Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   296 / 1394
(#) bitorlo hozzászólása Júl 31, 2009 /

Üdv!

Emberek legyen szíves és segítsen valaki,tanácstalanul állok magam előtt.
Nyákot szeretnék készíteni fotózásos eljárással,viszont valami nagyon nem stimmel a P20-as lakkal,felviszem a letisztított zsírmentes nyákra nagyjából egyenletes rétegben, hagyom teljesen megszáradni,eddig minden jónak tűnik,a problémák az előhívásnál kezdődnek,eleinte szépen kirajzolódik a rajz majd ahogy kezd eltűnni a levilágított rész lassan a fedett felületet is megeszi a NaOH,pedig a negatív tökéletesen takar nem lehet átlátni rajta,ráadásul nem először használom ezt az eljárást,már jó néhány nyákot magam mögé tudhatok,amik elég jóra sikeredtek,természetesen előre lakkozott nyákkal.
(#) Ricsi89 válasza bitorlo hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Lehet, hogy pont az baj, hogy eddig előre lakkozottat használtál, ami jobban bírja az erősebb előhívót is. Ez nem bírja annyira a töményebb előhívót. Próbálj meg hígítani egy kicsit rajta.
(#) guliver83 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia!
Nekem is volt ilyen gondom.
Sok volt a világitás.
6db 15W csővel 2 perc és kész.
(#) bitorlo válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Ha jó a "maszkolás" elég nehéz túlvilágítani,és általában nem is szoktam, úgy látszik a P20al más a helyzet.
(#) Electricboy hozzászólása Aug 1, 2009 /

Üdv.mindenkinek!

Most már elhatároztam magam megrendelem a fototechnikás nyák készítéshez a hozzávalókat (HEstore)
Csak azt nem tudom melyik maratót vegyem:

B-327
Finomkristályos marató anyag (100g) 450Ft

VAGY

CHLOREK/B
Vas-klorid (125g)500Ft

Tapasztalatok?
(#) norby1 válasza Electricboy hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Én pár hete vásároltam a ChlorekB maratót.
Massza szerű anyag, amit max. félliter vízben kellett feloldani. Eddig két kisebb nyákot marattam le vele, jó eredménnyel. Szerintem ugyanolyan minőségű - állagú, mint a hagyományos, félliteres gyors-marató folyadék. Szerintem az egyszerűbb, biztonságosabb tárolás miatt találták ki ezt a fajta kivitelt megoldást. (?)
Az utóbbival várd meg más tapasztalatát, nem ismerem.
Üdv: Norbi
(#) norby1 válasza Bari- hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Szia bari-! Köszi a pausz papíros tippet, tényleg könnyebben, olcsóbban beszerezhető. Megfogadom a további tanácsaidat is!
Azért még várok egy-két hozzászólást, akik élesben is próbálták a tintasugaras módszert, akár fóliával akár pausz papírral!?
(#) J-O-E hozzászólása Aug 1, 2009 /

Sajnos a marató anyagok tárháza nagyon nagy.

- Ammóniumperszulfát

- Nátriumszulfát

- Vasklorid

- Hidrogén peroxid

Kérdés a következő jó-e maratáshoz a

- Nátrium tiosulfát (vagy hétköznapi nevén fixírsó)
A fényképészetben a rögzítéshez vagy fixáláshoz használják, el nem bomlott ezüst-bromid oldatot nátrium-tioszulfáttal oldják ki

Egyébként Vaskloriddal maratok de ebből a Nátrium tiosulfátból van sok nekem, de nem próbáltam.
Nem leszek hálátlan ha valaki érdemi hozzászólást
tud a témával kapcsolatban.
(#) mammut hozzászólása Aug 1, 2009 /

A finomkristályos maratóra EZT írták.

Én egyébként a hagyományos TN150-es vasklorid alapú gyorsmarató vegyületet használom, nekem tökéletesen bevált, nemrég a PIC fejlesztőmet ami A4-es méretű, azt is korrektűl le tudtam maratni vele!
(#) Sir-Nyeteg válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Puding próbája az evés, úgyis sok van neked belőle...
Max vigyázz, és óvatosan...
(#) J-O-E válasza mammut hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Hát ez nem finom kristály 2-3mm es kristályok:
Ha valaki hozzáértő azt mondja hogy alkalmas a
réz eltávolítására akkor már maratok is.
A NET-es infórmációkból azt lehet kihámozni hogy az ezüstöt vizben oldható komplex vegyületté alakitja, ebből tippelem hogy a rezet is.
(#) gulasoft válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Van 2 liter de Te tudod.
(#) J-O-E hozzászólása Aug 1, 2009 /

Jó ha nincs szakértő belevágom a panelt aztán lesz ami lesz.
(#) Bari- válasza norby1 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

szia

Ha jól emlékszem Frankye tintasugaras nyomtatós módszerrel fotózik, pausz papírt használva, a héten még nyaral, de a gépe is rossz jelenleg, a jövő hét közepe fele szerintem már lesz.

Bari
(#) gulasoft válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Nátriumperszulfáttal maratok, hogy ez ugyan az e azt nem tudom. Vegyszerboltba lehet kilószámra kapni.
(#) sprofan válasza norby1 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Bővebben: Link
Ha többet akarsz tudni, olvasd tovább.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 1, 2009 /

Tintasugarassal pauszra teljesen jól lehet nyomtatni, keress rá a pausz szóra képet is találsz a hozzászólásaim között.
(#) bitorlo válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Tartottam magam az ajánlott arányhoz,de semmi,a lakk ugyan úgy lejön vagy ha meg is marad úgy elhalványul hogy maratni már nem érdemes.
Kifog rajtam ez a P20,azt hiszem most vettem először és utoljára.
(#) mammut válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Nem tudom milyen szerrel hívsz elő, de hígítani kellene rajta egy kis vízzel.
Még ilyen probléma lehet, ha nem vársz kellő ideig a lakk száradással, ugyebár szobahőn legalább 4-12 óra kell neki, mérettől függően.
(#) bitorlo válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

NaOH (nátrium hidroxid) 1 literhez 7g harmat gyenge előhívóval,előre lakozott lemeznél vagy 15x töményebb az oldat de a levilágítatlan részt sohasem kezdi ki,ennél a ....
Száradási idő?több mint 24 óra...

Eleinte nekem is voltak ilyen gondjaim a SENO4007-tel, amit itt lehet kapni a HeStore-ban, de ennél a töménység volt problémás.
Milyen levílágítást alkalmazol?
(#) bitorlo válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Momentán a nap erejét,de van(volt) egy UV csöves levilágítóm,de az behalt,eddig is használtam már a napot,előre lakozott lemeznél,és semmi gond nem volt.
(#) gulasoft válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Próbáld ki az én módszer.
Tömény előhívó (nagyon tömény) 1mp-re be a nyák, azután langyos vízben öblöget.
Ezt max 3-szor és szerintem jó lesz.
(#) bitorlo válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Egy próbát megér,de az a sanda gyanúm hogy lekapja az egészet.
(#) huba válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

A gyári lakkhoz képest mennyit világítasz? A p20 érzékenyebb a gyári lakknál.

Hát a PIC fejlesztő panelemmel ezt biztos nem csináltam volna, nem csak a 0,4-0,8mm-es vezetősávok miatt, hanem a feliratok és a sok lakk miatt!
Nem lenne kedvem A4-es méretben fújdogálni újra a lakkot állandóan.
(#) bitorlo válasza huba hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Észrevettem hogy sokkal érzékenyebb,kb 1.5-2perc a déli napsütésben,lehet kicsit sok ebben az erős UV sugárzásban.
(#) Frodo94 válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Sziasztok! Én épp ma csináltam egy próbát, hogy milyen vastag, illetve vékony vonalig tudok "elmenni". Gyárilag lakkozott nyák, 10 perc napfény, Seno4007 előhívó 3 deci vízzel, h2o2+sósav. A 0,3-as vonal is még jó lett!
(#) bitorlo válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Ilyen erős napsugárzásban felesleges 10 perc 3 bőven elég a gyári lemeznek is.
(#) Frodo94 válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Csináltam gyorsan egy képet.

SDC10795.JPG

Következő: »»   296 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem