 válasza passenger78 hozzászólására (») 7:42 /

A Kádár könyvekben szereplő rajzok sok hibát tartalmaznak sajnos.
Egy másik rajz. Bővebben: Link
(#) passenger78 válasza mikrodigit hozzászólására (») 8:09 /

Okés, nagyon köszi! A "működés közbentől" még sajnos elég messze vagyunk, de megnézem majd. Amúgy is le akarom majd tesztelni a feszültségeket, ha odajutunk.
(#) tiko77 válasza passenger78 hozzászólására (») 8:46 /

Szia!
A kapcsoló utáni kondikat sokszor csak kicsípték ha zárlatosak lettek, ezért hiányozhat. A kapcsoló érintkezőit védi a szikrák okozta beégéstől (már ha ott van). Lehet hogy a hiányzó 100pF is így járt.
A hozzászólás módosítva: 8:52
(#) VJ72 válasza tiko77 hozzászólására (») 9:02 / 1

A két 4,7nF kondenzátor a keresztmodulációs búgás csökkentése miatt van ott nem a kapcsolót védi.
(#) tiko77 válasza VJ72 hozzászólására (») 9:11 /

Igaz, köszi a helyesbítést, amire én gondoltam az a kapcsoló érintkezőkkel párhuzamosan lenne kötve.
(#) passenger78 válasza tiko77 hozzászólására (») 11:31 /

Okés, egyelőre elfogadom az érvelést, hogy egy tizedesvesszőt lehagytak a kapcsolási rajzról. Viszont egy dologban segítsetek még kérlek, ha tudtok: sajnos aki utoljára itt járt ebben a masinában, az úgy döntött, hogy a finomhangoló mechanika az felesleges, úgyhogy azt újra kell gyártanom. Amit meg is oldok, mert mindenem megvan hozzá. Amihez viszont nincs fantáziám, az az, hogy vajon a finomhangoló mutatóját hogyan húrozták rá a sínen lévő kis kocsira, ami a fő mutatót huzigálja. A nagyot már újrahúroztam, szerencsére az viszonylag intuitív volt, és ki tudtam találni, hogy hogy volt kötözgetve.
Viszont Itt van ez a kocsi, amire a kicsi mutató húrja szinte biztosan rá volt valahogy applikálva, mert pontosan a nagy mutató felett mozog (ahogy a youtube videókon láttam, a negymutató és az üveg között). És nagyon adja magát, hogy azok a hornyok meg hajlatok nem véletlenül vannak azon a kocsin (ld. fotó). Arról tudna valaki egy képet küldeni, vagy videót, vagy bármit, amiből kiderül, hogy a kicsinek a húrja az pontosan hogy volt átvezetve ezen a kocsin?
Köszi előre is!

hangolo.jpg

(#) tiko77 válasza passenger78 hozzászólására (») 12:19 /

Találtam két képet, hátha segít.
Én a zöld szerint csinálnám bár nekem sem egyértelmű a képek alapján, élőben még nem volt szerencsém ehhez a készülékhez szóval csak tipp.
Ez a közvetlen link: https://www.bertibenis.it/Terta%20T325%20E.htm
(#) passenger78 válasza tiko77 hozzászólására (») 12:54 /

Köszi!
Az a baj, hogy az enyém az bár elektronikailag majdnem tök ugyanez a masina, valószínűleg vagy egy korábbi, vagy egy későbbi verzió, mint az, amit küldtél. Ha megnézed a csatolt képet, ezen a finomhangoló az egy ilyen vízszintesen mozgó tekercs egy csőben a kép jobb közepén, amit a függőleges tengely csavargatásával mozgatsz. A tengely végére jön egy másik tengely (tengelyösszekötővel), ami kimegy a fémházon kívülre, és annak a tetején van a csiga, ami nem függőlegesen áll (mint a tiéden), hanem az is vízszintesen, és az ezen átfűzött skálahúr tekergeti a tengelyt.
De azért segít a fotó, mert azt a részét, ami a kicsi mutatót mozgatja talán az enyémen is úgy csinálták meg, mint ahogy a második csatolt képeden van. Csak akkor a kocsin lévő hornyok funkcióját nem értem, hogy az minek van, amikor a Te képeden sem vezettek keresztül azokon semmit.

hangolo2.jpg

Következő: »»   590 / 590
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem