Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Amikor összeöntitek ezeket, öntsétek még bele a már nem jól működő kémiai ónozót
![]() Összeáll egy ocsmány trutyivá, kicsapódik belőle valami, összerántja mint romlott tejet a forralás! :eek2:
Jee. Ez ara emlékeztet amikor általános iskolás korunkban a kémia óra után otthon mindenfélét összeöntöttünk és izgultunk hogy milyen bűzös löttyök tudnak keletkezni.
Akkor még kicsit gyűjtöm, azután bele az előhívó maradékot, utána ki a napra, aztán mehet a nem létező szőlőre. Oksa. Köszi az infót. Asszem veszek 2 liter sósavat is ha már a vegyszerboltban járok, mert eza tesco sósav nagyon mókás. Pontosan lehet keverni. A következő van rajta, 5-15%-os sósav. Na egy kicsike kis pirinyó szórásocska van benne, de elhanyagolható, max az egyik flakon csak 3* gyengébb mint az elődje. Tesco gazdaságos ![]()
Azzal én is szívtam, mint a torkosborz! Két üveggel vettem, egy uganazon gyártási időpont volt rajta. Az egyikbe épp csak beletettem a panelt, már kaphattam is ki szinte, hogy alá ne marjon, a másikat melegítem, lögybölöm, és egy fél óra múlva kezdi leszedni a felesleget. Szóval tacskó gazdaságos sósav egy nagy rakás kaka!
![]() ![]() ![]()
Hi!
Az itt leírtakból szerencsére azt már megtudtam, hogy nem szabad az összetevőket előre összekeverni (pedig most akartam)! De ha jól gondolom azért mondjuk azt megtehetem, hogy megcsinálok a rendelkezésre álló sósavból, víz hozzá adásával egy nagyobb mennyiségű oldatot a H2O2 kihagyásával és ha maratásra van szükség akkor csak az előre kikevert híg oldatból egy kisebb mennyiséghez keverek H2O2-t?
ez így jó de nem sok időt spórolsz vele csak az lesz
az eredmény hogy nem 1 l-es flakont emelgetsz hanem 5l-es kannát (badizol?)
természetesen én sem arra gondoltam, hogy egy hordónyit kikeverek, és nem is az idő miatt főleg inkább a macera, de azt hiszem rávilágítottál a lényegre
Még 1 kérdés! 30% os sósav és 30% os H2O2 -vel mik a keverési arányok?
én töményen használom ráöntöm a panelra a savat
aztán annyi peroxidot csorgatok bele hogy éppen pezsegni kezdjen majd meglötykölöm(meg mozgatom az edényt) és így kb 2-3 perc a maratás
Nem gazdaságosabb , én kb 0.5 deci savat és
pár ml peroxidot használok 1 maratáshoz ha hígítod akkor is kell ennyi csak van benne víz és lassabban megy a maratás (viszont sokan azt mondják hogy nincs alámarás)
Akokr lehet majd kipróbálom, mert eddig azt a szaros (színű)
![]() Keverési arány senki?
Hallgass kaqkkra nem kell semmilyen keverési arány!
Beteszed a panelt egy tálba, öntesz rá sósavat hogy ellepje és csepegetsz rá hidrogén-peroxidot. Látni fogod hogy mennyi kell ha kevés leáll vagy lelassul a reakció akkor teszel még hozzá.
itt előrébb valaki leírta az arányokat ha hígítva akarod
használni próbáld meg a keresőt biztos kidob 1-2 hozzászólást (én próbáltam régebben hígítani 3 -1 arányban a savat de nem tetszett) Idézet: „Még 1 kérdés! 30% os sósav és 30% os H2O2 -vel mik a keverési arányok?” 1dl viz - 40ml HCL - 40ml H2O2
okés! A bajom hogy ha egy panelt maratni akarok és ahogy írtad, hogy ellepje ahoz több kell az összetevőkből, mint ha hígitva van.
De mint mondtam mindkét megoldást kipróbálom aztán amelyik tetszik... Köszi mindenkinek!
Lukra futottam, már nem árulnak olyan védőlakkot.
Ha a p20-at ráégetem maratás és újrafújás+ előhívás után, akkor is oldja az új réteg a régi megszáradt ráégetett lakkot?
Egy 250x350 mm nagyságú nyákot szeretnék készíteni. Lehetséges ezt megcsinálni otthon fototechnikával,vagy inkább csináltassam meg szitanyomással? Nem szeretném pazarolni a NYÁK lapot.
Hát talán meg lehet, de ha csak a4-es nyomtatód van, akkor egy fóliára nem fog kiférni a maszk. A levilágítás is problémás lehet, nem sokunknak van otthon ekkora levilágítója. Bár talán most még a napfény is használható.
Levilágítóm elég nagy 250W. Azzal szerintem nem lenne gond. A fólia aggaszt. Megpróbálom úgy megoldani, hogy többször kinyomtatom A4-es fóliára és valahogy összeragasztom. A fóliát 2x szoktam kinyomtatni és egymás fölé rakni. A két rétegnél nem ugyanoda raknám az illesztéseket.
Ha ez így nem sikerül jön a szitanyomás. Csak azt, ha megrendelem 2-3 hét. az idő sok, kb. 7-800 Ft az ár az nem vészes.
Sziasztok,
Veletlenul bukkantam ra erre a topikra es volna egy regi dilemmam ami egyebkent inkabb esztetikai jellegu mintsem a funkcionalitast akadalyozna. En kesztermekkel nem foglalkozom ill. hobbi szinten erdekel a dolog, igy a nyakot kezzel szoktam megrajzolni. A gondom az, hogy maras kozben a filctoll lakkjaban apro buborekok figyelhetok meg. Miutan lemarta a szukseges rezet, megtisztitom es a buborekok nyomai apro lyukakkent megfigyelhetok a rezlemezen is, sokszor egeszen az uvegszalig atmarodnak. A kerdesem az lenne, hogy mi okozza ezt? A filctoll amit hasznalok az egy "Decon PC 33 Marker" (elegge draga), a tisztitoanyag korabban ablakmoso, most ujabban acelgyapot + isopropanol, ill. a sav az vasklorid + viz. A maratasnal forro vizet teszek egy edenybe, ebbe teszem a talcat, majd a vaskloridot abban oldom fel. A forro viz elmeletileg olyan 50 es 70 fok kozott tartja a vaskloridot maras kozben. Probaltam mar kiserletezni gyengebb-erosebb oldattal ill. magasabb-alacsonyabb homerseklettel, de legfeljebb a a maratas idejet sikerult vele valtoztatgatni. Valakinek otlete? Koszi elore is. Rigidus
Próbáld meg maratás előtt szárazon felmelegíteni a lemezt, hogy jól elpárologjon a lakk oldószere. Hátha ez a baj.
Nem biztos, csak tipp:
Lehet, hogy a lakkfilc lakkja nem viseli jól ezt a (viszonylag) magas hőmérsékletet. A maratószer (TN jelű, Wolf-os) hátcímkéje szerint az ideális hőfoka 40-50°C körül van, ezt az általam használt Pelikan lakkfilc gond nélkül elviseli, még vékony rétegben sem maródik alá, akár viszonylag hosszabb maratási idő (10-15 perc) esetén sem. (Buborékosodás egyébként a lakkok esetében megfigyelésem szerint a túlhevítéskor fordul elő.)
Koszi Mindkettotoknek!
lidi: Ez meg se fordult a fejemben. Elkepzelheto hogy dominal mert szinte 4-5 perc szaradas utan (mig vizet, savat elokeszitek) mar dobom is bele hidegen. Mindenkeppen megprobalom. Frankye: Ez szinten kozrejatszhat mert altalaban melegebb vizet teszek ala, hogy vegig meglegyen a minimalis homerseklet mikozben hul. Lehet, hogy nagyobb edenyt kellene ala tennem a hotarolas miatt es alacsonyabb homerseklettel nekiugrani. Mondjuk egy 5l viz 50C-on. Az szobahomersekleten elmeletileg megtartja a 40-50C kozti homersekletet a savnak. Majd visszanezek vmikor ha kiprobaltam, hogy megerositsem a fentieket. Hatha valakinek hasonlo gondja lesz a jovoben... ![]()
Lödstop fejlemények.
Hosszas utánajárás után az alábbi jó híreim vannak: Az általunk használt lakkot üres szitával visszük fel, a beszárítás után száraz, jól kezelhető. Tehát itt a szitázás csak rétegfelviteli eljárás. A fényt kapott rész marad rajta a nyákon. 2 komponenses, Németországból lehet beszerezni nagyobb mennyiségben, 10x1 kg van 1 kartondobozban. Ára kb. 11000 Ft+Áfa +szállítás /kg. Ez persze kissé húzós, de egy egy kiló szerintem mindenkinek elég, és azt had ne mondjam mennyire jól néz ki, és mennyivel kezelhetőbb egy lödstoppos nyák, mint egy akármilyen módszerrel házilag barkácsolt izé. A szitát is egyszer kell csak megvenni, azt rá is feszítik egy keretre, és csak arra való, hogy egyenletes legyen a festék. Mindenképpen meg fogom nézni, hogy milyen és kapok kipróbálásra egy kicsit. Fel fogom tenni a képet, akit még érdekel az jelentkezzen nálam.
Maratásnak nem áll ellen? Mert akkor kiválthatná a P20-at is (bár a lemosása nem tudom hogyan oldható meg). Nem kéne szenvedni az egyeletes fújással, (teliföldes nyáknál nem fogyna ki a toner
![]()
Szerintem ellenáll, de még nem tudom mivel lehet leszedni. Ha minden igaz és remélem, ezt csak kaparással
Valamilyen oldószere egészen biztosan van, hiszen különben nem száradna meg. Azt kellene kideríteni, mi ez. (Nitrohigító? Lakkbenzin? Den. szesz? Aromás higító?)
Bocs gulaszoft, de nem lödstop, hanem lötstop. Csak mert konzekvensen d-vel írtad, viszont a németben a forrasztás lötting.
Egész pontosan ige alakban: löten = forrasztani, és főnév alakban: s Lot = forrasztás
![]()
Köszönöm a kiegészítést, tanult barátomnak!
![]() ![]()
Hali!
A LÖTSTOP lakkhoz lenne még kérdésem. Ezt is UV-zni kell? Vagy szimplán felvinni a panelra és hagyni száradni? Mi lesz a furatok környékével, ahova be szeretnénk forrasztani az alkatrészeket? Van erre valami techonlógia hogyan kell kitakarni őket? Bocs ha butákat kérdeztem? Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |