Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   1 / 141
(#) george_b hozzászólása Nov 30, 2007 /
 
Hello! Luxeon star III tip. led-ed szeretnék idítani úgy, hogy a fényereje 0-100% nőjön bekapcsoláskor, kikapcsoláskor pedigg 100-0-ra csökkenjen. 1x záró nyomogombal kellene indítani úgy, hogy ha 1x lenyomom zár, ha még1x lenyomom nyit az áramkör.
Ez 2db 1,5V AA elemmel lesz meghajtva.

A led tulajdonságai: http://www.luxeon.hu/ledinfo.php?id=LXHL-LD3C
(#) 925 válasza george_b hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
Egy 4013-as IC-vel meg lehet oldani az egy gombos ki-be kapcsolást, a kimenetére teszel egy soros ellenállást amivel egy tarnyót hajtasz meg, a tranyó bázisára egy kondit ami az erősödést, és a halványulást fogja csinálni pl:100uF. A tanyó meg a ledet hajtaj meg. Ha kell megrajzolom.
(#) ferci hozzászólása Nov 30, 2007 /
 
Minden ledhez külön topik...
(#) árpix válasza ferci hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
igen, ráadásul ugyanaz a megoldás ! ebben a topicban :LED fényerősödés - halványulás
(#) _JANI_ válasza árpix hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
Hát :yes: :yes: ...

(#148492) 925 megoldása jó lehet. Csak az az alacsony táp.fesz .
(#) árpix válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
nem sokáig bírja a két elemről az már biztos
(#) george_b válasza árpix hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
Nem kell sokáig bírnia 4 óra az már nekem elég... tölthető 2300mah elemeket fogok használni.
(#) árpix válasza george_b hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
az csak 2,5V összesen
(#) george_b válasza árpix hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
Najóvan, rádumáltatok a három elemes megoldásra. Az már legalább 3,6V... így se lesz erőmű de talán valamivel jobb.
(#) árpix válasza george_b hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
így már jobban hangzik
(#) george_b válasza árpix hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
A problémát, az jelenti, hogy az áramforrásnak nincs elegendő hely (elempámpaszerüségben gondolkozz), így már a 3 elemes megoldás is fejtörést okoz, hogy hogy fogom elhelyezni a tápot. Viszont beugrott, hogy mi lenne ha 9V-os elemet használnék... annak a mérete elég kicsi.
(#) mex válasza george_b hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
Idézet:
„annak a mérete elég kicsi.”
meg a kapacitása is... Inkább valami kapcsiüzemű áramgenerátoron gondolkozzál,ajánlom figyelmedbe Skori oldalát.
(#) árpix válasza george_b hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
ha a hely jelent gondot akkor ajánlom a modellezésben használatos akár LiPo akksit elég kicsi és nagy áramot lehet kivenni belőle
(#) zolli hozzászólása Dec 1, 2007 /
 
Igaz, egy 400-500Mah-es 2 cellás(7,4V) akksival egész sokáig elmehet.
Bár kiemelném a specifikációból ezt a sort:
Idézet:
„Üzemi áram 1 1400mA”
(#) george_b válasza árpix hozzászólására (») Dec 1, 2007 /
 
Led fényerősődés, halványulás:"kikapcsolt állapotból lassan gyújt fel egy LED-et, majd mikor teljes erővel világit, ugyanilyen lassan el is aludna, és legközelebb akkor kezdődne előről a folyamat, ha újabb impulzus érkezik"

Én nem ezt akarom, hanem azt, hogy mikor bekapcsolom fokozatossan nőjön a fényerő... amikor kikapcsolom akkor meg halványodjon el.
(#) ferci válasza george_b hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Nem írtad meg, hogy mennyi idő alatt akarod megcsinálni a be-, ill. kikapcsot.
Ha maradsz a 3,6 voltnál, ezt a rajzot kipróbálhatod. Az áram 5-10 sec alatt éri el a min, max értéket ( 1000 µF ).
Beállításkor a 4013 13. lábáról válaszd le a 100k-dióda komplexumot és testre, ill. tápra kötéssel beállíthatod a legjobb módot, utána kösd vissza.
A BD249 az átmeneti állapot disszipációja miatt kell, mert hűtésre nincs helyed....
(#) george_b válasza ferci hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget! A terv az, hogy mikor bekapolom 2sec alatt "töltődjön fel" a luxeon majd folyamatossan vílágít... amikor kikapcsolom ugyannenyi idő alatt alszik ki. Jah, és mindenképp marad a 3,6V.
(#) ferci válasza george_b hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Akkor csökkentheted is 470 µF-ra az elkót ...
az áramkorlát az emitterellenállás, be kell lőni maxra.
(#) dbase hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Ha már extra erős led megosztom veletek a xenon kiváltóját a kocsiba:
Kép: Hivatkozás
Bővebben: srft.hu
(#) AMD válasza dbase hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Nem rossz.
(#) wargapityu hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
üdv szeretnék venni egy ilyen nagyteljesítményű 3w-os ledet és ahhoz szeretnék ilyen "áramgenerátoros" megoldást valaki tudna nekem ilyet prezentálni mert sajnos én nagyon amatőr vagyok ilyen téren valami legegyszerűbb megoldást mert ugye csak simán nem kaphatja meg a feszkót a led ugye? vagy attól se megy tünkre? köszi a választ előre is
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
Halihó itt is.

Véleményetek szerint a luxeon star 1W led üzemeltethető 1 db sima soros ellenállással is? Természetesen nem folyamatos üzemre gondoltam, hanem villogó üzemmódban. Még mindíg az indexen jár az agyam és csak kecsegtet ez a megoldás. Bár az ár elég borsos. a BC639-es tranyón (Emitter-Collector) 1V esik. adatlap szerint. Nekem van 5V. 5V-1V=4V. 4V-3,42V=0,53V. (3,42V a led nyitófeszültsége). 0,53V/0,330=1,75R~1,8R. Ez az ellenállásérték jön ki. A 0,330mA a led árama. Igazából 350mA-t ír elő, de biztonsági okokból megyek alá 20mA-rel.

Tudom, és elnézést kérek, hogy sokat értetlenkedek az indexemmel és teleírom a különféle topikokat. Bár ez igazából Luxeon topik, gondolom ide való.

Kösz.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Hello.

No megjött a K2 emitter LXK2-PW14-V00 tipusú LED. Legyártottam hozzá a panelt is. A hűtőfelület maga a NYÁK réz felülete, pasztával természetesen. Holnap berakom az indexbe, aztán mglátjuk mi lesz. Beszámolok majd a fejleményekről.

csáó
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Ja, egyébként tök feleslegesen törtem magam a pontos előtét ellenállás értékein. Hiszen a LED feszültsége 3-5V között változhat. Lényeg, hogy az áramot az ellenállással állítom be mondjuk 700mA-re és ebben az esetben a LED kapcsin a megadott feszültség tartományon belül X értéket kell hogy mérjek. Ha pl: 1,3R ellenállást használok, akkor 700mA-re méretezve, akkor a fesz 3,6V. Ha 1R használok, akkor a kapocsfeszültség 3,8V. Végülis teljesen mindegy, hogy 1,3R, vagy 1R, az átfolyó áram a mérvadó.

Jól gondolom?
(#) malay válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Halihó!
Szerintem jól gondolod, hisz az Ohm trv. pont ezt mondja ki. Én most rendeltem meg a Luxeon K2 5W-osát és én is ilyeneken agyalok. Az előtét egyszerű, olcsó, könnyen számolhatsz, de megvan aa kockázat, hogy ha nem jól választod meg akkor tönkreteszed az egészet. Mert az ellenállásokon sok hőt kell elfűteni, és ez idővel tönkreteheti az ellenállást. Nomeg nagyobb hőn több áramot ereszt át. Szerintem én beteszek el egy biztit, azt bekötöm és kipróbálom, így kicsit talán védem a ledet. Ha megérkezik a led és kipróbáltam, akkor majd megírom, hogy mik a tapasztalatok. Az igazán korrekt megoldás természetesen az áramgenerátor megépítése, de jóval költségesebb.

No a jóhír, hogy ebben a pillanatban érkezett meg a csomag..
(#) malay válasza malay hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Sziasztok!
No megvan az első próba. A fénye bika... Bár igaz, hogy közel maximumon ment. 6V-os aksiról 2ohm 2W-os ellenállást tettem előtétnek, majd kipróbáltam egy 2.7ohmosal. Meglepett! Az első esetben pill. alatt megmelegedett az ellenállás. Rámértem és nem csoda, mert kapásból felvették az 1.3 ampert,a feszkó a leden pedig 3.7V volt. Ilyen paraméterekkel 5 sec terheltem, mert féltem az ellenállást elvesztem, aztán meg a ledet. Mondom magamnak, ha ez így van, akkor ez nem trv. szerűen müxik. Próba cseresznye rátettem egy 33ohm 5W előtétet, igaz most egy pirosra, de még mindig bántóan vakított így is. Áramfelvétele 110mA, rajta eső fesz pedig 2.9V. Semmi melegedés sehol. Bevallom őszintén, hogy nyitva maradt a szám. No hő, tehát minimális a veszteség=gazdaságos, és vakító fényerő. Én ilyet még ledtől nem láttam. Javaslom, hogy ne nézzetek a fényébe, mert kb olyan, mintha a vaku úgymaradt volna.. Ma sajna nincs ár több időm, de már várom, hogy újra foglalkozhassak vele. Hajrá mindenkinek!
(#) Zoli_bácsi válasza malay hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Jó az a 2R-os ellenállás, csak 5W teljesítményű kell. Mert 2,3V a fennmaradó feszültség a 6V-ból, (ugye 6-3,7=2,3) és ez kb1,15A-rel számolva. Mivel 2 Ohm esetén ennyi áram folyik a leden. 2,3*1,15=2,645 - 3W, de azért nem árt túlméretezni, s így jön ki az 5W. A hőmérséklettel meg nincs gond, a megfelelő hűtést kell biztosítani. A chip hőmérséklet valahol 100C fok fölött van, ha jól emlékszem.
(#) malay válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Szia!
Az 5W-os ellenállások porcelánok mind? Neked az ellenállásod mennyire melegszik fel? Én még csak 16ohmig mertem lemenni, mert még a hűtést nem biztosítottam megfelelően neki, így meg nem akarom túlhajszolni. Így is marhára tetszik, hát még 800mA, 1000mA körül mit fog csinálni...
Köszi a tippet!
(#) Zoli_bácsi válasza malay hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Szia

Én impulzus üzemben hajtom a ledet. LXK2-PW14-V00 tipusú. Tehát 1mp. világít 1mp. nem világít. A hűtését a NYÁK-on oldottam meg. Az emitter ledet felforrasztottam és alatta képeztem ki, természetesen két oldalra kivezetve a "hűtőfelületet" Persze azért nekem nem vészes a hűtés, mivel szakaszos üzemben megy max 30mp-ig. (Index) Egyébként chipset hűtők megfelelnek erre a célra. Sőt egy pici ventillátorral meg aztán végképp. Nekem sima hagyományos ellenállással üzemel. Nyílván, mivel a ledtől nem várom el a folyamatos működést, ezért az ellenállás sem melegszik. De nálad sem szabad melegedni, ha jól méretezed a teljesítményét és az értékét.

Nekem személy szerint jobban tetszik az emitter kivitel, mint a star. Valahogy stabilabb rögzítést tudok kivitelezni a szerelés alkalmával, mint a star esetében. Ok, hogy a star MCPCB lapon van és annak kiváló a hőleadó képessége, azért talán az én ötletem se kutya. Persze nem olyan jó, mint az MCPCB, de körültekintő munkával stabilabb felfogatást biztosítok.
(#) bbalazs_ válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Azert a villogast impulzusuzemnek nevezni tulzas, noha ketsegtelenul felfoghato egy szelsoseges impulzusuzemnek...
Következő: »»   1 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem