Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan tintáról érdeklődnék mely szabad szemmel nem, csupán 1 bizonyos szemüveggel látható. Várom a tapasztalatokat, hallott-e már vlki ilyenről, látott-e már ilyet, illetve tudja-e hogy kapható valahol? Nos mint a link mutatja létezik ilyen, de elég borsos az ára. Ha házilag legalább a tintát el lehetne készíteni az már jó lenne. Ugyebár a szemüveg az más tészta, de ha itthon kapható az már sokkal jobb. A szemüveg elkészítése igen nehéz feladat lenne, de ha házilag megoldható én biztosan megpróbálom.Link
Szevasz! Ahogy a Helyszinelőket nézem a TV-ben, az lenne az ötletem, hogy legyen a tinta sperma! Hmmm?
Ez a szemüveg nem UV érzékeny ( szerintem edve kollega is erre akart utalni!) ?
Más: A spektrumon láttam, ha jól emlékszem ![]() Steve
Hol kapcsolódik az elektronika ehhez a témához
![]()
UV tinta, UV szűrős szemüveggel. Használtam gyerekkoromban. Nem drága, 690Ft egy darab ilyen toll, 10 darabot már 570Ft/db-ért adnak.
Szemüvegnek 3-4 ezer az ára, de egy sima UV LED már elég hozzá. És itt kapcsolódig az elektronikához. Ugye?
Ráadásul a szemüveg kerete is drótból van.
Ha este foglalkozol vele még a lámpát is fel kell kapcsolnod... Tiszta elektronika ez a tinta ![]()
Mi az, hogy hol kapcsolódik ez az elektronikához?! Több szálon is, mint gondolnád!
Wolkare kolléga retináján - fotoelektromos jelenség hatására (valamit látott, talán egy tévéműsort) - a receptorsejtek axonjaik segítségével elektromos üzentet indítottak az agykéregbe, ahol a szintén elektromos ingerek hatására megszületett egy gondolat. Az agy utasította (szintén elektromos úton) a kezeit, hogy gépeljék be a fent látott üzentet. Na, most beszéljünk a billentyűzetről. Tehát minden egyes billentyű alatt található egy pár érintkező 'pad', ami..... Vágod cimbora?
egyébként sok ember a sima tintát is csak szemüveggel látja
![]()
Action2k hozzászólására szavaznék, ott jön ez az elektronikához. Egyébként ha lehetne, a fölösleges hsz-eket mint pl. a "vigyázzá"-t és hasonlókat mellőzzük. Egyébként tudtommal a vizelet, sperma, citromé se szabad szemmel, sem szemüveggel nem látható.
Lehet kapni UV bélyegzőtintát. Az ezzel sorszámozott, vagy feliratozott papír normál fénynél csak sima fehér lap, de UV fénnyel (pl pénzvizsgáló) megvilágítva már láthatóvá válik a felirat (itt most nem a narancssárga sorszámokra gondolok, van víztiszta is!). Biztonsági elemként használják a nyomdatechnikában. Olyanról még nem hallottam ami csak szemüveggel látható, mert minden fényforrásnak más az UV kibocsátása, sőt van amelyiknek szinte nincs is. Emiatt szemüveggel nézni nem éppen korrekt......
Olyat el tudok képzelni, hogy a láthatatlan tinta polarizáltan veri vissza a fényt és egy polárszűrő megfelelő elfordításával (egyező szögek) láthatóvá válik a felirat (mert ugye a papír szórtan veri vissza a fényt a tinta polarizáltan, ezáltal vagy fekete alapon fehérrel jelenik meg a szöveg vagy fehér alapon feketén). Gondoljunk itt arra az időre mikor a zsebszámológépek és a kvarcórák LCD-i elé még polárszűrő volt téve, ha megfordítottuk a szűrőt akkor fekete alapon fehér számokat írt ki! De még ilyen tintáról nem hallottam. De ha működik akkor stipi-stopi enyém a szabadalom! ![]()
Igen, én is erre gondolok! Régen volt egy napszemüvegem, amihez adtak egy kis ábrát, amin egy horgász volt, a damíl lógott a vízbe... Ha felvettem a szemüveget, akkor meg lehetett látni a víz alatt lévő halat, hogy megy a csali felé.
Szabad szemmel egyátalán nem lehetett látni semmit, semmilyen szögből, a szemüveggel mindent, minden szögből. És igen, valami polár szűrős volt...
Nem, nem plárszűrős volt, mert:
Idézet: „a szemüveggel mindent, minden szögből” A szemüveg UV szűrős, s a lapról visszaverődő teljes spektrumból kiszűrte az UV tartományt, s ezáltal ott sötétebbek lettek az ábrák. és ekkor már látható. Ugyan ez a helyzet a sima, pl. kék filccel is. Ott a festék csak a kék színt veri vissza, s ezért látjuk kéknek. Viszont ha kék szemüvegen át nézzük, olyan mintha ott sem lenne, mert a kék szint kiszűri a szemüveg. Az uv festék és UV lámba esete pedig a fordított "trükk". itt az átlagos spektrumot megdúsítjuk az UV tartományban, s ekkora tinta több fényt tud visszaverni, de az amire írtunk vele mindenképpen elnyeli, s ezáltal így alakul ki az a kontraszt, amitől láthatóvá válik. Ez fénytan, tovább már nincs mit nagyon ragozni rajta. Vedd meg, és kísérletezz! Jó dolgokat kilehet hozni belőle, s segít például az RGB-ledek, színes TV ... működési elvét: a színkeverést megérteni.
Én úgy emlékeztem, hogy minden szögből lehetett látni, de akkor biztos már csak így emlékszem rá, mert ez több mint 5 éve lehetett.
"Vedd meg és kísérletezz" mondattól, gondolom már nem nekem szól, hanem a témanyitónak.
Nem akarok Action2K-nak ellentmondani, de az a szemüveg bizony polárszűrős volt.
Mégpedig horgászoknak, hogy a tiszta vízben mindenféle csillogás és más zavaró fényvisszaverődés ellenére is lássák a halat, feltételezve hogy a víz teljesen tiszta. A víz felszínéről, vagy üvegről visszavert fény már polarizált ugyanúgy mint a Holdról visszavert napfény (ezt az alkimisták is felismerték így jutottak polarizált fényhez a kémiai kísérletekhez...) Nekem van egy POLAROID ezeréves napszemüvegem, és például üveg ablakon ki/benézve egészen érdekes dolgokat produkál. A két lencsét kivéve és egymás elé helyezve totál átlátni mindkettőn. A két lencsét egymástól elforgatva sötétedik és 90 fokban elforgatva teljesen átlátszatlan! Kirakatot nézve nem látok tükörképet, ablakon kinézve meg a szivárvány minden szinét látom kusza sávokban. Állítólag a méhek is így látnak, és ennek a kusza színsávoknak köszönhetően találnak haza.... valamint ezért mennek az üvegnek mert nem látnak tükörképet. Ha mi sem látnánk tükörképet akkor mi is simán neki mennénk az üvegajtónak. Akkor ez a polártintás lehetőség már foglalt...Megint lecsúsztam egy szabadalomról ![]() Most gondolkodhatok másikon! ![]()
Igen-igen! Így, hogy írtad ezeket, az ablakos dolgokat, meg, a kirakat üvegeset, így nekem is beugrott és tényleg, ugyan ezek voltak nekem is!
Már nem az enyém a szemüveg és azt sem tudom, hogy megvan-e még, de ha igen akkor megpróbálom megkeresni....
Nos ez nem szemüveg de nekem bevált 1-2 vizsgán az egyetemen...
(ki tudott annyi képletet megjegyezni) Hobbyrendeles.hu -> Spéci Toll -> Biztonsági UV készlet / Láthatatlan írás
Igen, az a rész már a témanyitónak szólt.
bgsf: Nyugodtan mondj ellen, hisz Ti kézzel fogva tapasztaltátok, teszteltétek azt a szemüveget. Én csak a Ti elmondásaitokból következtettem. Amit én fogtam a kezemben, s az ilyen UV firkákat lehetett olvasni vele, az nem volt polarizált, csak sima UV szűrős. Nagyon jól lehetett használni.
Úgy nem lehet megoldani, hogy ne kelljen megvilágítani az írást? Hanem a szemüveg látható spektrumba hozza az addigi szemnek láthatatlan spektrumban lévő írást. (érdekes feladvány
![]()
Sziasztok!
Nos itt egy link, hogy mindenki lássa egész pontosan, miről is beszélek. Bővebben: Link A tinta valamilyen uv tinta, és a kamerára pedig egy szűrő kerül, majd láss csodát. A szűrő típusa X-Nite 750 vagy ehhez hasonló lehet, bár tulajdonképpen semmit sem árul el a video készítője. Én körülbelül ugyanezt szeretném megvalósítani bár ennyiből elég nehéz elindulni, ugyanis a többi video sem árul el sokat. Kérnélek titeket, ha tudtok adjatok néhány infot, hogy szerintetek, milyen típusú szűrő lehet, volt-e uv megvilágítás, illetve esetleg a tinta mivoltjáról. Előre is nagyon köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |