Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   30 / 219
(#) hapro válasza fazksg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
A hangfal az egy lap amibe benne vannak a hangszórók, a hangdoboz, meg egy doboz amiben benne vannak a hangszórók.
(#) fazksg válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Ez esetben elnézést kérek mindenkitől, tudatlanságomból eredően téves tájékoztatást adtam tesztjeim körülményeiről.
Köszönöm a felvilágosítást!
Üdv: FazksG
(#) bakos13gab válasza fazksg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!

Ha ez bátorít, egyetértek veled. Én ugyanolyan körülmények között kísérletezgetek, mint te, én sem vagyok elektromérnök csak elkezdett érdekelni. a kisebb kondinak tényleg nincs értelme, de próbát megér, én 470nF-ről bővítettem 1µF-ra, nekem nem hozott sok eredményt, de azért jobb lett. A kimenőoldal macerálása nagyobb változásokat hozott, ezt már fentebb leírtam, CIROKL javaslatait alkalmaztam és más lett tényleg.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Idézet:
„lehet amatőr körülmények között is "jó" erősítőt építeni,”


Tényleg, hogy áll a JLH-d? Készülget?
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Én is egyetértek veled, ne törődj holmi túlbuzgó mekk-mesterekkel akik rosszmájú megjegyzéseket tesznek, és csak riogatják a fiatalságot, közbe mindenfélére hivatkoznak, aztán meg sehol semmi, építs, tesztelj, és élvezd azt amit építesz, erről szól a hobbi!! A lényeg hogy jól érezd magad, és ha ez minőséggel is párosul az maga a menny. Kit érdekel mit mond a wobbler ha neked tetszik a hangja nemigaz?
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Amúgy én úgy gondolom, hogy az erősítőnek azon a rendszeren kell jól szólnia, amin használni fogod, hiába lövöd be stúdiókörülmények között, ha otthon úgy is pár tízezres hangfalon hallgatod, persze ekkor nem az erősítő lesz a gyenge láncszem. Ha van valami gyári cuccod, ahhoz viszonyíthatod, nekem van egy régi Hitachi erősítőm, STK463-al és ahhoz méregetem. 1 órája raktam össze egy Death of Zen nyákot és kicseréltem az egyik csatornát, most mérem a kettőt egymáshoz, érdekes, lehet bennem van a hiba, de túl sok különbséget nem vettem észre (persze nagyon hasonlók).
(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Persze, ez így van, a másik pedig, hogy számtalanszor elhangzott, és ez tény, hogy hiába állítja be akárki generátorral a frekvencia átvitelt, audió frekin teljesen más lesz az eredmény. Ami otthoni zenehallgtásra felesleges is úgysincs mindenkinek otthon vérprofi zene forrása és hangdoboza, tehát kiegészítői, egy egyszerűbb példát mondva, minek aranyozzuk be a csatlakozói egy sokol rádiónak? Sokkal jobb lesz?

A másik dologban kissé más a véleményem! A gyári cucchoz én azóta nem hasonlítok, hogy a SONY hifimet odaverte a JLH
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Ja én mérni végfokaimon max annyit mérek, hogy mekkora teljesítménye van, (ha megmérem) megnézem, a kimenetét generátorral szkóppal (csak általában).
Alkatrészeket meg fülre cserélek.
Ha tetszik a hangja utánna, akkor ott hagyom, ah nem akkor visszarakom az eredetit, ez enyhén azért barokkos túlzás, de nagyjából így próbálgatok ki mindent.
Amiket bgsf leírt műszereket jórészükről azt sem tudom mifán terem, és nélkülük is elhagyta már magam sem tudom hány végfok a kezeimet, probléma velük....?
Olyan még nem volt ami tönkre ment amit egyszer összeraktam!
Szkópom csak fél éve van, generátorom kb egy éve. Azóta hibakeresésre egyszer használtam sikeresen a szkópot, nem volt többször rá szükség, teljesítményt mértem vele párszor, és néhányszor azt az említett beállítást végeztem a végfokokon. Szkóp jó ha van, és de mégjobb ha meg tudod oldani nélküle amit meg szeretnél csinálni. Ha komolyabb műszerezettség nélkül megoldod a problémát akkor az csak jó. Volt hogy két hétig is eltartott egy QUAD-405 élesztése tizenpár éve, de megcsináltam volt egy 1000Ft-os multiméterem, volt 2db 22ohm 2W ellenállás a quad panel, forrasztópáka, ónszippantó, és némi mechanikai szerszám...Élveztem mind a két hetet hogy megjavíthattam és beindíthattam, nem volt akkoriban még internet sem, mindent úgy kellett könyvtárban és ha néha néha internet közelbe szabadultam, onnan levadászni gyorsan, majd rátenni saját gépre, és ott rendszerezni, meg saját kútfőből rájönni mindenre, meg aztán fórumok sem voltak....

Hobbi pályafutásom jó részét csak egy-két multiméterrel és egy szedett-vedett tápegységgel végeztem SIKERREL!

Hidd el semmi köze a műszerezettségnek a tudáshoz és a hobbihoz. Ha tetszik amit teszel akkor jó ha nem tetszik akkor ott kell hagyni és más után nézni.

Doncso koma az utolsó mondatoddal nagyon is egyetértek.

Szóval egyszó mint száz, ha tetszik a végfok hangja akkor ok ha nem tetszik akkor kit érdekel milyen műszer mit mutat..

Na hát jól eltértem a JLH-tól, de majd jól beszürkítem és akkor nem szólnak rám.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia: Hát én nagyon örvendek ennek a mondatodnak
Idézet:
„1 órája raktam össze egy Death of Zen nyákot”
és kiváncsian várom a véleményed ? esteleg a DoZ topikban is . Valóban aki hallota már mindkettőt szólni annak , ez volt a megitélése . Testvérek ők a JLH az idősebb a DoZ a fiatalabb kistesó. Bár én még a JLH - t csak deszkában építettem meg , és a meghalgatásos véleményem : az hogy ez a két erősítő dettó egyformán szól!
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Doncso: Kösz szépen a megerősítést !
Egyébként hogy valami értelmeset is írjak: betettem a tápba egy 4,7 µF-os nem-elektrolit kondenzátort, meg egy 4700-as elkót (most esett le, hogy a kb. 5000 u kapacitás sok kisebb kondiból összerakva talán kevés...). Ez egy kicsit változtatott a magasom, meg kezdem azt hinni, hogy nem a JLH rossz, hanem az volt a gagyi, amit eddig hallgattam. Rájöttem, hogy nem az erősítő torzít, hanem valószínűleg Brayen Adams túl van már 1-2 doboz cigin, és reszelős kicsit a hangja (ezt eddig nem igazán hallottam ), illetve a cinek igazából most kezdenek úgy szólni mint egy profi (mondjuk Zildjian) cucc, csak cinekből is mindig csak gagyikat volt alkalmam használni az elmúlt évek során, így a profi furcsának tűnhet... Lehet, hogy ez csak önigazolás, és tévedek, de kezd tetszeni a hangzás, amit hallok . És ez a lényeg... Nomeg a Jazz és komolyzene továbbra is jól szól rajta!
Szerintem a végső megoldás a ventis hűtés lesz 6v-ról, mert már 1A nyugalminál is eszeveszetten melegszik...
Üdv: FazksG
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Én pedig az egész hsz-eddel! Ez hobbi, nem mérés életre halálra!
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Egy véleményt elmondok, meg ne haragudj, de nagyon nagyon sok sony cucchoz volt szerencsém/szerencsétlenségem, véleményem, hogy az esprit kategóra alatt nincs értelme arról a márkáról beszélni. Amikor a márkára kifizeted az ár felét-háromnegyedét. Egy közép kommersz márkának tartom.
Gyári cucchoz én sem hasonlítok alapból már nagyon régóta. Persze olyan dolgok amit nincs értelme építeni, mint pl MP3 lejátszó, CD lejátszó, DVD lejátszó, mikrohullámú sütő, stb... persze van létjogosultsága márkákat egymáshoz hasonlítani, de ilyen helyen ahol van létjogosultsága a hobbielektronikának, ott nincs. Olyan pénzért jobbat lehet építeni eltekintve a kínai-taiwani műanyagoktól.

Na ezt is jól beszürkézem
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Rendben, majd még hallgatgatok kicsit, de most már késő van. Majd megpróbálok még a DoZ-hoz is tenni kimenőnek ugyanaztmn it a JLH-n, mert azon most csak egy 4700µF van.

Érdekesség: ebben a cuccban van kitartás ám! szerelés közben az egyik 2n3055ről kikerült a tápfesz a bordára és én állat hozzányomtam véletlenül a bemenetet, akkora ívet húzot mint a fene, a nyugalmi áram meg felugrott 3,5A köré, nagy füst meg minden. hát végignéztem, mi pörkölhetett oda és nem találtam semmit, aztán újra beizzítottam és nem volt semmi baja (még a tápági izzó sem világított)
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Ha rám hallgatsz elfelejted a ventit, ezt a kis 10W-os hangteljesítményt kár lenne aláfesteni egy venti hanggal.
Esetleg kisebb zavart is kelthet. Passzív borda mindenképp!! Azt nem tudom , hogy az 5000µF sok kisebb kondiból való összerakása itt célravezető e, kapcsitáp szekunderénél mindenképp az alacsony ESR miatt, de itt , azt nem tudom. Milyen érdekes, hogy az eddig nem hallott hangokra azt hitted torzítás, elárulok egy titkot, először én is.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Aha..és ha bemelegedett üzemi hőfokra akkor halljátok ám a csodát. Olyan 50-60 fok körül elkezdi kinyitni a szárnyait.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Hamarosan elkészül a tesója is, és akkor beköltöztetem a szobába őket, végre meghallgatom rendes hangfalakon, bár engem a sony tv-m levehető hangfalain hallgatva is abszolút meggyőzött!
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Ezt alátámasztom! Hideg és meleg között még csak langyosan szól ! Amúgy a borda nálam is hihetetlen meleg, de azért egy darabig még meg lehet fogni, a tranyókat nem fogdosom, mert azok azért melegek. 100 fokot kibírnak ezek még károsodás nélkül (nem hinném, hogy olyan melegek, csak kíváncsiságból kérdezem)?

szerk.: az adatlap 200 fok maxot ír. Azt hiszem az enyém eredeti lehet (ST gyártmány, lomexes és nem volt olcsó)
(#) hapro válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Gyári adatok szerint egy 2N3055 kibír 125fok tokhőmérsékletet, de véleményem szerint jobb ha 100fok fölött nem macerélod őket, de ez azért függ a gyártótól. Egy CDIL-t-re talán 50fokot sem bíznék egy motorollára, vagy onsemire meg vígan a 110-120fokot is rábíznám. Az alu kupakos tungsramok is símán viszik a 90-100 fokot, ezek tapasztalati értékek nálam.
A piros festékes toshibával sincsenek túl jó tapasztalataim, vagy hamisak voltak nem tudom, de nem próbálkozok velük már egy ideje. Ha tranzisztor, akkor lehetőleg onsemit veszek, és az tutti, ja és egyenesen a gyárból. MJ21194 gyári adatok szerint 200fokot bír maxon...
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
ON semi forever!!
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Már meg is írtam nekik, hogy ha építek, akkor csak az ő tranyóikat használom, ha egy mód van rá. Már egy ideje rendesen lehet tőlük rendelni a tranzisztorok nagy részéből, úgy mint ha egy webáruházból vásárolnál.
Sajna még nem mindegyik típusból...
(#) fazksg válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
A közvetlen rendelésnél nem durva a postaköltség? Vagy olcsóbbak is annyival, hogy megérje?
Egyébként nekem is van pont 4 darab békebeli Tugsram 2N3055-öm, azok lesznek a végleges verzióban, a próbák idejére meg ott az ST. De bírják egyenlőre ezek is a strapát rendesen. Mondjuk ki szeretném próbálni BDY73-mal is állítólag az a legjobb (egyesek szerint). Olyat vajon hol lehet kapni? HeStore-ban, Lomex-ben nincs, HQ-nál kifutott...
Üdv: FazksG
(#) hapro válasza fazksg hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Hali!

21$ a postaköltség. BDY73-at sehol nem fogsz kapni, csak elfekvő készletből, kézalól, boltban sehol nem kapsz, de nekem is az van benne, azzal a legjobb szerintem. (szubjektív)
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Idézet:
„BDY73-at sehol nem fogsz kapni, csak elfekvő készletből, kézalól, boltban sehol nem kapsz”

Nono, olyan nincs, hogy nincs... Itt pl lehet kapni 500 Ft körüli áron. Az incompnál sok olyan régi alkatrészt meg lehet kapni, amit másol soha nem kapnál meg.
(#) MolnarG válasza bgsf hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Idézet:
„lehet amatőr körülmények között is "jó" erősítőt építeni, de ez csak véletlen.”


Idézet:
„elég sok minden hiányzik egy erősítő teszteléséhez! Pl: bemért hangdoboz (nem hangfal,meg házimozi, meg „szörrand”, meg miegyebek...).
hanggenerátor, torzításmérő, oszcilloszkóp, műterhelés, labprtáp, mérőmikrofon, woblerszkóp stb.... ezek kellenek hogy egy normális erősítőt teszteljen az ember.”


Idézet:
„tanulja még valaki manapság az elektronikát, vagy csak "műveli"?”


Húú, ezen egy kicsit nekem is elborult az agyam. Most, miért kell ilyeneket írni? Tényleg igaza van fazksq -nak, hogy ezzel csak elveszed a kezdők kedvét az építéstől. Én is szeretnék építeni JLH-t és DOZ-t is, régóta figyelgetem mindkét topic eseményeit és nem szívesen olvasok ilyen kezdőket leócsároló hozzászólásokat.

Hmm, mellesleg nem Te voltál az akinek 3-4 oldalon keresztül kellett, bizonygatni azt, hogy túl kicsi lesz a hűtőborda, de csak nem akartad elhinni? Nem beszélve a quados megjegyzésről...

Ezekben a témákban szerintem a legtöbbet inkább: hapro, Doncso, lamalas, CIROKL és KD mester véleméynére és segítségre lehet számítani (elnézést attól akit kihagytam).
(#) fazksg válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Köszönöm az infót, majd megpróbálok venni ott. Vajon ez a MEV gyártmány is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sokat dícsért Tungsram? Ugye a MEV tulajdonképpen a Tungsram félvezetőrészlegének utóda?
Üdv: FazksG
(#) lamalas válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Idézet:
„...a meghalgatásos véleményem : az hogy ez a két erősítő dettó egyformán szól!”


Meg jo multkoraban nalam jart Vendelkiraly DoZ-je es picit osszehasonlitottuk az en JLH erositommel. En akkor, abban a helyzetben, zenevel, hangsugarzon, szobaban stb. nem igazan hallottam kulonbseget a 2 erosito kozott. Valoszinu hosszabb hallgatozas, egyutteles kellene egy masik erositovel, hogy igazan megismerje az ember. En ilyen AB tesztekben szinte alig szoktam kulonbseget hallani, sokkal inkabb ugy, hogy hallgatok egy erositot egy ideig majd hirtelen valtok egy masikra. A valtas utani elso meghallgataskor tunnek elo a kulonbsegek, mert kesobb mar megszokja az ember az uj erosito hangjat is.
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Ha tudsz szerezni valahol BDY73-at, akkor jelezd hol, mert nekem égen földön sem sikerült eddig beszereznem, épp volt 4db nekem valahonnan.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Az előző hozzászólásomban ott a link. Ott Árlista aztán beírod a keresőbe. Árlistába benn van, de ettől függetlenül nem biztos, hogy van nekik raktáron. Hívd fel őket telefonon és kérdezz rá, ha nincs és tudnak beszerezni akkor telefonon értesítenek ha megjött.
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Csak azért kérdem, mert a vörösmarty utcai boltjukban azt állítják, hogy nincs és nem is lesz.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Érdekes... akkor minek hagyják benn az árlistában. Akkor sajnos nem tudok segíteni, azt hittem van nekik. Bocs.
Következő: »»   30 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem