Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „hát nem fogják tudni, hogy az ködlámpa... helyzetjelzőként használhatom..” és a műszaki vizsgán mit fogsz mondani, ha észreveszik? Főleg, hogy a ködlámpakapcsolóról megy.... Tudom lehet feketén is műszakit csinálni, hogy ott sincs az autó, de közuton is szoktak néha ellenőrizni, és ott is beleköthetnek. :yes:
Hű, bocsi. Nem vettem észre, hogy már nem csak egy oldal van. Az előző hozzászólásom már rég túlhaladt a téma.
Főleg, hogy LM317. Fejben kicsit megkevertem.
![]()
Sziasztok, Nekem adott két ködlámpabúra oda csak simán belerakom az ellenállást, higflux meg kék ledeket és cső?
ja meg az ellenálás. és kész?
Hello!
enn egy ledes kodlampat szeretnek epiteni es motorral le-fel allitani a megvilagitando reszt! Tudnatok segiteni? ![]()
Csatlakozom az előttem szólóhoz! :yes: :yes: :yes:
Ezen gondolkoztam én is,de amit írtál amiatt nem csináltam meg. A kivitelezésben a gondot a lámpatest mozgathatósága okozná: A lökösben elakadna,illetve komolyabb műanyagozási feladat lenne beépíteni a rendszert.
enn ugy gondoltam hogy max a foldtol 45fokra lehessen felemelni
![]() ![]() ![]()
Milyen jármű lenne az áldozat?
Lehet kapni néhány H4 izzóval kompatibilis ködlámpát, ami hasonló a tompított/távolsági működéséhez...
csaladi koi
![]() ![]()
szerintem jobb hatást érnél el,ha impulzusüzemben hajtanád a ledeket.párszáz hertzen.
Ha megengeditek egy észrevétel :
Néhány hete, erdőben kerékpároztam reggel(siettem, arra rövidebb). A halogén "fényszóróm" kis csóvát mutatott a reggeli párában, de tökéletesen megvilágította a fákat. Ellenben a LEDes fejlámpám ( ami tiszta időben lealázza a másik fényt) egy kékesfehér "tejfelt" világított elém, egy szót nem láttam miatta.( levettem, de kézben tartva is vakított..) Esetleg valaki látott-használt GYÁRI LEDes ködlámpát ? Milyen tapasztalata van ? ui .: a fejlámpám látszatra megegyezik egy autósboltban ködlámpaként árult eszközzel...
valamicske leirast kaphatnek?
![]() ![]()
A Matyival gond lenne,a kerek lámpatest miatt is...
De látogasd meg a fórumunkat,hátha találsz megoldást! daewoo-chevrolet kub ![]()
KOSOZNOM SZEPEN
![]()
bocsi engem is érdekelne a dolog
![]() köszi
ha nagyon egyszerűen szeretnéd megoldani, akkor valóban "kapcsoló, ellenállás és kész".
ezzel pár baj lesz: a hatásfok. tervezéstől függ ugyan, de a felvett áram jelentős része az ellenálláson fog "hasznosulni", és ez egyre rosszabb lesz, ha mondjuk jó tápos Luxeon K2 Emitter LEDeket használsz (ha tényleg KÖDlámpára gondoltál, ami elöl van, célszerűen sárga-fehér - és köd nemléte esetén a KRESZ szabálysértésként kezeli a használatát -, és nem pótféklámpára, ami hátul van és piros, akkor ez a legjobb fényforrás ilyen célra), ami 700 mA "üzemi" árammal rendelkezik, akkor akár a hajszárító fűtőszálát is használhatod előtétellenállásnak. persze, megy a generátor, de ha mégsem és "fenn" felejted, nem mindegy, hogy kettő vagy hat óra alatt merül le az aksid. apropó generátor. az akku kapocsfeszültsége 11.5-14.5V-ig ingadozhat az akku állapota, illetve a motor fordulatszáma (ha egyáltalán jár) esetében. tehát el kell találnod, hogy leállított motornál pont világítson, ha nyomsz egy kövéret, pedig "ne barnuljon" a LED. az én javaslatom a következő. először csináld meg a LED füzért, olyan módon, hogy kettesével kapcsold őket sorba, utána pedig párhuzamosan. így a feszültség 5-7V közé fog esni, ami azt jelenti, hogy bőven marad tartalék az esetleges vezérlésen eső drop céljára. ha 40mA árammal számolunk (nem vagyok katalógus, de szerintem ez egy közepesen magas fényerejű LED számára optimum; a mezei 20-25mA, egy "ultrabright" 70 mA áramot tud még kb épp szeretni), úgy sorbakötés esetén az áram változatlan marad, azaz 40 mA "páronként". ahány ilyen párt összekötsz, mondjuk 16 LED kettesével, az 8 pár, annyi lesz az eredő áramod, azaz 8x40=320mA. másodszorra csinálj hozzá egy áramgenerátoros hajtást. kezdetnek mondjuk egy jó tápos bipoláris tranzisztor megteszi (később én mindenképp egy alacsony Rdson paraméterű MOS FET-et indítványoznék). csatoltam a kapcsolási rajzot, ha nem egyértelmű, sorry, a Paintben való műszaki rajz készségem még fejlesztendő. Q2 helyén pl BD249 (ha csak kocsiba lesz, a 249A is megteszi). a működési alapelv annyi, hogy amikor a Rdrop soros ellenálláson (ami a tápágban van) az áram akkora lesz, hogy a rajta eső feszültség eléri Q1 nyitófeszültségét, akkor Q1 nyit, és lehúzza Q2 bázisát (gate-jét) közel földpotenciálra, így az folyamatosan zár le, az ellenálláson csökken a feszültség, Q2 egyszercsak lezár, és Q1 újra kinyit. ide kell az előzőekben kiszámolt áram: Rdrop értéke U/I ugye Ohm törvény alapján, azaz - a fenti példánál maradva - kb 0.5V osztva 0.32A-el, azaz 1.5625 ohm. mivel ennek értéke nem szabványos, viszont annál kritikusabb, mivel az áram értéke ettől függ, ezért szerintem max 5% tűrésű legyen. ezen kívül, mivel 0.32A folyik, és 0.5V esik rajta, így a disszipációs teljesítménye 0.16W (P=U*I ugye), ami azt jelenti, hogy egy fél wattos ellenállás bőven elég (ezt persze több LED (más áram) alkalmazásakor át kell számolni). ez az áramgenerátor kiválóan alkalmas bármilyen LED, lézer, vagy bármilyen rezisztív (ami nem tol fázist) fogyasztó táplálására. ezen kívül csinálhatsz hozzá PWM meghajtást a jobb hatásfok érdekében, pl SG3525-el, de egy egyszerűbb 555-ös IC-t is használhatsz. ha/amíg viszont ezt nem teszed, Q2 tranzisztort szereld fel megfelelő hűtéssel. szerintem a leghatásosabb dolog
Sziasztok!
Van egy LED-es hátsó autó lámpám, amiben sajnos nem világítanak a LED_ek. Gondoltam megnézem, mi lehet a gondja, de világítás vezérlőt nem tudtam szétszedni, mert a panelje teljesen be van öntve egy műanyag kockába. (Lást csatolt kép) (A másik lámpa vezérlőjével működik, tehát nem a LED sorok a ludasak) A vezérlő működési elvét viszont szerintem értem. Három vezeték megy be: Föld, helyzetjelző, fék Négy vezeték jön ki: Föld, és a lámbában lévő három LEDsornak 1-1 szál. Ha felkapcsolom a világítást, a LED_ek nem túl erősen világítanak. Gondolom ebben az esetben a kis vezérlő dobozka nem 12V-ot ad a LED-eknek, hanem csak 8-10 körül. Ha fékezek, akkor viszont megadja a 12V-ot és teljes erőből világítanak. Plusz gondolom van benne egy túlfeszültség védelem is. Hiszen járó motornál az akksi töltés miatt több van a kábelekben mint 12V. A LED-ek pedig nem szeretik hosszú távon ha túlfeszt kapnak. A kérdés tehát: Tudnak-e valaki tervezni nekem egy olyan áramkört ami a fent leírtakat megvalósítja? Tudom, hogy kell hozzá pár technikai paraméter a LED_ekről, de most csak érdeklődnék, hogy valaki tudna-e segíteni?
Találtam egy kapcsolási rajzot amiből talán ki lehetne indulni.
Az én lámpában is 3 LED sor van, viszont minden sorban más mennyiség: 1. sor: 5 LED 2. sor: 4 LED 3. sor: 3 LED Tehát úgy kellene gondolom az ellenállások értékét módosítani, hogy az én felállásommal jók legyenek. Noh ez az a pont amihez nem értek ![]()
Nagyjából 10mA-re max áramra vannak méretezve (14V körüli feszültséget feltételezve) az ellenállások.
5 LED-nél ez kb. 100, 3 LED-nél 560ohm. 4 LED-nél a rajz szerint 270 ohm. A világítás egy további ellenálláson keresztül csökkentett fénnyel megy. A te gyári paneled lehet, hogy profibb megoldás volt és áramgenerátoros megoldás volt. Ott nem függött a fény attól, hogy épp állt a motor, vagy volt töltés.
A gyári cucc egy 6x6cm-es dobozkába van beöntve, szóval valószínű nem csak pár ellenállás lehet benne
![]() Szétszedni sehogy nem tudom ugy, hogy ép maradjon az áramkör. Most arra gondoltam hogy panel mentén vágom félbe és akkor a nyákról meglehet állapítani az áramkört és ha szerencsém van az alkatrészek is rá vannak írva a nyákra. Ha lesz türelmem, akkor az alkatrészeket is kivagdosom valahogy a műanyagból és akkor már mindent meg lehet állapítani ![]() Csak hát iszonyú kemény anyaggal lett kiöntve, jó 1cm vastagon. Egyébként az áramgenerátoros megoldás mennyire nehezen kivitelezhető? Sajnálnám eldobni a lámpákat mert szépek (lásd csatolt kép) Újonnan nagyon drága, így viszont filléres alkatrészekből javíthatnám ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Közben körbe is vágtam és a vékonyabbik felét sikerült is lepattintani.
Ami ezután fogadott az elég meglepően ért! (Lásd csatolt kép.) Valóban nem pár ellenállás van benne ![]() Másik oldalát hogy hámozom ki azt nem tudom, de ha sikerülne is, rengeteg alkatrész lehet ott. Lehet a legjobb lenne új, egyszerűbb áramkört tervezni a LED-ekhez.
Hello! Elsőként azt kellene kideríteni, hogy a Led-ek a lámpában ténylegesen hogyan vannak bekötve. Hány Led megy sorba, hogyan-hova megy a három piros és a fekete. Mekkora áram folyik az üzemképes vezérlő felől, mikor a helyzetjelző ég és amikor a fék ég. Valamint a három pirosból melyiken van feszültség a két üzemállapot mellett.. Eztán lehet gondolkodni mivel-hogyan helyettesíthető a doboz.
Ez valami gyári hátsó lámpa? Én valami utólagos kiegészítőre gondoltam.
A 2 oldalnak meg kell egyeznie, nem lesz jó, amit találtál rajz.
A lámpa gyári igen. Ez a dobozka hozzá tartozik, bele volt építve.
Az tudom, hogy a rajz nem teljesen jó ide, de az elméleti működése ugyan az lehet ebben az esetben is. Amiket proli007 írt, azokat majd kimérem!
A lámpa gyártóját ismerjük: Bővebben: Link ...talán tudnak adni másik "dobozkát", mint "pótalkatrészt"...vagy pedig a forgalmazója (más néven). Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Az ötlet jó, csak kár hogy 3 napja nem válaszolnak az e-mailemre :S
Akkor használni kell a múltévezredbéli találmányt...06-tal kezdődik: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
9 év múltán tagtársunk figyelmébe ajánlva...meg egy másik másik fórum-témát is /melynek eredeti címe, nem az "autóban" (azaz a belsejében) volt.../
Mindkét fórumtéma megalkotója 100 hónapja felénk sem nézett... A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |