Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hőnyomtató mechanikák és vezérlésük
Témaindító: elektroger, idő: Jan 14, 2009
Sziasztok!
Ezt a topic-ot azért hoztam létre, hogy ki tudjuk vesézni a hőnyomtató modulok vezérlésének kérdéseit, illetve ezek hazai beszerezhetőségét. Először is, megpróbálom kifejteni, h. mit értek pontosan hőnyomtató mechanika alatt: több gyártó is készít olyan "félkész", dobozolatlan (vagy részben dobozolt - pl. csak fedele van) - blokkok nyomtatására alkalmas hőnyomtató egységet, amit aztán tetszés szerinti készülékbe építhetünk be. Pl. parkolóautomaták, pénztárgépek, mérőműszerek, sorszámosztó gépek, miegymás. Ezeknek alapvetően két fajtája különül el: amelyikre van szerelve "elektronika" - vagyis, interfész - és, amelyikre nincsen. Előbbi annyit tesz, hogy rendszerint rs232-n tud kommunikálni, és egy beleprogramozott betűkészletből (mint az LCD-kijelzőknél) "meghívható" kataktereket nyomtat ki. És van a másik változat, amikor csak egy csupasz mechanikáról van szó - amelyet nekünk kell vezérelnünk teljes egészében - tartalmazza a hőnyomtatóegységet - a papírtovábbító motort - és esetleg egy termisztort a hőérzékelésre - illetve egy optokaput, hogy a papírelfogyást figyelni tudjuk. Viszont, itt a betűket is nekünk kell definiálnunk, a papírtovábbítást hozzáigazítani a betűkhöz...stb. Viszont, feltételezem - az elektronika nélküli változtat olcsóbb lehet. Tehát, megéri foglalkozni a kérdéssel. Várok minden infót, ami ezzel a témával kapcsolatos - de amikre kifejezetten kíváncsi lennék: - Magyarországon hol lehet ilyeneket beszerezni? - Tudtok-e olyan linket/könyvet ajánlani, ahol ilyen cuccok vezérlésével foglalkoznak? Akár a beépített elektronikával rendelkező rs232-n kommunikáló pédányokról szól, akár a "nyers", csak mechanika vezérléséről - minden érdekel! - Ha valakinek lenne ilyen hőnyomtató egysége eladó (akár bontott is jó, mert csak kísérletezni kell) - és nem kér érte túl nagy összeget, szívesen venném ajánlatát! Megjegyzés: Angolul általában Thermal Printer Mechanism-nek nevezeik ezt a cuccot. Tehát, a gyártók oldalán többnyire így lehet rátalálni. Üdvözlettel: elektroger
Lehet, ennek az ötletnek nem sok haszna lesz.
Sajnos a termófejek elég drágák, főleg azok amik strapabírók tehát ipari célra használhatók. Elég könnyű tönkretenni egy kis túlfűtés vagy mechanikai behatással. biztos mindenki látott már olyan szálát ami csíkosan (hiányosan) jön ki a nyomtatóból vagy parkoló automatából. A vékony kartonkártyák amik a parkoló automatákban vannak igen gyorsa teszik tönkre a fejegységet. Ok a kártya szélei borotva élesek a stancolástól. A mechanikák sem szeretik a vastagabb anyagokat. Nagyon sok ilyen nyomtatót javítottam és ha az ügyfél csak véletlenül is hozzá tud férni a fejhez annak végzetes a következménye. Amikor beszorul a papír valamiféle okból biztos előkerül olló kés egyéb fémtárgy. Következmény fejcsere. a tisztításuknál is vigyázni kell mert a lakkozásukat nagyon sok anyag megtámadhatja. Remélem nem szegtem kedved a kísérletezésnek. Kész nyomtatót nagyon olcsón kapni. A melléklet egy etikett nyomtató ami bármiféle hőérzékeny anyagra nyomtatni képes és EPL2 nyelven utasítható soros kommunikáción keresztül. Van usb és lpt változat is.
Mi az a nagyon olcsó? (hátha többet tudsz mint én)
Nemrég kellett 2db, de 45kHUF alatt nem találtam RS232-est...
Az az olcsó...
Régebben 100eFt fölött indultak... Üdv Inhouse
Igen
Kiskerben 45000huf körül vannak. De azok a kis blokk nyomtatók. Egy komolyabb nyomtató 200-nál kezdődik. Van ami 24 cm szélest is nyomtat és szinte folyik belőle a papír nonstop. az már 800 körül mozog. a lelkük a fej. A kicsibe 15 míg a nagyba 150 pénz. Az éelttertamuk meg Km-ben van megadva. itt is hódít már az internet, mert anagy ipariak közvetlenül képesek hiba üzenetet küldeni a rendszer karbantartójának és lehet őket okítani távolról működés közben is.
Sziasztok! Foglalkozott már közületek Valaki hőnyomtató modulok vezérlésével? A képen láthatóhoz hasonló modulhoz - építettetek már interface-t? Tud valaki a neten fellelhető dokumentációról/kapcsrajzról - hasonló projekthez? http://img.diytrade.com/cdimg/1316531/24680794/0/1329463352/Seiko_t...er.jpg
Üdv: elektroger
Sziasztok!
Mint tudjátok, momentán sok pénztárgép végzi a kukában a csere miatt. A minap hozzájutottam egy leselejtezett Samsung ER-260F pénztárgéphez. ebben két darab hönyomtató van ami 57,5 mm -es hőpapírra nyomtat. Tudja valaki hohy hogyan lehet ezt meghajtani? AVR PIC, vagy az arduino példa is jó, de nem az adafruit-os változat, mert az egy soros portos termo-printer. Nekem csak maga a hönyomtató egység van meg. Köszi a válaszokat
Sziasztok!
Van valaki, akinek van tapasztalata Zebra nyomtatok javitasaban? Egy LP 2844-Z hez kellene segitseg. Bekapcsolas utan kb.2 masodperc narancssarga jelzes utan atvalt piros/zold villogasba. Mindenhol csak annyit talalok, hogy kuldjem szervizbe. (Esetleg memoria gond.) Nem kommunikal USB-n sem. Alaplapot csereljek, hofejet, motort? Memoriat kell flashelni? Meg iranyt sem talalok, hogy merre induljak. Semmi info a neten ezek javitasarol. Mintha valami nagy titok lenne. Ok. Ertem en, hogy mar a javitas=panel csere, de ha nem az a problema? Es valoszinuleg olcsobban megoldom. Annyiba kerul egy panel mint egy felujitott nyomtato aranak 80%-a. Koszonom! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |