Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekes termékre bukkantam a neten:
http://topshop.hu/activator_rx8_biztonsagi_riaszto-78170-p.html?ils=18 Egy relés kapcsoló ajzat, ami bekapcsol ha valaki hozzá ér egy ajtóhoz vagy ablakhoz a házban. "Az Activator észleli az alacsony szubszonikus rezgéseket, amelyek a levegő mozgásával keletkeznek." "Lefedi egy átlagos ház teljes területét 5 hálószobáig" Állítható a küszöbszintje. Valószínű, hogy mikrokontrollerrel működik az időzítések miatt. Érdekes projekt visszafejtéshez.
Ezzel nekem csak egy bajom van, hogy mi történik, ha nekiáll fújni a szél és zörgeti a redőnyt, vagy eleve maga a széllökések hulláma bejön az ablakon. Hiába lehet érékenységet állítani, mert nincs olyan érték, ami mindenre jó lenne. Érdekes játék, de szerintem nem lehet kiváltani vele egy mozgásérzékelőt.
Egyszer volt szerencsém tesztelni egy hasonló elven működő kütyüt. Nem ilyen volt - többszázezerér volt az ára - az értéke már nem biztos.
Betettük a fagyasztóládába. Három egymást követő ajtó közül tudta mikor mentünk be a bejárati ajtón, és mikor mozogtunk az előző kettő bármelyikén. Annak egy bukóra nyitott ablak sem volt akadály. Ellenállt a repülő zúgásnak, traktor zúgásnak, villámlásnak, redőnyzörgésnek. Nem akartam én sem elhinni, néztem még a számmal is. Az ügynök szerint - aki mellesleg a haverom volt és nem akarta nekem eladni csak mutogatta, mert tudta hogy értékelem az ilyeneket - a programja volt nagyon komoly. Szét szedtük. Volt benne egy olyasmi mikrofon aminek az egyik oldala hermetikusan volt lezárva. Azt hirdették hogy nyomáskülönbségeket mér. Tehát hangot subszónikus, szónikus, és nyomást. Ezt a jelet alakíthatta át digitális jellé ahol igen komoly jelanalízisnek vetette alá a mintát. Mai napig is rejtély számomra. De tetszett!
A jel analizálás nem lehet olyan nehéz.
Vesszük a jelet, szűrjük, ha átlépte a küszöb szintet akkor indítunk egy időzítőt pl 500mS ha ez idő alatt végig van beérkező jelünk akkor meghúzzuk a relét majd kezdünk visszaszámlálni (3perc). Lehet még belerakni hiszterezist is. Lehetne AGC is (autokalibrációt) csinálni. Konnektorba dugáskor addig emeli a küszöbszintet míg nem nyugalmi hangnyomás fölé emelkedik. Esetleg deriválni a jelet, hogy még jobban lehessen hangolni külső hangváltozásokra. Fényérzékelőt is lehetne belerakni, hogy nappal ne kapcsoljon be fölöslegesen. Természetesen minden ellen nem lehet bevédeni. Házon belül esetleg kiválthat több mozgás érzékelőt. Miből lehetne csinálni ilyen subszonikus mérőt? Kapszula mikrofonok gondolom levágják ezt a tartományt. Esetleg piezo + LPF?
Ha már érzékelő, akkor biztosan nem mikrofon, hanem nyomásérzékelő, ami első gondolatra lehetne ugyanaz, de mégsem, mert a nyomásérzékelő egyik fele referencia nyomáson van(zárt) és nyúlásmérő bélyeg az érzékelő, ami folyamatos jelet ad és lomha. Lehet ezért nem érzékeli a zajt, és ezért érzi, hogy a különböző ajtók mekkora nyomás változást okoznak a térben.
Hát nem tudom, lehet, hogy tényleg van használati értéke is, de mindenesetre ezt csak kipróbálás után lehetne végképp eldönteni.
A gyári nyomásérzékelőknek elég húzos áruk van:
http://www.hestore.hu/kat_385.html Ezek akkor tényleg olyan érzékenyek, hogy tudják mérni, hogy pl. kopogok az ajtón? |
Bejelentkezés
Hirdetés |