Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
-Lenne egy olyan kérdésem, hogy 24 Volt váltóáramból hogyan lehetne 12 Voltos egyen áramot létrehozni? -Aztán ha ez sikerül akkor egy fordulatszám szabályzót szeretnék hozzá kapcsolni, amivel 12V-os ablaktörlő motor fordulatát szeretném szabályozni! Valami egyszerű megoldást keresek! Előre is köszönöm a segítséget! ![]()
Hali!
Fordulatszám szabályzót pl. itt nézz. De szerintem jobban járnál, ha szereznél 12V-os trafót, és azt egyenirányítanád pl. aksitöltőből kiszedett diódával.
Szia!
24V AC-ból 12V DC-t a legegyszerűbben egy stabilizátor IC-vel tudod megodani. A 24V AC-t egyenírányísd le, így kapsz kb 33V DC-t. Majd ezután kösd a 33V-ot az LM7812 stabilizátor IC-re, és így már kapsz stabil DC 12V-ot. Nagyon egyszerű a dolog. Sajnos nem tudom a motor teljesítményét, de ha elég 1A akkor 1db stab IC-t használj (mivel ennyít bír egy IC), de ha nagyobb teljesíményre van szükséged több IC-t is párhuzamosan köthetsz. Csatoltam egy kapcsolást. Motor fordulatszám szabályzónak én is az ilyen témakörrel foglalkozó témákat ajánlom, ahol sok használható kapcsolást és leírást találsz. Üdv!
Szia! Az ablaktörlőmotor emlékeim szerint 2-3A fogyaszt terheléstől függően az autóban 8A biztosítékkal van védve az áramkör. Lm338k szabályozható Ic-t építenék de az 5kOhm-os potméternél mérd ki és "jelöld a használható tartományt ", pl 8V-tól 12V-ig. Lm338k adatlapját a katalólógus-ban megtalálod weblapon belül. Üdv
Szia!http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/files/lm138.pdf 14. oldalon van 10A, 15A, szabályozó séma rajz igénynek megfelelően akár bővíthető, és egyszerű. Üdv
Én is a PWM-re szavazok. Mehet neki a 30V miért gond az? a beállító potit kell úgy kitoldani ellenállással, hogy 16V fölé ne lehessen beállítani.
Szia!
Ajánlom figyelmedbe az alábbi négy kapcsolást is, az első kettő 12V-ot és 10A-t állít elő, melyeknek a kimeneti feszültségét is lehet állítani egy potméterrel (ezzel megoldódott a fordulatszám szabályzás is ![]() Kapcsolás1 Kapcsolás2 Ez a kapcsolás 12V-ot és 8A-t, és itt is lehet állítani a kimenő feszültséget: Kapcsolás3 Ez a kapcsolás 12V-ot és 30A-t: Kapcsolás4 Üdv!
üdv lenne egy kérdésem megoldható e 12v dc böl 12v ac létrehozni kapcsolási rajzokat keresek és várok minden ötletet
Szia!
Mekkora teljesítmény és milyen frekvencia kell? |
Bejelentkezés
Hirdetés |