Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2 PC összekötése soros porton

Témaindító: Thowra, idő: Feb 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Thowra hozzászólása Feb 28, 2009 /

Üdv mindenkinek!
A problémám a következő, adott egy pc melyen linux fut és mikor betölt indít egy célszoftvert mely vezérlését egy pic végezte soros porton keresztül. A pic totálkáros lett és a tartalma beszerezhetetlen mert a cég ami írta megszűnt és nincs utódja Arra gondoltam, hogy ideiglenesen össze kellene kötni azt a pc t a saját gépemmel és a sajátomról adatot küldeni a másiknak, ol számokat, valamelyik számra hátha megmozdul a program, ezeket a számokat felírom majd mikor minden funkció száma megvan akkor összerakom a pices programot és abba illesztem be a kiderített számokat. A program 6 gombot figyelt és azokról küldött adatot, hogy mi van megnyomva.
A PC-PC összekötés megoldható anyival, hogy összekötöm a pc1 rx et a pc2 tx és viszont lábaival és a gnd vel (max232 vel)?
Milyen progival tudok gyorsan egyszerűen adatot átküldeni (főleg számokra gondolok)?
Menyi az esélye, hogy egy szám pl 3 átküldése csinál valami műveletet a célgépen, úgy értem szerintetek sima számátküldéssel lehet elérni valamit vagy biztos kudarc mert ez nem ilyen egyszerű?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) googa válasza Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Biztos nem lehet azt a PIC-et olvasni? Mert ez így igencsak esélytelennek tűnik.
(#) Moderátor hozzászólása Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009

Ha van két soros port azon a gépen, akkor kösd őket össze (2 - 3, 3 - 2, 5 - 5), vagy másik gépről ugyanezzel a bekötéssel, és mehet a delejezés. Sorosan küldeni rengeteg programmal lehet, keress rá a neten, vagy programozási fórumokban. Innentől viszont kevésbé vág a dolog a HE jellegébe, ezért úgy érzem, lezárás lesz a vége (egy picit azért még várok, hátha rosszul sejtem).
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

A 9 tüskés csatlakozókat a következő módon kösd össze: (MAX232 nem kell!)
5 <-> 5
2 <-> 3
3 <-> 2

Használd a bray terminalt, azzal makrókat is lehet küldeni. - Bray terminal -

Hogy milyen nehéz lesz, az más kérdés, lehet, hogy lehetetlen, lehet, hogy egyszerű. Ezt csak az eredeti program írója tudná könnyebbé tenni.
(#) kaszarobert válasza Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Mostanában olvasgatom ezt az oldalt. Ezen is van egy leírás az összekötésről, illetve a sorosport működéséről:
Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

1. Hardware: Nullmodem kábelnek hívják a pc-pc-t összekötőt. Kétfajta van, az egyik háromeres ( föld, rx-tx, tx-rx ). A csatlakozóban még kb. 5 vezeték vissza van kötve. A másik talán 5 vagy 7 eres, a modemvezérlők is át vannak vive. 11 kbaud-ig jól működik.
2. Software:
2.a. Be kell állítani a sebességet, adatbitek számát, paritást, stopbitet...
2.b. Egyszerű terminálprogrammal lehet adni-venni karaktereket.
2.c. Nem biztos, hogy karakteresek az adatok, tehát 0..255 között bármi lehet. Ezt terminálprogram nehezen kezeli le. Másrészt lehet ellenőrzőösszeg, amit szintén nehézkes papíron számolgatni.

null modem
(#) watt válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

2.c A belinkelt terminal program számokkal is boldogul.
(#) besi99 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

még a terminal.exe is megy
(#) Thowra hozzászólása Feb 28, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Köszönöm a sok segítséget, a probléma egyik fele a pc-pc összekötés a másik az adatátvitel melyet piccel kell majd megoldani előbb utóbb. Sajnos keveset dolgoztam eddig uart adatátvitellel így csak ötleteim vannak, hogy miket küldhetett a pic. Első közelítésbe számokra gondoltam. Ha minden esetet beírnék egy picbe akkor 'elkopna' mire lenne valami haladás. pc-pc összekötésnél gyorsan tudnám próbálgatni az átküldött dolgokat. A 2. pc lényegében a pic szerepét töltené be.
(#) proba válasza Thowra hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

A progi nem küld ki semmit?
Legalább az adatátviteli sebesség meg lenne.
Olyan progit válassz ami a nem asc karakterekkel is megbírkózik ,mert ki mondta hogy ezzel kommunikált.
Szerintem célszerű volna készíteni valami progival vagy hexeditorral egy filet ami hexában tartalmazza az összes értéket (256 byte) és ezt mindenféle sebességgel elküldeni .Ha a program valamire reagál lehet finomítani.
(#) Thowra válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Üdv!
Senki nem tud róla semmi konkrétat, a cég ami csinálta megszűnt, így sajna tőlük nem tudhatom meg a szükséges adatokat.
(#) SzervízMacska válasza Thowra hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Szia! A vezérelt pc programnak nincs meg véletlenül a forrása? Mert abban lenne a legegyszerűbb megnézni, hogy milyen input adatokra vár. Mert lehetnek több bájtos jelsorozatok is a parancsok és ha összeg-ellenőrzéssel is kombinálva vannak - mint már előttem is említették - nem lesz egyszerű dolgod... :hide:

Esetleg a szoftver fejlesztőjét kellene megkeresni, hátha hajlandó segíteni.

Üdv: SzervízMacska
(#) Brown válasza Thowra hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

szia! úgy látom te egy zenegép programon (Sub Bass) ügyködsz, nem biztos, hogy elszállt a pic lehet hogy csak másolni szeretnéd. A lényeg, hogy mind1 nekem hogy másolni szeretnéd vagy tényleg meghalt a pic tudok segiteni!
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Idézet:
„Köszönöm a sok segítséget, a probléma egyik fele a pc-pc összekötés a másik az adatátvitel melyet piccel kell majd megoldani előbb utóbb.”

Nem értelek. Én mindent leírtam, ami a kérdésedhez kell, mi kellene még?
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Idézet:
„Sajnos keveset dolgoztam eddig uart adatátvitellel így csak ötleteim vannak, hogy miket küldhetett a pic. Első közelítésbe számokra gondoltam.”

Ehhez még annyit, hogy a soros porton csak számok mennek. Aztán hogy a számokat hogyan értelmezi a program, az már tőlünk függ(mármint attól, aki a programot írta). Ha elküldesz 65-öt, akkor az lehet egy nagy A karakter ASCII kódja, vagy egyszerűen egy szám, sőt lehet 6-nak és 5-nek is értelmezni(BCD dekódolás). A terminal programnak ez tök mindegy.
Egy viszont biztos, hogy negy egy szál számot kell elküldj, hanem egy sorozatot. Ettől lesz bonyolult a kérdés...
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Erre céloztam én is. Találkoztam olyannal, hogy 6 szám + ellenörző karakter, melynek olyannak kellett lennie, hogy az egész összeadva a 256 egész számú többszörösét kellett kiadja. De ne riogassuk, lehet akár egyjegyű szám is.
(#) Thowra hozzászólása Márc 1, 2009 /

Mindenkinek köszönöm a segítséget, ha minden igaz megoldódni látszik a dolog.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem