Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   8 / 276
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
heló. tudsz-e képet küldeni a diódákról. mert ami van arról még nincs infó. a teljesítményéről és lehet hogy mégis cserélni fogunk
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Heló. A fokozatkapcsolót sikerült a Koncar.GN 25-7116u zárási táblázatának megfelelően a 6 fokozatot összerakni. nemtudom a gyári koncar hogy néz ki, de nekem csak úgy sikerült, hogyha egy érintkezőpárt egy programtárcsa vezérel. a szembenlevő érimtkezők
nincsenek bekötve 7-es kép. küldök egy képet a kész
kapcsolóról. a diódák cserélye hogyan lesz megoldva?
maradt még 1db.BYV255. azt ajándékba adom a segítségért cserébe. A főtrafó rajza mellé kellene még a fojtó trafó rajza is.

Kép002.jpg
    
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 

Szia!
Elnézést a késedelmes válaszért,de csak most kerültem haza, ezért csak most tudtam megnézni a fórumos írásokat. A kapcsoló jó hosszúra sikeredett,de ez lényegtelen, a működés a fontos.A cserediódák természetesen megvannak, 150A 400V-os ,mint írtam, hűtőtönkkel együtt. Fényképet talán holnap tudok csinálni,ha a fiam hazahozza a fényképezőgépemet.
Egyébként bontásra vásárolt heg. gépből szedtem ki őket, Valaha az ANÓD gyártotta, kifejezetten hegesztőgépbe fejlesztették abban az időben(fokozott zárlattűrő képesség), Ilyen diódával szerelt gépben még nem cseréltem diódát,a volt munkahelyemen a hűtőventilátor hiányát sem vették észre.Ha érdekel, privátba írj egy mailt, és küldöm őket.
A fojtó egy 250VA-es hálózati trafó vasára lett tekerve, a légrés 3mm , 16 menet 24mm2-es profilhuzalból.
Az eredeti cséve helyett 2mm-es prespánra tekertem, önhordó kivitelben.Az E-I mag ablakától a tekercset alul-felül a 2mm-es prespánból kialakított távtartó szigeteli el. Neked-mivel kisebb teljesítményű lesz a főtrafód, elég a 20mm2-es huzal is.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia! Ha nagyobb a fojtó keresztmetszete mennyiben befolyásolja a menetszámot. lehet hogy nem találok itthon ilyen trafót. a 3mm. légrést úgy értsem hogy az E-lemez és az I lemez között a távolság a 3mm.
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Igen, az "E" és az "I" közti távolság a légrés.
Ha nagyobb a trafó,az nem baj,de sokkal nagyobb ne legyen,mert ahhoz újra kellene méretezni.A lényeg,hogy a vasmag keresztmetszete kb. 18-20cm2 közé essen.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
küldtem a mailt a listával. és küldök egy kapcs.rajzot a
vezérlőpanel bekötéséről. ezeket már 20 éve vettem de kissé feledésbe merült a dolog, meg mindig másra kellett a pénz. és csak mondtam majd legközelebb megcsinálom....
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Szia!
Azt hiszem az én fokozatkapcsolóm azért lett olyan nagy mert áthidalások nélkül lett összerakva. egy kamrában csak az egyik érintkezőpár lett felhasználva. lehet hogy kapok
vékonyabb program tárcsát amiből 2db.elfér egy kamrában. kellene hogyha van a KONCAR GN 25-7116U
kapcsolónak a zárási táblázata áthidalálok nélkül.
én úgy értelmezem hogy a kapcsolóba még be kell rakni a szükséges áthidalásokat hogy a táblázatnak megfelelően működjön.
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Szia!
A kért kapcsoló zárási táblázatát az általad mellékelt táblázat elején megtalálod. Ez a 7 fokozatú kapcsoló.Egyébként mindkét kapcsoló zárási táblázata rajta van.
Amit csináltál az hány fokozatú,ha a 7 fokozatúnak a zárási táblázatát kéred?
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Az írásodat az első olvasatra nem igazán értettem
"mert áthidalások nélkül lett összerakva."Ennek semmi köze a kapcsoló méretéhez. Ez ugyanis azt jelenti, hogy hányas számú kivezetések vannak összekötve(összehuzalozva) egymással.Tehát az ilyen számú kapcsolóérintkezőket egy huzallal összekötöd egymással és kész.Ezt jelenti az áthidalás fogalma.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Szia!
Én 6 fokozatot csináltam meg a 7. kivételével van a táblázat alatt áthidalások 1:1-4-5. 2:8-9-12. 3:13-16-17. nekem a 17.lemarad az áthidalásokat be kell kötni ahhoz hogy a táblázat érvényes legyen?
az én kapcsolómban egy kamrában csak az egyik kapcsoló pár van használva azért ilyen nagy azért gondoltam hogy áthidalások nélkül milyen a 7 fokozatú Koncar kapcsoló zárási táblázata ha egyáltalán van ilyen táblázat.mert lehet hogy kapok olyan vékony program tárcsát az én kapcsolómba amivel megtudnám csinálni
úgy hogy kisebb legyen. közben megkaptam a másik válaszodat. az áthidalások a trafó bekötéséhez kellenek
a záráshoz semmi köze.
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
A zárási táblázatnak semmi köze nincs az áthidalásokhoz. Az áthidalások a kapcsoló funkcióját határozzák meg adott alkalmazásnál. A zárási táblázat azt jelenti,hogy a kapcsoló adott fokozatában hányas számú érintkezők vannak zárt állapotban. Tehát a zárási táblázat csak az érintkezőkre vonatkozik,nincs köze az áthidalásokhoz.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
miközben kiegészítettem a válaszomat én is rájöttem
köszönöm. azt értettem hogy mi az áthidalás
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
van egy kérdésem mail.-ben
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
köszönöm a választ, nem sürgős.
(#) bignor válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia mpisti!

Szabadság után neki állok a gép átalakításának. Mellékelem a mágneskapcsolóról a fotót, amelyre rá írtam általad küldött átalakítási rajzról a kötési pontok számjelét. Az jelent-e valamit hogy általad küldött rajzon az A1 oldalán van a 2 és 4 pont, valamint az A2 oldalon az 1 és 3 pont, míg a mágneskapcsolón az A1 oldalon az 1 és 3 pont, valamint az A2 oldalon a 2 és 4 pont? A mágnesszelepen van egy föld csatlakozó, azt lehúzzam egy testponthoz?
(#) mpisti válasza bignor hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!
Nincs jelentősége funkcionálisan,valószínű hogy elhibáztam a számozást. Elvileg a páratlan számozású a bemeneti oldal.Ha lehet,tedd fel azt a rajzot amire hivatkozol.
(#) bignor válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Mellékelem a rajzot.
(#) mpisti válasza bignor hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
OK, köszi, így már képben vagyok. A kapcsolási rajzon csak az egyszerűbb vonalvezetés miatt van felül a 2.-4. számú érintkező, A valóságban is így kellene csinálni. A kapcs. rajzokon sokszor előfordul ám hogy a számozás nem oda kerül ahol fizikailag az adott készüléken van. Ezt a rajz olvasójának kell tudni kezelni.
(#) bignor válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
O:K.
Köszönöm a választ, így már tiszta, tehát a számozásnak megfelelően kötök.
Köszi a segítséget.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!
Arra gondoltam hogy átalakítom a fokozatkapcsoló reteszelését ha, így hívják. nem tudom. 60 fokosról,
45 fokosra és akkor lesz a 6 állás helyett, 7-8 állás
hogy még finomabb legyenek a fokozatok
ha a trafó tekercs számítása még nem készült el
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Szia!
8fokozatú lesz,mert 8x45fok az pont 360fok.Vagy 7 fokozatú,ha az 1.állását üresen hagyod.
Kellene egy beméretezett rajz az "E" lemezről.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia!
Inkább 8 fokozatú legyen de ha kész lesz majd írok. küldöm a lemezről az adatokat de a trafó még nincsen szétszedve csak 3db. lemezt vettem ki belőle megmér-
hetem az 1 menetre jutó feszültséget hogyha neked így könnyebb lesz kiszámítani a tekercsadatokat. a 3db lemezt vissza rakjam-e mielőtt áram alá helyezem a trafót
vagy az a pár lemez nem befolyásolja a feszültséget?
(#) l.bencsik hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
Sziasztok,
Én még új olvasojó vagyok ezen fórumnak, hisz nemrég terveztem el csak CO hegesztő építését. Jelenleg az anyagbeszerzés fázisában vagyok a kérdésem az lenne, hogy honnan célszerű megbízhartó diódát beszerezni ami nem is horribilis összeg? Illetve hogy komplett hidak
mint pl ilyen: http://www.lomex.hu/pdf/gbpc5010.pdf
ek párhuzamos kapcsolásával és megfelelő hűtőbordával való ellátásával lehet e valamit kezdeni, vagy ez halvaszületett ötlet? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Ha akarod, megmérheted, de ahhoz vagy tekerni kell rá pár menetet, vagy a szekundert kell megbontani. Nekem nem fontos ez az adat.
(#) mpisti válasza l.bencsik hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia!
Az ötlet nem halva született,csak nem terjedt el. Találkoztam már ilyen megoldással,igaz egyedileg épített gépnél.Az adatlapján nézd meg ezt:"Typical Thermal Resistance" -ez az ami miatt nem terjedt el az alkalmazása. Ezeken a hidakon esik kb. 3-4V feszültség ha ezt beszorzod a barkács katógóriánál átlagosan számolható 100-120A árammal, akkor kapsz 500-600W hőveszteséget,amit el kell vezetni, ehhez elég nagy felület kell. Ahol a doboz kialakítása megengedi, természetesen alkalmazható megoldás,ha lopod hozzá az alu lemezt,vagy "hulladékként keletkezik" a munkahelyeden kb. 500x300mm-es 5mm vastag alu lemez. .
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Szia!
Milyen szám kell: T-Mobil V. Vodafone
(#) mpisti válasza publutyka hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Nekem mindegy.Bármelyik jó. Küldheted privátba is.
(#) bignor válasza mpisti hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Szia mpisti!

Ma elkészítettem a kis ESAB átalakítását. Kiprobálni már nem volt időm, de a huzaltoló megy, a mágneskapcsoló szépen kattog. Majd a héten valamikor élesben kiprobálom. A 2. számú képen az 1. és 2. pontot ha jól gondolom össze kell kötni egy kábellel, milyen keresztmetszetű legyen? Nekem csak 10 mm2-es volt itthon, most ezzel kötöttem össze.

2.jpg

1.jpg
   
(#) mpisti válasza bignor hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Szia! Igen,jól gondolod,össze kell kötni, de ha lehet legalább 16mm2 vezetéket használj.Mérd meg hogy a testvezeték és a munkakábel kapcsain mérhető -e feszültség. Ehhez egy 230V 100W-os izzóval terheld a kapcsokat,hogy ne üresjárási eredményt mérj,mert az hamis adatot ad. Ha a fokozatkapcsoló legkisebb állásától a legnagyobbig kapcsolgatva folyamatosan növekvő feszültséget tudsz mérni,amelynek értéke kb. 16V-35V-ig terjed, akkor jól csináltad, a gépet kipróbálhatod.
(#) bignor válasza mpisti hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat. Próba előtt akkor lefogom tesztelni a rendszert.
Következő: »»   8 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem