Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintőképernyő készítése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) wg_kezdo hozzászólása Okt 2, 2008 /

A fenti cím ellenére nem egy csúcsszuper érintő képernyőt szeretnék készíteni, hanem egy ahhoz "hasonló" dolgot.
Az alapötlet, hogy egy sima monitor elé tennék egy átlátszó valamit aminek bizonyos részeit megérintve egy AVR-el vagy bármi mással összeszedném a jeleket és azt COM vagy egyéb porton visszavezetném a gépre.
Vagyis kb úgy kell elképzelni, hogy mondjuk az alsó részt felosztom 16 négyzetre. A célszoftvert úgy írom meg, hogy 16 "gombot" tudjon érzékelni.
Egy-egy gomb mindig fix helyen lenne természetesen és legalább 2x2cm. (amolyan toolbar).
Nincs valakinek egy jó ötlete merre kéne elindulni?
(Az AVR programozással célszoftver stb-vel nem kell foglalkozni, ha már valami jelet kapok azt fel tudom dolgozni).
(remélem nem halott ötlet van egy szép nagy üveglapom hozzá .
(#) szabi83 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

[off]Önjáró iskolatáska 2 Gondolom ezt is a kislányodnak szeretnéd készíteni, tudjon mivel játszani
(#) kaqkk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Az üveglapra húzz egy csíkot hőálló ezüst festékkel
erre tegyél egy fóliát a gomboknál kivágva erre a fóliára
egy másikat amin a "gombok" vannak felfestve ezüsttel
az üvegen lévő festék mondjuk a gnd a gombok erre zárnak a kivezetéseket majd kitalálod (de ha vékony szigeteletlen "drótot" teszel a friss festékbe az beleragad (nem 0 ohmos a kontakt) de szerintem
működőképes lehet ,egy próbát megér .
(#) idlob válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Mellékeltem egy mórickarajzot.
Fellül ledek lennének kis lencsével, alul ugyanez, csak fototranzisztorral. Mondjuk így kell egy kis mélyedés.
Ezt kéne többszörözni, olyan mátrix szerűen.
Egyébként fogalmam sincs, hogy a gyakorlatban működne-e.

opto.png

(#) wg_kezdo válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 3, 2008 / 1

Már bocs, de szerintem csak azért, mert Ön Moderátor Úr nem kéne mások ötleteit kritizálni.
Nem mindenki olyan Nagy Guru mindenben, mint Ön.

Ahogy a többi hozzászólást elnézem érdemes megpróbálni gyakorlatban.

Amúgy pedig, ha mindenki ilyen szinten viszonyulna az ötletekhez ahogy Ön valószínűleg soha sehova nem jutna az emberiség.

(A szakmámba is 10 ötletemből 9 hülyeség, de egy általában bejön és csinos összegeket lehet vele keresni. Ezt jobb helyeken úgy hívják Kutatás-Fejlesztés).

Kéne tanulni egy kis illemtant...
(#) wg_kezdo válasza idlob hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Köszi, kicsit utánajárok a témának, hogy hogyan oldható meg a gyakorlatban.
Egy próbát megér.
(#) wg_kezdo válasza idlob hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Most utánanézve nem is hülység:
A felső LED-eket csak fókuszálni kell, hogy ne szórják szét a fényüket.

Így igazából nem is "érintőképernyőt" kapnánk, hanem olyat ahol "hozzá" sem kell érni a képernyőhöz.

Ezek szerint olyan világításra lenne szükség ami "spotlámpaként" világítaná meg az alsó érzékelőket.
(#) zolee1209 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 3, 2008 / 1

És ha a LED-ek helyett infra-lézert használsz? Fókuszálni is egyszerűbb lenne, és ugyanúgy láthatatlan a fénye!
(#) pako válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Üdv!
Szerintem is az infra lézer a nyerő. Mivel monitorra szeretné rábuherálni, a monitor villogása nem zavarná meg az érzékelőt. A dízájn kedvéér pedig a szegélyeket infra-áteresztő szűrőből lehetne megcsinálni (tudjátok az a fekete mint a távirányítókban). Csak ez nekem elég költségesnek tűnik. Az eddig említett módszerek mind digitális elven működnek, nekem eszembe jutott egy analóg megoldás is, ami már 2D-ben látja a világot.
A lényege az lenne, hogy a monitor egyik oldalán középen lenne egy infra lézer, ami csík alakban párhuzamosan a képcsővel világít. A 2 sarokban (ugyan azon az oldalon) lenne 1-1 infra fényérzékelő, amiről analóg jelet olvasnánk be. Az elv az lenne, hogy érintéskor a fényvisszaverődés mértékét határoznánk meg. A 2 szenzor értékének összegéből meg kapnánk a távolságot (koordinátában X érték), a szenzorok különbségéből pedig az Y értéket. Ugyan úgy be kellene kalibrálni, mint a valódi érintőképernyőket. (4 sarok és közép).

Ezt lehet hogy ki is próbálom. Megihlettem saját magam

Off: szürkén hogy lehet írni?
(#) Magor válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Üdv!

Elég meredek amit csinálni szeretnél...

Ajánlanék egy megoldást. Az MSC Budapest kft forgalmaz Touchsensort minden féle méretben és hozzá való elektronikát is. Egy ilyen szenzor elkészítése házi kivitel mellett véleményem szerint nem kivitelezhető.
(#) wg_kezdo válasza Magor hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Igen én is ezért írtam fent, hogy nem egy 1mm-es kiosztású csúcsszuper modellt szeretnék csak a "toolbar"-t akarom kényelmessé tenni amihez elég 8-16 gomb.

Viszont amit megadtál linket egész barátságosnak tűnik, mint árban mind megoldásban.
Kicsit átböngészem, hogy pontosan hogyan is van ez megvalósítva, de első ránézésre pontosan ezt kerestem.
És nem is drága.....

(#) szdavid válasza pako hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Lehet, hogy csak nekem nem tiszta, de egy "csíkból" hogy lesz 2D visszaverődés? Lerajzolnád?
(#) ha6pc válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

A kutatás-fejlesztés nem ismeri a sértődés fogalmát.
És általában úgy működik,hogy 10 ötletből 9 bejön,de a tizedik sem hülyeség.
A témádhoz visszatérve-és,ha már optikai- miért nem jó a fényceruzás megoldás.
Anno a Commodore-korban nagy sláger volt.
Igaz,hogy nem olyan elegáns,mintha csak ujjal mutogat a felhasználó.
Ha csak játszani kell,akkor értem,hogy elszántan szeretnél ilyet csinálni.
Azonban,ha kutatás-fejlesztéssel foglalkozol,akkor érdemesebb venni ilyet-különben elveszel a részletekben.
Részemről -Hajrá!-sok sikert.

(illemtantot nem tanulunk "szakmánkba")
(#) wg_kezdo válasza ha6pc hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

A kutatás-fejlesztés a sértegetünk másokat sem szokta ismerni.
Amúgy pedig szakmája válogatja, hogy mennyi az elvetélt és a megvalósított ötletek száma.
Vedd alapul a google-t akiknél a munkaidő 20%-át saját "hülyeségekre" kell felhasználni.
(nem mondanám, hogy anyagi gondokkal küzd a cég).

A fényceruza tökéletes sőt még jobb lenne, mint az érintőképernyő, de működik az LCD kijelzővel is? (régi emlékeim szerint az kifejezetten katód csöves készülékekhez volt jó).
Illetve hol lehet beszerezni? Én még nem láttam ilyet. Csak rajztáblát, de azon meg nem látszik amit rajzol, ír, nyomogat.

Mindenesetre Magor megoldása tökéletesen megfelelő és árba is barátságos.

A témát azért vetettem fel, mert nem akartam ágyuval (80.000 Ft-os érintős monitor) verébre (8-10 változtatható gomb a képernyőn) lőni.
(#) pako válasza szdavid hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Rajzzal nehéz lenne elmagyarázni. Mint írtam a visszaverődött fény mennyisége határozza meg a távolságot (X tengely / 1. D), a szenzorokon mért különbség pedig az origótól mért + vagy - irányú eltérés (Y érték / 2. D)
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Összecsaptam azért egy rajzot, hátha így érthetőbb.

névtelen.PNG

(#) Norbert123 válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Ilyenkor nemjut eszedbe a fórum szabályzata?
Ajánlom figyelmedbe olvasd el
(#) ha6pc válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Működnie kell a fényceruzának LCD-nél is,hisz ott még egzaktabb a függőleges ill vízszintes pozíció meghatározása-a pixeles kivitel miatt.

Az innovációról pedig az a véleményem,hogy 10% ötlet,90% pénz. Ez utóbbi abszolút érzelemmentes.
(#) hezso válasza ha6pc hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

erre nem esküdnék meg, hisz ott a horizontális ill. vertikális szinkronok voltak számolva, és abbol tudta hol van, lcd-nél ilyen nincs, hisz ott a képpont világít, nem pedig villog...

kérdezőnek:
am. meg van ilyen folia amit rateszel monitorra, van hozzá vezérlő, USB-n csatlakoztatod és érintőképernyős lett a monitor, kapacitív elven.

rajzolni nem elég pontos, de ujjal nyulkalni igen. es nem 80 000. meg van ra realis esely h valaha megcsinalod, ellenben azzal h ledeket ragaszgass a monitor szélére.

sok sikert
(#) ha6pc válasza hezso hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Pont arra gondoltam,hogy pont,tehát:n-edik sor/x-edik oszlop.
Node,ha a video processzor közvetlen az LCD-mátrixot hajtja meg,miközben ő csak digitális adatokat kap,akkor valószínűleg igazad van.
Azonban:az érintőképergyők (már amiket én használok) szintúgy LCD,vagy TFT,de matrixos.
Azt hiszem a fóliás megoldás a megoldás.
(#) Moderátor hozzászólása Norbert123 hozzászólására (») Okt 3, 2008

Na akkor idézek neked a szabályzatból, okés?
Idézet:

XV. Ha a fórumon viselkedéseddel többször, vagy akár folyamatosan munkát adsz a moderátoroknak, sok jót ne várj! Ők is emberek, nekik is van jobb dolguk minthogy mások butasága vagy rosszindulata miatt pakolgassák a hozzászólásokat a helyükre, kiszedjék az oda nem illő írásokat vagy hogy ÁLLJ-t mondjanak offtopic veszekedés közben. Igen, ők vállalták hogy ezt csinálják de azért legyünk már megértéssel és belátással feléjük is, feleslegesen ne adjunk melót nekik.
Hozzám meg pláne ne gyere árulkodni hogy XY moderátor mit csinált és hogy Te ezzel nem értesz egyet, mert egyrészt ez privátban nem érdekel (látom én is a fórumot és közbeszólok ha valami nem tetszik) másrészt a moderátorokat én kértem fel erre a munkára és szerintem jól csinálják.

XXVI. Adminnak és moderátornak nem szólunk be, pláne nem durván. Hiába hisszük, hogy nekünk van igazunk, nincs. Ha mégis beszólunk, vállaljuk a következményeket, ami lehet egy enyhe rászólástól kezdve bármi, egészen a fórumról való letiltásig. Persze ha igazad van, akkor megsimogatjuk a fejedet és még esetleg meg is köszönjük.

Itt most tessék lezárni ezt az adok-kapok-ot!Kép: Hivatkozás
(#) wg_kezdo válasza hezso hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

Na most meg lettem keverve, a fényceruza akkor, ha jól értem nem működik. (kár érte kiváló eszköz volt).

Az érintőképernyő megoldódott a kapott linkkel.

A Led-ekkel való küzdés akkor törölve, nem éri meg legalább is nekem ilyen árak mellett.
(#) pici válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Ha olcsón akarod megúszni, akkor pedig a ledes megoldás a nyerő, sőt ez működik is a valóságban.
Biztos láttatok már vandálbiztos kódos kaputelefont.
10 számjegy plusz kulcs és clear.
Na ezeken 4-4 infra adó és 4-4 infra vevő van. Nem számít neki a napfény, se a kapualjlámba (van ilyen szó?
És nagyon lapos, alig emelkedik ki a számlap mellett. Van amelyik monitor kávályába is elférne.
Ezeket hosszú évekre, napi 24 órás üzemre tervezték... és megy.
Lefényképezném a mienket, de esik az eső és nincs túl nagy motivációm
(#) wg_kezdo válasza pici hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Közben én is arra jutottam, hogy végül is egy infrás megoldás sem lehet rossz, ha csak laikusan végiggondoljuk:
Van mondjuk 4 fókuszált távirányítónk és tőle 40 cm-re mondjuk egy vevő, ha közé nyúlsz akkor megszakad a vétel és kész.....
Ki is próbálom, amint időm engedi.
(#) pako válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Ha majd kipróbálod, arra figyelj oda, hogy nem fog megszakadni, csak gyengülni. Valószínűleg a kimenetekre kell tenned triggert.
(#) SzervízMacska válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Üdv!

Az alapötlet szerintem is elég "fáradt", de azért lenne ötletem. Egy hosszú, vékony nyák-csíkra lehetne készíteni 1 fóliabillentyűzetet a gumigombos távirányítók mintájára. Alul a kimaratott nyáklap, fölé távtartónak vékony karton v. műnyomó ( természetesen a "gomboknál" szépen kivágva ), felső rétegnek melegen laminált másolópapír, aminek a hátoldalára alufóliát, v. öntapadós rézfóliát ragasztanál a nyomógombokhoz eső részen. Amikor a szendvics készen van, valami élfólia-szerűséggel az egészet összefogatod és a monitorra felragasztod, közvetlenül a kijelző alá. Így egy nagyon lapos, esztétikus, és a Te elvárásaidnak méretben is pont megfelelő billentyűzetet tudsz készíteni. Az egész motyó lenne kb. 2,5-3mm vastagságú, és elektronika se kell hozzá. Ráadásul szinte ingyen, a fiókból meg lehet építeni. Szépen bekötöd az LPT portra és megírod a programot hozzá. Szerintem.
(#) azbest válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Ha jól tudom létezik olyan megoldás is érintőképernyőre, ahol egy üveglap négy sarkán piezo-k vannak.

Ha valahol megnyomjuk az üveglapot/plexit, az nem egyforma nyomást jelent a 4 sarokban és kiszámolható, a piezókből vett értékek alapján, hogy kb hol történyt a nyomás.

Itt is írnak egy másmilyen piezo-s megoldásról: Bővebben: Link
(#) wg_kezdo válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 6, 2008 / 1

Figyelmedbe ajánlom a következőt, véletlenül bukkantam rá:

Hogyan építsünk egyszerű érintőképernyőt.....
(#) rigidus válasza wg_kezdo hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Szia,

Szerintem erdekes a projekt, de ennel lehet egyszerubben es gyorsabban is erintokepernyot csinalni ha van nagyfelbontasu lezernyomtatod (pl. 1200dpix1200dpi), UV levilagitod, atlatszo nyomdaban hasznalt nyomtatofoliad, fotolakk es elektromosan vezeto/felvezeto pl. ezust festeked.

(Hogy hogyan kell fotolakkal, levilagitoval banni most nem reszleteznem.)

3 reteg folia kell, az 1+2 a vizszintes koordinatakhoz, a 2+3 a fuggolegesekhez ugy, hogy a 2 retegnek mindket oldalat felhasznalod.

A pixelcsikokat ugy vidd fel, hogy ha precizen egymasra lesznek helyezve a retegek, meg csak veletlenul se essenek pontosan egymas fole a felvezeto csikok, hanem egy pici eltolas legyen. Pl. 2-3px. Lenyegeben ugy fog mukodni az egesz mint egy kondenzator matrix. Amikor elkeszultel, a lenyomaskor a megfelelo koordinatak kozott a kapacitas drasztikusan lecsokken.

Kivezeteseket ertelemszeruen a szeleken tudod majd bekotni. A kozepso retegnek en pl. mindket oldalat a testre tennem, az 1. es 3. lap pedig az X es Y koordinatak "kiolvasasara".

Ezt ketfele keppen tudod feldolgozni. Az egyik, hogy mar elso lepesben digitalisan, ugy, hogy a kapacitas az egy orajel valaszkesedelmet fogja okozni (kesedelem csokkenest). A masik, ha analog modon oldod meg es multivibratorok frekvenciajat szabalyzod majd szamlalod. Ez azert sokkal osszetettebb feladat, de az elonye, hogy az egyes koordinatak felett nem csak a lenyomast tudod erzekelni, hanem a lenyomas erosseget is pontosan meg tudod hatarozni!

A lezeres megoldasnal persze az elektronika egyszerubb, de sokat fogyaszt, nagy a helyigenye, kulso infraforras bezavarhat (ha nincs elotte szuro), sok a meghibasodhato alkatresz (lezerek elettartama relativ rovid), a felbontas nem lesz tul jo es nem utolso sorban a mechanikai kivitelezese nem biztos, hogy megbizhato mukodest eredmenyez.

Sok sikert!
(#) rigidus hozzászólása Feb 9, 2009 /

A festekkel es a lakkal nem artana majd elobb kiprobalni, hogy nem marjak-e meg a foliat.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem