Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » AI/MI/LLM avagy a mesterséges intelligencia felhasználása
Témaindító: Skori, idő: Szept 12, 2026
Arra gondoltam, hogy mivel az élet szinte minden területén jelen van az AI (az elektronikában is), telán összefoghatnánk az ezzel kapcsolatos kérdéseket egy témában. Azaz, hogyan tudjuk jól használni az AI-t. Milyen modellek érhetők el az interneten (chatgpt, gemini, deepseek, grok stb...) és melyik miben erős, és mire nem alkalmas.
Nyitásképpen egy érdekesség: többektől hallottam, hogy a claude.ai meglehetősen jól sikerült, így gondoltam teszek vele egy próbát. Egy olyan feladatot bíztam rá, ami nekem kimondottan nehezen megoldható lett volna, és nem is feltétlenül volt szükségem az eredményre, az egész inkább csak egy kísérlet volt. Mivel otthon a NAS-on DSM fut, ami legy linux alapú rendszer, ezen az egyik legnépszerűbb fájlkezelőt is szoktam használni a Midnight Commandert. Ez egy nyílt forráskódú, és free program. A forráskódja sok-sok fájlból áll, mindenféle függőséggel, egyszerű halandó számára kb. kezelhetetlen. Tehát a többség csak feltelepíti és használja. Arra gondoltam milyen jó lenne ebből egy hordozható verzió, aminek nincsenek függőségei, simán felmásolható lenne és működne, de ebből nincs ilyen verzió az interneten, soha nem adtak ki ilyet a fejlesztői. Tehát a feladat, claude.ai-nak: Az interneten elérhető Midnight Commander forráskódjából szeretnék egy linux alatt futtatható, statiokus binárist fordítani, a lehető legkevesebb függőséggel. Nincs semmilyen fordító eszközöm (compilerem) telepítve, és linux.om is jelenleg csak az van, ami a NAS-on elérhető. És a kapott válasz (nem szószerint): ok. felépítek neked egy docker konténert (sima szöveges parancsfájl, amit csak importálnod kell) ebben lesz a teljes fordítókörnyezet, amely majd letölti a forrásfájlokat, majd a fordítót megfelelően paraméterezve elkészíti a binárist. Ezután a binárist kimásoljuk a konténerből, és a konténer maga eldobható. Aztamindenit! Oké, csináljuk. Első nekifutása halomnyi hibauzenet linux alatt. Odamásoltam a chat ablakba: csinálj vele valamit... Ok módosítunk a konfigon, importáld ezt, ezzel a parancssal... Az eredmény kevesebb hibaüzenet. Vissza az elejére. Harmadik körben elkészült a bináris, egyetlen fájl, és elindul linux alatt! Persze full fapad, pl. nincsenek skin-ek, néhány warning, de megy! Oki. tegyük egy mappába, másoljuk mellé a skineket, és csináljukn egy kis shell szkriptet az indításhoz, és hurrá: kész! Tehát van egy Portable Midnight Commenderem Linux-ra!
A kép lemaradt, így néz ki az eredmény. Van egy olyan érzésem, hogy AI nélkül ezt kb. egyik jelenlevő fórumozó sem tudta volna elkészíteni.
Nyilván ebben a fórumban az Elektronikai célú felhasználás lenne az elsődleges, de ez most egy friss tesztelés eredménye volt, és szerintem eléggé érdekes, hogy merre is tart, és mik a határai ennek! A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2026
Helló!
Van már pár AI topic, nem biztos, hogy erre nyitottam volna újat, inkább a régi topic címeket pontosítottam, bővítettem volna... Én már egy ideje használom különböző dolgokra. Van Claude-m is, pár dollár már elfogyott. Neked ez a projekt mennyibe került? Idézet: „De amúgy lehet kérdezni? Hiba történt, ezért nem sikerült létrehozni a tartalmat. Tehát megdölöttél. Hiba történt, ezért nem sikerült létrehozni a tartalmat. Döglött, vagy dölött a bajod? Hiba történt, ezért nem sikerült létrehozni a tartalmat.” Szokták mondani, hogy amilyen a kérdés a válasz annak megfelelő.
Ingyenes regisztrációval használtam, tehát csak a ráfordított időbe került. Ha pedig mondjuk használom is az eredményt, akkor az idő is megtérül.
És hogy elektronika is legyen: használtam már elektrotechnika feladatsor gyors ellenőrzésére is. Konkrétan chatgpt-vel próbáltam feladatsort összeállítani - megcsinálta, de annyi hiba volt benne, hogy a hibák kigyomlálására fordított idő alatt, összeállíthattam volna az egészet magam is. Lehet, hogy csak az ingyenes verzió korlátaiba futottam vele, de fizetőset csak akkor fogok majd használni bármelyikből, ha az anyagilag megtérül. Addig maradnak az ingyenes verziók. Amúgy ajánlom mindenkinek a figyelmébe a deepseek-et. Kínai fejlesztés (tökéletesen tud magyarul), ez teljesen ingyenes, és kb. korlátlanul használható. Egy próbát mindenképpen megér!
Igen, a kérdező szintjének megfelelő a válasz.
Mivel itt többféle AI-ról szeretnék beszélgetni, jó lenne megemlíteni, hogy adott esetben melyikről van szó. Tehát pl. a claude.ai programozásra (MCU programokhoz) kimondottan jól használható. A chatgpt meg inkább általános célú, tapasztalatom szerint. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2026
Ha programozol vele, akkor van gyorsabb egyszerűbb (?) út is. Nem kell a chat ablakban szüttyögni, hanem használod api-n keresztül. Én jelenleg a vscode+deepseek kombót használom erre. Van egy saját mappája, konténere, plusz egy távoli ssh elérése a nashoz, azon szintén konténerben fut a "production" verzió. A fejlesztő gépem sokkal erősebb mint a rpi4, azért így csinálom. 2$-ból jó sokáig lehet használni, jelenleg tudtommal a legolcsóbb fizetős játék. Két hatalmas projekten vagyok túl vele, ezeket az életben nem fejeztem volna be nélküle. Igazából sok helyen már a megoldandó feladat értelmezése is túl mutat rajtam (pl. google teljes integráció, oauth, calendar, notes meg sok minden más). A geminivel meg auditálom a kapott kódot, hogy keressen benne hibát, nézzen biztonságot, árva kódokat stb. Nekem kb eddig terjed a tudásom a témában, vannak pro userek is ők más ligában játszanak. Ez arra jó hogy esténként néha elmondom neki mi bajom van még a programmal, és ő meg kijavítgatja.
Ami nagyon nagyon fontos: Kell egy dokumentáció, hogy ne felejetse el mit csinált eddig, azt hogyan oldotta meg. A munkamódszer hogy mindig csak egyetlen dologgal foglalkozzon, ne csatangoljon el más felé. Teszteket kell íratni vele, amiket automatikusan futtasson is le minden hozzányúlás után. stb. Van még pár dolog, ezeket egyszer kell nagyon alaposan átgondolni és a szájába rágni. Különben falni fogja a tokeneket. Én amúgy azt találtam ki, hogy a dokumentációt magát felbontottam fejezetekre, és ezeket egy tartalomjegyzék fogja össze. Így nem kell minden kérésnél végigrágnia magát az egészen (több ezer sor), hanem csak kikeresi hogy éppen mi érdekli és majd azt elolvassa. Természetesen egy betűt nem írtam bele, ő maga vezeti. A háttérben git, ezt amúgy is igényli az optimális működéshez, ezt is ő maga csinálja. Nálam csak lokálban használja, így nem megy ki a netre a forráskódom (tudom, kína, úgyis szivárog). A prod kódom tailscale-en keresztül megy ki a netre, szóval elvileg kintről nem érhet nagyon baj. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2026
Így még sosem használtam - csak hobbi programozó vagyok jelenleg. Az biztos, hogy ez gyökeresen átalakítja a programozói szakmát (is).
Áramkör tervezéshez próbálta már bárki használni? Régebben chatgpt-t próbáltam: ilyesmire gyakorlatilag alkalmatlan: mondhatjuk, hogy gyakorlatilag nem ért az elektronikához (hacsak nem fejlődött ebben az irányban is).
Idézet: „Áramkör tervezéshez próbálta már bárki használni?” Dolgozom rajta! Bár ezen a területen saját tudásom is jelentős amatőr viszonylatban, így nég nem tudom miben, és hogyan lesznek a segítségemre! Jelen pillanatban nincsen kézzel fogható, megérett feladat amit delegálhatnék neki(k)
aiazalapoktolhttps://aiazalapoktol.hu/
Én a Gemini3-at használom. Hétköznapi dolgokra nagyon jó, most a kenyérpirítókat tanította meg velem... De mindent vele kerestetek meg, egészen hatékony, persze ellenőrizni kell.
Az elektronikából tényleg csak alapvető dolgokat tud, de néha ad egész jó ötleteket. Így készül egy erősítő, melynek spectrumképe változtatható. Egyébként, táblázatkezelésre nagyon jó, megcsinálom a DIM30, vagy más futtatását a szimulátorban, utánna a táblázatot elküldöm neki pdf-ben, megírom, hogy a virtins.com alapján számoljon IMD-t, TIM-et, stb és ő megcsinálja. Ellenőrzöm, aztán kérek tőle egy Python kódot, hogy egy másik szálon azonnal tudjak számoltatni, ha elfogytak a tokenek. A múltkor elárulta, hogy miért nem tudom a cd játszóból kivenni a lemezt. Álmomban nem gondoltam volna, hogy odaragad a lemez ahhoz a felső, leszorító lemezhez. A baj ott van, hogy ezeket az ingyenes verziókat nem lehet tanítani, vagy nincs értelme, mert a tokenek mennyisége korlátozott. És az egyes szálak nem tudnak egymásról. ( Jobb is... )
Idézet: „. Így készül egy erősítő, melynek spectrumképe változtatható.” Ezzől beszélhetnél off-ban! Mit takar a spectrumkép? A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2026
AI azt mondja, hogy a csöves erősítők sokkal több páros felharmónikust termelnek, mint páratlant. A tranzisztorosak, még a FET-esek meg pont fordítva. Ezzel az a baj, hogy páros felharmónikusok az alapharmónikus 2, 4, 6, stb szorosa, tehát ezek oktávra, vagy az oktáv egész számú többszörösére vannak. Ez a fülnek nagyon kellemes, melegséget, teltséget ad. A páratlan felharmónikusok disszonánsak, ezek okozzák a karcosságot, a kellemetlen, oda nem illő hangot. És sajnos ezek a disszonánsok benne vannak az összes tranzisztoros erősítőben. Ha meg mondjuk a THD ( vagy mondhatjuk felharmónikus tartalomnak is ) elenyésző, arra meg azt mondják, hogy nagyon naturális, semmitmondó, élvezhetetlen. Tehát egy tranzisztorosba is kell valahogyan tenni páros felharmónikusokat, de úgy, hogy a páratlanok azok maradjanak a -80dB alatt. És nem baj, ha ezek amplitudóját lehet szabályozni. Ezzel persze torzítást viszünk be, de ha nincs torzítás, akkor semmilyen felharmónikus nincs, páros se. Itt egy diagramm AI alkotásában:
Gyakorlatilag elertunk oda, hogy a software mar nem kerdes.
En eleg regota hasznalom, mind a munkahelyen, mind otthon/hobby celra. Egyebek mellett sok-sok ezer sor assembly kodot irt mar nekem a DCJ-11 processzorra , amivel gyakorlatilag olyan projectek valosultak meg ami enelkul biztosan befulladtak (vagy el sem kezdtem) volna.Hasznalom a ChatGPT/Codex (cli) es Claude/Claude Code (cli) parost altalanos es kodolasi kerdesekre, a Gemini-t pedig gyors, altalanos kerdesek/valaszok-ra (Erdekessegkepp: a munkahelyen a Gemini tiltva van, ahhoz ott nem is ferek hozza). Visszaterve az elso mondatomra: Ez egy bamulatosan hatekony eszkoz, elkepeszto mertekben valtoztatta meg a munkamat, a munkamodszereimet. A privat claude elofizetesemet valtogatom a $40-es es $200-as havi elofizetes kozott, attol fuggoen mennyire gyorsan akarok celt erni es mennyi idom van ra (hobbira). Az otthon futtathato verzio project nagyon embrio allapotban van, azon meg sokat kell faragnom, de az is biztatonak latszik (hosszu tavon).
Csak kíváncsiságból: a Gemini miért tiltott, miben más, mint a többi?
Tokeneket felénk már elkezdték számolni.
![]() Lehet amióta nem ingyen jön a csapból az AI...
Bevallom, nem emlékszem, mi volt az ok, pedig én is megkérdeztem anno
Talán valamelyik szerződésünk tiltja. A pénzügyi ügyfelek igen kukacosak tudnak lenni, és már a fejlesztési oldalon is elég meglepő korlátozásokat, szabályokat kérnek, vezetnek be… De rákérdezek a SecOps teamnél, hogy mi is ez a korlátozás.
AI ágensekEgy másik topicban kérdeztem, már ugyan, de lehet ide jobban illik:Idézet: „AI ágensek Sziasztok! Valaki "tart" otthon MI ügynököket? helyesebben fogalmazva: Használ ügynök-keretrendszert valaki? Tapasztalatok? Gondolatok?”
Ne türelmetlenkedjetek, még fejlődésben vagyok...
2035.-re ITT LESZEK ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, amivel gyakorlatilag olyan projectek valosultak meg ami enelkul biztosan befulladtak (vagy el sem kezdtem) volna.