Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   1 / 228
(#) Router hozzászólása Júl 15, 2006 /
 
Hi all!

Haverokkal jövőhéten indulunk sátorozni, adott 3db energiaszomjas nokia típusú telefon, N91, 6680, 7610, és adott 12db kerti ledes lámpából bontott napelem. Kérdésem a következő lenne: Mennyi energiát lehet ezekből nyerni egy szép napsütéses napon? (ma mértem őket és átlag 2.5-3V-ot adtak le bennt a szobában esti fénynél)
Következőre gondoltam, előállítanék valami módon stabil 5V-ot (500mA elég lenne) és egy USB töltőn keresztül tölteném a telókat (ezért elég az 500mA mert ennyi egy átlag USB port maximális terhelhetősége és ha gépre kötném akkor sem töltődnének jobban a telók...)

Szóval kérdés adott, ki milyen megoldást ajánl? (milyen kapcsolás, soros/párhuzamos, milyen arányban, mekkora akku, esetleg valamiféle kapcsolóüzemű táp az egészhez)

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Nagymoli válasza Router hozzászólására (») Júl 15, 2006 /
 
Nem tudom, hány Wattos a napelemed, de nem lehet túl nagy, gondolom. Én sorbakötném az összeset, és kapcsolóüzemű feszültségcsökkentőt csinálnék 5V-ra. Például TL497A nevű IC-vel, kapcsolási rajz meg tervezési segédlet rengeteg van benne. google: TL497A :yes:
(#) speki válasza Router hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
én is kipróbáltam a telefont napellemel tölteni nekem egy darabbal is töltődöt a telefonom megmértem 4 voltot adot le
(#) Router válasza speki hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
na jó de az milyen napelem volt?
(#) Router válasza Nagymoli hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
ööö, ezt nem volna egyszerűbb egy 5v-os zenerrel megoldani?
(#) Tom Lord válasza Router hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Biztos, hogy egyszerűbb, de rossz ötlet.
Túl nagy veszteséged lesz, a napelemek teljesítményéből sokat eltfűt.
Mindenképpen kapcsolóüzemű feszültségszabályozóban kell gondolkodni. :yes:
(#) rwtop válasza Router hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
HY!A telefon töltő 3,5V AD le!Da sorbakötöd a napalemeket akkor neked ettől nagyobb feszültség lessz!Szerintem párhuzamosan kellen kötni!És a terhelhetősége is nőne a fesz ültség meg csak 3-2,5 Volt maradna párhuzamos kötésben!Neked egy 4cm x 5cm es napelemed van!Abban a lámpában van 1 led meg egy zsebelem 1,5 Voltos!NEM???Próbáld meg párhuzamosan kötni szerintem!
(#) Router válasza rwtop hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Most mértem ki egy nokia töltőt és 7V-ot ad le közben a burkolatán meg 5.6V/800mA szerepel
1.2V/600mAh akksiból van kettő a lámpában vagyis voltak csak az idő vasfoga megette őket...
(#) Router válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Mit ajánlasz akkor erre a célra? 5-6V kellene
(#) rwtop válasza Router hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Én azt mondom hogy ha kötöd őket párhuzamosan meg sorosan az úgy jó lessz!2 napelemet sorosan kötsz a többit pedig párhuzamosan!
(#) source2 válasza rwtop hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
nekem az lenne a laikus kérdésem, hogy ezek kb hány mA adnak le?
(#) Topi válasza Router hozzászólására (») Júl 16, 2006 / 7
 
Ez ismert dolog. A nem stabilizált tápegységek sarkain terheletlenül több feszültség mérhető mint terhelve. Ha ráteszel valamit, akkor egyből a kalibrált feszültséget mérheted majd.
Én épp egy vez. nélküli hőmérőn dolgozom, kész van már minden csak a külső egység napelemes része van hátra. Mivel napelemet vásárolni magyarországon drágább mint 2 napelemes kertilámpát így két kertilámpából kiszedtem a napelemet.
A napelem modulok mindegyike 0,45V-ot ad le. Gondolom a tiedben is 8 "csíknyi" napelem van. 8*0,45V = 3,6V-ot ad le.
Enyém is ezt teszi, rövidzárlati árama pedig 60mA.
És összekötöttem kettőt sorosan így 2*3,6V = 7,2V-ot kapok 60-65mA-el.
CNC-vel kimartam egy bakelit lemezből a napelem hasznos területét, másik oldalon pedig felsőmaró fejjel besüllyesztettem a nyákjukat. (Csak megugrott a marófej, és kicsit belekapott az elejébe)
A napelemes lámpákban van egy 1N58xx-es dióda, és egy áramkorlátozó ellenállás (pár Ohm).
Így a bennük lévő akksi 3,6-0,6V-ot kapnak (3V). Vagyis 3V-al töltik a 2,8V-os akksikat. Szal így pont jó, és egy 600mAh ás akksit 60mA-el 10óra alatt tölt fel.

Ha te mobilhoz akarod használni, szerintem kettőt simán sorba köthetsz. Így megvan a kellő feszültség. És a maradékot meg mindegyikkel párhizamosan. Úgy ahogy rwtop kolléga is lerajzolta!
Mobilnak nem baj ha 5.6V helyett 6-ot 6,5 öt kap... Lefog úgyis csökkenni a fesz terhelésnél.

Egy dologra figyelj, hogy védődióda kell, mert különben a napelem felé az akksiból folyó áram tönkreteszi a napelemet. + nagyban csökken a teljesítmény...
(#) Router válasza Topi hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Köszi szépen, most vágtam egy megfelelő mérető plexi lapot amire pontosan ráfér a 12db napelem, mindjárt kifurkálok rajta a vezetékeknek helyet és megnézem hogy mit tud az általad említett kapcsolással, amúgy nekem az lenne a célom hogy a nappal nyert energiát éjszaka is lehessen használni pl pár db led üzemeltetésére, valamiféle akksit töltök majd, van itthon egy 3310-es li-ion akku, valszeg azt használom fel a ledekhez és szerzek még valami másikat is amiről viszont egy iPod mini töltődne (5V/MAX 500mAh (USB))
(#) Nagymoli válasza Topi hozzászólására (») Júl 17, 2006 / 1
 
"napelemet vásárolni magyarországon drágább mint 2 napelemes kertilámpát" Ez a mondat nagyon megfogott. Sajnos igaz. van kábé olyan, mint a környezetvédelemre figyelés. Villanymotoros autóra jóval többet fizetnél adót, mint benzines társaira. Ciki ez az ország néha. bocs az "offért", de nem bírtam kihagyni.
(#) source2 válasza Nagymoli hozzászólására (») Júl 17, 2006 /
 
mit értetek drága alatt? Nézzetek szét a vaterén hasznos cumók szoktak lenni!!

Szolárcella 0, 45 V 400 mA Csavar csatlakozással és metál összekötő stégekkel + információs anyag a szolárcellákról. 400 mA 45 x 75 mm 950 FT
(#) Norberto válasza Topi hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Szerintetek megéri, ha most veszek pár darab nepelemes kertilámpát a KIKA-ban? Most le van értékelve 499 forintra az alaptípusú kertilámpa...vagy ez nem éri meg? Mit mondtok erre?

Vegyek, vagy ne vagyek pár darabot, ez itt a kérdés Esetleg olcsóbban is hozzá lehet jutni máshol egy ilyen ketyeréhez?
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Persze hogy! Akkor Te leszel a fény az éjszakában!
Egyébként sztem bőven megéri, ha csak a napelemet veszem, már az is többe lenne. És akkor még ott van a LED, a cerkaakksi, és persze a "remek minőségű" ház. (Made in távolkelet...)
(#) Router válasza Frankye hozzászólására (») Júl 26, 2006 /
 
Szóval! hazaértem, napelemek kitűnően teljesítettek!
2db-jával sorba lettek kötve és ezek a 2db-os párok még párhuzamosan, így jött ki belőle szép napos időben 7-8V....
először szarakodtam vele utána meg próba cseresznye, rá a telóra... töltötte is szépen ))
vagyis csak úgy nézett ki mintha töltené mert a teló háttérvilágítása sztem megevett annyit mint amit a napelem termelt de legalább így nappal is tudtam netezni a telón
(#) Paso válasza Router hozzászólására (») Júl 26, 2006 /
 
Szia !

Próbáld ki ezt a kapcsolást .

5v Solar stabil táp

Érdeklődnék, ha olyan sok cellád van nem e adsz el
egy pár darabot ?
(#) Norberto válasza Router hozzászólására (») Júl 26, 2006 /
 
Nekem eszembe nem jutna nyaralás alatt netezni
(#) Router válasza Paso hozzászólására (») Júl 26, 2006 /
 
Igen ezt már néztem, csak tekercselgetnem kellett volna ahhoz meg sem műszerem sem türelmem nem volt

Egyeőre nem eladóak mert fel szeretném őket használni értelmes célra

nézegesd a barkácsáruházak lapjait, néhol nagyon olcsóak ezek a lámpák és van benne napelem, két (általában 600mAh/1.2V akku) + fehér led ami magában sem olcsó szóval érdemesebb megvenni ilyen helyen mert sok értékes dolgot ki lehet barmolni belőlük
(#) Router válasza Norberto hozzászólására (») Júl 26, 2006 /
 
muszály volt néha megnézni maileket mert ment a biznisz meg este pici msn... nem volt annyira kötött nyaralás mert 2 idióta haverral voltam
(#) Beatlowe hozzászólása Jan 20, 2007 /
 
Sziaztok!
Nekem olyan gondom lenne, hogy a kertitavam köré raktam kertilámpákat még nyáron, de csak fél napig suti a Nap és hamar lemerül az aksija.
Arra gondoltam, hogy mellette van egy garázs és a napelemeket kiveszem a lámpákból és felteszem a tetejére és vezetékkel elviszem a lámpákig.
Azon gondolkodom, hogy az aksikat is felvigyem a napelem mellé vagy azok maradjanak külön a lámpákban, hogyan kössem a napelemeket és a kertilámpákat (sorosan vagy párhuzamosan), hogy a kertilámpa elektronikájának is jó legyen.
Ha tudtok segítsetek. Előre is köszönöm!
(#) raron válasza Beatlowe hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Amennyire én megfigyeltem az elektronika nagyon összefügg a napelemmel. Szerintem az elektronika-aksi-napelemet tedd ki, és a drótot a ledekre kösd rá. De ha kicsit bővebben írsz, akkor többet tud(un)ok segíteni.
(#) wargapityu hozzászólása Jan 20, 2007 /
 
sztem ha már a garázsba beviszel ebből vezetéket.ne sz@rozz kösd adapterre őket és nem bajlódsz annyit +úgy világítanának ahogy tudnak max 1 alkonykapcsoló bele oszt csá! de eez csak 1 vélemény
(#) raron válasza wargapityu hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
De ha valaki pont megújuló-energiaforrásból szeretné őket táplálni?
Azt is lehetne, hogy sorba kötöd a napelemeket, hogy 12V/6V jöjjön ki, az egészet egy autóakura + alkonykapcsoló, és kész is. Ez nem oylan bonyolult. Nem tudom, mennyire vagy kezdő? Ne vedd sértésnek. Ilyen téren én is elég kezdő vagyok.
(#) Beatlowe hozzászólása Jan 21, 2007 /
 
Adapterre nem szeretném rákötni. Van már egy 4 lámpából álló adapteres szettem, 1500 Ft volt csak azért vettem meg. De ezt is szivesen átalakítanám napelemesre.
Nem rossz gondolat, hogy mindent felviszek a tetőre, de akkor minden lámpának külön 2 eres kábelt kell lehoznom. Ez talán a végső eset lenne.
Ezt olvastam pár hozzászólással lejjebb:
Idézet:
„"Egy dologra figyelj, hogy védődióda kell, mert különben a napelem felé az akksiból folyó áram tönkreteszi a napelemet. + nagyban csökken a teljesítmény..."”
E-szerint simán aksira nem köthetem rá. Meg az autó aksi nem túl nagy egy ilyen kis áramhoz? Inkább ceruza aksikból raknám össze.
Én arra gondoltam, hogy csak a napelemeket felviszem a tetőre és sorba kötöm, lejön a vezeték és ahonnan kikötöttem a napelemet a lámpából ott szintén sorba kötöm a lámpákat. Igy a ami feszültség fent összeadódik az lent eloszlik. Elméletileg a kertilámpa elektronikája a megfelelő feszültségnél nem kap többet. De az a baj, hogy azt sem tudom, hogy mennyit bír az elektronikája. Ha párhuzamosan kötöm a napelemeket akkor megemelkedne az áramerösség, de a lámpába a napelem bekötést is párhuzamosan kötöm akkor nem tudom, hogy oszlik meg az áramerösség.
Szerintem a sorba kötés elméletileg működik, de várom a véleményeteket.
Még ezt olvastam pár hozzászólással lejjebb:
Idézet:
„"A napelemes lámpákban van egy 1N58xx-es dióda, és egy áramkorlátozó ellenállás (pár Ohm)."”

Szóval várom a véleményeket. :yes:
(#) Bazsi hozzászólása Jan 29, 2007 /
 
Sziasztok!

Véletlenül nem tudjátok ,hogy hol lehet kapni 0,5v-os napelemeket?
Előre is köszi!
(#) buszter hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
hali
én annyira nem értek az elektronikához hogy egyáltalán, de most ujitom majd fel a lakást és a egész világitását napelemmel akarom megoldani ... de ez elég nagy melonak láccik igy lesőre nekem mivel még forrasztani sem tudok nagyon (csak kicsit magyarul összegányolom ahogy sikerül.) szóval gondoltam kéne először vmi egyszerűvel kezdeni. olvastam a topicban lehet veni a barkácsáruházakban napelemes kerti lámpát olcsóért ha vaszek egy ojat kibelezem lesz benne csómó izé. aztán ha kettőt vennék akor össze lehetne egy erősebb lámpát buherálni. de kéne vmi kapcsolásirajzot is tanulni szerintetek mivel kezdjem ha meg szeretném tanulgatni hogyan épül fel egy napelemmel müködtetett lámpa idővel egy egész rendszer
bocsi ha buta kezdőkérdésekkel bombázok de nagyon érdekel a téma és mindenre nyitott vagyok .. segitsetek holkezdjem .. köszi
(#) lgyk válasza buszter hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Üdv!

"és a egész világitását napelemmel akarom megoldani"

Azt ugye tudod, hogy nagyon sok pénz még a világítás napelemes megvalósítása is? :yes:

"csak kicsit magyarul összegányolom ahogy sikerül."

Kis 30 Wattos páka kevesebb, mint ezer forint. Ha napelemekkel foglalkozol, akkor nem fog földhöz vágni az összeg, és sokmindent meg lehet oldani vele.

"szóval gondoltam kéne először vmi egyszerűvel kezdeni"

Az oldalon fönt vannak cikkek, amik az elektronikával különböző szinten foglalkoznak. Vannak elektronikai alapok is. Érdemes átböngészni.

"de kéne vmi kapcsolásirajzot is tanulni "

A kapcsolási rajz olvasása rendkívül egyszerű: ahol egyenes vonal van, ott érintkezik az egyenes vonalhoz kötődő két "izé". Tehát dróttal össze van kötve, vagy a két "izé" megfelelő lába érintkezik. Ahol keresztezik egymást a hosszú vonalak, ott nincs semmi érintkezés, csak ha egy pöttyel megjelölik. Ugyanígy pöttyel jelölik az elágazásokat is. A földnek illetve a +tápfesznek külön jelölése van, elemes kapcsolásoknál a föld a negatív sarka, a +tápfesz a pozitív sarka.

"szerintetek mivel kezdjem ha meg szeretném tanulgatni hogyan épül fel egy napelemmel müködtetett lámpa idővel egy egész rendszer"

Szedj egyet szét, próbáld meg lerajzolni a kapcsolási rajzát, és az alkatrészek tulajdonságai alapján rájöhetsz, hogy mit csinál az áramkör.

Kezdésnek pedig az alapkapcsolásokban (fent) levő áramköröket ajánlanám, és ha már világítástechnika:

Itt van egy lámpa

Na, némi magyarázó ábra:
Következő: »»   1 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem