Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egy igazán jó házból való 300B nagyon sokba kerül, és még sok mindent kérhet ahhoz, hogy valóban a maximumot nyújtsa. Én igaz csak gyárit hallottam, de az nem az utánépítésre sarkalt, hanem inkább arra, hogy egy életre lemondjak a saját csöves erősítő gondolatáról is.
Szerencsére itt a fórumon bebizonyították, hogy más csőből is szólhat "ZENE".
A bizonytalanságom oka az, hogy ugyanekkor vettem 6AS7G Sylvania csővet.Amit beraktam a fejhallgató erősitőbe aminek a hangjával elégedetlen voltam. Nem kiabálom el de valahogy minden a helyére került. A torz mélyhangok is eltüntek. Hozzáteszem, hogy ezidáig már 4 gyártó csőveit is kipróbáltam. A sylvania csőnek a belső felépitése is más.
Nincsen ám ott olyan lényeges eltérés, ezen az adatlapon tipikus adatok vannak, nem határadatok. Az eltérések főként abból adódnak, hogy 170 V anódfeszt javasol (mert valószínűleg TV hangcső lehet), 250 V-al már kb. EL 84, csak 300 mA fűtőárammal. Kipróbálni mindenesetre érdemes szerintem, másképp úgysem lehet megtudni mennyire kompatibilis hangra (a PCL 86/ECL86 esetén is hasonló a helyzet, azok hangjában is inkább a márka hallatszik, mint a konstrukció, a Valvo pedig jó márka).
![]() -Na ezt jól megmondtam, pont a konstrukció változik a különböző márkáknál.
Én a Conradnál jártam pórul majdnem
![]() ![]() ![]()
Lehet, de mondjuk 300 V-os anódfesszel ne akarja tesztelni
![]() Én annyival fogom nyomni az EL84-eket 15 W kell ![]()
"Viszont egy egyencsatolt PP-től félnék,hogy nem állnak be a munkapontok."
(nem is tudom,mit mondjak erre) ![]()
Egy biztos:az EL 84 soha nem fogja porig alázni a 300B-t,sőt,meg sem közelíti...más kérdés,megéri-e az árát a 300B?? Ez ugyanis négyzetesen arányos a minőséggel.(nekünk sajnos) Megfontolandó...
-Hát igen, a PL 84-nek csak 250 V-ot ír tartósan, és ahogy írtad valóban nem ugyanaz (más fűtéssel) mint az EL 84.
Mindenesetre itt egy bővebb adatlap, ha l48 akar belőle valamit okozni. ![]()
"Szerencsére itt a fórumon bebizonyították,hogy más csőből is szólhat ZENE."
De bizony ám,hogy szólhat! A dologban épp az a tragikomikus,h az aranyárban mért,ezoterikus erősítők hangját rendkívüli módon meg lehet közelíteni,hétköznapi,"pórias"alkatrészekkel.Csak épp azt a néhány nüansz-nyi különbséget nem lehet áthidalni soha.Viszont,hogy az is meglegyen,azért már százezreket(milliókat)kellene fizetni. Megéri? Aligha... Mikor az utánépített Neiro nálunk járt,össze lett hallgatva ismerősöm nemrég épített 6L6-os PSE-jével,és a tetródás gép bizonyos részleteken bizony dinamikusabbnak tűnt,jóllehet nem volt annyira végletekig kifinomult,és légies,mint ellenfele.S ezt még a Neiro építője is elismerte.Meg kell találni az ésszerű kompromisszumot...
Tessék itt van az el84-es verzió igazatok van! bekell valanom első ránézésre nem is szembetűnő a külömbség!
![]()
Nekem már be vannak téve egy dobozba El84/6V6 PP majdani kimenőinek. 70 Hz fa-val gitárerősítőnek tökéletes lenne, de szerintem 10-12 W-hoz Hifire is jó lehet, mert hiperszil lévén jobban lehet gerjeszteni. próbálgatni kell
![]()
Szerintem kevés HiFire a 4,5 cm2-es SM65. Oda SM85a kell. Nekem 12cm2-es az EI.
De egy hipersilnél meg nagyobb indukció engedhető meg! szerintem kimenőnél számolhatunk 1 T-val (?) Próba cseresznye
![]()
Valahol azt olvastam, hogy kimenőnek 0,6T-val kell számolni.
Szilíciumos vasra, ahol amax megengedett indukció 1 T, de hipersilnél ez majdnem 1,8 T, szerintem kimenőnél belefér a 0,8-1 T, de mondom, én még hipersil kimenót nem készítettem, ki kell próbálni!
Nyugi. Nekem már alakul a csövecske. Huzalozás 50%-ban kész. Doboz szintén.
üdv
Én nem nyaralok. Én épp tervezgetem, hogy mégis hogyan legyen az EL84 dobozolása, elrendezése.
Ha egy fém lemez alatt van egy toroidtrafó, a fém lemezre meg ráfogatva, felül a két kimenő, és a lemez a védőföldön van, akkor megszórhatja a toroid a kimenőket?
Nekem úgy volt ahogy te akarod és nem szórta meg a kimenőket. A védőföldnek ebben nincs szerepe.
Na ez jó hír. Nekem meg lesz egy prémium EL84 SE. Csatornánként egy-egy EZ80 egyenirányítással. 2db rádió hálótrafóval fog menni. SM65 kimenővel lesz szerelve. Sajnos a PP-m kényszerpihenőn van mert az egyik kimenő átütött. Szétszedem a másikat is és nem tekerek többet vadtekercseléssel. Inkább rászánok 5x annyi időt.
Köszi! Akkor így jó is lesz.
Nálam most KT88SE van porondon, trafók megvannak,deszkamodell félig kész.Aztán jön egy PCL86PP.
![]() Aztán meg... üdv
Üdv!
Gondoltam rakok fel pár képet a végre valahára véglegesen bedobozolt PCL86SE-emről. Szokásomhoz híven "sz@rból-várat" koncepción alapoztam mindent. Az oldalán látható fa egy tető szegő léc, ami igen-igen piszkos volt, de a tecsós rezgőcsiszoló megoldotta a problémát. Nomeg a csónaklakk. A tetőlem egy 4mm alulemez, ami kimaradt, a többi részét hűtőbordának használtam fel még régebben egy ajándékvégfokhoz. A hálótrafókat védő lemezdoboz pedig egy villanymelegítő hátlemezéből lett kivágva és hajlítva. Illetve került rá némi szürke festék. Az alját lezáró piros műanyag pedig valami a pincénkből, nem tudom pontosan mi. A három cső használt TV-ből való, a trafók szintán használtak. Kondik szintén, az egyetlen amire költöttem az ellenállások és kisebb kondenzátorok. A vezetékek is bontottak. A kapcsoló és egyébb nyalánkságok is boltból származnak, kivétel a potenciométer, az használt (egy Tesla gyártmányú). A belsejéről nem készült kép, de ha lesz felrakom! Köszi hogy meghallgattatok ![]() [OFF]Egyébként bővült a "csőgyűjteményem". Újabb két tévébelsőt kaptam egyik ismerőstől. Immáron 57 csővel büszkékedhetek (ebből nagyoooon régi darabok pl. UBL21, UF21...) + 3 a végfokban ![]()
Ha biztosra akarsz menni,állítsd össze a trafókat,úgy,ahogy szeretnéd,hogy majd legyen.Kimenőre egy zárt fejhallgatót,hálózatit valamivel leterhelni,bekapcs,és ha búgást hallasz...az nem jó.Addig kell forgatni,helyezgetni,amíg alig hallható lesz a brumm,ez lehet az optimális/végleges helyzet.
Üdv mindenkinek!
Égető szükségem lenne egy miniatűr ( tehát 7 lábú), vagy hasonló méretekkel megáldott stabilizátor csőre ! 80-150 V körül, teljesen mindegy! nagyon fontos, és sürgős lenne! köszönöm! Kócos ![]()
Szia!
Nem tudom mire kellene, de nekem egy glimmlámpa jutott eszembe.
igen, végü lis ioncsőről van szó, ami kifejezetten feszültségstabilizálásra lett kifejlesztve. Mire kellene? referenciafeszültség előállítására áteresztőcsöves stabilizátorba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |