Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivetítő falra

Témaindító: Theia, idő: Okt 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Theia hozzászólása Okt 28, 2008 /

Sziasztok!

Először is bocs, hogy nagyon szakszerűtlen lesz a kérdésem, de annyira nem értek a témához, viszont mindenképpen segítségre lenne szükségem.

Külföldön egy dizájnboltban láttam olyan diavetítőhöz hasonló szerkezetet, amibe különböző színű és mintájú korongokat lehetett helyezni, ezeket pedig a vetítő kivetítette a falra. Lényegében hangulatvilágítás szobába. Csomó szórakozóhelyen lehet látni ilyesmiket Magyarországon is, viszont amennyire én láttam, egyszerűbb megoldásokat használnak: vagy írásvetítőt és fóliát, vagy projektort alkalmaznak a hatás eléréséhez.
Viszont a helyzet bonyolultabb, mint egy sima diavetítő esetében... A betehető korongok ugyanis forogtak, így a falra vetített minta is folyamatosan mozgott...

Fogalmam nincs, mi a szerkezet rendes neve, így képet sem tudok csatolni.

A kérdés az lenne, hogy megoldható ilyesmi házilag? Próbáltam utánajrni a dolognak, annyit találtam, hogy lehet kapni külön forgatómotort, amire discogömböt lehet erősíteni, így hasonló módon talán megoldható lenne a forgás... Viszont ugye kéne valami, amivel megvilágítom a korongot (ez is kérdés, hogy üveg vagy fóliából...), ileltve valami lencse, amivel lehet az élességet állítani, nem?

A kivitelezésben egyébként lesz hozzáértő segítségem, de a megkérdezett illető is csak annyit tudott tanácsolni, hogy próbáljak utánakérdezni, aztán majd segít megfejteni a válaszokat.

Köszi előre is!
(#) koboraram1221 válasza Theia hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

hello szerintem nézz körülitt

it biztos segitenek neked
(#) Theia válasza koboraram1221 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

köszi, bemásoltam oda is, hátha valaki válaszol.
(#) Action2K válasza Theia hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Szia!

A pontos neve GOBO, illetve ezek variánsai.
A "variánsai" alatt azt értem, hogy mi történik a vetített ábrával.

Az gobo szó jelentése, meghatározása:

"Vékony, hőálló acélból készült lemez, amelybe különféle mintákat vágnak." (Magyar Színházművészeti Lexikon)

Majd ezt az ábrát egy diavetítő (írásvetítő) optikarendszeréhez hasonló leegyszerűsített optikával átvilágítják és motorokkal (stepper, dc) megmozgatják.
Illetve tükrökkel, prizmákkal sokszorozzák.

Az alábbi képen egy ilyen vetítő készülék van:
Bővebben: Link

A különböző készülékek cserélgethetik, forgathatják, változtathatják a színt.... és még amit a fantázia elbír.

Ha pontosabban megírod, hogy mit tudjon a tied, akkor megírom, hogy, hogyan kell megcsinálni.

Üdv.:A2K
(#) Theia válasza Action2K hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Húha, hát először is, a minták csak hőálló acélba vágott mintákkal oldhatóak meg? Amit én láttam, ott azt hiszem nem a fény miatt volt színes az ábra. Sőt, egészen pontosan a falra vetített mozgó minta ahhoz hasonlított, mintha az előtétlapot színes üvegfestékkel összefröcsökölték volna. Tehát maga az előtét vo,t a színes, nem konkrét ábra lett kivetítve és megsokszorozva, csak alaktalan pacák. Ilyen verzió is megoldható valahogy?
Ezen kívül semmi extra elvárás nincs. Egy olyan szerkezetet szeretnék összehozni, amibe színes, cserélhető lapok helyezhetők, amit ez a szerkezet kivetít egy szimpla 2-30 nm-es szoba falára/plafonjára, a legjobb pedig az lenne, ha mindez még forogna is. (Egyébként olyat lehet csinálni, hogy ha akarom forog, ha nem akarom akkor szimpla állóképet vetít ki?
Ja, és a képek/minták eredetileg nem ismétlődnének, így ha tükrök és prizmák használata nélkül is kivetíthető kellően nagy felületre a minta, akkor ez a megoldás érdekelne.
És köszönöm előre is! :yes:
(#) sound.man válasza Theia hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

A Martin Raptor is valami ilyesmi. Csatoltam hogyan működik egy ilyen fény.
(#) Action2K válasza Theia hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Idézet:
„a minták csak hőálló acélba vágott mintákkal oldhatóak meg?”

Nem! Bármi jó, ami hőálló: alumínium, üveg, műanyag fólia.
A lényeg, hogy mekkora teljesítményű az izzód és az mekkora hőt termel, vagy mennyire tudod hűteni.
A hőálló acél a párezer wattosaknák szükséges.

Idézet:
„Tehát maga az előtét volt a színes, nem konkrét ábra lett kivetítve és megsokszorozva, csak alaktalan pacák. Ilyen verzió is megoldható valahogy?”

Igen! Üvegre vagy fóliára.

Idézet:
„olyat lehet csinálni, hogy ha akarom forog, ha nem akarom akkor szimpla állóképet vetít ki?”

Persze! Ha már van egy motor ami forgatja, akkor azt ki is lehet kapcsolni. :taps:

Idézet:
„tükrök és prizmák használata nélkül is kivetíthető kellően nagy felületre a minta”

Kivetíthető, csak az optika nagyon nagy lenne, nagy lenne a torzítás. Na meg egy idő után elég unalmas.
A prizma házilag elhagyható, nem is olyan egyszerű megoldani.
Ellenben a tükörrendszer borzasztóan egyszerű. Törött fürdőszobatükörből kivághatóak. Pici olcsó (akár ingyen) beszerezhető léptetőmotorokkal mozgatva hatalmas látvány varázsolható. Akár egy gyári töbdszázezer forintba kerülőhöz hasonló is építhető kb. 10 ezer forintból.
És még akár látványosabb is lehet
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Jó ez a leírás, csak az a baj, hogy a szétszedett ábrán csak az izzócserét mutatja, azt nem, hogy mi, mi benne, és hogy működik.
A csatolt képen "felkommenteztem".

GOBO.jpg

(#) Theia válasza Action2K hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Ez nagyszerűen hangzik!

Noss, akkor azt hiszem a műenyag fóliás megoldás lenne a nyerű, mert könnyű vágni és festeni is. Mivel nem túl nagy területre kéne vetíteni a mintát, gondolom elég egy kisebb teljesítményű izzó is, ami gondolom nem termel annyi hőt, hogy szétolvadna tőle a fólia.

Viszont még annyi kérésem lenne, hogy lehetőleg minél kevésbé legyen bonyolult a dolog... Tehát ha pl megoldható a nyitó postomban említett gyári motorral a forgatás, akkor pl egy olyan felhasználásával lenne jó megoldani. Minél kisebb legyen az esélye, hogy valamelyik résznél elrontom az összerakást...

Akkor segítesz, hogy mit merre és hogyan? :yes:
(#) Action2K válasza Theia hozzászólására (») Nov 3, 2008 / 4

A mellékelt képen a megoldás.

A felső képen az optikai kivitelezés látható.
Az izzó és a mellette lévő lencse helyett használhatsz hidegtükrös halogént is.

A bal alsó képen az látható, hogy egy bármilyen kör alakú keretbe belefogod a gobo ábrát és az ránehezedik a forgató tengelyre, a jobb tapadást és a stabil tartást két nyomógörgő segíti.

Jobb alsó képen látható, hogy a három görgőt úgy alakítsd ki mintha egy ékszíj tárcsa lenne.

U.i.: a tükörgömb motor ehhez kicsit lassú lenne, keress gyorsabbat (CD-rom ajtónyitó...), és egyenáramúnál irány és fordulatszám is változtatható.

Vetítő.jpg

(#) djdavis válasza Theia hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

Hello!

Egy kis információ az általad össze rakni kívánt fényeffekthez:

Írtátok a GOBO-t (ábrát). Régebben csináltam én is házilag ilyeneket, de csak egyszerűket, mint pl. lyukak egy körben. Csinálni akartam komolyabbakat is, de nem sok sikerrel. Így el kezdtem keresgetni az interneten. Hosszas munka és kérdezősködés után rátaláltam egy olcsóbb helyre:

http://www.bulitarhaz.hu/webaruhaz/fenytechnika/kiegeszitok/eurolit...o.html

Eurolite és Futurelight márkák között lehet válogatni. Mindkettő profi lézeres technológiával kivágott, minőség-ár (500 HUF-tól) viszony tökéletes!

A másik a színesség. A legjobb, legprofibb disco-fényekben un.: dichro színszűrőt használnak. Ilyet is már régen kerestem, de láss csodát ugyanitt, ebben a boltban beszerezhető. Az egyedüli probléma, hogy igen borsos ára van. Ha komolyan gondolod ezt a fény kreálást, akkor ilyenből szerzel be, mert színfóliákból nem lehet ilyen erős kontrasztú fényt előállítani.

Dichro:

http://www.bulitarhaz.hu/webaruhaz/fenytechnika/kiegeszitok/eurolit...o.html

Színfólia (az is van itt):

http://www.bulitarhaz.hu/webaruhaz/fenytechnika/kiegeszitok/szinfolia.html

Remélem segítettem...
Ha egyéb kérdésed lenne, rendelkezésedre állok!

Üdv.:

Davis

(#) Action2K válasza djdavis hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Szia!

Ne vedd kötekedésnek amit írok, de van pár aggályom.
Főleg a hobbi célra.

Hát azok a Dichro - Színfólia árak nemigazán hobbibarát árak.
Az 500 forintos mini gobók annyira picik ahhoz hogy házilag építhessünk hozzá egy olyan szerkezetet amit a témaindító szeretne:
Idézet:
„A betehető korongok ugyanis forogtak”
a saját tengelyükön.
Emellett színes pacákat szeretne. Egy ehhez hasonló gobo megfelelő méretben kb. 5-8 ezer. Ez sem hobbibarát ár.

Viszont abban igazad van, ha valaki profi cuccost akar házilag építeni (vannak hozzá gépei, vagy van ahol legyártassa) annak szuperek ezek a cuccok.

Hobbi szintre az alábbi dobo gyártás a megoldás:

Szerez az ember egy 10*10cm-es alumínium lemezt (1-2mm vastag jó). Ha 10cm-es köralakút sikerül szerezni, az maga a menyország, pláne ha van benne egy 5cm-es kör alakú lyuk is! Ha nincs ilyen, jön a "pokol". Fűrész, fúrógép, reszelők... ,és már kész is .
Ezután egy laser nyomtatóhoz való fóliát ráragasztunk a keretre (persze ugyanakkora kört kivágva belőle). Majd hőálló transzparens festékkel (égethető hobbi kreatív üvegfesték) rávisszük a pacákat. A kreatívabbak festményt is készíthetnek.
Az így elkészített gobot használjuk az általam előrébb részletezett szerkezetben.

A végeredmény ehhez hasonló: itt látható (negyvenedik másodperctől a lényeg)
(#) djdavis válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Szia!

Igazad van, hogy hobbi szinten ezek költséges alkatrészek, de abban nincs, hogy egy 53,3 mm-es gobo "pici". A kivetített ábra nem feltétlen a gobo méretétől függ. Csináltam már olyan fényeffektet, amiben kb 30 mm-es gobo volt és megfelelő optikával kb 5 méterre sugározva 3 méteres átmérőt eredményezett. Tehát amitől függ az az optika. A lencsék dioptriájától, kialakításától stb...

Üdv.:
Davis

(#) Action2K válasza djdavis hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

A picit, a 27mm-esre értettem (az 500Ft, még árban jó hobbi célra), de nem ezért, mert kicsi lesz a vetített képe, hanem a mozgató szerkezetét nehéz megcsinálni, bár nem lehetetlen.
Egyébként akarok majd ilyen "fénygépeket", meg X-Y scannert, 3D-s gobot is építeni, de egyenlőre kevés az időm.
Jelenleg csak az elektronikájuknak a tervezgetésére van időm. Ha az kész, mehet a hardware gyártás is.
(#) Theia hozzászólása Jan 7, 2009 /

Nos, ugyan jócskán túl vaygunk már a karácsonyon, de csak most jutottam el odáig, hogy beszámoljak az eredményről. Már, ha valaki még erre járna...

Végül apukám készítette el a gobo-t, de rengeteget dolgozott vele, plusz eléggé meg is bonyolította... Lényeg, hogy abszolút működik, a Szilveszteri partin debütált, mindenkinek nagyon tetszett.

Maguk a korongok plexiből vannak kivágva és hőálló üvegfestékkel festettem meg a mintát.
Gondolkodtam azon is, hogy rézlemezbe fűrészelek mintákat (nem gond, mivel ötvösnek tanulok, így jóban vagyok a fűrésszel , de végül a színes megoldásnál maradtam.

Köszönöm utólag is a segítséget!
(#) Action2K válasza Theia hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Szép-szép! De mi nagyon kíváncsi emberek vagyunk, és a készülékről és annak a belsejéről is szeretnénk ilyen remek képeket látni ám!
Tedd a "Ki, mit épített?" topikba!
(#) Theia hozzászólása Jan 7, 2009 /

Hát most pont nem vagyok a gép közelében, de ha arra járok - fényképezőgéppel együtt -, lefotózom! :yes:
(#) bendoroland hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok.Én most csinálok egy színváltós lámpát 250wattos izzóval és sikerült hozzá találnom vas korongokat az átmérője kb:15-16cm ja és lézerrel lettek halálpontosra vágva az a vicc az egészbe hogy mélytelepen szedtem össze,a korongot elosztottam 6 egyenlő részre 3cm es lyukakat fúrtam beleragasztottam a színfóliákat és már kész is a színváltós lámpa.Namost az lenne a kérdésem hogy tudnám megálítani a színt pont az izzó előtt?
(#) hapro válasza bendoroland hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Készítesz kis bevágásokat a korong szélére, és infra kaput készítesz két ledből meg némi alkatrészből a korong szélét figyelvén, és amikor a vevő kap jelet az infra adótól, akkor egy relé kiakpcsol vagy akárhogy onnantól megállíthatod a korong mozgását.
(#) bendoroland válasza hapro hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Köszi a gyors választ de nem tudnál felrakni valami kapcsolást ehez.Ja még egy kérdés milyen ledek kellenek?

(#) Action2K válasza bendoroland hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Sziasztok!
Szerintem, ez amatőr célra pont jó. Bővebben: Link
Persze a bevágások lekerekítettek legyenek, s elég 3-4mm mélyen, a többi csak beállítás kérdése, meg relé...
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Na erre nem is gondoltam, de ez sokkal egyszerűbb, mint infrázni....

Viszont gondolom, azt szeretnéd, hogy ha forog a korong, akkor megálljon egy adott pontnál.
Namost onnan gondolom szeretnéd, hogy újra el is induljon egyszer...
Ha igen, akkor kell oda még valami másik időzítő áramkör is, ami felülírja ennek a mikrokapcsolónak a funkcióját amikor beindul.
Persze ezt én csak gondolom, hogy így szeretnéd.

Viszont ha csak annyit, hogy egy állásban megálljon oszt kész, akkor elég csak ez a kapcsoló.

Egyébként itt az optoelektronikás cucc is:
Bővebben: Link

keresőbe beírod, és máris
(#) Action2K válasza hapro hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Akár kapcsoló, akár infra, mid a két esetben kell valami ami tovább indítja. Az általunk javasolt két megoldás csak a pozíciót figyelő szenzorok. A Tied optikai, az enyém mechanikus. Ha aránylag gyors a motor, akkor a mikrokapcsolóval párhuzamosan kötött nyomógomb, akár pár tized másodpercig tartó megnyomásával már zár is a mikrokapcsoló, a tovább forgó tárcsától. Ha ennél bonyolultabb logikát akar az már új téma!
(#) nikolatesla hozzászólása Jan 6, 2010 /

Helló!
Az lenne a kérdésem,hogy egy szét szedet mp4-es lejátszóból hogyan tudnék ki vetítőt készíteni?A kivetítőt nem ÉGŐVEL hanem 5-10W ledel szeretném.
A válaszokért előre is köszönöm:Nagy Sólyom.E.
(#) nikolatesla válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

HY
Kösz erre nem is gondoltam De most tényleg,hogy csináljam meg.
(#) karpi válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Maga az LCD /TFT kepernyo felepitese ugyanolyan kell legyen mint a nagy keopernyokke.Igy hat azokrol van leiras hogy hogy is csinaljak.

Mogeje helyezed a LED-et es eleje egy lencset egy fenykepnagyitobol bvagy valami diavetiitobol es kessz a cucc.
A LED ele kene egy azt hiszek "kondenzor" lencserendszer ami diszperziot eszkozol a pontszeru fenybol egyenletessen elosztva az egesz kepernyo feluletre . A tobbi a doboz es az alkatreszek rogzitese, valamint a feny-arnyekolas.

lattam gyari mini zseb -vetitot ami USB stick-el vagy SDMemory Card-al mukodik egyetlen egy LED (Lumen)
kisse draganak tunt es gyenge fentyerejunek igy hat nekm vettem .En is valami ilyen atalakitasba torom a fejem.Csakhat erdekes lenne ha mindjart memorie- kartyaolvaso is lenne benne.
(#) nikolatesla válasza karpi hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

HY
Nekem sima usb-vel működne és TFT LCD monitora van szép kijelzéssel.De én sötétben használnám tehát nem kel valami sok cucc hozzá csak jó lenne egy ilyen és nem tudom,hogy csináljam.
Az MP4 az már szét van szedve
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem