Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon sok fajta van, olvasd végig ezt a topikot, mindenre megtalálod a választ!
Jól mondod.
![]() protho9-nek üzenem ha egy kicsit visszaolvasna akkor biztosan rájönne, hisz kb. 130 oldalon keresztül csak ez van tárgyalva. ![]()
ehez a szupepe féle meghajtóhoz 100k-os poti kell?
Mindegy mekkora, csak elég nagy legyen, ne terhelje a tápot. 100k is jó.
Szia
alkalmas lenne 200mW teljesítményű IR lézer fókuszálására? nyilván áramgenerátorral. ha igen akkor érdekelne 1vagy 2 db. Vadászathoz infra távcsőhöz szeretnék segédsugárzót készít(tet)ni. köszi
Igen, jó hozzá, nekem ilyenben van az 1W és a 0,5W-os 808nm-es diódám is. Jelenleg nincs, de hamarosan jön néhány, küldj mailt, és ott megbeszéljük.
Tájékoztatás képpen a biztonsági számokról:
* Class I/1 is inherently safe, usually because the light is contained in an enclosure, for example in cd players. * Class II/2 is safe during normal use; the blink reflex of the eye will prevent damage. Usually up to 1 mW power, for example laser pointers. * Class IIIa/3R lasers are usually up to 5 mW and involve a small risk of eye damage within the time of the blink reflex. Staring into such a beam for several seconds is likely to cause (minor) eye damage. * Class IIIb/3B can cause immediate severe eye damage upon exposure. Usually lasers up to 500 mW, such as those in cd and dvd burners. * Class IV/4 lasers can burn skin, and in some cases, even scattered light can cause eye and/or skin damage. Many industrial and scientific lasers are in this class. Tehát a DVD írós lézerek Class IIIb/3B osztályba tartoznak.
A következő oldalon magyarul olvashattok leírást a lézer osztályokról!
Bővebben: Link
Sziasztok!
Összeraktam egy modult,dvd-ből kiszedett diodából, és össze "kokányoltam"hozzá egy "áramgenerátort". Nem vagyok müszerész csak kiváncsi,ezért megprobálkozam,és sikerült.Hála nektek szakiknak akik raktatok fel kapcsolási rajzokat és magyarázatokat a témában. Én az Lm 317-es verziót csináltam meg,ez volt a leg egyszerűbb,és kifogástalanul müködik.Több órát hajtottam, hogy bírja e és simán stabilan megy teljessen max-on. Úgy égeti a müanyagot mint állat,több méterröl is. Csak egy pár tanácsot szeretnék adni azoknak akik hozzám hasonloan szeretnének olcsón egy jó teljesitményű lézert összerakni szinte fillérekből. Ha kikaptuk a két diodát és késsz van a generátór, megkell gyözödni róla hogy melyik a vörösfényű. Mind kettöre forasszunk vezetéket és teszt. Ha elöszőr az infra diodát kötöttük volna a generátorra azt ugy todhattyuk meg, hogy a telefonukon bekapcsoljuk a fényképezöt vagy digitális fényképezönket bekapcsoljuk és azon keresztűl nézzük a diodát hogy világit e.Ugyan is a digitális fényképezők látnak infra tartományban is.Erről könnyen megyözödhetünk ha egy távirányittó ledjét telefonon keresztül nézünk.csak azért irtam ezt le mert ezeknek az infra fénye nagyon erős de szabad szemmel szinte semmi fénye van.Ezért SOHA SENKI NE NÉZZEN BELE !!!Mert azthiszi,hogy rossz vagy valami... Ha dioda foglalatot nem tud készitteni vagy szerezni az ember akkór hagyja abba a kis foglalatba amibe van gyárilag,és óvatossan megkell reszelni,hogy emással szemben alul-fölül síkra és két alulemez közé szoritsuk be,ovatossa elötte kenjük be hővezető szilikonnal.Ne sziloplasztal!!! A fokuszálo lencse az olvasófejem lévő legkülcsö lencse .Ez tökéletessenpárhuzamositja a lézerünk. A lencse szórása mint ahogy az általam felrakott 4.képen is látszik bár nem igazán jó lett ez a kép ,az azért van mert a lencse hiába fokuszálja a fényt egy pontba ami nagyin kis de igen erős fénypont,és melette láthatjuk a szorodást.ez azért van mert a diodában az a nagyon kis felület ami adja a fényt egy nála viszonylag"nagy"házban van és az onnan visszavarödöttszort fényt láthatjuk ha a lencse szabadon van hagyva.Hogy ezt meszüntessűk egyszerüen egy kb2mm-es lukat fúrunk egy lemezbe és a lencse elé tesszük és mér ki is takartuk a szorodást.Egyenlöre ennyi. ![]()
Az már kókány
![]() ![]() ![]() ![]()
A dvd író pioneer 16X-os volt amiből kiszedtem.
Megfogsz lepödni,amiről megy ez egy sima vásárba vagy piacom megvehetö 9 száz forintos adapter ami 1,5-12v-ot ad le.Én +-6 volton hajtom ami a müszer szerint(multiméter) 6,5volt-al és 200ma-ral.Itt van a kkapcs rajz amiszerint csináltam.Ezen rajta van minden alkatrész pontos adata A nyák mint a képen is látszik egy fürészlappal és reszelövel "martam"ki ![]() Minek a vasklorid !? ![]() ![]()
Én is ilyesmi áramkört használok, de azt a potit én kivenném onnan és beraknék egy fixet, ha visszább olvasol meg tudod hogy miért.
Nem mintha én nem szoktam volna kókányolni de ez überel engem is ![]() szerk.: nem is ebben a témába írtam de suta vagyok ... hanem ebbe: Bővebben: Link
Nagyon ötletes vagy! Ilyen emberek kellenének! Feltaláltad magad azonnal, utánaolvastál a témának! Nekem az optika befogatásával volt gondom, de szerencsére meghalt a lézerem, így most nincs ilyen problémám
![]() Idézet: „szerencsére meghalt a lézerem” Te hogy ölted meg? Én ha kinyírok eggyet márcsak mosolyogni tudok rajta ![]() ![]()
Semmi extra, próbateszt, és két vezeték, aminek nem kellett volna, összeért. Ennyi a rövid történet
![]()
Elkót raktál az áramgenerátor kimenetére??
Üdv.
Kis gondban vagyok áramgenerátor ügyileg. Nem akarok rá sokat költeni, + bele kellene férnie egy Collector féle modulba. Tudtommal 1 poti, 1 ellenállás, és egy LM317-es ( ez utóbbit már beszereztem ) elegendő hozzá. A problémám azzal van hogy nem tudom kiszámolni mekkora ellenállás és poti kell hozzá. ![]() Egyébként 16x-os diódához lesz. :help:
1,25V/ R1 a kimenő áram értéke, ha te nem tudod kiszámolni, akkor bízd rá egy számológépre
![]()
Üdv.
"1,25V/ R1 a kimenő áram értéke" a per-jel osztást jelent?
:eek2:
![]() ![]()
Üdv.
Biztos megérdemlem de azt azért hozzátenném hogy se a fizikához nem értek, a matekhoz sem igazán, Angol tudásom pedig egyenesen 0.
1,25 OSZTVA R1 ellenállás értékével (ohm-ban), azaz
Egy egész huszonöt század, osztva R1-el ![]()
Vicces, ki mennyi alkatrészt áldoz egy ilyen cuccba
![]() Ennyi az egész, és tökéletesen megy egy 9Voltos telepről ![]()
Te pedig elég sok energiát áldozol fel úgy néz ki, hiszen 9V-os elemről kb. 3V-ot használ a dióda, a többi feszültség mind az IC-n esik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |