Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én ugyanezt javasoltam volna, de azért nem tettem, mert szeretném megtanítani arra az embereket, hogy előbb keresek, majd ha nem találok, vagy nem értek valamit akkor kérdezek. Hozzáfűznivaló: ki kell egészíteni még egy tranzisztorral, ha nagy teljesítményű LED-et akarsz rákönti. Mindjárt lerajzolom. És mekkora lesz a tápfesz.?
az a negatív pont, (a te esetedben lehet hogy az a föld. Melyik kapcsolásról van szó?)
Köszönöm a válaszodat, majd ha lesz időm megcsinálom. :wink:
A tápot kettő lapos ellemel oldanám meg.
Igen így megfelő a kapcsolás, annyi kritériummal, hogy ahol nincs LED, oda inkább 470ohm-os ellenállást tegyél, és akkor kb 50%-ig világít, majd 50%-ig sötét.
De mekkora lesz az a nagy teljesítményú LED? mert ha túl nagy, akkor lehet variálni kell a kapcsoláson.
Még egy dolog a laposelemeket nem szabad párhuzamosan kötni, csak diódán kersztül. Pl. köss velük sorba egy-egy 1N4001-eset, majd azt párhuzamosítsd.
Én a datasheet-ben lévő kapcsolásra gondolok.
ott negatív fesz.et kell ráadni. (viszonyitás kérdése az egész)
Az a helyzet hogy ez még egy ideiglenes megoldás mert eredetileg arra gondoltam hogy egy 6 vagy 12v-tos motor aksit használok fel.Gondolom egy nagyobb tranyokra is szükség lesz meg nagyobb feszültségű alkatrészekre.
ezt lehet így módosítani nem?
Válaszodra ahogy mondtad 470 ohm-os ellenálások
ledet meg majd nézek a boltban hogy milyenek vannak.
persze hogy lehet, de ha annyira arra törekedsz hogy jó legyen, akkor figyelmedbe ajánlom az 555-ös IC-t, és azzal csináld. Nézd át az adatlapját, és keress hozzá kapcsolást, ez sem bonyolultabb, mint az előző felspécizve
Igazad van mintha olvastam volna erről az ic-röl valamelyik fórumban.
köszönöm a segítségeteket,megnézem az 555ic-t
Szia! Mindent értek, de a fotoellenállás pontos ellenállásértékét nem tudom megmondani, mert egy villogóból szedtem ki. De különbem megcsináltam az áramkört, amit küldtél, és az én alkatrészeimmel nekem megfelel, úgyhogy köszi!
:nevetes1:
Gratulálok a sikeredhez, na ilyen egy lelkes, és valamirevaló kezdő. Csak így tovább.
Teljesen egyetértek, és elnézést kérek Renátó004-től, hogy elfelejtettem megemlíteni a nevét
Sziasztok megnéztem az 555 ic adatlapját.
Van egy pár dolog amit nem értek de higgyétek el fogékony vagyok. :nyes: Az egyik dolog az hogy mi az hogy MONOSTABLE meg hogy ASTABLE.
Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy a PCs tápegység dugójából melyik érintkezőről tudnám kinyerni a 12V-ot?
helló a monostabil azt jelenti, hogy egy stabil állása van (tehát a kim. alacson szinten van, és jön egy indító jel, amire magasba billen a kimenet, és egy meghatározott idő után magától visszabillen, és ott is marad a következő indítójelig.) Gondolj arra hogy bekepcsolsz egy érintéssel egy izzót az világít egy ideig, majd kikapcsol na ez a lényege. Az astabil multivibrátor pedig egy négyszögjelgenerátor, aminek beállítható a kitöltéstényezője (X %-ig magas Y %-ig alacsony) ennek az X-nek, és Y-nak az aránya a kitöltéstényező. pl. a LEDes villogód egy astabil multivibrátor
Ha arra a csatlakozóra gondolsz, amelyikben van egy sárga 2 fekete, és egy piros színű vezeték, akkor a válaszom: fekete-sárga között 12V mérhető, és a piros- fekete között pedig 5V.
MonoStabil
Egyetlen stabil állapota van, ha kibillented, mindig visszatér ide adott idő múlva. Pl. a lépcsőházi automata. Hazaérsz, megnyomod a lépcsőházban a kapcsolót és a világítás felkapcsolódik ( kibillen a stabil állapotából, ami az, hogy nem világít ), majd a beállított idő elteltével kikapcsol a világítás->Visszatér a stabil állapotba és várja az új indítójelet. Astabil Nincsen stabil állapota. Két instabil állapot között billeg. Pl. a piros jelző a vasúti átjáróban. Egyik piros lámpa sem stabil állapot, hol az egyik hol a másik világít. De akár a szabad jelzés is, hiszen sem a világít sem a nem világít a fehér izzó nem stabil állapot, folyamatosan billeg a kettő között.
Találtam az adat lapon egy kapcs rajzot,astabil ez így villogni fog?
így tönkre fog menni, mert nincs előtét ell. , és nagyon nagy áram folyna. amúgy jól gondoltad, csak annyi, hogy oda sem árt egy kis tranzisztoros áramerősítő fokozat. Pill. és lerajzolom.
És itt a kapcsolás ami működik, a kis buborékban lévő IC felirat, az csak a programnak kellett, az nincs ott a valóságban. Neked 90Hz-es frekvencia kell, amit itt a HE oldalon a segédprogramok menüben található kis méretező, megmondja hogy milyen alkatrész értékek kellenek. Én csak a fokozat bekötése végett rajzoltam meg. De már fáradt vagyok ahhoz hogy kiszámoljam
Köszönöm szépen a segítségedet rengeteget tanultam máma töled ez az ic nagyon jó ötlet volt :yes:
örk hálám üldözzön
Az irányjelzőnek percenként 90 +-30-at kell villanni. Azaz 60 másodpercenként 60-tól 120-at.
A frekvencia ( f, periódus/idő ) tehát 60/(60 s) = 1 Hz-től 120/(60 s) = 2 Hz-ig szabályos. Percenkénti 90 villanás esetén 90/(60 s) = 1.5 Hz. ( Például 0.333 s-ig világít, 0.333 s-ig sötét )
ki számoltam a progival az ellenálások értékét na meg a kondiét.
De volna még egy kérdésem csak ezt a három alkatrészt kel kiszámolni,a többi úgy jó?
sziasztok! lenne egy kérdésem nem akarok ezzel új témát nyitni de ami a legjobban illett hozzá ott nemigazán ír senki. belinkelem hátha valaki tud valamit szólni hozzá, ez egy változó színű ledes fordulatszámmérő amiről szó lenne hogy hogy is működhet? ide írtam köszönöm a válaszokat előre is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |