Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Pénteken utazom, és van 1 GPS-em és az utcán használnám csak hamar lemerül az akksija. És találtam a neten egy videót. Arra lennék kíváncsi, hogy ez használható módszer-e vagy teljesen kukába való. A videot itt találhatjátok meg. Fejlesztési ötletekre is kíváncsi lennék. A hapsi egy 9V elemből pár ellenállásból és egy USB csatlakozóból oldja meg az USB-s cuccok töltését.
Na meg az 5V os zenerrel. Inkább használj 7805 öt. Igy
Hello
Szerintem sokra nem mész vele, gondolj bele, hogy egy 9V-os elemnek mekkora a kapacitása ![]()
Ja és igen használj inkább két sorbakötött laposelemet.
Szia!
Nekem van ilyen gyári, de nem 9V-os elem van benne, hanem ha jól emlékszem 4db 3A-s elem.
Szia, használj 4db ceruzaelemet, az 6v sorbakötsz egy diódát vele, az ejt kb. 0,8v-ot és ezzel ott az a kb. 5v amit az usb csati is ad eredetileg.
Tudtommal a diódán 0.7V esik de az eredmény ugyanaz
![]()
Hosszútávú megoldásnak ajánlom,négy ceruzaakku sorbakötve,feltöltve max. 5.6 V,kisütve 4 V.
A LI-ion akku (a gps-ben) 3.7 V névleges,0.8-1.2 Aó. Az akkuban benne van a töltőelektronika csak táp kell neki.
Ha valami igazán tartósat szeretnél, akkor egy 6 cellás lítiumaku (9V). Tipikusan netbookokhoz adnak ilyeneket, és ebayen vagy vaterán 6-8 eHuf ért már lehet venni alig használtakat. Az se kerül sokkal kevesebbe, ha veszel négy tölthető ceruzakut (a jobb fajtájánka darabja 1500HUF). Arra egy 7805 és elsétálhatsz a világ végéig. Előbb kopik el a cipőd talpa mint hogy az aku lemerülne. 30dkg és elfér a hátizsák aljában.
![]()
Viszont ahhoz a lítium akkumlátorokhoz adapter + töltő elektronika is kell. Elemtöltőm viszont van és tölthető elemem is.
Arra vigyázz, hogy ezek a cuccok elég nagy áramot lerántanak a töltőről, a kolléga Wayteq 770-eséhez 2A-es töltőt adtak gyárilag. Szóval vagy olyan akkut használsz, ami bírja ezt az igénybevételt, vagy valami áramkorlátozó kapcsolást használsz (ilyesmit lehet itt találni az oldalon)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |