Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os ventilátor vezérlés

Témaindító: martin19, idő: Okt 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) martin19 hozzászólása Okt 25, 2008 /

Sziasztok !
Nem szeretném ha nyakvágás lenne a topic miatt .
Nem tudom hogy hova fért volna el ez.... (amikor létrehozta, nem találtam ilyesmit....)

Na szval :

Itt az oldalon a kapcsolásokban találtam egy olyan kapcsolást , ami 12V ventit ki be kapcsolgat . (hőmérséklet függően). Na most nekem egy ilyen kellene , csak 220Vos ventivel. Segítségetekre lenne szükségem .
Várom az ötleteket .

Üdv.

Link : http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/12v-os_ventillator_szaba...z.html
(#) spikk válasza martin19 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

A tranzisztor egy relét kapcsoljon, a relé 12V-os legyen, max. 1,5 A árammal (ilyen sokat szerintem nem eszik "utcai" relé, tehát akkor legyen 12V-os).
(#) kendre256 válasza martin19 hozzászólására (») Okt 25, 2008 / 4

A linkelt kapcsolásban a ventillátor helyére köss be egy olyan 12V-os jelfogót, amelyik tud 230V-ot kapcsolni, azzal kapcsoltasd ventillátort. A jelfogó tekercsére tegyél egy diódát (pl. 1N4004), úgy hogy a negatív tápfeszültség felé legyen az anódja.

Szerk: lassú voltam...
(#) spikk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Tényleg, a dióda!
(#) martin19 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Magyarán akkor : a 12V venti helyére jelfogó , ezzel kapcsoltatom a 220V ventit ? De ugye nekem tápnak 220V kell ?
(#) kendre256 válasza martin19 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Nem, tápnak 12V kell.. Legalábbis az IC-nek. A venti persze 230V-ról mehet.
(#) spikk válasza martin19 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

A relé mozgató tekercse megy a venti helyére, az 12V, A kontaktjai a 230-as teljesen külön áramkörben kapcsolgatnak. Mindjárt rajzolok egyet...
(#) martin19 hozzászólása Okt 25, 2008 /

Köszönöm Spikk ! (előre is ! ) És köszönöm azoknak is , akik eddig segítettek .
(#) spikk válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Na, elkészült...
Ha elrontottam volna, szóljatok rám.
(#) lapose hozzászólása Okt 25, 2008 /

Sziasztok!
Csak egy kérdés!
Nem jobb volna az a relé a kollektorkörben?
(#) spikk válasza lapose hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Nem tudom, én azért tettem oda, mert ott kicsit kevesebb áram folyik (úgy tudom, hogy Ib+Ie=Ik).
Ha valami oka van, átrakhatom az utókor kedvéért.
Rakjam?
(#) kendre256 válasza lapose hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Miért gondolod?
(Így ugyan egy kicsit kisebb feszültség lesz a relén, mintha a kollektorkörben lenne, de lényegében ugyanaz a két eset.)
(#) kendre256 válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

(Lehet, hogy jobb lett volna jpg-ben felrakni a rajzot, úgy többen meg tudnák nézni. Nekem helyből a PADS szeretné megnyitni, de nem olyan sch, az EAGLE meg más verziót ír ki, és az sem tudja megnyitni.)
(#) lapose válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Szia!
A képlet helyesen: Ie=Ib+Ic.
A bázisáram az emmiterbe folyik.
Én a kapcsolási jellemző miatt gondoltam a kollektor körbe!
Ha ugyanis az emmiterben marad, meghúzáskor a tranzisztor emmitere is felemelkedik 12V környékére, és vele a bázis is!
Emiatt sokkal nehezebb biztosítani számára a bázisáramot.

Értem. Akkor átpakoltam, meg képet csináltam belőle.
Azért felteszem az .sch-t is, ha már van, Eagle 5.2-es.
(#) lapose válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Köszi a képet, így meg tudtam nézni!
(#) kendre256 válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Most már látom a rajzot.
Viszont ha jól látom ez azt csinálja, hogy állandóan megy a venti, és ha a hőmérséklet meghalad egy értéket, akkor leáll. (Feltéve, hogy a rajzokon szokásos, nyugalmi helyzetet ábrázolja a rajz.)
(#) spikk válasza spikk hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Az nem lenne jobb, hogy a trimmert kicserélni az R3-mal? Akkor nem fordulhatna elő, hogy kis trimmer beállítás és kis NTK ellenállás mellet nagy áram folyik.
(#) spikk válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Nem tudom, én csak átalakítottam.
De ha arra gondolsz, hogy a relé be van húzva... Hirtelen ezt találtam és úgy drótoztam, hogy a behúzás geometriailag helyesen szerepeljen a jelképen is. Vagyis hogy a tekercshez közelebbi kontakt legyen áram alatt, ha húz a tekercs.
Keressek egy olyat, ahol fordítva áll az érintkező?
(#) lapose válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Induljunk ki abból meleg van, az IC + bemenete magasabb feszültségen van mint a -. Ekkor a kimenet +Ut, a tranzisztor nyit ventilátor forog!
Lehül az NTK, ellenállása nő, a leosztott feszültség lecsökken az IC - bemenete alá, a komparátor átbillen. Szerintem jó!

Szerk:
Ja bocsánat, a relé tényleg fordítva van, én az áramkört néztem! Elnézést!

Jó, és a trimmert érdemes áttenni? Addig nem konvertálnám megint képpé...
(#) kendre256 válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

A konkrét értékeket kellene tudni, hogy ki tud-e alakulni túl nagy áram. Szerintem nyugodtan át lehet tenni, jobb lesz a kapcsolás tőle.
(#) lapose válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Érdemes, én még beraknák egy ellenállást is sorosan a trimmerrel, hogy az átfogás csökkenjen, de konkrét értéket csak az NTK pontos ismerete alapján lehetne megadni!
(#) spikk válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Akkor biztos ami biztos, áttettem oda.
(#) spikk válasza lapose hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Aha, értem (nem értettem elsőre, hogy az átfogás az mi).
Akkor oda berajzolok egy érték nélkülit, a relét meg átdrótozom úgy, hogy a fázis a mozgó érintkezőre kerüljön inkább, akkor lehet használni a másik érintkezőt, bár ebben az esetben nem kell.
(#) spikk válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Ehhez már szöveg is tartozik

Az R1 NTC ellenállás és a beállítani kívánt hőmérséklet tartomány alapján R3 és R4 értékét a konkrét megvalósításhoz kell igazítani.
A C1 puffer kondenzátor értékét a REL1 relé behúzótekercsének áramfelvételéhez kell méretezni (min. 1 µF/A).
(#) lapose válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

(#) kendre256 válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Bocsi, hogy még beleszólok, de így az R3-nak semmi funkciója nincs. Tehetsz a helyére szakadást, rövidzárt, bármit, most a trimmer középkivezetése és az 1-es kivezetése közötti ellenállás határozza meg a kapcsolási szintet. A trimmer középkivezetését a 3-as lábához kellene kötni, akkor lehetne a trimmerrel finomabban szabályozni, és az R3 értékével be lehetne állítani egy átfogást.
(#) lapose válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Szia!
Jogos! Szerintem elrajzolta! A csúszka az R3-R4 közös pontjára kell!
(#) martin19 hozzászólása Okt 26, 2008 /

Én meg Sprint-Layout használok , meg se briom nézzni
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem