Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICSP integrálása Cél elektronikába
Témaindító: gladiator0000, idő: Feb 20, 2009
sziasztok!
Lene egy olyan problémám hogy ebbe cél eletronikába szeretnék bele integrálni ICSP felprogramozó bemenetet! Es hogy ne szoljonak müködésébe bele egymásnak hogy lehetne elválasztani öket egymástol hogy zavarmentesen müködjönek egymástol fügetlenül! Az icsp bemenet programozó feszültség mindig a pickit 2 tápfeszéröl lenne használva filmware cserekor! De ott az fránya 13v vpp n ami esetleg kárt tehet a cél áramkörbe mert más terhelö alkatrészeken be juthat a cél áramköri alkatrészeken keresztül a vdd re amire max 5v mehet mert a pic elhalálozik ! Enek a 2 áramkörnek icsp és a cél áramkör leválasztása érdekelne hogyis szokás ezt leválasztani egymástol! ha valaki tudna nekem ebbe segiteni nagyon ha lehetne a lehendö kapcsolásra vizuálisan rárajzolva hogy nem legyen fére értés belöle! mert nagyon nehéz felénk ilyesmit beszerezni pic és nemszeretném az elsö élesztékor vagyis felprogramozás közbe a picet vagy az lcd elküldeni örök félvezetö mezökre :no: megköszöném!
Szerintem itt minden le van írva amit tudni kell róla: Bővebben: Link
Ahogy a leírásban szerepel az "isolation" áramkörnél a Schottky diódát el lehet hagyni, mert a 10k-s ellenállás elegendő védelmet jelent. Sőt érdemesebb el is hagyni a diódát, pont erről kérdeztem a minap a PIC Miértek, hogyanok... témában. Bővebben: Link
Miért nem csinálsz bootloadert?
Amit ajánlotál az a microcsip által ajánlot bekötése!
it semilyen terhelö alkatrész nincs az áramkörbe azért is müködi az ugy! de az én áramkörömbe más alkatrészek is vanak a picen szoval azok bármit rá vezethetnek olyan lábaire a picnek amiat netán elhalálozik icsp felprogramozáskor!!!!!!
Mert nemtudok semilyen programnyelven azért!
Én csak megépiteni kész kapcsolásokat tudok ! Hogy mi miért müködik egy kapcsolásba müködik és kész!
Hali!
Erre 1 az 1ben rákötheted a pickit2-d, programozhatod akárhányszor, semmi baja nem lesz semminek!! Az ICSP-t direkt arra találták ki, hogy az áramkörben a PIC kivétele nélkül, bármikor lehessen problémák nélkül programozni! 13V-ot csak a Mclr lábon kap, ami csak egy 4k7-es felhúzóellenállásra csatlakozik. Mivel az 5 volt stabilizált, a feszültségkülönbség az említett ellenálláson fog esni! Mellesleg fogalmazhatnál érthetőbben is, és ezért kár volt témát nyitni...
Azért mert az áramkör többi része nincs feltüntetve a rajzon még nem jelenti azt, hogy nem is lehet rákötni semmit a PIC-re , mert így akkor az ICSP-nek nem lenne semmi jelentősége. Ha így használnánk ez olyan lenne, mint ha külön foglalatokkal ellátott programozóval égetnénk be a PIC-et.
Mellesleg ezt a mondatodat nem igazán tudom értelmezni: " De ott az fránya 13v vpp n ami esetleg kárt tehet a cél áramkörbe mert más terhelö alkatrészeken be juthat a cél áramköri alkatrészeken keresztül a vdd re amire max 5v mehet mert a pic elhalálozik !"
Ezért tényleg kár volt új topicot nyitni!
Ezen az áramkörön egyetlen egy olyan rész nincs, ami miatt ne lehetne bármilyen égetőáramkört rákötni, még leválaszott se kell, csak nem szabad rajta hagyni a programozás után a kipróbáláskor.
A icsp programozáskor 13v van az pic mclr 4 lábán és az felvan huzva a pic vcc lábára vagyis a pic mekapja a 13v fulba a 4.7k felhuzo elenáláson keresztül ami a pic vcc lábán max 5.5v lehet!!!
ugyanigy rákeröl a céleletronikának az áramkörére is a vpp fesz a 4.7k felhuzo elenáláson keresztül mert a vss vagyis a pic negativ tápfesze közös az égetövel igy az lcd eletronikálya és a ds1820 is 13v fog kapni aza meghal minden mert ezek max 5v kaphatnak!!!
Hát, nehezen érted meg, hogy bőven elég az ellenállás!
A Vpp nem kúszik át rajta! Vajon programoztál már PIC-et? Ha igen, miért nem veszed elő a műszered és méred meg, hogy hova milyen feszültség jut el! Ha meg nem hiszel a tapasztaltabbaknak, felejtsd el az ICSP-t, csináld másképp...
Figyi, olvasd el rendesen, amit most írok, és próbáld megemészteni. Az 5 volt a PIC-en stabilizált, ezért az 5 volt fog maradni! A 4k7-es felhúzó ellenálláson fog esni a 13-5 azaz 8 voltos fesz! Az ICSP programozást DIREKT olyan esetekre találták ki, hogy egy bekötött PICet ne keljen kivenni a céláramkörből!
igen programoztam picet csak eboarba !
igy céláramkörbe még soha volt egy pár kétejem vele de lassan megoldodik az is! csak szeretek mindent precizen megcsinálni ezt belém tervezték gyártáskor ugylátszik!
Azt a 4k7-et cseréld ki 10k-ra és utána nyugodtan alhatsz! Erre nincs értelme több szót fecsérelni!
Microchip reszletesen ir a temarol. ICD2 leirasaban benne van szerintem. Amit ott irnak az az iranyado.
Idézet: „csak szeretek mindent precizen megcsinálni ezt belém tervezték gyártáskor ugylátszik!” Tanulj még hozzá némi analóg elektronikát is, akkor már jó lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |