Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színhiányos képcső regenerálása

Témaindító: vzoli.2, idő: Szept 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) vzoli.2 hozzászólása Szept 2, 2008 /

Köszöntöm a fórumozókat!

Egy ITT-Nokia TV-t (Ideal Color 3838H) próbáltam amatőrként megjavítani: hiányzik a kék szín. A hiba egy bekapcsolás után állt elő, kikapcsoláskor még jó volt a TV.

Színvégfokok jók: cserére marad a hiba a képcső vezérlőelektródáján (jellemzően kisebb a feszültség a kék színhez tartozó vezérlőelektródán - +50V) és a kék színvégfok feszültsége jó lesz (+110V) a piros vezérlőelektródára kötve. És viszont: a piros jó színvégfok feszültsége is +50V lesz a kék vezérlőelektródára kötve.
A képcső kék vezérlőelektródáját leföldelve nem változik szín, míg a többin igen. Lehet, hogy a kék vezérlőelektródát inkább fel kéne húzni 110V-ra és nem leföldelni?
A színvégfokos panelt lehúzva a képcsőről ugyanazt a +50V-ot lehet mérni mindegyik színvégfok kimenetén, mint a hibás kék színnél rácsatlakoztatva, azaz nem folyik áram a képcső felé a kék színvégfok felől.
Fűtőszál felé vezérlőelektróda zárlat nem mérhető.

Kérdéseim az öreg rókákhoz:
-hogy "szakad meg" (nem folyik vezérlőáram) egy képcső ?
-a fűtés színenként van és külön is megszakadhat? ez gondolom javíthatatlan.
-a katód emisszióképessége csökkent le hirtelen (lerobbant?, letört?)?
-lehet ezt vizsgálni? mérni? regenerálni?

Vagy mindjárt kínáljam fel a TV a HE-bontóba?

Segítségeteket köszönöm!

(#) 021 hozzászólása Szept 2, 2008 / 4

Szia!

Namost ha a fűtés égett ki akkor azt rögtön látod, valóban színenként van, de belül a csőben párhuzamosan van kapcsolva, tehát a csőbe már csak két fűtővezeték megy. A leírásod alapján biztosan megszakadt a képcső, a ponthegesztés elengedett a képcsövön belül, nem ez lenne az egyetlen eset, rengeteget láttam már, még fiatal tv-nél is, nemhogy öregnél...

A hiba felderítése általában: működés közben óvatosan meg kell kocogtatni a képcső nyakát. Ha visszajön a szín akár egy pillanatra is akkor biztosan a képcső a hibás. Mivel elég alaposan kipróbálgattad a színek egymásra kapcsolását, én biztosan képcsőre gyanakodnék. Amúgy mondanám hogy forrasztáshiba, annak idején egy mtc márkájú monitor megviccelt így, a látszólag épp forrasztások voltak a hiba okozói...
(#) 021 válasza 021 hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Sajnos maga a készülék meglehetősen öreg, így csak akkor ajánlott megjavítani ha kifejezetten ragaszkodsz hozzá, általában a használt képcső áráért már egy működő tv-t is be lehet szerezni
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem