Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   160 / 841
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Üdv!
Elvileg minden teljesítménytranzisztorhoz lehet kapni szigetelőszerelvényt, (legalábbis gyári rendelés esetén) az alátét csillám, vagy teflon, a csavaralátét teflon (szerű) anyagból. Én még nem láttam olyat, hogy megolvadt volna. (hacsak nem valami átverős hamisítvánnyal találkoztál). Ehhez M3 -as (ill a colos megfelelője) tartozik.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Balesetveszélyes!
Nyákból készült szigetelő alátétet készíthetünk (állványos)fúró és flex segítségével ha nincs esztergánk. A nyákból kis négyzeteket vágunk, a négyzetek közepét kifúrjuk a kívánt átmérőre, hosszabb csavarra ráfűzzük, egy alátéttel/anyával lehúzzuk majd lekontrázzuk egy másik anyával. A fúró tokmányába befogjuk a csavar végét, ez 20-30 mm legyen minimálisan. A flexre lamellás korongot teszünk, aztán porvédő maszkot veszünk fel és szemüveget! A tokmányba rögzítjük a csavart, elindítjuk a fúrógépet, lehetőleg állványos, a flex lesz a "késünk", persze a furatok a négyszög közepén leegyenek, a használt csavar minél keményebb anyagú legyen hogy ne sérüljön a tokmányba fogásnál a menet, a furat a négyzetre vágott nyáknál minél szorosabban illeszkedjen a csavarra. A forgásirány a flexével ellentétes, védőszemüveg és porvédő maszk minimálisan szükséges, minél jobban szellőz helységben csináljuk. persze mindezt csak saját felelősségre, csak akkor ha tudjuk pontosan mit csinálunk, ezzel a módszerrel lehet elég jó alátéteket "esztergálni", én rosszul mart nyákból, amiben nincsenek benne a furatok, olyanból szoktam készíteni.
(#) Alkotó válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Az AutoCAD hivatalosan drága mulatság, milliós nagyságrend. Viszont (szerintem) mindent tud, amit síkban tudni kellhet bármikor is, és persze ott van mellé a térbeli modellezési lehetőség is, amire még külön célvariánsok is vannak (Inventor).
Sok egyéb be és felosztási vairáció között, pl. egy kört, vagy bármilyen alakzatot tetszőleges számú egyenlő részre lehet vele osztani (hajszál pontosan).

Van még egy fontos "hátránya", érteni kell hozzá. Attól azért összetettebb a rendszer, hogy csak úgy magától kitalálja az ember, mi és hogyan is van benne.

Alkotó
(#) Alkotó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Idézet:
„Én még nem láttam olyat, hogy megolvadt volna.”


Ennek csak örüljünk. Hidd el, sok bosszúságot meg lehet előzni, ha ezt a kis gyűrűcskét kihagyja az ember.
Ha tényleg teflon, ami annak látszik, akkor az már akár jó is lehet. De szerintem az én variációim sokkal megbízhatóbbak, és bírják az M4-es csavart is.

Fontos! Éppen az a baj ezekkel a műanyagdarabkákkal, hogy nem szembeszökő a hiba amit okoz, hanem alattomos. Pl. úgy tudod leellenőrizni, hogy megszereled vele a tranzisztorodat, aztán jól megmelegíted (szimulálod az üzemi szélsőséget), és megpróbálsz "ráhúzni" a csavarra. Mikor tudsz rajta kényelmesen tekerni még fél kört, akkor már komolyan lehet aggódni (és sajnos mindig sikerül tekerni rajta).

Most itt a dilemma, hiszel nekem, vagy hiszel a forgalmazónak.
Két érv magam mellett: Nincs okom becsapni téged, és amit én kínálok, azon biztosan nem veszthetsz, és komolyan meghúzott csavarnál sem fog "kifolyni" a szigetelőgyűrű az alátét alól.

Csináltam egy fotót, hogy néz ez ki készen. Mellékeltem.

Alkotó
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Üdv!
Ha jól látom a képekenaz fém alátét, az, amiről én beszélek, az nem egy szimpla gyűrű, (alátét) hanem egy hengeres "T" formájú elem (sajnos nem tudok fotót küldeni) de a katalógus PDF - ben többnyire van rá utalás a tokozás méretrajzai körül.
Egyszerűbb esetben, RF végtranzisztorok hűtőbordára való rögzítésénél láttam már lemezcsavart is műanyagból, és kajakra meg lehetett húzni, és a tranyó legalább 50 fokos volt üzem közben.
(#) Alkotó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Úgy látom, bármit is írok vagy rajzolok, Te már eldöntötted, hogy neked a gyári, vállas gyűrű kell. Te bajod.

Direkt félre próbálsz érteni. A fotómellékletemen, a saját (gyűrűmentes) rögzítési mód látható, saját kivitelezésemben. Természetesen az alátét fém, mert a szigetelés, úgymond "belül" van megoldva.

Lezárásképpen, mert már ideje lenne visszatérni a labortápokhoz, csináltam még egy fotót.
a bal oldali kettőn, PONTOSAN az a gyűrű van, amit gyárilag adnak a tranzisztorokhoz. Méretre pontosan jó, nagy a fejátmérője, és ráadásul meg is van emelve kicsit a fejrész, az-az alakilag kifogástalan. Ez anyagában valóban teljesen más mint a szokásos, sokkal "keményebb" műanyag, de mint a bal szélsőn láthatod, a kb. 100°C-os páka, simán megolvasztja (felfűtés közben próbáltam mérni a hőfokot, és 100-nál nyomtam oda). A jobb oldali, a saját készítésű textilbakelit példányaim egyike (azt a 300°C feletti hőmérsékletű páka se tudja meglágyítani, csak hosszú idő alatt szenesedik el a felülete).

Alkotó

Most persze majd elkezdesz vitázni, hogy úgyse lesz 100°C soha, de hidd el nekem, hogy ami 100-on elolvad, az már 75-ön is meglágyul. Tehát hiába jobb sokkal mint az általános vacakok, még mindig messze-messze nem elég jó!

Alkotó

DSCF7873.JPG
    
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Teljesen igaz,a gyári szigetelőgyűrű nem sok helyre alkalmas.
Nagy igénybevételte én is saját gyártású vállas alátétet használok,textilbakelit,vagy üvegszálerősitésű epoxilap anyagból.
Ezelőtt vagy 30-35 évvel az ilyen alátétek beszerzése amatőr viszonyok közt szinte lehetetlen volt,igy aztán készitettem egy célszerszámot az előállitásukra,talán még most is megvan valamelyik doboz alján.
(#) Attila86 hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Sajnos tényleg olvad a hőtől ez a műanyag szigetelő gyűrű. Na de mekkora hőtől?!
Most csinálok egy kis tesztet, de eddig 150 fokon semmi baja ennek a kis műanyag gyűrűnek. Megyek feljebb, majd megírom mindjárt hogy hány fokon kezd el megolvadni.
De a 150 fok már bőven jó. Ha ennyi vagy ennél magasabba hőmérséklet egy áramkörben akkor az az áramkör már rég rossz.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Nem akarok én vitatkozni, nagyon fontos, a jó rögzítés a hűtőbordára, különben nem ér semmit. Elég szomorú, ha üzletben átverik az embert PVC típusú alátétekkel, aztán lehet csodálkozni. Csak bátorkodtam megjegyezni, hogy én még (szerencsére) nem találkoztam ilyennel. (eszembe se jutott kételkedni, ami eddíg a kezembe került, még a páka sem fogta) Azzal már találkoztam, hogy szép fehér paszta, és jó hőszigetelő.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Meg is van: 260 foknál még nem, de 280 fokon már elkezd megolvadni. Azért az elég jó. Ilyen jóra nem is számítottam. (Jó, ha hőfokszabályozós pákája van az embernek...)

A szigetelő gyűrűt amit 'mértem' a Lomexben vettem, M3-as csavarhoz való kis fekete izé... ha kell lefényképezem de ugyan úgy néz ki mint ami Alkotó fényképén van.

(A forrasztóállomásom hőmérője pontosan be van állítva és a kis gyűrű "kapott rendesen", nem csak épphogy odaérintettem vagy ilyesmi.)
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Idézet:
„a legjobbnak akkor is azt tartom, amikor nem teszek szigetelőt, és a bordát magát szigetelem el..”


Na... ezt modnom én is, csak én le is rajzoltam kicsit korábban.

Alkotó
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Idézet:
„(Jó, ha hőfokszabályozós pákája van az embernek...)”


Nekem is az van, csak nálam 150°C a minimum érték.

Alkotó
(#) SALáta válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Nekem meg van olyan fetem aminél a fém hűtőfelületén semmi sincs kivezetve, ezek szerint csak paszta kell alá.
(#) slogan hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Pioneer féle tápnál ,ha "élesztésnél" nincs benne a :
Rx;D3;D4;R15 attól még tesztelhetek ?

(#) Alkotó válasza slogan hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Rx nélkül biztos nem!!
De miért hagynád ki az R15 és D4-et? Esetleg D3-at, mert az nincs otthon mindig.

Alkotó
(#) slogan válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
R15 -öt végül beraktam ,a többit nem.....

Semmi fesz nem jön ki az áram korlát led folyamatosan világít ,mindegy mit hova tekerek....
(#) Alkotó válasza slogan hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Még jó! Rx-en kéne esni annak a feszültségnek amiből "táplálkozik" az áramgenerátor. És ha az "halott", akkor nincs is miről beszélni.

D3-d4 csak védelem, de Rx kell, és R15 "terhelése" is kell a stabil működéshez.

Alkotó
(#) slogan válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Mi halott ?
(#) Alkotó válasza slogan hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Részemről ennyi, ettől nem tudok világosabb lenni.
(#) slogan válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Azt mondod Rx halott ?
Nemértem ,tök új ,mérve is jó !
(#) Alkotó válasza slogan hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Eddig azt mondtad, be se raktad.
(#) slogan válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Rosszul mondtam ,bocs Rx et raktam be

(#) Attila86 hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Nagyon sokat dolgoztam ennek a tápegységnek a 3D-s képének létrehozásán (no meg az áramkör tervezésén is), gondoltam megmutatom hogy fog kinézni:
Bővebben: KÉP1
Bővebben: KÉP2


A relék fedelén a feliratokat 'interaktívabbá' kellene tennem valahogy, mert "12VDC" meg "5A30V" szövegek vannak rajta, amik valójában nem igazak...
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Nem hiszem el !! Lesz vezeték a tápegységben ???
Nagyon szép lesz , de mit fog tudni ?
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Profi munka. Minden tiszteletem a tiéd.
(Az én térbeli alkatrészeim sose lesznek ilyenek)

Alkotó
(#) nagy hoho hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Helló ! Szeretném elkészíteni az Alkotó által közzé tett 40 volt 5 amperes labortápot. De a nyák vasaláshoz szükségem lenne a műnyomóra felvitt nyáktervre de nem tudok fénymásoltatni mert nincs lézer nyomtató a környéken. Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm: nagy hoho
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Bocsi, de én nem értem miben kérsz segítséget.
Ha csak nincs nyomtatód, azon könnyű segíteni, bemész az első útbaeső irodába, rámosolyogsz az általában csinos munkaerőre, és megkéred, hogy az általad hozott műnyomópaírra nyomtassa már ki legyenszives azt a fájt, amit adathordozón hoztál. És már lehet is ügyeskedni.

Mellékeltem egy dupla rajzolatot, hogy már azzal se keljen dolgoznod. (ebből manapság kettőt szokás csinálni, hogy lehessen szimetrikus feszültségeket produkálni)

Akotó
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Helló ! Én nem Pesten lakom nem is városban nálunk nincsenek irodák, még marhahúst sem lehet kapni. Értem én ,hogy Neked akinek 20-30 nyomtató is a rendelkezésedre áll nehéz ezt elképzelni. De már van jelentkező aki tud segíteni. A nyáktervet köszönöm.
(#) Doncso válasza slogan hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Rakd be az összes alkatrészt, addig ne is szerencsétlenkedj vele, ez olyan mint egy órát összerakni 1 fogaskerékkel, vagy egy propeller clolkból kihagyni a PIC-et na jó ennyire nem lényeges alkatrészek, de megvan a szerepük, tedd be őket, utánna lehet hibákat keresni, ha egyáltalán lesz.
Alkotó arra írta, hogy halott, hogy az egész tápegység halott ügy Rx nélkül, mert abból táplálkozik az áramgenerátor.
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
A lényeg, hogy lesz megoldás. Én is egy kisvárosban lakom.
Alkotó
Következő: »»   160 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem