Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1292 / 1292
(#) tufatofu válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 16, 2026 /

A színvégtranzisztorok szokták azt játszani, hogy mérve jónak mutatkozik, viszont a bétája lecsökken 1-re vagy ahhoz közeli minimális értékre.
(#) beretiisty66 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2026 /

Kisebb kihagyással amit csövekkel töltöttem, az történt hogy kicserélgettem a hangoló csöveit, a kf csöveit, és a kép erősítő csöveit is egyenként, nem történt semmi változás. Kíváncsiságból elmondottam az AI-nak ezt az egész szpartakiádot, és azt mondta hogy az a katódfesz a képerősítő fokozat első csövén elég gyér. Feltűnt nekem is amikor a sok sok mérést csináltam, de az anódfesz mozog rendesen a megadott értékek közt. Az van leírva, hogy a demodulátor utáni első csövön (pcl84) a kontraszt poti, a katód feszt állítaná 6-98v között, és az anódfesz mozog 80-153v közt ugyanekkor. Nekem az anódfesz mozog is 85-166volt között a cső kimenőjén, de a katódfesz csak 5-9volt között mozog a kontraszt poti végállásai közt. Amit nem értek, hogy hogyan tudja állítani a cső kimenetét valami, ami a cső bemenetét nem tudja, talán csak tizedére emelni? Erre nekem az AI azt találta mondani hogy a cső nem a lineáris részén dolgozik, ezért vagy zár vagy nyit de átmenetet nem tud. Értem én a szavakat de nem tudom hogy milyen egy “átlag csőkarakterisztika” mert sose dolgoztam velük és nemtudom hogy hihető e egyáltalán az ai dolog…
(#) küzmös Gergely válasza beretiisty66 hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Ilyen mélységekben nem hihető az AI. Oda is van írva minden az "apró betűben". Amint beírod a helyes választ neki, úgy reagál rá hogy "Valóban! Tényleg! Nagyon helyes a meglátásod", s elmegy abba az irányba, amit sugallsz neki. Néha jó, néha nem. Én rengeteget szívtam Kékes televízió kontraszt nem állítható, "fakó a kép" "PCL84" címszavak alatt az Elektrotanyán bármikor megtalálhatod, hátha segít. Egyszer csak sikerült, és jó éles , fényes, kontrasztos lett minden. De addigra mindent átnéztünk, még a dobváltót, s annak csöveit is.
(#) beretiisty66 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Átolvastam a te küzdelmed is Megnézek még pár pcl84-es csövet, hátha, asszem van vagy hat belole. Viszont nekem van kép, de elég szellemes. Mármint a fekete szürke, a fehér szürke, a szürke is szürke, de kb kivehető. A monoszkóp egész korrektnek tűnik de szemmel nézve ennyire nem volt jó, ha meg már valami átmenetes kép van ráküldve akkor szinte csak akkor látni ha valami mozog a képen… Újabban elkezdett ugrálni a sorszinkron, nemtudom azért mert a jelerősség tré és nem tudja hol a vége, vagy felismeri ugyan a végét, de összevissza ugrál az oszcillátor, és ez még nem szinkronautomatás, én meg nem tudok 600hz-nek utánamenni a potival 15khz gyorsasággal
(#) beretiisty66 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

És közben megnéztem a kádár könyvet, gyanus volt nekem az a 6-98v a katódon, a duna tv kapocsrajzán aminek a kapcsolása kb ugyanez, ott 6-10v van a katódján annak pcl84nek. Gondolom 9,8v akart lenni.
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Nem állítom hogy tudom hogy műkszik ez az agc, amit kiokoskodtam hogy a képerősítő pcl84 “megméri” a feketébb a feketénél jelet a sorjel előtt, és ezalapján adja az erősítés nagyságát a korábbi csöveknek… Nekem itt a kapocsrajz -1.4 voltot ír, mérek helyette -1.7et, de abszolut nem változik ha kihúzom a banándugót, vagy átrakom a közelbol a távoliba. Kéne egyáltalán hogy reagáljon, vagy ez azért -1.7 mert 220 helyett 230 van már?
(#) küzmös Gergely válasza beretiisty66 hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Sajnos nem tudom, és az a helyzet hogy ezek annyira régi dolgok hogy kb senki sem fogja tudni pontosan megmondani. Több hónapba telt, mire kibogarásztam, kibogarásztuk, megszállott "csöves" emberekkel. Tudok adni neked elérhetőséget, aki nagyon benne van az elektroncsöves híradástechnikai dolgok felújításában. Részegységenként kellene letesztelni, mit csinál pl. ha közvetlenül a PCL84 rácsára teszed a videó jelet? Mert még akkor sem szabadna ennyire gyengének lennie a képnek. Képcső állapotáról mit lehet tudni? Katódon a feszültség? Ilyesmikkel kezdeném.
(#) beretiisty66 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Küzdök ezzel már négy éve, néha berobbanok ide amikor épp jobb dolgom nincs, az itteniek vezettek végig a keresgélésen, gondoltam rá tudom sózni valakire hogy megcsinálja pénzért, de állítják hogy énis meg tudom… Ezt nemtudom de már én szégyellem magam hogy ennyit csesztetek itt mindenkit Elnézést ismét mindenkitől akit lefárasztottam eddig. Nem volt olyan régen, az előző két három oldalon van ezen a topicban az idei vergődésem.
Gyors összegző, a katódfesz korrekt, vettem egy képcsőtesztert, az aztmondja tuti, van másik képcsövem is hozzá ami alig használt, arra is aztmondja tuti, ami feszültségeket a kádár könyv leír azokat megmértem, általában magasabbak, de pár volttal, gondolom a 220/230 dolog miatt, fűtések jók, táp jó, szűrőkondik újak, papírkondikat kicseréltem mindet, jelet próbáltam adni a sima kábeltv-ről, vhs-ről meg van egy kétes eredetű főleg kinai ‘hdmi to rf’ átalakítóm. Hang van és egész jónak mondanám, van egy öreg szimfónia rádióm, annál jobb ennek a hangja, bár abban nem cseréltem szűrőkondikat… Látszólag tuti minden, mégis szellemes a kép. Vettem hozzá három szett csövet mindegyikből, és nemigen van változás. Nem ismerem az új csövek életét, lehet azok is bontottak, de nem tudom elképzelni hogy 4 cső ugyanúgy legyen sz@r. Azt gondoltam ki hogy a csövek közötti kondikat még kicserélem, de utána… Lövöldözök a sötétben
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2026
Következő: »»   1292 / 1292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem