Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon
 
Témaindító: Pere, idő: Jan 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 34
(#) Balli válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Megint kössz a választ asszem megvan a megoldás :
Nem piszkálok semmit csak veszek egy új (de a régivel egyező felépítésű)telefont. Az egyetlen amit mégis szeretnék megváltoztatni a dallam mert már nagyon unom a fürerizt. De mivel ahogy te is írtad lentről jön a zene ezért szerintem valami jelfogót kéne a telefonba rakni hogyha megkapja a dallam jelét akkor lejátszik egy másik dallamot ami pl egy Ic n van sokhelyen olvastam már ilyet de pontosan nem tudom hogy működik pedig állítólag egyszerű. Tudsz erről valamit???
Kössz mindent Balli
(#) deguss hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy miben különbözik egy alközponti kaputelefon egy normál telefontól, vagy egy kaputelefontól? Mi van benne, milyen elektronika?

Van egy TS104-es telefon alközpontom, erre szeretnék kötni valamit, ami használható az utcára. A központ leírása szerint alközponti kaputelefon köthető rá. Arra már rájöttem, ha 2 vezetéket rövidre zárom, akkor csenget. De beszélni nem tudok.
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
A jelet kimértem, üresjáratban 4VDC van rajta, ha hívom a melléket, akkor rákapcsol 24VDC-t, és erre van rámodulálva a hang, ami kb. 100mVpp.
Kérdésem, hogy valóban erről kell leszedni a hangot, és erre is kell rátenni a mikrofont? Van valakinek ehhez tapasztalata, vagy ötlete?
(#) proba válasza deguss hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Elsőnek esetleg a forgalmazóhoz elmenni ,és megnézni hogyan kell a két készüléket összekötni,esetleg valami prospektust ha mutatna,Ránézésre esetleg meg lehetne állapítani mennyi minden van benne.
Meg lehetne tudni hogy honnét kap tápot ,ez részben választ adna a kérdésedre.
Ez az oldal meg a google is igen szűkszavú.
Esetleg egy feszmérővel egy dinamikus hallgatóval sorba kötött kondival meg egy ellenállással lehet méricskélni.
Ellenállás a vonalra,mekkora áramra kapcsol fel (kívülről hívás) hallatszik e a hallgatóban a kimenő beszéd,illetve ha a vonalra raksz egy plusz ellenállást mennyire perceg a fogadónál.mennyire változik a kimenő feszültség a terhelés függvényében.
Ami még eszembe jutott egy kihangosítós telefon első körben soros 200 ohm mal mit csinálna a vonalon? (ha esik a vonalfeszültsg ,tehát áramgenerátoros a meghajtás akkor az ellenállás akár el is hagyható) (hamár telefon alközpont valami hasonlót építenék kültéri egységnek is a gyártó helyébe)
(#) deguss válasza proba hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Ilyen alközponti kaputelefont nem is látok sehol sem, de több méricskélés és az alközpont nyákjának vizsgálata után még arra jöttem rá, hogy biztos hogy csak 2 vezeték fut a központ és a kaputelefon között, és hogy a tápot is erről veszi. Van egy elgondolásom, hogyan tudnám levenni a jelet, és a tápot is, lerajzolom és felteszem, mert kipróbáltam ugyan, de nem működik jól.
Egy pillanat.
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Érdemes ilyesmivel próbálkozni? Mondjuk ehhez szimmetrikus táp kéne, vagy el kéne tolni a bemenő jelet, hogy 0-100mV között legyen...
(#) proba válasza deguss hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Ez így szerintem tuti nem működik.A tápról csak valami áramgenerátoros eszközzel tudod levenni a hangot.A nyitott diódán a hangfreki is átmegy tehát söntöli a pufferkondi.(max ha a diódát a fogyasztást figyelembe vevő maximális ellenállásra cseréled.
Esetleg a stab ict egy áteresztő tranzisztoros stabilizátorra (minél kisebb kimenőfeszültséggel) cseréled és UTÁNA a pufferkondi.
(#) deguss válasza proba hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Közben nekem is eszembe jutott, hogy levágja a felső félhullámot, ha a dióda túloldalán alacsonyabb a feszültség. Ezért kéne a diódával sorosan egy feszültségejtő sönt, és egy állandó felhasználó, pl. egy LED.
Hogy van ez megoldva egy külső tápegység nélküli telefonban?
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Kérlek szépen nézd meg, hova megy a piros vezeték (+), hogyan veszik le belőle a tápot?
(#) deguss válasza proba hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Találtam valamit, ez működhet? Én még igazán nem értem...

headphone.gif
    
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Köszi, várlak.
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Köszi a fáradozásod, összedobom ezt a kapcsolást amit találtam próbapanelon, meglátom mi sül ki belőle... Csak kár hogy hétközben nem érek rá ilyenekkel foglalkozni. Ezek az egyetemista évek. Bár lehet hogy egyszer visszasírom még...
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
(#) proba válasza deguss hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Nem csak a félhullámot vágja ,hanem az egészet .Mert a diódát a tápfeszültség kinyitja,ezután már a tápon lévő minden változást söntöl a pufferkondi.(a hangot is)
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Megépítettem a kapcsolást, amit korábban belinkeltem, igen-igen halkan hallani az üvöltést, de a mikrofon jelét alig viszi be, gyakorlatilag használhatatlan.
Egyenlőre ott tartok, hogy külső táplálással hogy tudnám megoldani a jel levételét, és olyan mértékű erősítését, hogy az egy kaputelefonnak elég legyen?
Ezt próbáltam, de R5 nélkül nem megy, ha beteszem R5-öt, akkor csak a csend után úgy 1mp-ig megy, utána gyorsan lecsökken a hangerő, és újra csak egy újbóli csend után megy. Miért van ez?
Nem érdemes itt tranzisztorokkal bajlódni, tegyek be egy műveleti erősítőt?
(#) proba válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Esetleg ez is használható .Annyi különbséggel hogy a bemeneten lévő felhúzó ellenállást elhagyod (neked nem kell a mikrofon táp) valamint az r6 ,r5 változtatásával csökkented az erősítést.
Egyébként talán a tranzisztoros előfok topicban találtam.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Bocs itt.
(#) kobold válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Nem igazán értek a hangtechnikához, csakis kíváncsiságból rajzoltam egy egyszerű valamit. Proteus-ban, PC hangszórón át szimuláltam 100 .. 3000 Hz között, jön a hang belőle rendesen ( a képen 440 Hz látszik), egy fülhallgató hangszóróra alapozva. A bemeneti tranzisztor munkapontját a potival lehet eltalálni, de elég kis állításra is elment a hang.

kapcs.png
    
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia!
Ez a rajz nem jó!
Pont az első tranzisztor kollektor ellenállásának kell nagyobbnak lennie, hogy nagy legyen az erősítés!
A második fokozat kimeneti ellenállása így olyan nagy hogy nem bírja meghajtani a hallgatót!
Szerintem építs egy mikrofon előerősítőt, fejeld meg egy emmiter követővel, és jó lesz!

Mic.gif
    
(#) deguss válasza kobold hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, meg is lett az eredménye. Ugyan nem tudtam egyiket se sikeresen használni, mert nem volt pont olyan tranzisztorom, amivel működött volna kobold munkapontállítós kapcsolásra, lapose rajza a magas kimeneti impedancia miatt nem vált be, proba belinkelt kapcsolása is csak rávezetett a megoldásra, amit úgy kísérleteztem ki egy egész nap munkával. Megosztom a kapcsolást, itt van mellékelve.

Egyetlen kis problémám van még, méghozzá az, hogy a mikrofon és a hangszóró (illetve ezek közvetlen erősítő áramköre) nem lehet egyszerre a telefon vonalra téve, mert igen gerjed. De külön külön, mindegyik működik!

Kérlek segítsetek még egy két tanáccsal, hogy hogyan lehet ezt megoldani, hogy ne úgy kelljen a kaputelefont használni, mint egy CB-t.
Ahogy én elképzeltem, az az, hogy a kaputól külön vezetéken viszem fel a mikrofon és külön a hangszóró jelét, és ott közösítem csak (a telefonközpontnál), talán meg lehet valahogy oldani, hogy már ott leveszem a kimenetet, és azt küldöm le az egyik vezetéken, a bemenetet meg egy másikra teszem. Ért valaki a telefonközpontokhoz, meg lehet ezt valahogy csinálni?

Köszönettel kitartó segítségetekért: deguss
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia!
Egyszerű a dolog csinálsz egy tranzisztoros fokozatot aminek az emmiter és kollektor ellenállása egyforma(tulajdonképpen egy fázisfordító!). Az emmitertől és a kollektortól is vezetsz egy ellenállást a hangszóró erősítőre így kioltják egymást, a vonal pedig a kollektorra kapcsolódik!
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Csináltam egy móricka rajzot. Ez tulajdonképpen egy hangfrekvenciás diplexer.

dip.gif
    
(#) deguss válasza lapose hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Köszi a tippet, így szerinted működne?
Ahogy újra lesz egy kis időm, kipróbálom! Köszönöm a segítséged!
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Elméletileg igen. A mikrofon erősítőtől el vettél egy fokozatot, miért? Bár a kondi mikrofonok sokszor elég nagy jelet adnak ni.
Ennek a fokozatnak nincs feszültség erősítése(a diplexernek)!
A két 22K-s ellenállás helyett belehet rakni egy potit is, azzal pontosan be lehet állítani a minimumot.
(#) deguss válasza lapose hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Erre nem is gondoltam hirtelen, szóval így szerinted működhet? Most próbálom ki, szóval mindjárt írok a tapasztalatokról.
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Szia!
Ha sikerül beállítani a munkapontot jó lesz!
Mivel a T5 és T1 közt közvetlen csatolást alkalmaztál egymásra visszahatnak, pontosan kell beállítani a munkapontokat. Mivel a T1 collektor és emmiter ellenállása egyenlő szerintem elég szűk határok közt játhatsz.
Ha nem sikerül belőni, akkor a T5 T1 közt is kondenzátoros csatolást kell alkalmazni!
(#) deguss válasza lapose hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Sajnos sehogyan sem jött össze ez a diplexer, vagy a mikrofont nem hallom, vagy pedig iszonyat sípolásba kezd a rendszer. Kipróbáltam potikkal is, kondenzátoros illesztéssel egyáltalán nem hallani a mikrofont (egyenárami szinten van a felhúzóellenállás miatt). Még a kollektor- és emitter-ellenállásokkal is játszottam, de szintén nem szabadultam meg a sípolástól. A nagy erősítés szükséges a mikrofonra, mivel a postás nem fog 10cm-re odahajolni, és üvölteni sem. Ezekkel az értékekkel melyek a csatolt sémán vannak, épp a rezonancia tűréshatárán van, még hallani a mikrofont a kagylóban, és amit kifelé mondok, azt is remélhetőleg meghallja a postás, de hogyan lehetne egy picit finomítani, hogy ne érezze magát visszhangosítva, mivel a hangszórót és a mikrofont nem tudom úgy 8cm-nél távolabb tenni egymástól?
Nem lehet valahogy trükközni egy zéner diódával, hogy ha beszélnek, akkor a hangszóró hangerejét lejjebb vegye? Tehát az erősítő bemenetét lehúzza?

Egyébként nem tudom, hogy egy analóg gyári kaputelefonban is így van-e ez megoldva, vagy hogyan csinálják? Mit tudok tenni? Nincs sehogyan se lehetőségem leválasztani már a telefonközpontban a miki jelet a hangszórótól?

Köszönettel: deguss
(#) lapose válasza deguss hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Szia!

Amit én láttam gyárit még régebben az szintén diplexeres volt, csak nem tranzisztorral hanem transzformátorral volt megvalósítva!

Viszont arról megfeledkeztem, hogy ez egy telefon vonal, tehát így a diplexer nem lehet jó! Mivel a telefonvonal ha jól tudom 600 ohm ellenállásúra van kiépítve.
Igy a tranzisztor emmiter és kollektor ellenállásai sem lehetnek 10Kohm-osak, max 600 ohm lehet az értékük!
Mivel a vonalellenállás párhuzamosan kapcsolódik a 10 kohm-al teljesen felborítja az egyensúlyt a diplexer nem működik!
Szerintem úgy tudnád jóra megcsinálni, hogy a tranzisztor ellenállásait kicseréled kb. 560 ohm-ra, A két 20K-s ellenállást egy közös potira és a csúszkájától menne az erősítőre a jel.

dip.gif
    
(#) deguss válasza lapose hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Szia lapose!

Köszönöm a sok tanácsot, szinte minden lehetőséget kipróbáltam, több féle tranzisztort, kondenzátorokat is, de végül is odáig tudtam eljutni a legutóbbi javaslatoddal, hogy nincs visszhang, viszont a kinti mikrofon jelét se hallom.

Kérdezem én, a telefonközpontban nem tudom szétbontani a jeleket? Onnan külön vezetném le a jeleket (mikrofon+hangszóró) egészen a kapuig.
(#) proba válasza deguss hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
A telközpontokban / telefonokban is az úgynevezett hibrid áramkört használják. Ennek az a lényege hogy ideális esetben a mikrofon jele a saját hangszóróban nem hallatszik (ill telefonoknál csak egy minimális mértékben -önhang- hogy az ember saját hangját tudja kontrolálni.) Ezt nagyon nehéz szerintem egyszerű eszközökkel megvalósítani az elve lásd melléklet.
A vonalról jövő hang megjelenik a hallgatón a mikrofonban keltett változás viszont a transzformátoron kétfelé oszlik ,ideális esetben ha a vonal és az ellenállás azonos értékű akkor a transzformátoron kioltódik a jel (a hallgató néma lesz.)
Elektronikusan talán a girator nevű kapcsolás teszi ugyanezt.
Mivel a vonal nem pontosan modellezhető le ezért valamennyi áthallás mindenképen lesz.
Javasolnám esetleg az adás/vétel gombot ,vagy ha áramkört akarsz tervezni akkor a mikrofon jelét valahogyan ki kell vonni a hangszóró jeléből.Esetleg akusztikusan minél jobban elszigetelni őket egymástól.
Esetleg egy kihangosítós telefont a központ telefonkimenetéről ,és azt megoldani hogy kaputelefonhoz hasonló módon működjön.
Ez a vonal (ha igaz a 100mv) talán nem elég hangos a telefonhoz.

tel.JPG
    
Következő: »»   2 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem