Fórum témák
» Több friss téma |
Csak számítási korrekció, az ötlet életképességét nem vitatom: az elméleti teljesítmény P = 2 * PI * M * n (mert a szögsebesség: w = 2 * PI * n), 300 Nm és 10 1/s adatokkal ez kb. 18.85 kW. Nem tudom, hol jött be neked a radiánnal való osztás, ide nem kell.
Az átlag Brushless motorokra megengedett a dT=100C hőmérsékletváltozás max 40C környezeti hőmérséklet mellett, tehát 140C a tekercselésnél. Ettől még nem mágneseződik le, mert az a pont valahol 200C felett van. Persze ekkor már a tekercselés szigetelése is meghalt...
Értem a párhuzamosítást, köszi a rajzot. Ennek hátránya, hogy kicsi induktivitásod lesz egy ágban és a lüktetésmentes nyomaték eléréséhez magasabb kapcsolófrekvencia szükséges. Az iparban a legjobb áramhurok 10us alatt fut le DSP-vel, ami 100kHz-et jelent. De ez a frekvencia óriási kapcsolási veszteséget is okozhat. Mi 8-50kHz-ig fejlesztünk hajtásokat, természetesen a magasabb frekvencia alacsonyabb feszültséghez tartozik. Továbbá nagyon függsz a pontos geometriától, mert fontos, hogy az egyes ágak azonosak legyenek. A rengeteg kivezetés is problémás lehet. Elképzelhető, hogy egyéb hátránya is van, de most pillanatnyilag nem jut szembe más: Annyi biztos, hogy az iparban a többfázisú gépek nem terjedtek el. Kobold válasza helyes, de tudni kell a nyomaték mihez tartozik. Névleges, maximális, állóállapoti és a fránya dT és az üzemállapot is kell hozzá. A legjobb egy nyomaték fordulatszám jelleggörbe a dT illetve az üzemállapot (S a jele) függvényében. S1 jelenti az állandó a terhelés, S2, S3 stb pedig szakaszos üzem, méghozzá változó kitöltéssel és nyomatékkal (teljesítménnyel). Van adatlapod, vagy linked az adott motorra?
A teljes kor 2piRad, en ezert osztottam 2Pi-vel, hogy megkapjam a rad-ot a rad/sec-hez, de akkor ugy jartam, mint a rendor a Marx-os tetelnel, amikor kiemeli eloszor ay x-eket...
![]() Nem gondolkodtam, na.
Most elmeletben 'fejlesztunk' egy motort, szoval ilyesmit egyelore nem tudok prezentalni.
Az üzemállapot S jelzése után lévő % érték mit jelent? pl.:S425% ill., S3 15%?
SRÁCOK
Egyikőtök sem látta az ELIICA-ról szóló Spectrum tv-s documentum filmet, csak képekről ismeritek? Nekem megvan egy lemezen, meg a telefonomon 3gp-ben, csak nem tudom nektek közzé tenni, mert még így is 80MB.. Még ha lenne is hova feltenni, mire 128K-val feltekerné, rámenne egy nap. Amúgy én is gondolkodtam, tervezgettem felnibe bele kerékagy motort, a videomagnók capstan motorjához hasonlatosan.: Az állandómágnesek mikrosütő magnetron mágnesek lettek volna/van vagy 30db/ Az állórész lehetett volna 12db elektromágnes, nyitott "E"-magon/trafóból/ És a vezérlést, akár egy szétszedett capstan motor 6 tekercsének 120 fokos vezérlésének felerősített kivitelével meg lehetett volna oldani. Egyszerre 4 db tekercs megy, és mindíg eggyel arrébb, hall szenzorral figyelve, akár asszinkron vezérléssel, hogy folyamatosan gyorsuljon. Vidéki körülmények között a fejlesztés talán így reális... ![]() Egyébként az Eliica-ban a forgórész egy hiperszuperbivaly.urvaerős földfém állandó mágnes, és az vezérlés impulzusüzemben kapcsolgatja körbe-körbe a delejt a állórész tekercseire!! Közel 300db Lion cella van benne, 80LE-s egy kereke, és van neki 8db!!!!! ![]() Azzal a több mint 600LE-vel könnyű 400-al menni, és lenyomni gyorsulásban még a legújabb Mitshubitshi-t is! ![]()
En azert gondolkodtam el ezeken, mert a DC motorok ara horror es mindegyik (relative) igen kicsi atmeroju.
Azert egy 18 loeros DC motorert 1400 dollart kiadni... A szabalyzo meg majdnem megegyszer annyi. Es akkor van egy kispolskinal gyengebb hajtasod. Az akkukerdes meg mas teszta, de valoszinuleg a motornal is tobb gond lesz vele. A szamolasi pelda lehet, hogy nem pontos, de kb nagysagrendileg jo, viszont 300 eurobol megvannak a magnesek, hangtalan, kefe nelkuli, stb. A kerekagy-motore a jovo, ez nem kerdeses, csak az autok atalakitasa JELENLEG szerintem nagyon bonyolultan lenne azzal megoldhato (taplalas, fekek, stb). Ha lenne egy elegge lapos, de nagy atmeroju valami, akkor sajnos teljesen egyedinek kellene lennie. Nem is beszelve a szogkihajtasrol... Szerintem videki fejlesztesi korulmenyek kozott nagyobb szerepe van az innovacionak. A DC motorok vege egy 'lereszelt' kor. Arra hogyan teszik ra a kupplungot? Ekelik esetleg? Idézet: „A DC motorok vege egy 'lereszelt' kor. Arra hogyan teszik ra a kupplungot? Ekelik esetleg?” Az én motorom kihajtása egy belső fogazású kifordított fogaskerék, ehez a hidraulikaszivattyú tengelye csatlakozott, amit mi zsugorkötéssel, és esztergában történő körbehegesztéssel kötöttünk össze az eredeti főtengelycsonkkal. Erre már az eredeti kuplungtárcsa felhelyezése pedig gyerekjáték... ![]() Mitsubitshi
Pityubá én láttam!
![]() Az akkuknál haltak el, mert a japán drága volt. A kínaiak adtak volna olcsón, de bele akartak nézni a projektbe, a japók meg nem engedték és hazajöttek... A szinkronnal ők is vacakoltak. A számítógép által kiköpött adatokkal nem akart egy bizonyos szinten túl gyorsulni (túl sok paraméter vált egymástól függővé), aztán kézzel igazítottak a vezérlésen és akkor lett tuti. Majd, ha az üzemanyagcella bejön, és az új típusú akkuk, amik könnyebbek, kisebbek, erősebbek, hamarabb tölthetőek és többször...elvileg már a küszöbön van... Üdv Inhouse
Ötletes, de milyen forgókapcsoló az? Az is valami targoncás cucc?
Szerintem a hagyományos DC motorok házilagos átalakításoknál ma még kedvezőbb alternatíva mint bármi más. Kifutó technika lévén viszonylag könnyen beszerezhetőek is Pl targoncákból. Nálunk fejlettebb országokban is sokan ezekből a hagyományos elemekből építkeznek. Fontos érv mellettük, hogy a jármű áramforrásáról közvetlenül is táplálhatóak, így akár a szabályzó elektronika meghibásodása esetén is üzemképes maradhat a jármű,sőt az elektronika el is hagyható, ha problémát jelent a beszerzése vagy megépítése. Szerintem a gyártók hipermodern technikáival házilagos körülmények között, nem is lehet és nem is éri meg versenyezni.
Ennél jobban én sem tudom elmagyarázni, mint ahogy a doksiban leírták. Plusz egy csomó hasznos infó is van benne.
Akkor nem tűnt fel neked.....
![]() Az egy Jaxley körkapcsoló egy szelete. Az érintkező egy kicsi henger, a még jobb érintkezés érdekében. A tengelye meggörbítve, és kifúrva, majd belefűzve az eredeti trabi gázbóvden egy sorkapocs közbeiktatásával.. ![]()
Csak, hogy mindenki megnézhesse, rákerestem.:
Igaz, hogy angolul van , valami spanyol felirattal, nekem magyar szinkronos...bebebeee ![]() De ugyanaz a film!!! Eliica a film Persze 5 részletben... ![]()
Nem tünt fel, mivel nem ismertem ezt a kapcsoló típust
![]()
A nagyobbik 10 kW-os motorodról tudsz írni infókat? (fesz.,áram.súly) kép esetleg? Tényleg miért nem az került a Trabiba?
Szia!
Ha hiszed, ha nem, a "nagyobbik" motorom, ami a hajtómotor, nem is nagyobb, csak méretben, és tömegben., Ugyanis: 75v-os, de csak 3600w-os. /igaz, az már soros gerjesztésű/ A tömege 12kg-mal több, 63kg! A mérete pedig : bazinagy! Kúpos alakú a homloklemeze, így elég nehéz a felszerelése is, nameg, vagy 7cm-el nagyobb az átmérője a HSZ-hoz képest, és 10cm-el hosszabb. Abszolut nem fért volna be. Talán egy wartburgot elhajtana, és abba bele is férne. Montam is a haveromnak, amikor még megvolta 105-ös Skodája, hogy csináljunk skoda 105 hibridet... ![]() Ezeken túl , még egy vasúti dinamóm van, az vagy 24, vagy 36v-os, 12kw körüli, nagyonnagy árambírású. motorként nemhogy kajálta, kétpofára zabálta az áramot...Közel 100-150A alapjárati áramigény 12v-ról... Ami nem is lenne sok, mert csak 1000-1500w, és a 75v-os moci is eszik alapjáraton, terheletlenül 30A-t, ami még több...
Szia!
Bocsi, akkor félreolvashattam valamit, de amúgy voltak 10kW-os mocik is a gyártási palettán. Viszont 3,6 kW/63 kg az brutál. Nem sajnálták az anyagot bele. Mondjuk 75 voltra soros tekercselést, lehet benne egy kevéske réz.... Akkor viszont a másik az 51 kg? Mert az enyém 37 kg és 22 ampert "fogyaszt" üresjáratban 12 voltról. Ez a súly még viszonylag kényelmesen kezelhető. Az átmérője pedig 200X320 mm. Találtam egy katalógust róluk.
Sracok, azt szeretnem kerdezni, hogy egy brushless motor, ha nem mukodik, akkor az allandomagnesek ELVILEG oda kell, hogy 'tapadjanak' az elektromagneses tekercs vasmagjahoz, vagyis akkor mintegy zarolva van a kerek, nem?
Vagy nem pontosan 1:1 megfelelese van a tekercs-magnes parosoknak?
Nem. A forgás, mint ahogy az álló helyzetben tartás két mező kölcsönhatásából jön létre. A brushless esetében az egyik az állandómágnes, a másik a tekercselés. Ha azt akarod, hogy a motor forogjon, akkor forgó mezőt kell előállítani a tekercselésen, ha azt, hogy álljon, akkor állót. Ez praktikusan trapézos esetben két tekercsre adott áram. Két pólusú forgórész esetén trapézos üzemben ez 6 állapotot jelent. Ehhez azonban minimum egy áramszabályzó kell, ha pedig sebesség módban akarod állva tartani, akkor pedig sebességszabályozó plusz egy sebesség jeladó...
Nem. Ahogy irtam, arra vagyok kivancsi, hogy az allandomagnes es az elektromagnes VASMAGJA
KIKAPCSOLT allapotban vonzza-e egymast ugy, hogy kvazi egy mozdulatlan allpot jon letre, melybol nehez kibillenteni. Mintha kikapcsolt leptetomotort probalnal korbeforgatni.
Ha van otthon számítógéptápventillátorod, megkapod a választ!
Annak is állandómágnes a forgórésze, 3db elektromágnes van benne 120° -onként, plusz egy hall elem, ami a pozícióját vizsgálja. Akár ezt is felnagyíthatod... És alapban ez a motor is beáll egy adott irányba, mert igenis vonzza az állórészelektromágnes vasmagját a forgórész állandómágnese.
Szia!
Nem olvastad félre! Először én is azt hittem, még a targoncás is, hogy az minimum 10kw-os, ezért tettem fel annó a kérdést úgy, hogy 10kw-os motorhoz keresek vezérlőt...BOCS! A linked motorjai között nincs ott az enyém!
Naponta foglalkozom brushless motorokkal, úgyhogy elhiheted, az ún. tartás kis nyomatékot jelen, ez nem alkalmas semmire.
Ha árammentesen akarsz tartani, akkor rövidre kell zárni a tekercselést, akkor már ember legyen a talpán, aki el tud forgatni egy kb. 10kW-os motort. De ez nem biztos, hogy meg tud tartani egy emelkedőn lévő autót. Miért fontos a beállás, tartás?
Bbalázs volt kíváncsi, egy költői kérdéssel:
Idézet: „arra vagyok kivancsi, hogy az allandomagnes es az elektromagnes VASMAGJA KIKAPCSOLT allapotban vonzza-e egymast” Szerintem nem az autót akarja megtartani vele!
Nem mondod????
![]() Szenvedtem is vele eleget, bár most van egy kapcsolásom készülőben/ki tudja megcsinálom-e/ most egy k.b.80%-a van már meg. 3db tirisztor, egy nagyáramú takaréktrafó, és egy 60µF-os 400/600v-os tömbkondi!
Találtam egy "Kisteljesítményű motorok tirisztoros szabályozása" c. könyvet. Talán lehetne egy-két ötletet venni belőle. Konkrét kapcsolások is vannak benne, néhány száz watt teljesítményre, csak át kéne ültetni őket nagyba.
Szia!
Én ezt építettem meg! Majdnem teljesen! |
Bejelentkezés
Hirdetés |