Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Állandó LED fényerősség biztosítása telep kimerülésig
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Dempsey hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!
Régen olvastam a Hobbielektronikai folyóiratban egy olyan áramkörről, ami állandó izzó fényerőt biztosított míg az elem le nem merült (az a baj hogy már nem tudom hol az újság és nem tudom átalakítani LED-hez) . Az lenne a kérdésem hogy tud e valaki LED-re is ilyen kapcsolást? Egy db 10mm-es magasfényű fehér LED-hez kellene minél kisebb méretű áramkör.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
(#) dtomi86 válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

szerintem egy szabályozható áramgenerátor kéne neked. ameddig nagyobb a telep feszültsége a leden esőnél, addig egyenletes fényerővel világít. pl ha 9v-os elemről hajtod, és 3volt kell a lednek, akkor ameddig a teleped nem esik 3 volt alá, addig állandó lesz a fényereje. és ez már nagyon lemerült elemnek számít. nézd meg ezt.
(#) Dempsey válasza dtomi86 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Köszi a választ! Hát ez elég kis helyet foglal, jó megoldásnak tűnik. Nem tudod véletlenül hogy egy 10mm-es víztiszta fehér lednek mennyi a max áram amit elbír?
(#) SenkiAlfonz válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Szia!
Nézd meg ezt... Hátha???

Bővebben: Link
(#) Dempsey válasza SenkiAlfonz hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Szia!
Köszi szépen! Nem rossz kis cuccot raktak össze .
(#) Dempsey hozzászólása Okt 24, 2008 /

Sziasztok!
Megépítettem a Skori féle áramgenerátort LED-ekhez de van egy olyan problémám, hogy a LED nem mindig azonos áramot vesz fel! Minél többet használom annál kevesebbet vesz fel! Legelőször mikor kész lett a kapcsolás akkor 19,4mA-ert vett fel, most ott tartok hogy 12,6mA-ert vesz fel! Én úgy tudtam hogy ez a kapcsolás állandó áramot szolgáltat míg az elem a LED feszültsége alá nem esik!Mert nekem 20mA kellene! De most akkor mi lehet a gond??? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Dempsey válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Senkinek sincs ötlete???
(#) gulyi88 válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

csá
A 2 tranyós 2 ellenállásos dolgot csináltad meg?
üzem közben változik az áram vagy hosszútávon
(hónapok..)

rövidtávon én valami hőmérsékletes bekavarársa tippelek..
(#) Dempsey válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Szia!
Ja azt csináltam meg! Tehát megépítettem kb 4 napja! Kb 30 percet világított összesen! Mikor kész lett akkor 19,4mA-ert vett fel! Miután 30 percet ment össz vissz, akkor már csak 12,6mA-ert vesz fel és a fényereje is csökken ezáltal természetesen! Nem tudsz egy megbízható áramkört ami stabil 20mA-ert csinál míg le nem merül az elem?
(#) pittyu válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Szia. Nem vagyok túl profi de mostanában csináltam pár ledes lámpát. A tapasztalatom kedvező, LM 317 -tel alakitottam ki az áramgenerátort. 1W os ledekkel 3 DB sorban , mert 12 V a táp. A nagyokosok irták ,hogy a led a névleges katalógus áramfelvételének KB 70-75 % kapjon igy a fényerő még jó az üzemóra duplája lessz.Lehet hogy jó az áramgenyád, csak a ledeknek sokvolt és megpirultak, azért vesznek fel kevesebbet és a fényük csökkent.
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Tehát: a ledjeimhez 350 mA a gyári ajánlás .Kiprobáltam világit mint az atom, de melegszik nagyon. Levettem az áramot 270 mA re a fény nemsokkal kissebb ,de alig melegszik. A próba összeállitás, és a neonpótló késztermék.
(#) Dempsey válasza pittyu hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Kösz a választ! Amint látom a tieid power LED-ek! Az enyém csak egy mezei LED 20mA er kell neki és jól pirít! Hát nem hiszem hogy tönkre ment. A multkor egy másik 10mm-es fehér LED-em 140mA ert kapott véletlenül 20mA-er helyett aztán már csak villogott mint a stroboszkóp . Majd lehet teszek bele egy másik ledet és megném h az mennyit vesz fel.
(#) gt7482 hozzászólása Nov 2, 2008 /

Sziasztok. A köv. kérdésem lenne: 350/700mA es Luxeon (LXK2-PW12-R00) ledet szeretnék LM317-el táplálni 5V-ról (Senki Alfonz-féle). pittyu írta, hogy nem érdemes a ledet a névleges áramon futtatni, csak kb. 80-90%-on, ezért azt gondoltam, hogy egy kétállású kapcsolóra kötök egy 5,6 és egy 2,7 Ohmos ellenállást és így tudom két állásban változtatni a fényerőt. Ez 3,42V-os kapcs. fesz. mellett 282/585mA-t jelent. - a második kicsit kevésnek tűnik. Kapcsoljak sorba 2 1,2Ohmost? (658mA)
(A kapcs. feszről ezt írta a gyártó: Min:2,79; Typ:3,42; Max:4,23V Ez mit jelent?, hogyan állítsam be? Olvastam, hogy a ledek áramát kell beállítani, a fesz "beáll magától". Ez így van?)
A köv szabványos ellenálláspár 2,2 és 3,9 718/405mA-t eredményezne.
Barlangászáshoz segédvilágításnak kellene. Érdekelne, hogy egyáltalán működik-e és, ha igen, akkor milyen hatásfokot saccoltok. Tegyek-e bordát az IC-re?
Előre is köszi a segítséget.
üdv
(#) Norberto válasza gt7482 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Az LM317-re biztosan kell borda, az nem lespórolható sajnos már ilyen áramoknál sem.
(#) pittyu válasza gt7482 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

A feszültséget nem kell beállítani, az beáll magától.A z LM317 nek is kell hűtés lehet hogy van sokkal jobb is a célra (nekem ez van).Nézz utána hogy az 5 volt elég-e .
(#) gt7482 válasza pittyu hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Sziasztok.
Köszi a válaszokat.
Az a baj, hogy Vin és Vout között minimum 3V különbséget írnak elő. Beraktam multisim-be és tényleg nem működött. Persze, ha 9V-ot kapott, akkor jól érezte magát, de nem szeretnék Pakssal a fejemen rohangálni.
Mit tanácsoltok? Próbálkozzam meg az 555-ös IC-s kapcsolással?
(#) gt7482 hozzászólása Nov 2, 2008 /

Nagy barbárság lenne simán ellenállással illeszteni a ledet? Nem ismerem a NiMh akksik karakterisztikáját, de, ha tartják a feszültségüket 4-5 órán át az nekem elég is lenne. Esetleg 3.6V-ról ellenállás nélkül?
(#) gt7482 válasza gt7482 hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Üdv mindenkinek!
Hosszú keresgélés után végre megoldódott a problémám. Először megépítettem a skori-féle áramgenerátort, de a telep merülésével csökkent a fényerősség és sok helyet foglalt. (mint mondtam fejlámpába kellett) Valahogy a fényerő-szabályozás sem jött össze. (Valószínűleg erősen amatőr mivoltom eredménye )

Utána megtaláltam az igazi megoldást:
LTC3490
Nagyon kicsi, de még szerelhető IC. 1-3V-ig üzemeltethető, 350 mA a max terhelhetőség. Én két NiMh akksival használom és így kb 85-90% a hatásfoka.
A ChipCad-nél lehet kapni, ott vettem hozá a ledet is: 350mA/107Lumen!
Aki lusta végigolvasni a dokumentációt, annak egy kis segítség:
2 akksi esetén az induktivitás áramerőssége minimum 1 A legyen, max. 70mOhm az ellenállása.
A doksi kerámiakondit javasol, X5R, X7R SMD-t.
Mindenkinek figyelmébe ajánlom a változtatható fényerejű verziót. És igazából az egész cuccost, mert jó hatásfokú, könnyű megépíteni és az ic-n kívül csak három külső alkatrészt tartalmaz. SMD alkatrészekkel, különösebb tapasztalat nélkül, egy 10x15-ös nyákon el tudtam helyezni, mindössze 5mm es magasság mellett.
A hűtőbordát ne felejtsétek el.
Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem