Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robot házilag
 
Témaindító: bence07, idő: Jan 13, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bence07 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Sziasztok Bence vagyok és szeretnék segítséget kérni

Nagy Star Wars fun vagyok és szerretnék építeni egy kis R2-D2-t egy coca cola dobozból és egy nikko távirányításu autóból, csak nem tudom , hogy kezdjek neki. Szeretném ha tudná a fejét is mozkatni.

Ha valaki tud segíteni akkor megköszönném

Előre is köszönöm

Üdv
(#) Lucifer válasza bence07 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Nikko, R2D2...
Van ilyen készen is:
http://www.nikkor2d2.com/
(#) NeoCorteX hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Nyehehe. Vicces lesz.
V1.0nak jó lehet a nikko autó.
R2D2 nek lánctalp szerű kerekei voltak aszem
az egy kétcsatornás távrinyáló val és két külön fordulatszám szabályzású odavisszaforgó motorral lenne szép.
Vagy ha lenne egy nikko játéktankod.
egy RC autó sztem a két háttsó kereket hajtja és az elsőket egy szervóval kanyarintja.
de a kólásdobozhoz jó az.
Bár én inkább 2,5-3literes üvegből kezdenék neki, mert annak olyan frankó félgömbölyű a teteje ha levágjuk a kupakot.
Majd képet tegyél fel
Sok sikert
(#) NeoCorteX válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
hát ez nagyon kemény ez a két robi. kéne
(#) bence07 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Igen én is láttam a két robotot. Nagyon tetszettek csak az a árukkal van baly. Csak szeretrnék megpróbálbi egyett építeni ha sikerül. Én nem sokat értek ezekhez a dolgokhoz ezért kérném a ti segítségeteket.
Szerintetek összelehet hozni egy ilyet?
(#) Topi válasza bence07 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Idézet:
„Szerintetek összelehet hozni egy ilyet?”


Igen, de ha a kitartásod csak olyan szinten van, mint az írásod, akkor nem.
(#) bence07 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Nagyon is szeretném megpróbálni csak az én szakmai tudásom nagyon kevés. De nem adom fel. Köszönöm a bíztatásokat.
(#) bence07 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Köszönöm sz oldal címét. Tanulmányozni fogom. Idén leszek 17 éves.

Köszönöm a segítséget
(#) zenetom válasza bence07 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Na még egy robotos téma
Ez szerintem csak mechanikai megmunkálás, mivel "csak" a kerekeket, motort, vezérlőáramköröket kell átültetni egy másik dobozba. Szóval csak a külsőn kell változtatni (én már csináltam hasonlót, egy csatornás távirányítós autóval, egy poént megér ).
(#) bence07 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Abba tudna valaki segíteni hogy a három lábába hogyan tudom beleépíteni a meghajtást és a kanyarodást? Én fogaskerekekre gondoltam csak az csökkentené a gyorsaságot, ezért nem jó.


Előre is köszönöm
(#) rmis válasza bence07 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Szia Bence!

Ha még mindíg agyalsz a robotos projekteden, akkor talán tudok segíteni. A 3 láb közül én az elsőt csak támasztásra használnám, a hátsó kettő lenne meghajtva 1-1 motorral, a meghajtása olyan lenne, mint a lánctalpasoké, de lánctalp helyett vastag gumit vagy ékszíjat, esetleg bordásszíjat használnék, érdemes a powergrip ill a gates márkákra rákeresni.
(#) Báddzsó válasza rmis hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
szerintem ebben pont csak egy kerék van meghajtva, az amelyikkel kanyarodik.
szerk: bár nem tudom..
bence07: fogaskerék áttétel: ha lassít, nő a nyomaték, meg kell találni azt az áttételt ami megfelelően gyors és van akkora nyomaték, hogy vigye a r2d2-őt, ha meg nem jön össze akkor nagyobb/erősebb motor kell, hogy meglegyen a kívánt sebesség is.
(#) rmis válasza Báddzsó hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
A hosszúkás talp miatt gondoltam a szíjjra.
Ámbár szíjjal vagy kerékkel - én akkor is a két "hátsó" lábat hajtanám meg, ha ugyanabba az irányba forog, akkor előre v. hátra megy, ha fordított irányba forog, akkor meg kanyarodik. Az első "lábra" pedig egyszerűen tennék valami jó kis önbeálló kereket, mint amilyen a bevásárlókocsikon van, persze kicsiben.
(#) rmis hozzászólása Jan 26, 2009 / 4
 
Azért az előzőektől függetlenül - nagyon jól mutatna, ha az egészet bele tudnád tenni 1 kólásdoboz méretű testbe.
(#) Balanek László hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! Laci vagyok és a segítségeteket szeretném kérni.

Egy robotot akarok építeni, olyat amit a számítógépemről irányítok. Fontos hogy a robot tudjon sötétben infrásan látni, mozgóképet és a mozgóképhez tartozó hangokat egyszerre felvenni(mint a kamera) és a robotot minimum 250m-ig tudjam irányítani. Egy program segítségével irányítanám a robotot. Az irányítást úgy képzelem el, hogy azt lássam többek között a képernyőn amit a robot lát, és ha kell akár egy gyors fényképet is készíthetek vele, és nagyobbítani is tudjak vele(zoom). A kézmozgatást meg valahogy úgy képzelem el, hogy 2 botkormánnyal irányítom a két kezét, magát a robotot mozgatni a 4 nyíllal fogom a billentyűzeten, a fejét meg az egérrel irányítom, ha infrásan akarok látni vele akkor balegérgomb, infra kikapcsolása: jobbegérgomb. A görgővel meg a Zoom-ot állítom. A programon belül megyek a fényképezésre vagy a felvételhez.
Naggyából ennyi volna az elképzelésem. A segítségeteket kérem hogy hogyan kezdjek neki és hogyan csináljam lépésről lépésre, mert ilyen téren kezdő vagyok.
Előre is kössz

A képekről, és a linkről vettem az ötleteket

Bővebben: Link
(#) rmis válasza Balanek László hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Szerbusz!

Elöször is: nem kívánsz keveset!
Egy ilyen robotot házilag megépíteni, a megadott paraméterek alapján nem kevés időt és pénzt kíván.
Többek között 10-12 léptető vagy szervómotor vezérlése, kamera képének továbbítása, ráadásul nem is kis távolságra...hát nem tudom, hogy teljesen kezdőként bele mernék-e vágni.
Szívesen segítek - elsősorban a mechanikus hajtástechnológiában, de legalább 4-5 szakember segítségére is szükséged lehet még.
Javasolnám, hogy az utókor részére csinálj egy honlapot, amin lépésről-lépésre bemutatod a Robotod készítését. Ezzel más hasonló érdeklődésú emberek munkáját megkönnyítheted. Ja, és nézz körül a neten, hátha találsz hasonló projektet.
Ha segítség kell írj!
(#) G-Lex válasza Balanek László hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
szia,

első lépésben rendeld meg a lynxmotion oldaláról a robot testet. de ne lepődj meg azon, hogy ez a robot nem akkor lesz mint ami a filmben volt

A videó jel továbbítására rendelj wireless biztonsági kamerát. Ennek a vevőjét 2 TV tunerkártyán vagy egy digitalizáló kártyán keresztül simán rá tudod kötni a gépre.

A távirányításhoz lehet rendelni akár a HESTORE-ról is egyszerű adó-vevő párt.
(#) Balanek László hozzászólása Feb 16, 2009 /
 
Hálásan köszönöm a segítségeteket
(#) Sofi hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
Sziasztok! Készítettem egy robotkart. Nézzétek meg! Várom az észrevételeket!

Bővebben: Link
(#) Topi válasza Sofi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Jópofa!

Pontossága? Mechanika visszatérési pontossága? Motor vezérlés lineáris vagy trapéz? Mi az oka, hogy relatíve lassú a mozgása? Csukló motorok nyomatéka? Vezérlés és meghajtás típus? (Szervó motor vagy léptető - microstepping stb?)
Encoderes abszolút pozíciós vagy relatív elmozdulás érzékelés / végállás pozícionálás?

Ossz meg velünk kérlek pár technikai infót, oktatási céllal.
(#) Sofi válasza Topi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Hali!

Szívesen megosztom az info-kat. Az ismétlési pontossága +/- 3 mm. Ipari robotnál ez borzalmas, de tekintve, hogy házi gyártmány, szerintem elfogadható. Se nem szervo, se nem léptető motoros a hajtómű. Egyszerű csigaáttételes DC motorok gondoskodnak a csukló mozgásról, melyekhez egy 1:25 arányú fogaskerék áttétel tartozik. Ez eredményezi a lassú mozgást, viszont igen nagy nyomatékot. A vezérlést PLC-vel oldottam meg. A visszacsatolást induktív szenzorokkal, melyek egy tárcsán elhelyezett alufólia csíkokat érzékelnek. A forgás során számlált impulzusokból vissza számolható a szögelfordulás. A nullpont a végállás kapcsolók határozzák meg. Tehát minden induláskor a szoftver elején végállásba kell mennie. Hogy miért nem láttok motorokat és fogaskerekeket az ízületekben? Mert a 4 hajtómű az asztal alatt helyezkedik el. A forgómozgást bicikli bowdenek viszik át a csuklókban lévő tárcsákra. Ezek megfigyelhetők a videón is. A technológia előnye, hogy így jelentősen könnyebbek az ízületek, hiszen a hajtóműveket nem kell cipelnie a robotnak. Továbbá egészen kicsit robotkarokat is lehet robosztus hajtóművekkel mozgatni, hiszen azok nem foglalnak helyet a mozgó mechanikában. A robot igazából mechanikailag újdonság, az elektronikai felépítése mondhatni szerény. Köszi az érdeklődést, szívesen válaszolok minden kérdésre.
(#) rmis válasza Sofi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia!

A tárcsa + alufóliacsík nagyon jó ötlet, de talán pontosabb (és az iparban alkalmazzák sokhelyen), ha egy kb. 5 cm átmérőjű fogaskereket használsz, kb olyat, mint amilyen sok kerékpárban van kisfogaskerék.

Üdv.: Misi
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Szept 25, 2009 /
 
Hy!

A nevem roland és engem is érdekelne ez a robotépítés a Star Wars című filmből.Én nem Arthu Ditu-t szeretném megépíteni hanem Si Slipio-t.Körülbelül 50 60 centiset szeretnék viszonylag közeli távra olyan 50 méterre.Az irányítás körülbelül olyan lenne mint László írásánál csak annyit változtatnék hogy csak én az egérrel mozgatnám a fejét PL.:én az egérrel balra elforditom a fejét akkor balra megy de nem körbekörbe, tehát automatikusan visszaállna.később de ezt már tényleg csak később megoldanám hogy lenne egy kis hangszóró a szájánál és mikrofonon keresztül beszélnék rajta.de ezt majd később talán egy év múlva oldanám meg.először is tanácsokat szeretnék kérni az elkezdéséhez és hogy mit szerezzek be.
(#) simonsen hozzászólása Feb 21, 2020 /
 
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék hogy kinél hol tart a robot projekt?

Én is gondolkodom sok jó dolgot építeni a mai modern eszközök felhasználásával.

Ha valakinek van még affinitása nem kimondottan robot figurák másolására de hasonlóak építésére várok minden megvalósult replikát.

Üdvözlettel simonsen!
(#) simonsen hozzászólása Feb 22, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!

Inspirációnak itt van egy kis rövid videó hogyan készült Johnny 5 a rövidzárlat című filmből.

Bővebben: Link

Üdvözlettel Simonsen!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem