Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Bizonyára mindenki hallott már a metanollal működő 20 órás Laptop akkumulátorokról. Mivel engem mindíg érdekeltek az ilyen dolgok ( és még biztos sokakat érdekel ) gondoltam nyitok egy topikot ahová mindenki beírhatja az elképzeléseit, ötleteit arról hogy hogyan is működnek ezek a dolgok. Bármilyen ötletet szivesen fogadok ami a későbbiekben a sikeres utánépítéshez vezethet. ![]()
Valahol a "tüzelőanyag-cella" környékén guglizz!
Régebben-felületesen-olvastam ilyesmiről.
A metanol hidrogén alapú vegyület, igy én azt gondolom, hogy talán a "hidrogén üzemanyag cella" alapján működik a dolog (fuel cell címszó alatt rá lehet keresni a neten). Konkrétan én nem ismerem ezt a metanolos akumulátort. Engem is nagyon érdekelnek ezek a fajta témák. Jó téma
![]()
Ez naggyon durva.
Huhúú, egy ilyen metanol akku 6000 mai akkunak felel meg. Te jó ég...
Remélem az ára sem lesz 6000 szeres
![]()
Hát tuti hogy drágább lesz, de nem kell konkrét új akku, csak "felnyitod és utántöltöd"
![]()
Viszont legalább utánépíteni sem lehet majd!
![]() Erről a cikkről egy régi orosz vicc jutott eszembe. A moszkvai vasútállomáson várja amcsi barátját egy orosz fickó két bazi nagy bőrönddel. Mikor megérkezik, büszkén mutatja neki az óráját, mi mindent tud. - Ez igen, Szergej, nem is tudtam, hogy ilyen fejlett nálatok az ipar! - Igen, csak ez a két akku nem lenne ilyen nehéz! ![]() Persze, néhány éven belül lehet hordozni is, de most enyhén szólva értlmetlen, mert egy ilyet cipelni a laptoppal enyhén nevetséges. Asztalon meg ott a hálózati töltő...
Üdv.
A fején találtad a szöget. Ráadásul a metanol és az etenol cefréből lepárlással házilag is elkészíthető így nem feltétlenül kell a boltba megvenni. A piacrakerülést követő (jó)néhány évig ez a termék biztos csak a gazdagok számára lesz elérhető ![]() ![]() Persze ennek az utánzatnak nem bizttos hogy olyan jó lesz a hatásfoka mint a gyárié de hobbi szinten az elkészítése biztosan kifizetődő lenne
Érekes, hogy lövésed sincs micsoda technológia van emögött, de már ecseteled, hogy biztosan meg lehet építeni házilag! Megsúgom, nincs rá sanszod sem...
- Itt van róle egy kis anyag -
Lehet nekiállni katalizátort gyártani, na meg hidrogén és oxigén szűrőt!
Nekem erről a Terminátor című film jut eszembe. Ő is energiacellával működött. Már megint valósággá válik egy sci-fi. No nem ép ezt akartam mondani, ez csak egy általános megjegyzés volt. A lényege, hogy: pici, sok energiával, várhatóan hosszú élettartammal, könnyű, és gyors utántöltéssel... de, mi van ha megsérül az energiacella? A filmben, ilyenkor nagyon nagy BUMMM lett a vége.
Jó, lehet, hogy a gyárinál ez nem lenne, de a barkácsoltnál?
Üdv.
Nos "sanszom" az valóban nincs, ha lenne felraktam volna az oldalra. Egyébként mindent el kell kezdeni valahol, vegyük PL. Benzt (remélem jól írtam) aki az első benzines autót megépítette, az alkatrészek már rég léteztek de ő volt az első aki íly módon álítota belőlük öszze annak a motornak a prototípusát amellyel azóta is furikázunk. Utánépíteni pedíg általában könnyebb mint elsőnek lenni a sorban.
Mi lenne ha leszálnál a földre, vagy esetleg felébrednél? Vagy nem érted, hogy ilyen dolgokat nem lehet házilag előállítani? Ez már űrtechnológia...
Azért sok mindent lehet házilag gyártani: Elektroncső, gázlézer, alumínium kohó... csak a biztonságos működés, méret, költség a meggondolandó.
Idézet: „Ez már űrtechnológia...” Ha egy krumpliba (burgonya) beleszúrunk egy vas, meg egy rézszöget, abban is lesz áram. csak egy laptophoz sok sok krumpli, szög, és drót kell. De ez már drága, nagy helyet foglal, ja és már nem mobil. Ha ezt belesajtolod egy félliteres konzervdobozba, na az az űrtechnológia! ![]()
Tudtam, hogy valaki el fogja bagatelizálni a dolgot, de most nincs ráhangolva a receptorom erre.
![]() Ez amiről itt beszélgetünk, nem az a kategória. Ne akarjunk katalizátort és molekulaszűrőt építeni! ![]() Volt már olyan topic is, aminek a címe az volt, hogy Atomreaktor Házilag. Na ez kb. hasonlít rá. Idézet: „Utánépíteni pedíg általában könnyebb mint elsőnek lenni a sorban.” Ez nagy igazság, csak ahhoz hogy utánépíts valami komolyabbat, a szaktudáson kívül komoly technikai háttér kell. A sorozatgyártás épp ezért kifizetődő, mert nem mindegy, hogy egy valami legyártásához kellenek a gépek, szerszámok, vagy többszázezer. Vegyünk egy példát: Egyszerű csöves erősítő. Minimum 80 éves konstrukció, technológia. Építsünk belőle egy 2*8-10W-ossat. Persze ne egy összetákolt, drótkupacos deszkamodell legyen, hanem az ember merje odatenni a hifiszekrényének a csúcsára, s a haverok ájuljanak el tőle. Ez házilag megoldható. Szükségletek/árak (multis olcsók) A kávájának az elkészítéséhez: Gérvágó - 20000 Körfűrész - 20000 Gyalugép - 15000 Felső-csapoló maró - 20000 Gyors szorító (1 pár) - 5000 Sasszi elkészítéséhez: Karos lemezvágó olló - 5000 Élhajlító - no ez húzós, maradjunk a satunál ami van otthon általában. Ide nem írok árat. Oszlopos, vagy kézi fúrógép. árat ide sem írok ez előbbiek miatt. Egyéb burkolat, díszítés megoldható a fenti eszközökkel. Festés-lakkozáshoz pár ecset, nem számottevő költség. Elektromos összeszerelés, élesztés, beállítás: Pisztoly páka - 3000 Multiméter - 3000 Oszcilloszkóp - 20000 (használtan) Jelgenerátor - megfelel a PC hangkártyája is amatőr szinten. No akkor adjuk össze ezeket: 111000Ft Akinek nem áll rendelkezésére ezek az eszközök, annak ezt mind meg kell venni. És ebben még nincs benne a fa, lemez, festék, lakk, alkatrészek ára, ami . Egy ilyen erősítő már kapható gyáriban (most gyártott, trendi) 50000 körül. A régi használtak meg 10000 körül. Tehát, csak az épít ilyen dolgokat aki megszállott, dúl benne az alkotás vágy, nincs megelégedve a tömeg gyártott szériatermékekkel, illetve én. ![]() Watt: nem elbagatelizálni akartam, hanem épp fordítva, ezzel rávilágítani.
Ez is mind szép és jó, de honnan veszel egy molekulaszűrőt, illetve milyen szerszámmal reszelnéd ki?
![]() Itt nem arról szól a dolog, hogy érdemes-e megépíteni valamit(talán erről is szólhatna), hanem arról, hogy lehetséges-e! Ha valakinek lesz ötlete, hogy milyen alkatrészek kellenek és azokat hol kell beszerezni, én leszek az első, aki épít egy ilyen cellát!
Üdv.
Itt egy cik a platina mentes üzemanyag cellárol Bővebben: Link (angol)
Üdv itt van egy hidrogén oxigén alapú üzemanyag cella építésének leírása " Fuel Cell " Még nem olvastam el, de első ránézésre elég ígéretesnek tűnik.
rapidshare.com/files/195764936/buofs.pdf angol
Sziasztok!
Látom, itt egy olyan szerkezetről van szó, amely metanolból elektromos áramot állít elő. Ezt házilag csak úgy tudom elképzelni, hogy egy kis méretű dugattyús motor hajtana egy dinamót. Persze egy ilyen szerkezet zajos lenne, és rengeteg hőt termelne, de ha egy hasonló méretű akku kapacitásának többszörösét tudná, és pár másodperc alatt újra lehetne tölteni, akkor lehet, hogy megérné vele foglalkozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |