Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   188 / 1390
(#) gulasoft válasza endree hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Vond be jó vastagon ónnal, csak legyen egyenletes amennyire lehet.
(#) Sir-Nyeteg válasza endree hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

70 um-es fólia esetén a következőek a megengedett áramsűrűségek

0.010" 0.3 Amper
0.015" 0.4 Amper
0.020" 0.7 Amper
0.025" 1.0 Amper
0.050" 2.0 Amper
0.100" 4.0 Amper
0.150" 6.0 Amper

1"=25,4mm
1A-hez elég 0,635mm
Ha ezt megvastagítod ónozással, akkor brutálisan növelhető a megengedett áram. Akár 10-szeresére is!
(#) Medve hozzászólása Szept 21, 2008 /

Sziasztok!

Szerintetek hogy an lehet mérni, vagy akárcsak megbecsülni, hogy a milyen vastag a nyákon a rézréteg?
(Én három vastagságban ismerem: 17, 35 és 70 um...)
(#) zoly15 válasza Medve hozzászólására (») Szept 21, 2008 /

Idézet:
„Szerintetek hogy an lehet mérni”

Kicsit lehúzom a rezet a sarkánál aztán előkapom a mikrométert és megmérem
Ha már előjöttek ezek a vonalszélességek megmérem a fóliám vastagságát..
(#) zoly15 hozzászólása Szept 21, 2008 /

Jut eszembe!
Ti Vas kloriddal (TN-150) hány perc alatt szoktatok maratni?
Én tegnap egy 2X5cm es nyákot 5 perc alatt lemarattam amin jóformán mindent le kellet maratni..
(#) Medve válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 21, 2008 /

Ez a szokásos...de ez függ a VASTAGSÁGTÓL!!! Akár 4x tovább is tarthat.
(#) Frankye válasza Medve hozzászólására (») Szept 21, 2008 /

Részben a vastagságtól, részben a maratószer hőmérsékletétől, részben annak elhasználtságától illetve töménységétől, és végül, de nem utolsó sorban a maratás közben mozgatástól (nem mozgatástól) függ.
(#) radiomano hozzászólása Szept 23, 2008 /

Sziasztok!

Olyan problémával küzködök, hogy rendeltem a HQVideo-tól ilyen gyárilag lakkozott 2 oldalas panelt, amelyet ma megpróbáltam megvilágítani és előhívni kevés sikerrel. Először egy alkoholos filccel megrajzolt fóliát akartam ráfotózni a próbára, és előhívni a saját NaOH oldattal (1l vízhez 8g ot tettem a pasztillából), de nem ment gondoltam rárakok közvetlen egy pasztillát a lemezre. El is kezdte leszedni, de ott is ahol nem kéne. Mostanra már odáig fajult a helyzet, hogy közvetlenül világítottam a kis darabkákat eltérő idővel, és a gyári pozitiv 20 előhívót 4dl vízben a 22g osat, avval próbáltam előhívni hátha, de egy ideig szedi is le rendessen a fotolakkot, de aztán egy bizonyos rétegnél megáll, elszinezi kicsit és ott megállt a tudománya, azt a réteget meg nem is lehet lemaratni. Amúgy egy BLB fénycsővel (21cm es aszthiszem 4W os) világítom, egy ilyen áramszünet esetén világító fénytestnek az előtétjével, egy általam kreált dobozba raktam bele, melyet alufólia fényesebbik felével béleltem ki. A cső kb 20 cm re van a lemeztől, egy 3mm es üveglap alatt, de próbáltam már üveglap nélkül is, az sem segített. Remélem Ti tudtok!

radiomano
(#) vtnagy hozzászólása Szept 23, 2008 /

Szia!
Nem értek a levilágításhoz, de, ha jól vettem ki a szavaidból, az nem lehet, hogy átvilágít az alkoholosfilcen, és amiatt ez a végeredmény?
(#) kaqkk válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

én úgy tippelem hogy kevés volt a levilágítási idő !
én 3db 8w csővel 7-8 percig szoktam világítani : te menyi időt adtál neki?
(#) radiomano válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Hát csináltam 6, 4, 15 percig és kipróbáltam a 1,5 percet is de semmi.
(#) kaqkk válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Az nem valószinű mert akkor az összes lakkot lehozná
az előhívó!

Igen! amikor az alkoholosfilces cucc volt rajta, akkor elkezdett szépen kirajzolódni a nem megvilágított rész.
(#) radiomano válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Ja és azért kezdte akkor el leszedni ahol nem kéne, mert nagyion nagy töménységű volt az oldat, mivel közvetlen ráraktam a pasztillácskát :|

és milyen tipusú a csöved? Nem lehet hogy nem
a kellő hullámhosszú uv-t produkálja?
én f8t5 blb tipusú csöveket használok és jó!

Én a HQ-nál kapható CLAR F6T5/BLB csövethasználom, ami helyesbítek 6W os.

SZERk.: Ezelőtt már használtam a csövet a p20 al általam lefújt NYÁK-hoz, voltak akkor is nehézségeim, de csak gyakorolni kellet és tökéletes lett vele a nyák.

Tedd közelebb a nyákhoz és adj neki több időt
a gyári nyák érzéketlenebb mint a P20 !
(#) mrex hozzászólása Szept 23, 2008 /

Sziasztok. bár lerágott csont de szeretném megosztani friss kb 1 hetes de annál töményebb tapasztalataimat a műnyómós nyákészítéssel kapcsolatban.
Nem a technológiáról akarok beeszámolni mert lejjebb olvasva a topicot szinte minden információ morzsa fellelhető itt .
Sokan vitáztunk itt hőfokokról buheráltvasaló kontra nyáksütő szerkezet stb. Most hogy végre egy ipari kivitelű és vezérlésű nyáksütővel tudok dolgozni .Nem vasalóval, komoly tapasztalatokra tettem szert egy hét alatt.
Beszélünk itt a műnyomóról de ez egy nagy kategória
azotthoni nyákgyártás csaknem 100%-os tapadással az igen vékony 110gr-os műnyomóval a legsikeresebb.
nekem féltucat féle van itthon és erre esküszöm.
Hála PCB-nek a mentormnak akinek itt is megköszönném a segítségét.
Az árakról:
1500 ft-ból vettem 44 ív B4 méretű vékony fényes műnyomópapírt. ez 9db a4/ív az üzletben felvágták nekem A4-re ez kb 3Ft80fillér /A4 ív .
Vas megyeiek Szombathelyen lehet kapni.
Sabaria Nyomdaker Kft.
9700 Szombathely Szabadságharcos u 8-12
tel.:94/514-937
a régi cipőgyárnál van az üzlet a Perintparti gyaloghíddal szemben.
Tehát ha egymás mellé írom a műnyomós és levilágítós technológiát
akkor az ár/macera/idő-szempontokat mérlegelve én a műnyomóra adom a voksot.
Indoklás:
A nyákot mindkét technológiához ugyanúgy kell elkészíteni ez tehát nem szempont
A nyomatot vagy fóliára nyomatom vagy műnyomóra ez szempont mindkettőre nagyon kell vigyázni nehogy sérüljön.
A fotólakk felvitele már egy lépéssel több (nekem soha sem sikerült szépen.
A fotolakk "felsütése"(70°c-os "kemence")
Előhívás lúgban
mosatás
ez már 3 plusz lépés
A levilágítás és a sütés(vasalás) egyenrangú a "macera"-listán
viszont ha itt nem stimmel valami a macera újból kezdődik minkét technológiánál és néhány lépéssel egyszerűbb a műnyomós tecnológia.
Magát a levilágítót és a nyáksütő elkészítését azonos rangú feladatnak tartom.
A veszélyes anyagok tárolása beszerzésénél is hátrányban van a levilágítás(több fajta lötty kell)
A profibb kivitelezés természetesen a levilágításé
és ha megéri a macerát akkor sok sikert kívánok hozzá.
Üdv Mrex.

Az lehet, mivel akor csak kb 3 cm re volt a NYÁK :|
Lejjebb engedem a csövet a dobozba és úgy világítom 15 percig.
(#) radiomano válasza mrex hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Tyűha, ez aztán hosszú hozzászólás! Nops azt kell hogy mondjam, hogyha lenne itthon lézernyomtató, meg lehetne kapni a környéken műnyomópapírt(ez taláén megoldható lenne, szerintem tudnának rendelni)
akkor azt hiszed hogy még mindig a fotolakkal szarakodnék?

vagy (és) vegyél még 1-2 db csövet !
Amúgy egy kis észrevétel (én kb20 éve fotózom a nyákjaimat ) tavaly megpróbáltam a vasalást nekem
a tizedik tizenötödik nekifutásra sem sikerült és maradtam
a "szarakodásnál " kérdezd meg mrex kollégát milyen
nyákot csináltam neki valamikor. Hidd el nem időigényesebb a fotó főleg nem gyári nyákkal
egyszer kell kikisérletezni az időt a saját levilágítódhoz
aztán már menni fog
Ui nem meggyőzni akartalak csak elmondtam a tapasztalatomat
(#) zoly15 válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Idézet:
„fotolakkal szarakodnék?”
Miért is sz*rakodás ez? Ha az ember jól fel tudja fújni öröm vele dolgozni.. Nekem sikerült megtanulnom hajszál véknyan lefújni a nyákot a lakkal.. így a levilágításom kb 2 perc :yes:
(#) mrex válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

amennyit a fotolakkra + kellékek áldozol -áldoztál egy olcsó lézernyomtató 16000 ft nekem is ilyen van xerox3117 ennyit megér a toner igaz 13000 de az első toner 3 év alatt fogyott ki és állítólag nyomtatóval adott toner nincs tele Akifogyást úgy értem, hogy a gyerekek iskolai cuccaihoz még jó de műnyomóhoz már nem
(#) gulasoft válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Igen erről már írtam, keresőt lehet használni, sőt ha megnézted volna a minden hozzászólásomban benne lévő tele-work.hu-n lévő fotóeljárásos nyákmarásos videót akkor most nem görcsöltél volna.
Na jó ha megnézted, és még mindig nem tudod a választ, akkor írj és megmondom mi a bibi. De előbb nézd meg!
(#) radiomano válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Ezt a videót már láttam, meg akartam nézni mégegyszer, de nem találtam meg
(#) gulasoft válasza radiomano hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

ott van egyben a tele-work-ön.
(#) radiomano válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Jó igen, igazatok van elismerem. Csak ezzel a gyárilag lefújt lemezzel "szarakodok" de holnap remélem sikerülni fog, majd hosszabban világítom meg és közelebbről.
(#) gulasoft válasza radiomano hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A csöved nem jó! Nekem is olyan volt. Nem tudja a gyári lakkot rendesen bontani, vagy nagyon hosszú idő. Ezért váltottam uw ledre, és nem bántam meg. Válts te is.
(#) radiomano válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Igen! 25 percig világítom vele, előhívon és még mindig van rajta egy vékony réteg, de megoldottam, még előhívás után visszarakom 5 percig közvetlen az UV alá és mégegyszer előhívom. Ekkorra már nincsen rajta lakk és lehet maratni. És tényleg lehet hogy UV LED-ekre fogok váltani. Te milyen LED-et használsz?
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

én F8T5 BLB csöveket használok (csak a teljesítményben van különbség) A cső jó csak 1 kevés !
Következő: »»   188 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem