Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Beásták a vasutat a föld görbületébe, így az rövidebb úton megy, mint fent a levegőben a légvonal
Egyszerűen csak arról van szó, hogy a légvonal távolságot a két település középpontjai között méri, a vasútit meg a két állomás között. Így az utóbbi lehet akár kevesebb is.
Egyáltalán nem felesleges. A belső hálózatom vezetékes, gigabites. A letöltő gép, ami egyben média szerver is, műhelygép, TV mögött a HTPC, meg az asztali gépek, nyomtató erre csatlakozik. Viszont a WiFi is pótolhatatlan. Pincében kazán, WiFi kapcsolattal, telefonon applikáció, amivel látom. Nincs LAN port rajta. Laptopomon nincs vezetékes LAN port. Gyerekek jönnek, mindegyik mobilozik, kérik a WiFi hálózatot. Laptopokat a teraszon is lehet használni. Gyerekhez barátnő jön laptoppal, az újakon már nincs vezetékes hálózati lehetőség, megy nekik a WiFi. Nyomtatni a WiFi-s nyomtatóra közvetlenül telefonról is akár, a hűtő-fűtő klíma, aminek szintén nincs vezetékes kapcsolata a WiFin kívűl. Úgy hirtelen ennyi, és még adódhat sok lehetőség, amik esetleg csak WiFi-re tudnának csatlakozni. Ma már rengeteg eszköz eleve csak WiFi hálózatos kapcsolattal rendelkezik.
A "lakás" egy hosszú 20 méteres, 117 éves ház 55 cm-es falakkal...a válaszfalak is ilyen vastagok.
Az első helyiségbe sikerült az optikai kábelt rejtve egy régi "bergmann" csőben a padlásról levezetni a wifis modemhez. A harmadik helyiségben van a PC (nálam is előnyt élvez). Összevissza furkálni-vezetékezni az egész épületet macerás lenne meg ronda. Notebook (3-5 darab) meg nagy tablet is használva van...ezeket lan kábellel használni, jó nagy marhaság lenne, a mobilitásuk megszűnne. Kint az a szabadban az udvaron például. WiFi kamerák is működnek itt-ott, vezetékek nélkül, cserélhető akkupakkról/napelemről... Meg a mobiltelefon, ha elfogy a "havi keret" és van fél percem valaminek utána nézni. Most nagy nehezen befűztem a modemtől a ház másik végéig egy Cat5e kábelt (6e-t akartam)... Lesz D-Link COVR MESH készletem, azokkal talán az 50 m-es telek végében is lesz jel 2,4 és 5 GHz-en. Megbetegedni nem fogok a rádiószmogtól...annyi időm már nincs hátra Talán még a paradicsomok is jobban fognak nőni a kert végi fóliasátramban...Szóval csak ezen pár dolog miatt kell a wifi, ha már van sávszélesség meg ha a magas havidíjat kifizetem. Ha a szoba egyik sarkában lenne a modennél egyetlen egy PC-m (ahogy a 90-es évek közepe táján volt), akkor tényleg elég lenne a 1,5 méteres LAN kábel amit a modemhez adtak... A hozzászólás módosítva: Hé, 23:01
Tedd a modemet a padlásra. Gondolom nem vasbeton a födém. Úgy lesz WiFi mindenhol.
Fapadló/döngölt agyag a födém...meg sok tűzveszélyes pókháló. Oda inkább nem tenném, meg az optikai csati már nem fér át a bergmann csövön, az a szobában lett a kábel végére hegesztve.
A falak így is útjába esnének a jelnek, ráadásul már nem merőlegesen. Állítólag a wifi-t körkörösen sugározza a router, le és fel nem. Éppenséggel damillal fellógathatnám a plafonra, de nem elég hosszú a fali optikai aljzatba dugható "fénykábel"...
Most rákrimpeltem a csatikat a CAT5 kábel végeire és rádugtam az Archer AX1500 V1.20 wifi routerem. Így már maximális térerő van. Még azt nem írtam, hogy a PC-m egy USB Wifi 6-os stickkel "veszi" a netet.
Ha előkerül a 10m-es LAN kábelem, akkor már madzagon tudna eljutni a net a PC-be...
Sokáig nekem is USB Wi-Fi stick volt a gépemre dugva, de rengeteget javult a kapcsolat, mikor vettem egy PCI-e Wi-Fi kártyát, aminek én helyezhettem el a külső antennáját ‒ nem kell az USB vezérlőt is az internet kapcsolattal terhelni.
Idézet: Nálunk a földszinti nappaliban van a router és csak az azzal egy szobában lévő két gép van vezetéken, minden más Wi-Fi (eszköztől függően 2G vagy 5G) a házban. Nálunk ugyan az udvarra már nem nagyon ér ki a jel, mivel a ház utca felőli végében van a router, de nekünk bőven elég, ha földszinten és tetőtérben mindenhol elégséges a jelszint, kintre nem feltétlenül kell. „Ha előkerül a 10m-es LAN kábelem, akkor már madzagon tudna eljutni a net a PC-be...”
Nálam hasonló padláson van legalább tizenöt éve. Nem gondolnám, hogy tűzveszélyes.
Ilyen még akkor nem létezett...meg ki is kapcsoltam rajta a wifit. A linkemen olvasható, hogy lefelé nem sugároz. Ráadásul a falak ugyanúgy a jel útjában állnak. A CAT5 kábellel tökétes a wifi az AX1500-asommal (a kert végén is van használható wifi-net. A T-..omos modem jele csapnivaló a AX-emhez képest.
Persze a szomszédoknál még erősebb a jel ilyen 45 ezer Ft-os wifi plus-os kütyükkel. De az nekem drága ...ilyenket kapok hamarosan egy ismerősömtől, így megoldódik a többszáz m2-en, a kaputól a telek végéig a megfelelő stabil térerő. Ennyi. A wifi6-os sticket is USB3-ba kéne dugni, de azt hiszem, az nincs is az aztali PC-mben. A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:29
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Talán még a paradicsomok is jobban fognak nőni a kert végi fóliasátramban...