Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sertéskábító
Lapozás: OK   1 / 22
(#) hohjani1988 hozzászólása Feb 12, 2009 /
 
A moderátorok egyszer leszedték a témámat, mert elvileg törvénybe ütköző az elektromos sertéskábítás. Tulajdonképpen én ki szeretném vesézni a témát, és találtam egy linket, ahol hangsúlyozzák, hogy az EU által elfogadott módszer. És a link: http://www.f-enterprise.hu/home/index.php?type=sertes&termek=PO-300
(#) patexati válasza hohjani1988 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Kell csinálni egy "csipeszt" minek a végein van két kis tüske mi behatol a bőr alá ha a nyakába csiptetik és ennek a csipesznek a szárára kell rákötni egy speciális trafó szekunderét mien kb 90V váltó jön ki Mihelyt bekapcsolod elvágja magát és nyugodtan lehet "bökni" Sajnos volt a környékünkön egy "gazda" ki úgy gondolta nem csináltat trafót "hisz a 220 is lenyomja"Le is nyomta csak nem a disznót hanem a gazdáját!A helyszínen életét vesztette!
(#) vendelkiraly válasza hohjani1988 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Nos igen!

A téma valóban érdekes. Én is láttam már egy-két módszert. Ez az EU-s kábító, nem tudom miben különbözik más kábítóktól.
Amit én láttam, az egy sima 230/110 V-os transzformátor volt, de jó nagy + egy Y alakú szerszám, de gondolom ezt ismeritek, ha nem és le szabad írni kifejthetem.
Szóval mi a különbség?
(#) patexati válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Az is lekábítja de 90V-ra szokták tekerni mert a 110V nagyon sok "igen erős a görcs"Nem jön ki a vér stb!Az Y alakú is jó de akkor tartani kell a nyakán meg elötte le kell önteni langyosvízzel A "tüskés" meg lóg a nyakán nem esik le nem kell fogni!
(#) szamóca válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
110V 1A körüli áramerősséggel, és a sertés fejét bevizezik a jobb vezetőképesség miatt. A bonyolultabb dolog, inkább a fogó rész szakszerű elkészítése. Én nem hallottam még az említett bőr alá szurkálásról.
Készítettem egyet 96V 800mA-es trafóval, de azt mondták sokáig kell rajta tartani hogy elkábuljon.
De már leáldozóban van ez a fajta technika. Mióta 10eFt-ért van a patronos belövő.
(#) patexati válasza szamóca hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Pedíg az a frankó hohjani1988 által leírt linken a gyárin is az van!
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
A bőr alá csiptetősről én sem hallottam még. Nálunk sima PVC csőből van az Y. A felső két ágra van csavarozva egy duplán meghajlított alumíniumlemez, ami ki van fogazva ezekre van erősítve a két vezeték. Az Y közepén egy glimmlámpa. Az Y szárán ahol fogni kell pedig egy kapcsoló. a cső végén kijön a kábel, ami megy a trafóhoz.
Már régen volt a kezembe, de ha jól emlékszem 110V-os a trafó.
Igen a langyos sós víz az szokott kelleni.
A vérrel nem szokott gond lenni.
(#) mex válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2009 / 1
 
Az első munkahelyem egy vágóhid volt....
Láttam mit művelnek az állatokkal,sertésekkel,szarvasmarhákkal,az úgynevezett állatbehajtók (akik kivétel nélkül alkoholista, disznómód viselkedő embernek nem nevezhető lények)voltak.Kellett használni a kábitófogót,ami tényleg villába végződő nyeles szerszám volt,de ha nem kábult elsőre meg az állat,akkor dühükben szétverték rajta. Csak,hogy ne essen jól a vacsora: a szarvasmarhát eleinte nem lövedékkel ölték meg,hanem egy pikkercsákánynak nevezett szerszámmal zúzták be a koponyáját. Ehez a művelethez zsákot húztak a fejére,ne lássa mi történik,különben elkapja,és célt téveszt az ütés.
Mivel amit leirtam ~37 évvel ezelőtti állapotot tár elétek,és azóta vágóhid közelébe sem mentem,csak remélem,hogy sokkal kiméletesebb módon végzik ezt a cseppet sem felemelő munkát. Mondom ezt,mint húskedvelő,abszolút nem vega koszton élő ember.
(#) patexati válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 12, 2009 1 /
 
Igen nálunk is az Y-os van sok böllérnek de ez a "nyakcsipesz "nagyon frankó és sokkal elegánsaabb nem csúszik le a hadakozákor véletlen azt borul minden a disznót meg kergetik az udvarban Nálunk már előfordult 2-3-at bökünk évente ithon
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Egyébként nem kábul el a sertés hanem sokkot kap de pillanatok alatt magáhoztér ha leveszik róla!
(#) vendelkiraly válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Csak mire felkelne már benne van a bökő. Szerintem ez humánusabb megoldás, mint a régi hagyományos "fogd meg jól, azt igyuk a pálinkát" típúsú ölés.
(#) patexati válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Hát akkor sem sokat kínlódott!Kirántottuk azt már dölt is és le lett bökva kb20 másodperc volt a kínzás még kihúztuk az ólból
(#) vendelkiraly válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Hát annak is meg volt a hangulata. Sajnos mostanába egyikben sincs részem.
Én is hallottam már sokféle sztorit disznóöléssel kapcsolatba, hogyan kergették, meg mit csináltak vele...
(#) patexati válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Volt náluk egyszer,hogy a böllérünknek el volt törve a lába és nem ő szúrta le a disznót hanem a nagyapám!Addíg nem is volt gond még az öldöklésben megszomjazott társaság nem állt neki a jól megérdemelt pálinkát inni és a disznó úgy gondolta nem akar még a perzselő alá kerülni hanem még tesz egy-két kört az udvarban Megkérdztuk akkor most mi volt a baj rosszul szúrtál??Áhh én nem szúrok soha rosszul mondta a nagyapám "ez ilyen fajta"
(#) icserny hozzászólása Feb 12, 2009 /
 
Csak azt nem tudom, miért ment ki a divatból a tagló. Az áramszünet idején is működött, a hatása "letaglózó", sós víz sem kellett hozzá. Igaz, szakember volt, aki használta (valódi hentes és mészáros), gyermekkoromban több házi disznótornál is ő jeleskedett.
(#) vendelkiraly válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Ez a tagló hogyan működött? Én ehhez már fiatal vagyok úgy érzem.
(#) kalmangabi válasza hohjani1988 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Ejj ejj. Nálunk egyszer levágta cucc biztosítékot miközben apám birkózott a sertéssel. Nagy élmény volt.
(#) Tomi111 hozzászólása Feb 13, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Én egy vágóhídon dolgozok, elektromos dolgokat javítok. Itt is elektromos kábítót használnak. Azt hiszem előírás is! Ezek a kábítók nem ennyire egyszerűek . Ami itt van új, annak a kapcsolását nem ismerem, ránézésre elég bonyolult. Viszont a régi készülék magyar gyármányú volt, most tartalékba van felszerelve. Ezt szoktam javítani. Ennek megvan a kapcsolási rajza, teljes leírása. Ha kell valamikor a jövő héten be tudom szkennelni és felrakom. Utánépíthető. Leválasztó trafóról működik. 380V bemenet(2 fázis) 220V és 24V a kimenete. A 24 az elektronika, 220 a kábítás. A 220-at egyenirányítja majd ha jól emlékszem 200Hz-el szaggatva négyszögjelet ad a kimenetre. Az áram állítható kb 0,4-0,8A-ig. Az áramot a kitöltési tényezővel szabályozza. Itt kb.0,5-0,6A a beállított, a kábítási idő 6-10mp. De erről lehet találni a neten előírásokat. Ettől kb 40-60 mp-re kábul el a sertés. Előírás, hogy nem rángatózhat ezalatt és nem vérezhet be a kábítás helye. Ez függ a frekitől, feszültségtől, áramtól. Ezért jók a gyári kábítók.

Na majd szkennelem.

Üdv! Tomi
(#) vendelkiraly válasza Tomi111 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Kíváncsain várjuk a rajzokat!
(#) mgy válasza Tomi111 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Engem az új is érdekelne !

Minden vágóhídon problémás a sertéskábítás ezért, ha nem is tudod a kapcsolási rajzát, de az elvéről tájékoztathatnál.
(pl.: előzetes rezinsztencia mérés, +/- kimenőjel, frekvenciaérték, áramkorlátozás , kábítási idő és stb. EU-s előírások)

Kösz
(#) hohjani1988 válasza Tomi111 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Üdv mindenkinak!

Először is Tomi-nak megköszönném az a kapcsolási rajzot!
A többieknek köszönöm a hozzászólásokat, javaslatokat. Valójában amit én építettem, az egy sima leválasztó trafó, ami primer oldalon 220 V, és szekunderen 110 V, és 84 V. A trafó 250 VA-es. Van rajta egy váltókapcsoló, mert igazából nem tudom, hogy melyik az a feszültség, ami alkalmas a kábításra. Mérések alapján jónak tűnik, de szeretném kérni a véleményeteket, hogy ez használható-e a gyakorlatban? Előre is köszi a segítségeteket!
(#) icserny válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Idézet:
„Ez a tagló hogyan működött?”

Kézierővel. A meglendített taglóval jól homlokonvágta a jószágot.
(#) bosss hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Sziasztok érdekelne kapcsolási rajz!KÖSZI.
(#) hohjani1988 válasza bosss hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
tulajdonképpen nem kapcsolási rajz, hanem egy skicc. Igazából nem vagyok otthon a szakszerű jelölésekben, úgyhogy inkább csak skicceltem. Ha nem teljesen érthető, akkor megpróbálom valahogy érthetőbben lerajzolni. Elvileg működik a cucc, de még nem tudom, hogy melyik a hatásosabb feszültség. Írjatok!

img041.jpg
    
(#) bosss hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
Tavasszal vágunk!Addigra megépítem.Megírom a tapasztalatokat.Üdv.
(#) Budai41 válasza hohjani1988 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Jó a rajz én is hasonló készítettem csak 50wattos kétcsévés leválasztós trafóval 82V.és 95V.ra,150x150mm.es vill.szerelők által használt un.nehéz ip44.vizmentes dobozba tettem.Fontos!áraműtés +előzése miatt.A trafó 150mAMP.adott le.Szúró 2db.6os köracél 10cm.hosszú danamid markolattal.2,5mázsást kábított már el,bevált.
(#) fpali53 hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Itt található egy sertéskábító készülék, 2kg a súlya, és kiválóan és biztonságosan működik.
http://www.szineshirdeto.hu/detail.php?id=21430
(#) fpali53 hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Ha valaki esetleg tudna segíteni, csirkekábító kapcsolási rajzát keresem. Így néz ki. Előre is köszönöm

kabito.jpg
    
(#) gtk válasza mex hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szornyu ez az egesz ugy ahogy van.
(#) droidd válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Üdv mindenkineK !
Engem érdekelne a Tomi álltal közölt rajz , szivessen megépíteném és kipróbálnám , elmondanám a tapasztalataimat .
Következő: »»   1 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem