Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sertéskábító
Lapozás: OK   2 / 22
(#) dizi hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Hali urak .
A kérdés egy ilyen készüléknek kimondottan mekkora teljesítményű trafó kell,mert a 250wattost kicsit sokallom meg a másik kérdés ez a (90-voltos)trafó nem egy szabvány feszültséget produkál hol lehet ilyet be szerezni vagy lehet olyat játszani ,hogy a PUSKÁS féle 2x24v- 2 sorba azaz 4x 24=96 (2db 2x 24-es trafó)
A harmadik kérdés ezen szerkezet AKSIS kivitelben,ez ugye erősen hálózat mentes,vmi 555 kapcsival megoldani pl:555 ic-BD-tranyó-trafó-kimenet 90vstb különböző DESIGN elemek KÉK LED meg DIGITÁLIS aku mérő stb ami nem fontos.Válaszokat előre is köszönöm :gumicsirke:
(#) hohjani1988 válasza dizi hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Nekem egy öreg villanyszerelő ismerősöm tekercselt át egy 230/230-as leválasztótrafót, 250 Va-es. Valahogy megbontotta a tekercset, és rutinból rátalált a kb. 90 v-ra. Én egy alternatív 2 állású kapcsolot ráraktam, így tudom változtatni a fesz. szintet.
(#) dizi válasza hohjani1988 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Hali de nekem nincs 230/230-as trafóm meg már nem is lehet olcsón be szerválni azért meg nem veszek újat ,hogy szét bar..kácsoljam.DE miért kell 250wattos trafó, nálunk csinálja egy manusz az övé kb 30wattos.állítása szerint meg a súlyából is kb annyit tudhat.
(#) neovo hozzászólása Szept 16, 2009 /
 
Van egy trafóm 220v 500VA van rajt 2x110v és 1x24v kivezetve. Azt szeretném kérdezni ha 1x110v akarok róla használni az 250VA lessz-e, vagyis tudom-e használni kábitásra? Válaszotok előre is köszönöm: Gy.L.
(#) fpali53 válasza dizi hozzászólására (») Szept 16, 2009 /
 
Tökéletesen megfelel kábítás céljára a két trafós megoldás, sőt már láttam is ilyet. 2db puskás trafó volt benne kb.20W-os darabonként. Ennél nagyobb trafóra egyáltalán nincs szükség, max 50W-os kell. A két trafó primerben párhuzamosan, szekunderben pedig sorba.
Vagyis el kellene felejteni a nagy teljesítményű trafókat, mert 50W-nál nagyobb trafó szükségtelen, és még veszélyes is. Viszont a legfontosabbról nem írnak a fórumos kollegák, hogy ennek a 90V-os tekercsnek függetlennek kell lenni, és tilos a tekercs földelése.
Tvábbra is keresem a tüskés csirkekábító kapcsolási rajzát, vagy az adatait, és, érdekelne a akkumulátoros megoldás.
(#) farkasbi hozzászólása Szept 17, 2009 /
 
Sziasztok.
Farkasbi vagyok szeretnék csatlakozni a forumhoz mert nagyon érdekel a táma. Én hentes vagyok és többnyire kábítóval vágok disznót. Nekem jelenleg van 4 kábító trafom és egy érintővillám meg egy beleszúros tüském és azokat tesztelgetem, keresem a tökéletes eszközt és módszert.
Sikerült szereznem egy régi gyári kábítót. Erdeklődnék tudtok e segíteni abban hogy hogyen lehet megmérni hogy hány wattos és hány amperos.
(#) farkasbi hozzászólása Szept 17, 2009 /
 
Örölnék ha valaki elmagyarázná hogy a V W A hogyan számolható ki egymásból és hogy a VA hogy számolódik.
(#) Imi65 válasza farkasbi hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
W=UxI, vagyis a teljesítmény a feszültség, és az áram szorzata. 1W= 1Vx1A. 10W= 1Vx10A, vagy 10W= 10Vx1A.
A VA már kicsit nehezebb fogalom, léteznek váltakozóáram esetén olyan fogyasztók, ahol az áram, és feszültség nem esnek egybe. Ezek induktivitások (trafó, fojtótekercs), vagy kapacitások (kondenzátorok), ahol a feszültség, és áram egyszerű szorzása hamis eredményt ad. Ennek megkülönböztetésére vezették be a VA, Var, és W mértékegységeket. A VA tehát látszólagos teljesítmény a Var munkát nem végez (meddő), a W a munkát végző teljesítmény. Köztük az összefüggés megegyezik a derékszögű háromszög oldalainak arányával, vagyis a VA^2=W^2+War^2.
(#) farkasbi hozzászólása Szept 17, 2009 /
 
Abban udna valaki segíteni hogy hogyan tudom egy trafónál a Wattot és az ampert kimérni.
(#) Imi65 válasza farkasbi hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Ebben a topikban most éppen erről esik szó.
(#) farkasbi válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Sziasztok. Látom lelassult a téma. Végigolvasva a hozzászolásokat alapvető probléma az hogy két fajta kábítási technologia van, És természetessen több kábító eszköz. El kellene dönteni hogy milyen technologiát is választunk mert ahhoz kell a megfelelő trafót csinálni.
Lehet úgy vágni a disznót hogy elkábítod és kábítás alatt vagyis áram alatt szurod meg, vagy úgy hogy kábítod 5-15 másodpercig és miután elkábult leveszed róla az eszközt és utánna bököd meg.
Engem még mindig érdekelne hogy hogyan lehetne egy trafóm a wattot és az ampert kimérni. Az ampert multiméterrel lehet mérni?
(#) leono válasza farkasbi hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
A kábító kis áramfelvétele miatt egy egyszerübb multiméterrel is megtudod mérni a felvett áramot. Ugyan azzal multiméterrel a trafóra kapcsolt feszt. is. mérd meg. A kettőt összeszorzod és kapsz egy teljesítmény értéket. Azon a precizitásszinten, amely itt kell ez az érték számodra tökéletesen megfelelő.
Ha jól emlékszek az enyémet egy kb. 50 W-os trafóra tekercseltem.
A másik kérdésre azt tudom tapasztalatból mondani, hogy én kb 105V feszültséggel dolgozok de csak 5 sec. ideig. Előfordult 2 mázsa körüli disznónál, hogy a szúrás alatt is rajta tartottam, de jobban szeretem ha a disznó rugdalódzik, mert úgy jobban kidolgozza a vért. A hátsó lábai közül az alsót nem is szoktuk fogni, had rugdalódzon. Egyébként az énáltalam készített bénító kettő db. 12-es menetesszárból készült, darabonként kb. 25-30 cm hosszúak kissé ívesen meghajlítva. Elvileg a menetek éle is elég a jó érintkezéshez mindenféle vizezés nélkül. Mangalicánál okoz problémát, ezért utólag kb. 3 cm-es közönként mind a két szárba tettem palaszegeket, amelyeknek csak a hegye ér át a menetes száron. Olyan furatot készítettem, hogy a palaszeg szoruljon meg benne. Így már abszolút tökéletes, még "rinocérosz" bőrhöz is.
(#) Imi65 válasza farkasbi hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Ne írd be a kérdésedet több helyre, mert felesleges.
A feszültségét minden további nélkül tudod mérni a trafódnak. Az áram már kicsit nehezebb ügy, mert csak "munka" közben lenne érdemes mérni, mert az adna értékelhető eredményt. Nem minden multiméter tud váltakozóáramot mérni, amelyik tud, az 10, vagy 20A-es méréshatárban. A trafó mérete jobban "kifejezi" a tudását. A méretek alapján táblázatból kikereshető a teljesítménye. A feszültség ismeretében ebből számítható az árama.
Fontos! A trafó áramát úgy nem lehet megmérni, hogy ráteszed árammérő állásban a műszert a 2 kivezetésére.
(#) bgsf hozzászólása Okt 15, 2009 2 /
 
HuH! Elég morbid ez a topic... Mellesleg megkérdezem kedves fórumtársaimtól: rázott már meg valakit áram?
És itt értem azt hogy akár 90V vagy 400V?
Tudja valaki hogy mit élhet át az a szerencsétlen sertés mikor begörcsöl az izomzata, és szinte elszakadnak az ínszalagok? Hát nem is csodálom hogy moderátori törlés volt az előző próbálkozásnál... Akkor a villamosszék is humánus megoldás? Ugyan az mint a disznónál, csak emberen...Megjegyzem hogy az ember és a disznó nagyon hasonlóan reagál az ételekre, az alkoholra és az eleketromos áramra..... még a fogazatunk is szinte azonos....
Ennyit a humánumról! Ezeket a sokkolókat azokon próbálnám ki aki kitalálja!
(#) Imi65 válasza bgsf hozzászólására (») Okt 15, 2009 / 1
 
[OFF]Sajnos a hentesi munka arról szól, hogy az állatot meg kell ölni, akár morbid, akár nem. Szerencsére még nem voltam vágóhídon, mert szerintem az lehet még egy durva hely. Biztos, hogy hetekig a hatása alatt lennék, és az is, hogy soha nem felejteném el.
Igen, én már találkoztam a vezeték szigeteletlen végével is.... Azt viszont - szerencsére - nem tudom, mit él át a sertés, mikor kábítják.... Szerintem a "klasszikus" disznóölés sem lehet sokkal jobb, már a sertés szemszögéből.
(#) farkasbi hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget. Tisztelt Imi65, nem én fogom a trafot tekercselni nekem csak az adatok kellenek hogy össze tudnám hasonlítani másik trafóval. Ezért lenne fontos hogy ki tudjam magam is mérni az ampert. Akárkivel beszélek mindenki más ampert és vattot említ.
Én ugy tudotam hogy ha olyan multiméterrel mely tud váltakozó áramnál ampert mérni azzal ki tudom mérni a trafót. És ha megvan a volt és az amper azzal ki tudom számolni a wattot. Én ugy gondoltam hogy a trafó két kimeneti szálán tudnám mérni. Az mitől van hogy fáziskereső ceruzával mézve mindkét kimeneten jelez fázist. Ez normális?
(#) Imi65 válasza farkasbi hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Igen, mivel a fázisceruza nagyon kis áramok hatására jelezni kezd (ezért is nem ráz meg a másik vége). A primer és a szekunder tekercs között van egy (szerelési) kapacitás, amin "átjön" egy nagyon gyenge áram, ami elégséges a fázisceruza jelzéséhez. Azért mindkét végén, mert a szekunder tekercs egyik vége sincs földpotenciálon. Sajnos, közvetlenül a trafó kivezetésein csak feszültséget tudunk mérni, áramméréskor a műszer rövidzárlatot okoz a trafó kivezetései között. (A hálózat áramát főleg tilos mérni.) Tehát, ilyen módon a teljesítményt nem lehet meghatározni.
A trafó mechanikai méretei - jó közelítéssel - jellemzőek a teljesítményére. A lemez szélessége, és a lemezköteg vastagsága ad egy keresztmetszetet, ami jól jellemzi a teljesítményt. A trafódnak ebben a táblázatban illene szerepelni. Nézd meg a befoglaló méreteket, és a felső sorban ott van a teljesítmény.

EI vasak.JPG
    
(#) farkasbi válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) repce hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
Beépíthető trafót nem találok sehol. Elmondások alapján csak leválasztó trafó a megfelelő biztonsági szempontból. Amit találtam 230/115-ös hálózati átalakító, EU-s hálózatról USA-ra. Ezek vannak különböző teljesítménnyel. Szerintetek ez jó lenne? Hol lehet beépíthető leválasztó trafót beszerezni?
(#) Bonanza02 válasza leono hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Erről a két menetes száros dologról nem tudnál képet adni, Érdekelne engem is,ha ez nem a döfős.Az apósomnak összeraknék akkor egy olyat, és akkor 12V-ból (zselés akku) csinálnék 90V 200mA-es váltakozó tápot neki.Az nem egy nagy teljesítmény.
(#) farkasbi válasza leono hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Tisztelt leono, köszönöm a vállaszt. Kérdésem lenne, azt mondod hogy olyan multiméterrel melyik tud váltakozó áramnál ampert mérni azzal ha a kimeneti oldalt mérem megtudom hogy hány amper jön ki rajta? Utánna összeszorzom a V és az A akkor megkapom a W-ot. Kiszámolva a te kábítód kb 0,5 amperos. És miután leveszed róla mennyire rugdalózik és nem tér gyorsan magához? A fénykép engem is érdekelne.
(#) hohjani1988 válasza repce hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Pécsett lehet kapni, ahhol dolgozom, kb. 6-8 ezer forint 230/115V. Vagy pedig pesten is lehet. Esetleg vegyük fel a kapcsolatot, és akkor mondok cégneveket is és megoldjuk.
(#) leono válasza farkasbi hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Válaszom Bonanza02-nek is szól. Képet csak akkor tudok feltenni, ha valamelyik fiam hazajön és csináltatok vele. Én magam is csak csütörtök délután leszek otthon, ezért egy kis türelmet kérek. A méricskélés meg úgy van, ahogy írtad, de szerintem teljesen felesleges vele bajólni. Lehet, hogy találok a doksijaim között valami széljegyzetet a trafóról, amit én magam tekercseltem. A lényeg, hogy biztonsági trafó legyen, tehát a primér és szekunder tekercs egymás mellett és ne egymás felett legyen. Biztosan láttatok már ilyen tekercselésü trafót.
(#) Bonanza02 válasza leono hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Érdekel. Ha megtennéd,hogy pü-ben jeleznél,ha teszel fel róla valamit.
Amúgy az szerintem is jó ötlet,hogy 2 db Puskás vagy hasonló trafó,ami 2x18V-os. A primerek párhuzamosan (bizti sorba!), és a szekunderek sorba. Így 4x18V = 72V AC lesz. A trafó legyen 10W-os, az 0,27A. Szerintem több áram nem kell. esetleg nagyobb W számú trafó és egy áramkorlátozó áramkört beépíteni. (akár égőkből,ha tudjuk hogy mekkora áram szükséges)
Amit itt meg kell jegyezni, hogy ez már nem törpefeszültség a készülék kimenetén.Tehát emberre is akár halálos lehet. Ezért csak szakember készítsen ilyet,és aki használja az tisztában legyen a használatával összefüggő betartandó szabályokkal.
(#) repce válasza hohjani1988 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Köszönöm, de egy szaki már segített. Pont ma kaptam meg!
(#) farkasbi hozzászólása Nov 19, 2009 /
 
Sziasztok engem is érdekelne a 230/ 115 voltos leválasztó tarfó hogy hol lehet beszerezni. Megköszönném ha tudnátok segíteni. Érdekelne az is hogy milyen teljesítményüt használnátok kábításra.
Nekem van egy régi állítólag gyári vágóhidon használt trafóm, az is 115 voltos, csak az a bajja hogy eléggé régi és nem két csévés biztonségi tarfó. Ezért szeretnék egy újjat. ezért is érdekel hogy hogy tudnám műszerrel kimérni mi a teljesítménye hogy lehessen koppintani.
(#) googa hozzászólása Nov 19, 2009 1 /
 
Szörnyű a téma...
(#) zolika60 válasza googa hozzászólására (») Nov 19, 2009 / 1
 
A téma szörnyű, de a kolbász nem!
(#) leono válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Néhány kiegészítés a képekhez: N/p= 1175 leágazásokkal a 1125 és 1150-nél, 0,25 Cuz vezetékkel. N/sz= 605 leágazással az 555-nél, 0,4 Cuz vezetékkel. A leágazások variállásával állítottam be a kimenő feszt 105 - 100V-ra. Kapcsoló nincs a készüléken csak egy bizti a primer oldalon. A képekre ráírtam a legfontosabb méreteket, amelyek alapján más is eltudja készíteni. A villa csatlakozó vezetéke az enyémen kb. 3m. Praktikusabb nyomógombos kivitelben, úgy biztosan nem marad bekapcsolva. Esetleg egy LED-es kijelzőt is rá lehet szerkeszteni. Ez már egyéni igény. A menetes szárakon nem kosz az a barnaság, hanem festék a külső felületen. A palaszegegeket csak annyira vertem bele, hogy éppen a hegyük érjen csak át (lásd képet), ezért a maradékot levágtam. Mivel ott már egy sérült felület keletkezett, ezért a rozsdásodás elkerülésére lett befestve. A menetes szár természetesen horganyzott.
(#) farkasbi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Szia Vendelkirály, lenne egy kérdésem a kábítóddal kaocsolatban. Ha jól értem a tijed olyan hogy ráteszed és dizonyos másodperc utánn leveszed éa a disznó eszméletlen. Hány másodpercig hagyod rajta. A Kábításnál melyik a meghatározó a V vagy az Amper.
Következő: »»   2 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem