Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   164 / 1196
(#) BGyurci válasza fbela1990 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Optocsatoló a magyar fordítása.

Van a tokban egy LED, és egy fototranzisztor közös tokban, egymástól szigeteléssel elválasztva. A szigetelés a lényeg. Ebben 5300V-ot bír ki károsodás nélkül. A LED ha áram folyik keresztül világít, megközelítőleg az árammal arányosan. A fototranzisztort ha fény éri, fényerővel arányosan vezetni kezd, nagyobb fényhez nagyobb áramot. A bemenő LED áramml arányosan tud a fototranzisztor áramot illyezteni a fogadó elektronikához. A bemenő trafóvl ellentétben ezt lehet egyenárammal is vezérelni, viszont a trafó alacsony primer feszültségen is üzemel, ennek van a LED miatt nyitó irányú feszültség esése, és a tranzisztorral is ugyanez a probléma. Felhasználása nagyon sokrétű.
Eyenramtól kb 1MHz-ig működik, a trafóval ezt nem tudod megvalósítani, legalábbis egyszerűbben nem.
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Hello!
Kaptam a fiókomba pár philips kondenzátort, a sok új kiadású közt, mert szerintem ezek már elég régiek. Felteszek 2 képet hogy lássátok miről van szó. Szerintetek ezeket mire lehet felhasználni, mármint úgy értem hogy ahoz képest hogy 22µF akkorák mint egy 1000 µF kondi (persze ugyanarra a feszültségre, kelen esetben 16-25V) és az érdekel hogy valamivel többre képesek vagy valamilyen karakterisztikajuk jobb mint a mostani elektroliteke mik kb 10xer kisebbek? Vagy csak nagyok mert régiek és azontúl hogy 22µF nem tud semmivel többet mint modern kiadású társaik. Remélem értitek mire gondolok. Mert ha semmivel nem jobbak akkor dobom a szemétbe mert akkora hleyet foglalnak a panelon ha netalán beépítésre kerülne hogy csak és csak 22uF. Légyszi írjátok meg hogy van értelme megtartani ezeket? Köszi.
(#) KTobi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Nézd meg, mibe kerül egy fekvő elektrolit kondenzátor egy azonos állóval szemben és döntsd el kidobod-e.
(#) Doncso válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Igazából semmivel nem jobb a kisebb társainál, csupán a technológia fejlődött azóta ezért karcsúbbak a mai elkók, ha erre vagy kíváncsi, de azért én nem dobnám ki, hátha még jól jöhet egyszer, bedobnám egy dobozba őket és eltenném, kenyeret nem kér.
Üdv.
(#) nagy_david1 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Köszi, erre voltam kíváncsi. Lehet az lesz, megy vissza a dobozba, mert nem szeretem ha valami a panelon nagy helyet foglal, ha egyszer foglalhat kisebbet is.
(#) lidi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Nekem is volt egy kisebb doboz ilyesmi kondim, de én kidobtam. Nem túl vészes az új kondik ára sem, és ha már építek valamit akkor nem rakok bele 10+ éves kiszáradt kondikat. Jó persze mondhatjuk hogy ebben még anyag volt, de én elektrolit kondenzátorban jobban megbízom egy újban.
(#) nagy_david1 válasza lidi hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Hát nekem is van másik dobozban jópár 22µF új tipusú kondim, mik mint írtam 10xer kisebbek, csak nemtudtam hogy esetleg valamivel jobb a karakterisztikaja, paraméterei vagy hasonló és azért nagyobb-e. Én még lehet megtartom, majd valahol ha nem leszek hely szűkébe akkor beteszem, hogy fogyjon, de szerintem mindenki úgy van mint én hogy ugyanaz a lehető legkisebb helyen férjen el ha el tud, és az új ekkora kondi árak meg tényleng nagyon olcsók, nem a pénzről van szó. Köszi neked is a kukás tippet, mert még a végén lehet az lesz.
(#) M63-002 hozzászólása Aug 1, 2009 /

Ma egy olyan zavarbaejtő alkatrésszel találkoztam... Hogy teljes legyen az öröm, mindjárt kettővel...

Biztos valami hungarikum, vagy tudomisén... Addig eljutottam, hogy kondenzátor, de ugyan miért van neki 4 lába? Bontás közben jött a fejfájás, hoy nehezen jön ki, és akkor azt is láttam, hogy pont a 4 láb miatt. Soksok éve bontogatok paneleket, de ilyet még nem láttam. Valaki esetleg tud valami konkrétumot róluk?
Kétféle is van: a fémszínű magyar, a másik nem tudom milyen gyártmány. Sárga, de valószínűleg nem kínai.

Valaki tunda informálni a lábkiosztásukról? Mert egyelőre a sötétben tapogatózok. (ugye milyen jó dolog, ha az ember kap vagy 10 kilónyi nyomtatott áramkört bontani? )
(#) proli007 válasza M63-002 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Hello!
Régen voltak ilyen kondik. A több lábnak két oka szokott lenni.
- Stabilabban álljon (mint az első). Itt mint látható is, a negatív láb volt "többszörözve. A kiosztás meg olyan volt, hogy ne lehessen rosszul betenni. (néha ez is hasznos volt gyártásnál)
- Több összetett kondi volt egy kabátban. Akkor rá is volt írva, hogy 100-47-40µF és jelölve voltak számmal a lábak. Ez a csöves technikánál volt használatos.
(A sárga kondidat még nem láttam, de mivel csak egy kapacitás szerepel rajta, élek a gyanúval, hogy csak több azonos lába van, vagy 2-3 csak vaktöltény. De amit ellenállásméréssel könnyen azonosítani lehet.)
üdv! proli007
(#) mex válasza M63-002 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

A sárgán német alapossággal feltüntették a pozitiv lábat, ami az egyes.
(#) zoox hozzászólása Aug 2, 2009 /

Sziasztok!

Ez az alkatrész 1 nyomásszenzor azt bizti tudom, mert egy gumiabroncs nyomásmérőből operáltam ki és munkára szeretném bírni ,csak nem tudom hogy lehetne.Valaki találkozott-e már valami ilyennel ,vagy használt-e már ilyet ,vagy valami hasonló eszközt .A segítséget nagyon megkoszönném.
(#) tepizoli hozzászólása Aug 2, 2009 /

Sziasztok!
Szerintetek milyen alkatrész ez?
TO-92 tokban van mint pl. a BC182 tranzisztor de sajnos le van pattanva belöle egy darab ezért a felirat eleje nincs meg. Ennyi látszik :471A
Várom az ötleteket!
Köszönöm!
(#) zoz11 válasza tepizoli hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Hello
Szerintem D471 lesz az, pontosabban KSD471A

Üdv: Zoltán

(#) proli007 válasza zoox hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Hello!
Mivel nem volt vállalkozó...
Nem találkoztam ilyen szenzorral, de ránézésre, és a feliratokat tekintve, ez egy Wheatstone híd kapcsolású érzékelő lehet. Ha ohm-mérővel kiméred, akkor megállapíthatod, hogy igazam van-e vagy sem.
Működését megtekintheted itt.
Az In+ és In- pontokra kell adni a feszültséget, és az Out+ és Out- pontokról veszed le. De a linken is láthatod, hogy 10V hídtápfeszültségre, csak kb. 20mV kimenő feszültséget produkál. (Erőmérő celláknál is általános, a 2mV/V érzékenység, végértékre vonatkoztatva. Még az alkalmazott vezetékek színe is ennek megfelelően "szokványos".) Tehát a kimenőjelét erősíteni kell, kivéve, ha véletlenül belső erősítő is van benne integrálva. (de ahogy a páros kivezetéseket nézem a celláról nem tartom valószínűnek)
Ha a Google-ba bepötyögöd, hogy "Piezo resistive pressure sensor" akkor számtalan magyarázatra és típust találhatsz.
üdv! proli007
(#) tepizoli válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Köszönöm a segitséget!
(#) tepizoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Köszönöm a segitséget!
(#) zoox válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Köszi a segítséget holnap rámérek és beszámolok róla.
(#) emmzolee hozzászólása Aug 2, 2009 /

Hello

Nekem van egy ruszki Oscilloscope-om.
Abban kontakthibáskodik egy tranzisztor. A sugárcső bemeneténél van, tehát nagy feszre való. 200V körül mértem rajta. Hol jó, hol nem. Ezt már kiderítettem, hogy ez a rossz, de nem tudom hol lehet ilyet föllelni, vagy mivel lehet helyettesíteni.

Tipus: KT9406 NPN tranyó
Beszúrok egy képet a tokozásról TO-126

Ha tudtok, segítsetek, ha valakinek van adatlapja, az is jó lenne, hogy találjak helyette valamit

Köszi

Hi
(#) lapose válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Szia!

BF459
A tokozást ellenőriz, ha jól emlékszem az orosz fordított lábkiosztású.
(#) emmzolee válasza lapose hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Kössz

Utána nézek
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Tényleg így í két alkatrészt egyszerre kerestem, és meg van!

Bár a BF 458-at írja csere alkatrésznek, viszont a 459 az 300V-os, és nem 250, mint a KT940B

Köszi szépen
(#) lapose válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 3, 2009 / 1

Szia!

Szívesen!

Ui.: Néha ez jól jön.
(#) lidi válasza lapose hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Ez nagyon jó kis táblázat, orosz TTL ic-kről nincs valami hasonlód ?
(#) nagy_david1 válasza lidi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Csak olyannal tudnék szolgálni hogy: "Orosz integrált áramkörök helyettesítési táblázata". Ha érdekel szolj.
Üdv.
U.I: A hobbiy elektronika 2001-es évfolyamába te is megtalálod, nekem 7 rész van meg nemtudom még van-e s csak nekem hiányzik-e, de ha érdekel s nem vagy hobby elektronika közelben akkor esetleg le tudom fényképezni.
(#) zoox válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Este még volt egy kis időm és elkezdtem méregetni.Vissza raktam az eredeti áramkörbe és ott elkezdtem mérni.AZ in-ek között DC 300mv ot mértem es az Out-ok közöt sem többet.Szkóppal is megnéztem és az in-ek egy 180Hz-s kist tűinpulzusokat kap kis kitöltési tényezővel .Ezt igazából nem vágom miért(esetleg hőkompenzálás miatt hogy ne melegedjen a szenzor nem tudom.)Majd ma rámérek ellenállás ügyileg is mert ez tegnap elmaradt.
(#) proli007 válasza zoox hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Hello!
A hidat, nem csak egyenárammal, hanem váltóval is lehet táplálni. (manapság több váltós hidat alkalmaznak, mint egyent, kiküszöbölve az offset hibákat, de fázisérzékeny egyenirányító kell.)
Gyanúm az, hogy valószínűleg processzoros vezérlés és jelfeldolgozás van. Így a telep kímélése miatt, (és mert nem kell sűrűn mérni, csak "néha") csak egy pillanatra kapcsolja rá a villanyt a proci. Ezért a kis kitöltésű jel. (plusz a hidat nem melegíti az tápfesz)
üdv! proli007
(#) Balu027 hozzászólása Aug 3, 2009 /

Sziasztok!

Van egy régi videóm(?), amiből a menthető alkatrészeket szoktam kiszedni. Van rajta pár olyan dolog is, amiről fogalmam sincs hogy mi

Csináltam az egyikről 2 képet:
kép1
kép2

Bocs a képminőségért
Ha nem látszik eléggé: 2 lábú szinte gömbölyű alkatrész, a tetején 2 piros pont (van a nyákon több is, van fekete, zöld stb színű foltos is), az egyik oldalán nagy fekete pötty, a másikon aranybarna pötty.
A nyákon a jele L107 volt, és tekercs jel volt alatta, de én ilyen terercset még nem láttam

Mi lehet ez?
(#) Action2K válasza Balu027 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Szia!
Idézet:
„de én ilyen terercset még nem láttam”
Akkor most látsz.
Ha nem írod le, hogy mi a beültetési jele, akkor eléggé hasonlít egy csepptantál kondira is.
(#) goldscorpio07 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Na,ilyenből nekem is van itthon egy kisebb dobozzal...
Kondinak hittem én is,még annó elraktam,majd jó lesz valamire
(#) Action2K válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Mérd ki, s ha zárlatosnak tűnik, akkor pici, pár uH-is induktivitás, zajszűrésre.
Következő: »»   164 / 1196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem