Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Mobil jarmuvemre szeretnek epiteni 1 forgo asztalt, ennek a megvalositasahoz szeretnem a segitsegeteket kerni. A forgo asztallal szemben tamasztott elvarasok a kovetkezok: 1. Legyen kepes fokonkenti elfordulasra. 2. Lehessen tudni milyen szogben all eppen pontosan. Lezeres tavolsagmerot szerelnek az asztalra, melyet igy forgatva egy adott szogtartomanyban megmerne a tereptargyak tavolsagat. A jel mindket cuccrol egy uC-be menne, az dolgozna fel az infokat. A jarmuvon van 6V-os DC aramforras ezt kellene felhasznalni a forgoasztal meghajtasahoz is. udv:a.d.
Neked egy nagy felbontású léptetőmotorra van szükséged és ha igazán ínyenc akarsz lenni, építesz hozzá egy olyan kütyüt, ami pl. egy golyós egérben van, azt hiszem rotary encoder-nek hívják. Már alapjában a lépetőmotorra kiadott lépés számok (a kezdeti helyzet beállítása után) képesek pontosan meghatározni az elfordulást. Ezt még vissza ellenőríheted a rotary encoder-el.
Kezenfekvo megoldas valoban a leptetomotor.
Kerdeseim: Milyen arban lenne egy ilyen kb? (tavvezerlesu kisauto tetejere kellene kb 10 cm atmeroju muanyag asztal forgatasahoz) Milyen bonyolultsagu a vezerlese? Mekkora meretu? Ugy tudom a polusparok szamatol fugg az elerheto szogosztas, emiatt erdekelne a merete a dolognak. En ugy tanultam anno, hogy nem szukseges kulon elfordulas meres a dologhoz, ugyhogy en szerintem nem alkalmaznek hozza ilyet, igy is sajnos egyre tobb osszetevobol all a feladat ezen kivul.
Gyorsan megnéztem a fiókban. Az átmérője 40mm és a magassága 12mm, szóval igen kicsi. Javaslom, hogy szerezz egy rossz nyomtatót és abból nyerd ki a motort. A motoron már van egy fogaskerék, amivel egy fogas-szíjjhoz csatlakozik a nyomtatón bellül. Mivel ezeknek a fogaknak az úgynevezett modul száma az szabvány, ezért mondjuk egy SKF csapágy boltban tudsz hozzá rendelni egy nagyobb fogaskereket, amire rögzítheted az asztalt. Tehát nagy fogaskerékre az asztal. A nagyfogaskerékkel egy síkban a lépetőmotor fogaskereke és a kettőt összekötöd a fogas-szíjjal (bordás szíj). A Conrad modellkatalógusában választhatsz szintén több féle fogaskerekeket, különböző modulszámmal, és hozzá tartozó szíjjat is.
A léptetőmotorkról itt a fórumon is olvashatsz. Egyáltalán nem bonyolult a vezérlésük. LÉPTEŐMOTOROK
A nyomtatokban alkalmazott leptetomotorok milyen szogosztasuak?
Bar fogaskerekes megoldassal nyilvan ez finomodik meg.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |