Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi szépen!
Lassan már sok is lessz a jóból. ![]()
Sziasztok!
Szeretném megépíteni az alábbi kapcsolást,csupán a tekerccsel van egy kis gondom. Sehol nem találok 3A-es tekercset 220uH értékben. Esetleg akkor ezt nekem kell kézzel megtekercselni? Ha ez a helyzet,esetleg tudnátok segíteni adatokkal? Sajnos nincs induktivitásmérőm,csupán egy multiméterem. Találtam az oldalon egy Legmagtek.exe programot,kéri a csévestest hosszát és átmérőjét,a vezeték átmérőjét illetve az induktivitását a tekercsnek. Ha megadom,megadja a szükséges menetszámot,csupán a bevivendő adatokkal is bajban vagyok. (a 220 uH = 0.22 mH ? ) 24V 12V Dc Dc konverter előre is köszönöm szépen Üdv Kicsa
Sziasztok!
Ez egy 24/12-10A-s DC-DC átalakító. Igaz idegen nyelvű a leírás,de a rajz érthető. Ahustva
Nekem 24/12V 20A kellene.Ehez van valami javaslat?A Másik kérdésem, a kimeneten láttam teljesítmény ellenállást egy átalakítóban.De aksitöltőkben is. Ezt hogyan méretezzem?
hegusp ![]() ![]() ![]() 7815, egyszerű ![]()
Szia,
Szeretném megkérdezni, hogy a kapcsolásodban mi az F1 jelű alkatrész, illetve a D1 D2-nek mi a számuk. Használat során milyen feszültségingadozást mutat? A személykocsiban tapasztalhatón belül marad? Köszi,
Hali!
Ebben a rajzban a D1 és D2 alkatrésznek mi a típusa ? kösz ![]()
D1 és D2 is lehet 1N4001 jelzésű (vagy 1N4002 és 1N4007 között ami van a boltban). A F1 jelzésű az biztosíték. A kimeneti feszültsége a felépítésből adódóan nagyon stabil, tehát bőven az autóban tapasztalható ingadozáson belül marad. Elvileg 0,1-0,2V pontossággal tartja a kimenetét, amíg a bemeneten megvan legalább 17V.
![]() ![]() ![]() ![]()
Szevasz!
Megvásárolható RET kft. Szeged, vagy ElektroKontha Bp. Üllői út, ca. 300 Ft, én is először tekergettem, méreteztem, meguntam, ezek kész dolgok. Máshol is kapható, de nem keresgéltem. Ugyanitt van 1, 3 vagy 5A-es kapcsoló üzemű IC is. Ca. 350Ft. /1 ill. 3A/ Igen, 220 mikroH az 0,22 milliH. Üdv: StMiklos
Szia!
Azt szeretném megkérdezni hogy ennek a kapcsolásnak kb mekkora a hatásfoka? Nagyon fog fűteni a két tranyó? Üresjáratban mennyit fogyaszt? Köszi!
A hatásfoka kb. 60%, ha a bemenő feszültség 24V. Ha a bemenő 28V, akkor viszont már alig 50% a hatásfok. Hogy mennyire fog fűteni, az a terheléstől függ. Üresjáratban úgy 5-10mA közötti áramot húz.
Sziasztok
Lg laptopom nem kapcsol be nem világit rajt semmi, a töltöt mikor rádogom nem folyamatosan világit hanem villog a töltöben a led ,de gép semmit nem csinál.... Üdv! (#225052)-es hozzászólásban,nem értem , miért van a tranyó bázisa az LM317 bemeneten.Elmagyaráznád hogyan működik?Miért nem a kimenetén van? hegusp
Mindenkitől, de főleg PCB-től kérdem.Miért van a tranyó bázisa a stab IC elött? Most rajzot is mellékelek mindenestől. És hogy jön ki az a teljesímény elenállás érték?Már máshol is kérdeztem, de nem tudják.Több tranyónál nem fog egyformán nyitni minden tranyó. Vagy tévedek?
hegusp
Szerintem úgy működik a kapcsolás ,hpgy amíg kicsi a terhellés addig a 7812-n folyik a terhellőáram. Ha nő a terhellés a 7812 több áramot vesz fel és a tr BE átmenetén folyó nagyobb áram nyitja a tranzisztort és a 7812 vel "közösen" beállítják a kimenőfeszültséget.(a tranzisztor nyit a7812 terhellése csökken ami a tranzisztor záródásához vezet .ennek a folyamatnak a végeredménye a kimeneti 12V
Ebből következik az ellenállás méretezése:akkorának kell lennie, hogy nagy terhellés esetén is ki tudja nyitni a végtranzisztort,de a maximális terhellésen sem folyhat a végtranzisztor BE átmenetén a tranzisztorra megengedett maximális áramnál több. Több tranzisztor párhuzamos kapcsolásánál a tranzisztorok emitterével szoktak sorbakötni néhány tized ohmot.Ennek eredményeként a bázisáramok úgy osztódnak meg hogy a kimeneti terhellés mindkét(esetleg több) tranzisztoron egyenlő arányban oszlik meg.( nagyobb emitteráram csökkenő bázisfeszültség) Arra azonban vigyázz hogy a 7812 csak 1-1,5A tud ami két tranzisztor vezérlőáramának már lehet hogy kevés.
Köszönöm a kimerítő választ, ezt szerettem volna tudni.
Mégegyszer kösz. hegusp ui: tudsz egy konkrét példát a több tranyós emitterellenállásra?
Nem igazán ,csak régebben mikor a rádiótechnikákat nézegettem akkor akkutöltőknél láttam.
Láttam már ilyen rajzot. De hogy jön ki a 0.1ohm? Úgy, hogy : legyen mondjuk 0.1ohm, vagy képlettel?
Szia!
Idézet: „De hogy jön ki a 0.1ohm? Úgy, hogy : legyen mondjuk 0.1ohm” Nagyjából.. Lényeges, hogy nagy ne legyen az értéke, mert akkor fölöslegesen nagy lesz rajta a veszteség, de kicsi sem lehet az értéke, mert akkor nem tudná kiegyenlíteni a tranzisztorok közti különbséget. Mondhatjuk tapasztalati értéknek, hogy ilyen nagyságú áramokra ez az érték megfelelő. Persze lehetne számítani is az értékét, de ahhoz jelen esetben a tranzisztorokat mérni kellene, amit nem mindenki tud otthoni körülmények közt megtenni.
Üdv!
Ebben a kapcsolásban hogy tudnám megoldani, hogy a kimeneti feszültség 12 és 15V között változzon egy 0 és 3,3V közötti vezérlőfesz hatására. Szóval, a a vezérlőfesz 0V akkor 12V, ha 3,3V akkor 15V legyen a kimenő feszültség. És a két végérték között folyamatosan változzon. Egyáltalán megoldható így?
Sziasztok.Az lenne a kérdésem hogy 26V váltóbol hogyan lehet 1X vagy 2X12V egyent csinálni?
Szia egy lehetséges megoldás:
26v=>diódahíd LINK =>Szűrő kondi=>kapcsitáp IC LINK => szűrőkondi+védődióda+ szűrő induktivitás LINK=>12v 3A max áramkorláttal. Az IC PDF -jében le van írva minden szépen. kell hozzá 2db ellenállás is, hogy be tudd állítani osztóval a kellő feszültséget. Jobb a hatásfoka sokkal, mint a 7812-nek. Ám ha nem kell nagy áram akkor felesleges az amit én ajánlottam, nekem működik rendesen.
Akkor ha megtervezem hozzá a nyákot az ic PDF-ben a Figure 2: Adjustable Voltage Version cimszó alatti kapcsolást vehetem alapnak és az ott lévő alkatrészek listája is ok? Persze már egyenirányitva megy rá az áram. Kb 37 volt DC.De mivel még kezdő vagyok és tudatlan ezt a mondatodat nem értem: "kell hozzá 2db ellenállás is, hogy be tudd állítani osztóval a kellő feszültséget".
Hova rakjam őket és mi az értékük? ![]() ![]() ![]() Ja és ez az IC mehet bele:LM 2576 T-5 mert amit te ajánlottál smd-s nem?
szeretnék egy 12 voltos villanymotort 24 voltról meghajtani. mekkora ellenállást kell beiktatni hogy nagyából ugyan annyit pörögjön a motor?
12V-ról megméred, hogy mekkora áramot vesz fel a motor. Aztán számológép a kézbe: R= 12V osztva a mért árammal (amperben). Továbbá számolj egy olyat is, hogy 12V szorozva a mért árammal (amperben). Ekkor az ellenállás által hővé alakítandó teljesítményt kapod meg, amit az ellenállásnak el kell viselnie.
Üdv!
Sziasztok!
Adott egy trafó aminek a kimenetén 24 volt váltóáram van. Ebből szeretnék 12 volt stabil egyenfeszültséget csinálni a legegyszerűbb módon. Milyen lehetőségek léteznek? Köszi! Kojak |
Bejelentkezés
Hirdetés |