Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a leírást és a hozzászólásokat!
Ha még itt vagy csak kérdeznék. Ezek szerint összeköthettem a két eszközt? Egy pc kimenő jele gyengének vagy erősnek számít?
Összekötni össze lehet, kérdés, hogy érdemes-e.
Az AKT kimenetét tudod rákötni az AET egyik nagyszintű bemenetére. Csakhogy az AKT 3-4 mikrofont és/vagy egy nagyszintű jelet tud keverni, nem látom értelmét, hacsak nem akarsz sok mikrofont használni(5-6 db.). Az AET tud kezelni 4 mikrofont és/vagy 3 nagyszintű jelforrást és egy MC lemezjátszót, ami szerintem egy átlagos hangosításra elég. A PC kimenőjele nagyszintűnek számít, ki lehet vele hajtani az AET-et.
Előre is bocs a hyperamatőr kérdésért, de sehol nem találom a megoldást, és nagyon kezdő vagyok.
Probléma: Rendeltem egy fényeffektus kitet, aminek villogni kellene. "Villog" is, csak olyan sebességgel,h azt inkább vibrálásnak lehet nevezni. (de komolyan! neoncső betépett csiga hozzá képest) Kérdés: Hogyan tudom kiszámolni adott kapacitású kondenzátorhoz szükséges ellenállás nagyságát, ha tudom,h milyen áramerősségre és mennyi ideig van rá szükség. (na, ezt már én sem értem )(pl. mekkora kondenzátor és ellenállás kell egy led (20mA) 1 másodperces világításához) Előre is köszönöm!
Szia! Inkább linkeld be a KIT-et amit vettél
a problémás fényefektus kit
Azért nem linkeltem, mert általános megoldásra (képletre?) lenne inkább szükségem, hátha találkozok még hasonló problémával.
Megnézted, nincs rajt forrasztás hiba? Mivel táplálod meg?
Hello!
A kondi-ellenállás töltési/kisütési idejét a T=R*C képlettel határozhatod meg. (Itt a töltési idő, a kondi 0..63%-ra való töltéséhez szükséges időre vonatkozik. Kisütésnél persze 100%-ról 37%-ra.) üdv! proli007
Stabil 5V-ot kap.
Forrasztást rengetegszer ellenőriztem (tévesztést néztem, multiméterrel mértem). Kondik polaritása is ok. Valamiért mini LED-eket küldtek, azokat lecseréltem normál méretűre, de úgy sem volt változás. Kipróbáltam a 2 nagy kondit lecserélni nagyobbakra, úgy párosával belassult. (de elvileg egyszerre egy kellene hogy világítson ... gondolom, ezt talán a kiskondikkal lehetne megbűvölni)
Köszönöm!
A fennmarad 37% következtében a számított idő után az eredeti (töltő) feszültség 37%-a még megmarad? (pl. ha 10V-ról töltöttem a kondit, a számított időn túl még 3,7V-al próbálja leadni a töltést?)
Már másodszor jön elő a téma a héten, szóval talán nembaj ha osztom az észt
![]() Villanytan óra következik: A mellékelt rajzon. Ha a kondenzátor teljesen feltöltődött, akkor beáll az állandósult állapot, a LEDen esik mondjuk 3 V, az ellenálláson 9V. A kör árama: 9mA Ha a kapcsolót megszakítjuk akkor elkezd a kondenzátor kisülni T=R*C időállandóval, ahol R a kondenzátor felöl nézve a kör eredő ellenállása. Közelítve T=0,001 sec. Az ellenállás időfüggvénye attól a pillanattól számítva hogy nyitjuk a kapcsolót: Ur(t)=9*e^(-t/0,001) <- 9 V ról 0 ra csökken. Ir(t)=(9/1000)*e^(-t/0,001) <- 9 V ról 0 ra csökken. Általánosságban: T alatt a jelenség 67%a játszódik le, és 4-5T alatt az egész folyamat. Ha valamit elrontottam javítsatok ki Üdv>>
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok készíteni egy olyan kapcsolást amit autóba szeretnék. Elképzelésem: ez egy visszajelző lenne és 3 ledből állna(meg a többi) és azelső led akkor világitson amikor az akksim feszültsége11 és 12v között van. a másik amikor az akksi 10és 11v között van, és azutolsó akkor amikor 10 volt alá esik a feszültség Ha lehet ic nélküli legyen ![]() Várom segítségeteket
Szerintem legegyszerűbben úgy oldható meg,ha 10V alatt piros led világít, 10-11-nél piros és sárga 11-12-nél piros, sárga és zöld.
Alig tér el az alapötlettől (az is csak "dizájn") és tudtommal így néhány ellenállásal meg lehet oldani. (talán + pár tranzisztor) (a max plusz 2 LED fogyasztása meg 12V körül elhanyagolható) Beiktathatsz egy kapcsolót is, hogy csak akkor világítson, mikor azt benyomod.
Szia!
Itt nézz körül: Bővebben: Link
Üdv!
Tudnál nekem egy kapcsolást küldeni arról amit az előbb leitrál? Persze az ellenállások méretével együtt.
Szerintem azt a kapcsolást építsd meg, nem kell megijdeni attól hogy IC-s. Attól még nagyon egyszerű és jó.
Sziasztok!
GTk készített nemem egy picike rajzot AVR védésére, ami nixe csöveket hajt tranzisztoron át.. Az a gond hogy nekem nincs kellő mennyiségű 5V1 zenerem :no: Mi történne ha 5V6-ot tennék oda? Egyébként hogy működik ez? 5V felett kinyit a zener? Üdv!
üdv!
Mem ijedtem meg csak nincs itthol semmi ic-m! És a legközelebbi bolt tőlem pontosan 172km re van ![]() És ezért hanyagolnám most az olyan kapcsolásokat ami ic-s! De megöl itthon az unalom és valamit kellene csinálnom Üdv
Az úgy teljesen más
![]() Tranyósat most hirtelen nem tudok az a baj:S de biztos van valahol
Linkeld be hogy melyik rajz légyszi, mert régen volt, mindenesetre nem kísérleteznék vele, hogy kibírja-e.
Nézd meg az adatlapot mekkora feszültséget visel el az AVR. Amúgy a zener alapelve: záróirányban a letörési feszültségét alkalmazzuk. Ez a feszültség nagy áramváltozás esetén is csak nagyon kicsit változik.
Üdv!
Ez ugy működik (zener)hogy a 6v alatti zener diodák hőmérsékleti együtthatója(temperatura-koefficiens) negatív a 6v felettieké pedig pozitív. ez azt jelenti hogy az eszkösz hőmérsékletének emelkedésekor a 6v alatti zener diodákon az átfolyó áram növekszik, míg a 6v nál nagyobb feszültségű zener diodákon átfolyó áram csökken állandó diodafeszültség mellett! Diohéjban ennyi
Szia!
Én az ellenállásra gyanakodom, hogy valamelyik(ek) rossz helyen vannak. Mérd meg őket, hogy biztos az van-e ott, aminek kell lennie. Velem is volt hasonló, 1 megát tettem be, 1 kiló helyett, és iszonyú gyors lett tőle. 1k-val meg szép lassú
A J - 5% tűrést, a 100 a feszültség tűrést jelenti Volt-t ban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)