Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Köszi, mostmár értem. Mit lehetne még betenni a tápegységbe, hogy teljesen tiszta legyen? Esetleg 100nf-es hidegítőkondikat? Valaki megtenne nekem hogy berajzol a rajzba ilyen szűrő alkatrészeket amivel még lejet javítani? Amúgy 2x22W-os erősítőhöz kell. Köszi előre is! ![]()
Szia!
Ha jól tudom ez egy üzemanyag-szintmérő lenne, ahol a poti lehet, hogy az ütemanyag tartályban van. Nem kellene az áramkörbe egy soros ellenállás, ami a poti áramát korlátozza az áramkör hibája esetén?
SZia. Köszönöm a kimerítő választ.
![]() ![]() Akkor simán ráköthetem a kijelző ic-re az F jelet? A tranyókat és kijelzőt megrendelem, aztán ha összeállt a cucc megint a nyakatokra járok. ![]() Ja és ha kicsit mások lesznek a tranyók akkor az ellenállásokkal kell kezdeni valamit? Vagy maradhatnak amik az eredeti rajzon vannak?
Sziasztok,
a minap szétkaptam a grundig ums12 minihifimet, mert tönkrement a CD lejátszó része és hát gondoltam, hogy hasznostok belőle ezt-azt. Legfőképp a tápot. Nos, észrevettem, hogy a táp primer oldalán, az első alkatrész a trafó előtt van, és ez pedig egy ferritgyűrűre tekercselt két kis tekercsből áll. Közelebbről megnézve, pedig, mintha a két tekercs, sorosan lenne bekötve. A kérdésem, az, hogy ez milyen alkatrész? Köszi
Zavarszűrő fojtótekercs. De szerintem párhuzamosan vannak, a fázis, és a nullára 1-1, persze azon már sorban. Érthető, rajzoljak?
Kösz,
lerajzolnád, mert pont nem értem, hog akkor most mivan? ![]()
Általában így van egy zavarvédelem felépítve.
Kösz!
pont igy volt, erre értettem, hogy nem trafószerű, hanem soros... ![]() És mire is jó ez? Milyen zavart szűr? (DC-t?)
Nagyfrekis zavarokat. A DC-re nincs hatással.
Hello!
Hát az nem úgy van.. Ami neked van az gondolom, csak egy hétszegmenses két digites Led kijelző. Az hogy frekit mutat, az csak a "véletlen műve" mert néhány átkötéssel kell programozni, hogy mit lássál. De ennek a tényleges frekihez az égvilágon semmi köze nincs. A frekimérő egy áramkör, ami rendelkezik egy ütemadó időalappal. Amíg az idő telik, egy számláló megszámolja az impulzusokat. Majd az idő végén megjeleníti a számot, és kezdi elölről a számlálást. (persze a számot tárolni kell a mérés alatt, és átalakítani a decimális számot a hétszegmenses kód alapján. Ez után látható a kijelzőn.) Ez egy marék IC hardveresen, vagy jobb esetben egy PIC vagy AVR controller, szoftveresen. üdv! proli007
Szóval a lényeg, hogy nem lehet.
![]() És ha egy ilyesmit Bővebben: Link használnék? Nekem ilyen analóg is elég lenne. ![]() Vagy milyen kijelzőt lehetne közvetlenül erre használni? ![]()
Sziasztok volna egy kérdésem.
Ledeknél mi szerint kel alátét ellenálást választani? Volt vagy Amper fügvényébe kel e?
Mihez kéne az előtét ellenállás? LED-hez?
Hello
A tranzisztoroknak a tulajdonságát hogy lehet meg alapítani?
Sziasztok csináltam egy kapcs rajzot de nem vagyok bisztos hogy működik.
Egyébként ez egy bicikli világítás akar lenni. ![]()
üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem, annyira még nem foglalkoztatott,de mégis jó ha tudom, mi a különbség a transzparens és a diffúz LED közt? A válaszokat köszönöm.
Szia!
A diffúz opálos tokozású (tompa fényű), a transzparens pedig víztiszta tokos.
Üdv mindenkinek!
Tudna valaki olyan összesítőt amiben az ellenállások színe és mérete egy helyen egymás mellett megtalálható. Előre is köszi.
Szia!
Bővebben: Link
Megépítettem a próbanyákon az astabil multivibrátort és frankón működik.
Majdnem értem a működését, csak az nem tiszta, hogy miért alszik el az illető led? Úgy kell értelmezni, hogy a kondiról megy és addig világít amíg a kondi tartja?
Végül is igen. Addig világít, amíg a kondiban annyi feszültség van, hogy a tranzisztor még be tudja kapcsolni a LED-et. Ha nagyobb kondit teszel bele, tovább világít.
R1-et közvetlenül D1,D2 anódjához kell tenni.
Ugyanígy R3-at D5,D4,D3 anódjához. Ugyanis D6-on is esik valamennyi ( 0.6 volt ) feszültség. Így D1,D2 tápja 0.7 volttal fog változni, attól függően, fel, vagy le van a kapcsoló. Ha nem akarod, hogy változzon, a mostani R1 helyére is tégy egy diódát és vedd figyelembe az új R1 számolásánál.
Köszi,
és az R1 ellenállások a kondi feltöltődését késleltetik, vagy hatással vannak a bázis-ra? Illetve a tranyó mekkora bázisáramra zár?
Sziasztok!
Azt meg lehet saccolni, hogy ennek a kondinak mekkora a töltőárama 5KV-nál?
Hali
Tudnátok-e segíteni, hogyha szükségem volna egy műveleti erősítőre, akkor én azt hogy tudom katalógusból kiválasztani, és holt találok ilyen katalógust? |
Bejelentkezés
Hirdetés |