Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Így kell, ahogy a képen van:
Egyszerüen meg tudod nézni legközelebb, csak keres rá a típusára a www.datasheetcatalog.com oldalon, ott megnyitod az adatlapját és már látod is hogy az első oldalon fel van tüntetve hogy a tokozáson melyik az 1.2.3.... stb. láb és hogy az mit is takar bázis, kollektor...stb. Ha nem vagy tisztában azzal hogy a kapcsoláson lévő ábrán melyik vonal mit jelent, akkor ezt is megtalálod az adatlapban(vagy ha nem, akkor csak írd be a google képkeresőjébe azt hogy PNP vagy NPN és ott megtalálod ezt is.) Amit a csatolt képen látsz, azt úgy vágtan össze, a bal oldali rész az adatlapból van, a jobb oldali pedig a google PNP keresőszóra való találatából van kivágva.
Ha leteszed magad elé a tranzisztort így, akkor a lábkiosztása balról jobbra:
1. bázis 2. collektor 3. emitter tok: collektor http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/2689/MOSPEC/MJE2955.html[Link][/url]
PIC24-es I/O kimenetein szeretnék pár ledet villogtatni a CAN kommunikációt láthatóva téve.
A gond, hogy az adatlap szerint max 4mA-t lehet levenni egy portlábról. De van olyan led aminek 2mA elég és mégis jól látható nappali fénynél is? Vagy ha nem akkor milyen legegyszerűbb kapcsolással lehetne megoldani?
Szia!
2 mA minden LED-nél jól látható fényt eredményez. Sötétített környezettel (egy kis csőbe téve) mérésem szerint 3 uA áram esetén is látható a fény kb. 5m távolságból.
sziasztok szeretnék építeni egy USB-s elosztót, és az a kérdésem, hogy kell valami más cucc is hozzá, vagy csak nyomjam be a hardvert a gépbe?
Arra gondoltam, hogy ilyeneket rakok fel egy nyákra, és azokat lehet már is használni, vagy kell hozzá más is? Válaszotokat előre is köszi!
Ha csak a tapok kellenek, akkor kosd parhuzamosan, de ugysem haladhatjak meg a fel ampert.
Ha a jelet is osztani akarod, akkor ez igy nem lesz jo, hub kell.
Sziasztok! Annyit szeretnék kérdezni hogy a tn140es marató folyadékot fel lehet valamivel frissíteni? Tehát eléggé elhasználódott már alig mar... Köszönöm előre is a segítséget! Üdv!
eztet meg hogy érted???
Jó, csak az egyenlőségi jel utáni kis dobozkában van olyan kis áramkör, mint abban a toronyban rétegenként is.
Úgy tudom kis mennyiségben ha sósavat adsz hozzá, még egy pár maratást kibír.
En inkabb melegiteni probalan a folyadekot maratas kozben mondjuk egy izoval.
Sziasztok ![]() Tudna nekem ajánlani valami oldalt, ahol a kapcsolási rajzhoz nyák tervrajz is van ? Nyák tervezésben még kezdő vagyok, meg az elektronikában, és megcsinálnám az első siker élmenyemet Ha valaki tud valami oldalt ahol mindkettőt megtalálom akkor írja le kérem !Üdvözlettel: Matykó
Helló !
Jó helyen jársz ! A Hobbielektronika a kapcsolások és nyáktervek tárháza ! Közel 5.000.000 címszó található. Ha a Fórumra klikkelsz megnyílik előtted a tárház és több ezer témából válogathatsz.Ha választasz egy témát és elolvasod a hozzá szólásokat rengeteget tanulhatsz belőle. A fórum tagok közzé teszi az általuk megépített kapcsolásokat és nyákterveket. Ha valami segítségre van szükséged azt megírhatod és biztos többen is a segítségedre sietnek. Amikor regisztráltál a kis tranyó nem magyarázta el az oldal használatát ? Szia ! Köszönöm ezt a kedves kioktatást, de már kaptam itt egypárszor a fejemre, gondolom te sosem voltál kezdő "Amikor regisztráltál a kis tranyó nem magyarázta el az oldal használatát ?" Nem tudom ki az a kis tranyó ! Üdv: Matyi
Az a kis tranyó az aki a legelső belépésedkor össze vissza ugrál a képernyőn és egyszer felszólít(azt hiszem a szabályzatnál) hogy két percig nem mehetsz tovább és ha két perc letelte előtt kattintasz akkor újra kezdi a számlálást.
Szia! Ha már többször is kaptál, el kell gondolkodni, hogy a hiba esetleg nálad van. Ennek semmi köze nincs a kezdőséghez az elektronikában, egyszerűen a PC és az internet, valamint a kereső használatának alapismereteiről. Itt amúgy is csak konkrét kérdésekre tudunk válaszolni. Amikor még azt sem árulod el, hogy mit is szeretnél csinálni, szerinted hogyan segítsünk? És abban mi a sikerélmény, ha valaki komplett megoldásokat rak az orrod elé? Azt még mi sem tudjuk a keresőbe beütni helyetted, hogy valami kapcsolási rajz meg nyákrajz...
Egyébként itt vannak az oldalon publikált kapcsolások, válogass kedvedre!
Sziasztok!
Volt egy hozzászólásom tegnap előtt (ez), kaptam is választ, hogy kössem be a LEDeket fordítva. Sajna csak ma reggel tudtam vele oglalkozni (időhiány miatt), be is kötöttem, de továbbra sem csinál semmit. Talán annyit csak, hogy azt a -1V-ot sem jelzi már ki. xD Én most egy kicsit összezavarodtam szerintem fogom az egészet és megépítem még 1X lehet, hogy a forrasztásnál tönkretettem az egyik alkatrészt vagy nem tudom. (Forrasztani sem igazán tudok még) Azért köszönöm a segítséget...
Nekem gyanús az a 166 ohm -os ellenállás. Nem küldenél fényképeket az áramkörödről?
Már nem, bocs, mert szétbontottam. xD Amúgy kimértem multiméterrel és 166Ohm volt, anno.
Mostmár mind1, jövő hét végén, mikor visszatértem koliból, újra megcsinálom. Ha akkor sem sikerül... :hide:
Hat, mi tagadas, nem vagy az a megszallott, maniakus elektronikazo.
Most varhatunk izgatottan a jovo het vegeig... Az astabil tenyleg az elso szokott lenni. A tranyo kb 10 Ft, szoval vegyel egy marekkal es a PNP-bol is. Jol kulonitsd el oket! Szerintem azert nem mukodik, mert rosszul vannak a tranyok bekotve. Vagy szetegetted oket. Az, hogy 4.5V vagy 5V, teljesen mindegy. A 150 vs 166 Ohm teljesen mindegy (Ugye, nem kiloOhmost vettel???) A muszert hogyan kotod be? Ez sima multimeter?
Na hát tegnap nézzegetem az alapkapcsolásokat és hát van amit nem értek.http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsolasok.html mikor az ellenálást kell kiszámolni mért kell 4,5 V-ból 1,6V-ot kivonni?
mer ezt itt nem irja le kérlek segitsetek.
A példa szerinti 1,6V a led nyitófeszültsége, a maradékot pedig az áramkorlátozó ellenállás "hivatott" elfűteni.
Vágom vágom!
akkor valami áramköri rajzot is tudsz küldeni??
azthiszem értem
kösz
Sziasztok!
Kaptam egy PROXXON Micromot 50 nevű panelfúrót.. Az van ráírva hogy "12-18V 40W" Gondolom ezt a 40W-ot 18V-on adja.. Mert 12V-on ha csak üresen forog 0.5A-t vesz fel ha fúrok vele akkor is 1A alatt van.. Ehhez kéne nekem valami oylan szabályozó ami elbírja a maximális áramát (ha jól gondolom akkor 18V-on ez 2.2A) Szóval olyan 3.5-4A es FESZÜLTSÉG szabályozó kéne nekem.. Ez megfelelne? Üdv! Köszönöm! UI.: Vagy ha valaki tud 2N3055 el felépített szabályozót az kérem jelezze..
Hello, megfelelne, de sokat fog fűteni. Nagyobb áramú motorok táplálásához előnyösebb a PWM módszer. LM555 egy egyszerű környezettel és egy FET-tel inkább megfelelne. Persze az általad mutatott táp más eszközök táplálására inkább alkalmas.
Szia!
Ez valóban igaz.. Valami konkrét rajzot nem tudnál mutatni? A PWM-nél (motorszabályzás) a Felesleges "teljesítmény" hol fűtődik el? Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egyébként
kösz