Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 150
(#) proli007 válasza b.nandi hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Hello!

Én ugyan nem készítettem még ezzel az IC-vel kijelzőt, de elég illetlenségnek tartom, hogy az egyenirányító közvetlenül bele megy az IC-be. Ugyan is, egy végfoknál teljesítmény is van, tehát a bemeneti egyenirányító, akár "meg is táplálhatja" a kapcsolást a bemeneten keresztül, ha az egyenirányított jel nagyobb mint a tápfeszültség. És csak az ég tudja, ilyenkor mi van az IC-ben. Akár tönkremenni is joga lenne.
- Szóval a helyedben egy 10kohm-os ellenállást tennék sorba, a az R1 és az IC 5. lába közé. Valamint a biztonság kedvéért, egy kis diódát az IC 5. lábáról, a +12V tápra. (Katód a +12V-ra) Így biztos nem kap túlfeszültséget az IC.
- Nem tudom mekkora erősítő kimenetére tetted a kivezérlésjelzőt, de a leírás szerint 8ohm-os hangszóró mellett, már 3..4W-nál maximumot jelez a kijelző.
A bemenet jelszintet hozzá kellene igazítani az IC érzékenységéhez (kb. 10V). Így célszerű lett volna az R1 ellenállást egy potira cserélni, és maximális hangerő mellett beállítani a maximális kijelzést. (Akkor a jelentős túlvezérlés is megszűnne.)

(Miért nem írtad meg, hogy mit tettél a mély hangok "hiánya" miatt. Hogy mások is okuljanak belőle.)

üdv! proli007
(#) Stefan hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Üdv!
Nézegettem a ledmátrixos spektrum analízátort a kapcsolások között.
A kérdésem az lenne, hogy a multiplexálás miatt, a ledekre 10%os kitöltésű jel jut, nem látszik meg ez a fényerőben?
(#) Stefan válasza Stefan hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
senki semmi?:'(
(#) tilde válasza Stefan hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Meglátszik biztosan, de sajnos nem tudom milyen analizátorról van szó.
(#) proli007 válasza Stefan hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Hello!
Természetesen meglátszik, ezért célszerű kis áramú ill. nagy fényerejű Led-ek alkalmazása. (Egyébként a kitöltési tényező csökkenésével a fényerő (valószínűleg a szem integrálási tulajdonsága miatt) nem csökken arányosan)
Ja és ne türelmetlenkedj!
üdv! proli007
(#) Stefan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Az a baj próbálgattam és nagyon siralmasak voltak az eredmények, a szem integrálása ugye csak annyiban játszik szerepet, hogy a villódzást nem látjuk bizonyos freki felett. Egy sima leddel kipróbáltam 10%on alig világított.
5v esetén a középérték 0,5 effektív 1,58
6,32 > 7Vnál lenne 2V feletti az effektív
a középérték meg ugye 20V nál..
Előtét nélkül persze.
Olcsó ledeket akarok használni mert 450-500darabnál már 10 ft se kutya....
Melyikkel kéne számolni szerintetek?
(#) proli007 válasza Stefan hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Hello!
Hát ha előtét nélkül próbálgatod, akkor neked tényleg olcsó Led-ek kellenek!
De nem értem a fejtegetésedet. A Led-re áramot kell adni. A kutyát nem érdekli a feszültség. Ha a kitöltés 10% és az áram állandó, akkor az átlagáram is 10%-lesz, méregetni sem kell. (Ha meg ezt feszültségekkel akartad szimulálni, az meg teljesen vakvágány. Remélem is hogy tévedek.)
De valamit - valamiért. Azért az MPX, hogy ne kelljen annyi meghajtó. Ha a diódák olcsók, akkor meggondolandó kihagyni az MPX-et.
És hogy jön össze az az 450-500db a 10x10-es mátrixból?
Valahol mindig "kakás" a menyasszony!
üdv! proli007
(#) Stefan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Igaz, nagy hülyeséget írtam a led feszültség összefüggéssel kapcsolatban, csak a fényerő ÁRAM összefüggést akartam valahogy mélységeiben fejtegetni.
a 450-500 db úgy jön össze, hogy havernak egy 225ledből álló ábra kéne, és ez 2szer

off: Ez a 40fokos láz kicsit megvisel agyilag....
(#) kisfeca hozzászólása Márc 28, 2009 /
 
Heló! Azt szeretném kérdezni hogy egy +-40v-os táphoz alakitás nélkül lehetne e illeszteni kivezérlésjelzőt, mert csak 12Vosban láttam?
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy uaa180-as IC-re a LED-eket rá leheté úgy kötni mint pl az LM3915-re? Vagyis ne ez a szokásos 4 LED sorbakötve kapcsolás legyen ismételve 3xor hanem mind a 12 LED egyik fele pl egy +3 voltra lenne kötve? Vagy épp az hogy ez a kapcsolás titka hogy igy "megy" felfele folytonosan a jel? Nemtudom elég érthető vagyok-e Csatoltam egy hamarjában rajzolt képet hátha igy jobban megértitek. És pl ha 12 tranzisztort akarnék meghajtani a 12 lábbal, vezérelhetném igy mint a képemen ledeket vagy van valami szerepe annak a csatolásnak hogy 4 LED, vagyis a 4 kijövő láb közt (mint ahogy az összes kapcsoláson látható) van összefüggés azontúl hogy pl igy meglehet oldani a durván 4LED 12V feszültségleosztást a ledekre? Azt szeretném ha valaki elmondaná a lábokon kijövő jelek összefüggését ha egyáltalán van, vagy függetlenül müködnek mint az LM3915? Megnéztem az uaa180-as adatlapját de nem értettem meg ezt a felét. Köszi előre is válaszotok.
(#) proli007 válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hello!
Nem véletlen, mert a Led-ek számára elég sok a 40V az 1,5..3V nyitófeszültségükhöz képest. IC-ről nem is beszélve. De mivel az áramkör fogyasztása a Led-e miatt relatíve magas, ha 40V-ból állítunk elő analóg módon tápot a kijelzőnek, elég sok a veszteség azaz a "fűtés". De ha ez Téged nem zavar, akkor persze lehet tápot gyártani belőle.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hello!
Ezt mind ha már kérdezted volna!
Alapvetően az UAA180-at tudomásom szerint be lehet kötni a fenn említett módon, csak van egy apró különbség.
- Amíg a Led-eket négyesével csoportba kötöd, akkor "oszlopszerű" kijelzést kapsz. (Tehát a legmagasabb érték alatti Led-ek égnek)
- Ha egyenként kötöd a kijelzőre, akkor "pontszerű" kijelzést kapsz. (Te hát csak az a Led ég, amely az aktuális szintnek megfelel)
üdv! proli007
(#) gambler hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Sziasztok! És a csúcstartó funkciót tudja valamelyik ilyen ledmeghajtó ic?
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Köszi szépen a válaszod, csak nekem volt már olyan esetem hogy a hagyományos bekötésben mindig a 4 ledből az elsők több áramot kaptak s jobban világitottak es olyan is volt hogy pár superflux ledet kilőttek me többet kaptak mint a hátsók (4 ledre értem). Ha az IC tökéletes akkor egyenletes a 4 leden a feszültségeloszlás, vagy mindig a 4-ből az elsők többet kapnak És tudom hogy kérdeztem és bocsi csak az a baj az értesitésem nem működik, egyszerűen nem jelez ha irnak a topikba, és nem beállitas a hiba, mindig minden oldalt minden nap át kell nyálazzak mert nem jelez, e-mailt küld te itt nem jelez s e-mailokat nem nézek. S ha pár napig nem vagyok itt akkor véletlenül ugorhatok át fontos hozzászólásokat mi lehet pont nekem szólt.
(#) promise válasza gambler hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
LB 1412 az utolsó 5 LED esetében tudja a Peak Hold funkciót.
(#) gambler válasza promise hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Köszi
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hello!
Elvileg minden kimeneten áramgenerátor van, tehát egyforma áramoknak kell folyni. De lehet ott volt a probléma, hogy a Led-ek nyitófeszültségének összege és az áramgenerátor maradékfeszültsége, már több volt, mint a tápfesz.
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hello!
Hát mondjuk az lehet hogy a led-ek mivel az emlitett superfluxok voltak igy 3,2 voltosak voltak és a táp 12V. Mondjuk nemértem akkor hogy, ha még kevesebb a feszültség akkor hogy tolódhat el az eloszlás és az első kap többet... Vagy lehet az is hogy cinezéskor kaptak több meleget s ezek meg elég érzékenyek a melegre, s pusztán a véletlen műve hogy pont az első ledekre esett, nemtudom... Köszi
(#) kisfeca válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Szia! Már tegnapóta nézegettem a lehetséges megoldásokat és egy L78s00 fesz. csökkentő IC-t bekötök igy lessz 12V-om! Köszi azért
(#) ZPKing hozzászólása Márc 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy kivezérlés mérőt 5.1 es rendszer mélynyomójára 40HZ-200KHZ közé
tehát az alja valahol 30Hz a teteje 200-250 HZ körül kellene hogy legyen.
Milyen megoldással lehetne megoldani?
Esetleg egy kapcsolása valakinek akinek csinált már ilyet.
Köszi
(#) szamóca válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Valamit elírtál!
200kHz az sok egy kicsit, elég a 200Hz.
Bármelyik kapcsolás tudja ezeket a paramétereket hozni. Választani kell a LED-ek száma, és a kijelzés módja szerint, majd keresni hozzá egy szimpatikusat itt a topikban.
(#) nagy_david1 válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Szia!
Hát nemtudom ezt láttad-e, igaz én nem csináltam meg. Viszont ha valóban jól működik akkor itt le van bontva kisebb kapcsolásokra az egész és neked elég ha csak erre a tartományra csinálsz egy szűrőt (30-250 Hz). Itt elég jól le van irva melyik kapcsolás hogyan kapcsolódik a másikhoz és miért felel (előerősitő, szűrő, kivezérlésjelző stb).
(#) ZPKing válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Szia
szerintem kimaradt hogy mit építsek meg link vagy kép

Szamóca! Tudom elírtam bocsánat az alatt lévő sorba már jól írtam.
(#) bgsf válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Bármelyik kapcsolás megfelel hozzá, csak az a kérdés hogy a kivezérlésmérőt akarod nézni vagy a filmet?
(#) szamóca válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Legegyszerűbb, ha az LM 3915-tel készíted el. Már ha megelégszel a 10LED-es kijelzéssel. Ha nagyobb igényeid vannak, akkor az 12 LED-es LB 1412-őt ajánlom, ami már csúcsértéktartást is tud. Igaz ezt csak rendelésre hoznak be a kereskedők. Ha extra hosszú LED-sort szeretnél, akkor kaszkádba is kapcsolhatod az IC-ket. A kapcsolási rajzokat megtalálod a alldata.com-on
(Még annyit megjegyeznék, hogy nem mindig szép /hasznosságáról nem is beszélve/ a hosszú jelzősor. Építettem egyszer jó 20éve ismerősnek, megrendelésre egy 4X 20LEd-es kijelzőt. Borzalmas volt, és teljesen haszontalan. )
(#) ZPKing hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem akarok nagy méretűt.
Az LM3915 jó is lesz szerintem!
Akkor nem kell semmilyen speciális változtatás a mélynyomóhoz elég ha csak a csűrő unán berakom?
A 70deik oldalon van egy pdf-be egy LM 3915 ös kapcsolás. abból az egyik fele jó lesz nekem ugye?
nem kell hozzá szint emelő estleg vagy valami vagy csak így naturba mehet a szűrő után?
Köszi
(#) nagy_david1 válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Szia! Bocsi , most latom kimaradt, itt van Bővebben: Link
(#) ZPKing válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Szia!
Az általad linkelt oldalon van egy sávszűrő számító programocska.
Abba a jósági tényező (kisebb vagy nagyobb érték a jó?)
és sávszélesség mit jelent?
Köszi
(#) nagy_david1 válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Szia! link 1 link 2 Itt le van írva mi miaz és hogyan függnek egymástol.
(#) ZPKing válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Köszi!
Azért ha nem nagy kérés 2 szóba összefoglalhatnád
Amúgy te már építetted meg ezt a kapcsolást amit belinkeltél?
PeTi
Következő: »»   35 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem