Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fuzz Face torzító
 
Témaindító: ssjzsef, idő: Ápr 19, 2009
Lapozás: OK   1 / 6
(#) ssjzsef hozzászólása Ápr 19, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretném megépíteni ezt a gitáreffektet:
Fuzz Face

Nem tűnik bonyolultnak, de nagyon kevés elektronikai ismerettel rendelkezem ezért a segítségetekre nagy szükségem lenne.
Már ott elakadtam, hogy milyen ellenállásokat vegyek.

Nézelődtem ezen az oldalon:
HQVideo
Tranzisztorból itt megtaláltam az AC128-at, többi oldalon nem volt vagy csak nem találtam. Az NKT275-t viszont sehol sem találtam, ami nem is baj.
Szóval szeretnék innen vásárolni, de ha valaki jobb webshopot tud ajánlani ahol megtalálható minden ami nekem kell és viszonylag olcsó a postaköltség, akkor írja meg.

Összeírtam miből mi kellene:

Ellenállások:
1db - 33k
1db - 8.2k
1db - 470ohm
1db - 100k

Potenciométerek:
1db - 1k linear
1db - 500k log (audio)

Kondenzátorok:
1db - 2.2uF
1db - 22uF
1db - 0.1uF

Tranzisztorok:
2db - NKT275 vagy AC128

Egyéb:
1db - mono jack aljzat
1db - stereo jack aljzat
1db - kapcsoló
1db - elemtartó

Még mi kellhet? Nyák, marószer, lakkfilc.
Ezekről olvastam annyit, hogy bemerjem vállalni,
de hogy milyet vegyek pontosan arról írhatnátok és hogy hol tudom beszerezni őket és tippeket ötleteket tanácsokat is szívesen olvasnék.
Még kellene egy doboz is a pedálnak meg egy kapcsoló. Sajnos ilyen kapcsolót még soha nem láttam és mivel nincs bővebb leírás a kapcsolóról, hogy milyen kell, megírhatnátok, hogy mi ennek a 6 lábú szörnyetegnek a neve.

A dobozra vissza térve. Lehet ilyet kapni valahol? Ha igen milyet ajánlanátok erre a célra? Strapabíró legyen és zajmentes. Létezik külön erre a célra kialakított doboz ha igen hol tudom beszerezni és mennyiért.
Itt megjegyezném, hogy jó lenne ha interneten betudnék szerezni mindent és lehetőleg egy helyről.
Összeírtam a listát de hiába mert ha csak az ellenállásokat is nézem rengeteg fajta van belőlük.
Ha valaki megtenné, hogy oda írja pontosan milyet vegyek az nagyon sokat segítene!


Ha elkészült a pedál a segítségetekkel, akkor csinálok egy hangfelvételt és egy pár képet is a pedálról.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Doncso válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Nyugalom, nem olyan nagy dolog ez, ha az ellenállások mellé nincs külön specifikáció megadva pl 1% vagy 1-2, 5W os, tehát csak az érték van megadva, akkor azok sima 0,5w-os ellenállások, semmi különös, A posta majdnem mindenhol ennyi, a HQ-ról nekem jók a tapasztalataim, a lomex olcsóbb de ott van csomagbontási költség is (tehát ha nem veszel meg egy egész csomaggal, amiben kb 100db 1k ellenállás van) így ott drágábban jössz ki, maradj a HQ-nál,
A HQ-ban találsz maratószert bőven, van por alakú zacskóban illetve golyókák, ezeket vízben feloldva kapsz egy lötyit, ebben kell majd lemaratni a panelt miután felvitted a rajzolatot. A rajzolatot több módon viheted fel a nyákra , filcel felrajzolod, kinyomtatod lézerrel műnyomóra vagy vinnyettára és rávasalod, vagy fotózod. Erről regényt olvashatsz a nyák készítése topicban.
Remélem segítettem, ha valami nem tiszta írj, segítek.
Üdv: Doncso
(#) ssjzsef válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Szeretném ha hosszú életű lenne ez az első "munkám".
Mit ajánlanál? Melyik módszerrel csináljam a nyákot?
Nyomtatóm nincs. Legegyszerűbben szeretném a nyákot elkészíteni, de azért mégse úgy mint az oldalon van azon a lyukacsos próba nyákon.
(#) ssjzsef válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Valamilyen dobozt nem tudnál ajánlani?
és arra a 6 "lábú" kapcsolóra hogy keressek rá a webshopban és abból milyet ajánlanál?
(#) ssjzsef hozzászólása Ápr 19, 2009 /
 
Szeretném a kapcsolási rajzot két leddel kiegészíteni. Valaki tudna segíteni ebben? Egyik led akkor világítson amikor áram alatt van a pedál a másik meg akkor amikor be is van kapcsolva a torzítás.
(#) proli007 válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Hello!
- Meg lehet oldani, de akkor a kapcsolóra még egy érintkező kell, vagy valamilyen trükk. Viszont a bekapcsolás, a csatlakozó bedugásával történik. Kérdés, érdemes-e a telep energiáját a Led-re pazarolni..
- A kapcsolót a lábkapcsolók alatt keresheted. De én csak komplett "dobozos kapcsolót láttam kb. 2000Ft-ért. (Igaz ahhoz doboz is jár.
- Az áramkör olyan egyszerű, hogy egy próbanyákra is simán felépíthető, csak nem olyan rémisztő stílusban, mint a linken van.
üdv! proli007
(#) ssjzsef válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Köszi! Konkrétan tudnál abban segíteni, hogy a ledet hova rakjam és hogy ezzel kell-e még valamit változtatni a kapcsoláson? Igazad van 2 led fölösleges. De egyet mindenképp szeretnék ami azt jelezné, hogy be van-e kapcsolva a torzítás vagy sem.
(#) skylooker válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
A nyákot ehhez nem nehéz megtervezni, ha még nem csináltál, akkor jó ám az a lyukacsos is. Doboz nem árt ha árnyékolt, attól függ, mennyire zajos a környezet, úgy értem, mekkora az "elektroszmog". Jó lehet a műanyag doboz is. Nekem van egy ebből az effektből, nem rossz a hangja, bár nekem a Marshall jobban tetszik ebből a fajtából(fuzz).
A kapcsolót lehet kapni, bár aránylag drága, a gatyám rámenne, ha a másfél tucat effekthez meg kéne venni - egy sincs belőle, sima kapcsolóval is megoldható.
(#) ssjzsef válasza skylooker hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Sima kapcsolóval hogy tudnám megoldani és milyen kapcsolóra gondoltál?
Mit jelent az a nagyon drága?
Valószínűleg mindenből kettőt veszek kivéve a viszonylag drágább dolgok és csinálok egy lyukacsosat meg egy komolyabbat is.
(#) skylooker válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Pl. kétállású kapcsoló, egyik állásban ráköti a torzítót az erősítőre, a másikban csak a gitárt. Persze ez csak kézzel megy, ez hátrány. Ha ez az egyetlen effekt, nem is igen kell kapcsoló, a torzítás állítható. Ha kipróbálod nagyobb értékű potival (nagyobb ellenállásra gondolok), akkor e torzítást lejjebb lehet vinni, tágabb lesz a szabályozási tartomány.
Nekm amúgy ez a dzsexli vagy mi van, meg kapcsolók, két és három állásúak. Ez a DSP ez párszáz forintba fáj. Ha bonyolítani akarod, csinálsz pedált, mikrokapcsoló, bistabil multivibrátor, analog kapcsoló, ezzel bármit ki-be kapcsolsz, nem serceg, praktikus. Nekem is át kéne építeni, de nincs időm/erőm...
(#) magitor hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Ejj énis így kezdtem XD szal, nekem ezzel az volt a gondom hogy Ge böl ac128 és 188 ment csak valamiért szépen, viszont mivel nagy a szórásköre sajnos előferdülhet h sz.... hangja lesz! ajánlom figyelmedbe a http://www.tonepad.com on lévő easy face-t azt lehet GE vel hajtani ennél kb 1 poti meg egy trimmer potival bonyolúltab. 3 DPT lábkapcsolót itthon nagyon nehéz szerezni, de van helyette dpdt ami csak 2 lánsoros de az is bőven megfelel. szerintem ennél az hogy megy e a gép avagy sem nem érdemes használni mert a jól megépített GE fuzznak hatalmas hangja van élményben ersze nem hangerőben, de ízlés dolga viszont pukkani fog ha a ledet nem megfelelő szűrövel teszed össze. fém (alu) műszerészdobozt nagyon ajánlom mert a zajt nagyon szépen összeszedi, illetve használj bátran árnyékolt madzagot XD (itt kis kitérö én 2 eres árnyékoltat használok, úgy hoyga belső két éren fut a föld jel és az erősítő felőli oldalon össze van forrasztva a földel, ez árnyékolás szemontjábol gáz? működni működik csak nem vagyok biztos benne) Másik dolog vegyél ic foglalaton és vágfd mérettre 3lábra, és azt forrszt majd bele a cuccba hogy tudd cserélgetni a tranyókat jó érzés hogy nem kell megfőzni amikor cserélni akarod. Ami Nagyon Fontos! a jack dugókat mindig nézd meg hogy helyesen van e felforrasztva mert sok édesanyuka profán idézésétöl megszabadít! Sok sikert hozzá! nem nagy ördöngősség megépíteni!
(#) ssjzsef válasza magitor hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia! Késő van már...
Látom, hogy 4 poti van. Mikre használhatjuk ezeket?
1, hangerő
2, torzításerőssége
3, ?
4, ?

Valamint melyik itt a kapcsoló?
Ne haragudj, de nagyon kezdő vagyok és még egy ilyen rajzon is filozofálnom kell, hogy tulajdonképp mi is van rajta.
Te milyen kapcsolót ajánlanál konkrétan? Egy linket tudnál küldeni lehetőleg erről az oldalról: HQ?
(#) Doncso válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Nos akkor tegyük rendbe a dolgokat, nem 4 poti van a kapcsolásban, csak kettő, a másik 2 amite te gondolsz, azok 6,3-as jack csatlakozók, a ki és bemenet számára.
Dobozokat kapsz erre a célra a HQ-ban szép számmal. A lyukacsos panellal semmi probléma nincsen, megspórolod a rajzolást, maratást , maratószer árát, és semmivel nem lesz roszabb az áramköröd mintha rajzolnád, és maratnád. Szerintem egy ilyen kis áramkörre kár felszerelned magad nyák gyártásra. Vegyél egy lyukacsos panelt aztán jónapot.
A leddel kapcsolatban prolinak igaza van, nem érdemes az elemet led világítására elpazarolni. A kapcsoló sima két állású két áramkörös kapcsoló, esetleg vehetsz egy ilyet ezzel megoldható a két led kérdése, vagy ez is jó erre a célra, csak erre nem lehet a ledet is külön rákötni. Van ilyen is , ez éppen fekete és lapos gombbal. Itt van doboz is.
(#) fleta válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
A lomexben lábkapcsoló, ami neked kell 780 ft +áfa.Kapcsolók között a 3. oldalon megtalálod.
(#) Cavalier válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Ha használni is szeretnéd, akkor ajánlom a fém dobozt, és jófajta lábkapcsolót.
Lomex.hu -> keress az M61-re, abba pont jól elfér a fuzzface és árnyékolt is, le is lehet festeni. Lomexben van minden egyéb is, lábkapcsoló is, keress rá a footswitch-re is, a 45-04-15 cikkszámú a te barátod.
Jack-nek meg a 43-05-10, én inkább Neutrik-ot használnék, viszont az itt nincs, ez is megteszi.
Ge tranzisztor nincs náluk, de ha szépen megkérsz, egy csokiért küldök 3 félét, nem tudom merre laksz.
Elsőre jó a lyukacsos panel is, a képen lévőnél sokkal kisebben is meg lehet csinálni azon is, de ha meg akarod tanulni a nyáktervezést, akkor csak hajrá a vasklorid.

ITT tudsz venni egységcsomagban is mindent fuzz-face-hez, meg egyéb gitáros cucchoz is. Nem az én oldalam, de jobb mint az u*bán elektronika. Anno én is egységcsomagokkal kezdtem, de jobb a saját.
(#) magitor hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Jah és még valami nagyon nem ajánlom a pozitív földelésű (ground) cuccokat még mert 1 nem lehet sorba fűzni más egységgel, meg macerás. XD
Amúgy nem nehéz és az előttem szólók mondtak lábkapcsit használd mert nekünk ezek a műanyagok true bypasshoz elégtelenek tartósság szempontjából, (bár a boss pedálokban egy nagyon egyszerű műanyag van de működik) és másik oldal www.generalguitargadgets.com ezt is nézd meg itt van kifejezetten kezdőknek rész ahol egyes elemek építését mutatja be.
(#) Cavalier válasza magitor hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
? Ha elemes készülék, tökmindegy melyik része jel szempontból közös, és fel is fűzhető. Pedalboardban is, csak külön táp kell neki, a jobb board tápok úgyis galvanikusan elválasztottak.
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
BOSS pedálokban nem tue bypass van, hanem egy monostabil multivbrátor, kapcsol két vagy több FET-et, és az a kis műanyag hall jeladós nyomógomb trigerreli a MV-t. Ibanezek detto. De láttam már IC-s D-flip-flopal is ezt a megoldást
(#) kocos válasza ssjzsef hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Potik funkciója, sorrendben balról jobbra :
1 : 250 kOhm - "Gain" , vagyis az erősítés mértékéért felelős, gyakorlatilag ezzel lehet szabályozni , hogy menniyre akarod meghajtani a pedált (gyakorlatilag bemeneti érzékenységnek is felfogható )
2 : 100kOhm - ez egy hangszínszerűség, a 3,3 µF-os kondit "köti" folyamatosan párhuzamosana 10 nanossal, gyakorlatilag a mélyátvitelt javítva, nűvelve "zsírosítva" a hangot. Néhány pedálon megtalálható ez ( vagy hasonló hatást kifejtő poti ) "FAT" felirattal
3 : 10kOhm - Ez a "klasszikus" "Fuzz" poti a torzítás mértékét tudod vele szabályozni, gyakorlatilag Q2 munkaponját állítja
4 : 500kOhm - egyzserű hangerő poti ( VOLUME) a kimeneti jelszintet lehet vele beállítani a bypass-olt jelhez képest
(#) kocos hozzászólása Aug 3, 2009 /
 
Jó ideje "döglött" a topik, de azért beteszem ide a uzz Face klónomat Ac128-cakkal megy!
(#) magitor válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
énis erre esküszök no meg AC 188 ileltve ennek kerevérése, szép lett nagyon grat! Autentikus a bakelitszövetes nyák!
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Köszi! A nyákot direkt választottam, így "vintage"-ebb a fíling ( a vasklorid alig bírt vele , olyan vastag a réz rajta )
(#) JnCon hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Tényleg szép. A festést mivel csináltad, hogy ne kopjon az alumíniumról? - Gondolom 1590 b-s doboz.

Amúgy alkatrész ügyben itt is érdemes körülnézni, ha valaki nem ismerné:
http://www.etronic-parts.com/

Árulnak 3PDT lábkapcsolót is. Én már rendeltem tőlük, korrekt és gyors.
(#) kocos válasza JnCon hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Köszönöm! A festést bátyám csinálta, aki autofényező : alapozó, festék, lakk.
Az e-tronic partsot ismerem, rendeltem már tőlük, azt nem mondanám, hogy gyors, de korrektek
A doboz egyébként Lomexes, azt hiszem M-60 a típusa.
(#) JnCon válasza kocos hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Kíváncsi lennék a hangjára is, milyen ac128-akkal.
Én most egy fuzz factory klón építésén gondolkodom, abban is ac128-ak vannak főleg azért.

Nincs róla véletlenül hangmintád?
(#) kocos válasza JnCon hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Nincs hangmintám,de olyan hangja van, mint az eredetinek, csak picit több a gainje.
Fuzz Factoryban AC126-ok vannak, ott már nem olyan fontos a nagy béta, mert egy "előerősítő" hajtja a fuzz áramkört. Egyébként én is gondolkodok már régóta a megépítésén, meg "saját" ötleteim is vannak fuzzra, főleg hangszínszabályozók, és "meghajtások" terén
(#) magitor hozzászólása Szept 2, 2009 /
 
Énis szeretem mert gyilkoltam nagyon durva dolgot pl fenderből átvett 3 utas passzív hangszín szabályzót hozzá, illetve gain kör állító potival ami gyakorlatban plusz még egy erősítő kör, lehet vele játszadozni, 0,3v a nyitója szóval még etetni is alig kell, szinte XD most a köv project egy "mass effect" ecc83 mas csövel plus 2 ge vel overdrive disortion hangszín ami kell fali aljzat 12v ról!
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Kóci!
Vettem én is ma 20db AC128-at, egy elfekvő készletből, a PNP-s kapcs rajzot fel tudnád tenni ide, mert az a linkelt oldal térbeli kanócozása egy kicsit "tré" nekem, bár egy technikai kezdőnek bizonyára nagy segítség. És mit ne mondjak, legutóbbi Lomis rendelésemben nekem is volt 2db M60-as doboz. Amúgy csak nálunk ilyen olcsók a dolgok? Mert én 450Ft-ért vettem igen brutál on-off 2ák lábkapcsit!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Közben megtaláltam máshol is, és átrajzoltam negatív testelésűre.
Kócos, nézd már át! Szerintem jó, vagy nem...
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Elvileg jó lehet, de ezzel a megoldással a tetset meg a pozitívat én összekötném egy hidegítő kondival, mondjuk 100 mikro / 100 nano. De miért nem jó úgy, ahogy van?
Honnan szerezted az AC128-akat? van még ott ahonnan ezek jöttek? Nekem is kéne
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem