Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy látom, hogy felhőpászta topicunk átment egy kicsit fényágyú építésbe, és hogyan húzzunk ívet topicba...
![]()
A wolfram+szén összeállítás működik, akár AC-vel is, ezt már kipróbáltam. Wolfram+wolframnál viszont összeragad a kettő, oda gyújtás kell, és lehet, hogy DC.
Nem 'átment', ez szorosan kapcsolódik a témához. Fényágyú alatt nem tudom mit értesz, tökmindegy mivel csináljuk a reflektort, az égetni fog, mert marha nagy teljesítményeket kell pumpálni.
Fényágyú alatt az egy pontba koncentrált fénygyüjtést, és annak pusztító hatását értem. A belinkelt videón ugyebár a lap kigyujtására is képes fénysugár, akár távolabbi ponton összpontosítva egy behatárolhatatlan, nyomtalan fegyverként is működhet.
/még "Horáció" a CSÍ-ből sem tudná, hogy a szomszéd kocsiját ki gyujtotta ki belülről!/ ![]() ![]()
Bővebben: Link
Na, akkor ez az igazi kézi fényágyú. 100W halogén. 300$-ba kerül, de van xenon ívlámpás kézi lámpa, na az még durvább.
Volt itthon két parabola antennám, gondoltam megpróbálom a festéket lekapni róluk. Jó sok szuper kromofág, meg idő után sikerült is. Csatoltam képeket.
A napon kipróbálva eléggé melegít, pedig matt a felületik nem is kicsit. Valamikor ívvel is meg kéne néznem, kíváncsi vagyok mennyire tükrözi.
Teszteltem ma kint egy kis parabolával, még nem volt sötét, de látszott a nyaláb ha felfelé irányítottam. Szén + wolfram közt volt az AC ív, a szénrúd egésze vörösen izzott, a wolfram néha fröcsögött, de amúgy jó volt, érdemes vele foglalkozni. A képen szembe van fordítva a kamerával a parabola, brutális fénye van. Ja, meg kigyullad tőle a fa is, ha megfelelő helyen van. Amolyan mini-nap
![]()
na vissza tértem. szóval képfeltöltés.hu és linkelem a képeket.
![]() ígérem kérek valakitől elég komoly gépet hogy a sugarakat is lehessen látni ![]() a képek ![]()
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem, kérdésem lenne hogyan tudom begyújtani hmi 1200 as izzóm , van 1 felhőpásztám,csak nincsen benne gyújtószerkezet.
Sziasztok. Szerintetek ezzel az izzóval lehet felhőpásztát csinálni? Szerintetek kb 10 méterről mekkora pontot vetít? Köszi előre is! Üdv.
![]()
Valószínű lehet, de közel nem lesz olyan, mint mondjuk egy ugyan olyan teljesítményű xenon rövidívű lámpával (vagy szénív lámpával).
szinte kiszárt. rövidívű fémhalogén kell. több okból is.
magas szinhőmérséklet végedt,amit az emberi szem jól el tud vonatkoztatni a települések fényétől. valamint mert nem izzószál mintát kell kivetíteni,hanem magát a villamos ívet. a másik ne a wattot nézd,hanem a fényáramot. pl:HMI 575 : 49000 LUMEN HMI 1200 : 110000 LUMEN HMI 2500: 240000 LUMEN XBO4000 : 380000 LUMEN ezek mint 6000k szinhőmérsékletet produkálnak.
Értem. És valami egyszerű házilag előállítható erős izzót?
Interneten láttam egy házi készítésű pásztát ott valami szénrúddal csináltak ívet.
Az izzó az teljesen más.
Szénív lámpához mindösszesen egy hegesztőre és 2 szénrúdra van szükség. Viszont DC módban stabilabb az ív, és érdemes a szén-wolfram elektródakombinációt is kipróbálni. Mindössze egy parabolatükör kell hozzá.
Igen tudom hogy az izzó más bocsi csak nem találtam rá más szót. Szóval az lenne még a kérdésem hogy ilyen szénrudat honnan szerezhetek be és mennyiért? És milyen gyorsan fogy mert ez gondolom fogy is. Egy hülye kérdés de a grafitceruza bele nem jó?
![]()
szerintem próbálkozz hmi575el. dj börzén 6000ft pajero-nál . ti400as hgli gyújtó meg teszi. folytót,meg 2db 400ast párhuzamba kötsz és kész.
esetleg osram tűlábas 1000w-os halogén(sajna csa k 15órás)
És ilyen gyújtót meg fojtót hol és mennyiért lehet szerezni? Egyébként amit belinkeltem par 64es izzót annak 200.000 CD fényereje van, az elég jó szerintem.(Vagy nem?)
Jelenleg egy mozigépnek az optikájából és egy 24voltos 250 wattos izzóból van készítve a pásztázóm. Sötétben elég jól lehet látni a sugarát de azért mégsem olyan amit én szeretnék ![]()
1pásztának nem a sugara a leglényegesebb,hanem a folt amit a felhőzetre csinál. azt sokkal meszebbről lehet látni mint a sugarakat.
lightronic ti400 időzítős gyújtó 2500ft körül van. nézz azért szét a tungsram.hu oldalán. egyébként DJ BÖRZE a barátod. ott fel adsz egy hirdetést,hogy keresel folytót és gyújtót. bár azt hiszem gyújtóm még nekem is van. szerintem izzó+gyújtó+folytó ki jöhet egy 20asból. és az már nem rossz fényerő. sőőt. mégis csak rövidívű izzó 6000k hideg fehér (enyhén kékes lila) és közel 50000lumen. de ez csak az én véleményem
Ez a gyújtó XBO500-hoz is jó? Mert olyan kéne nekem is.
ti400 olyan 600w-ig begyújt szinte mindent
![]() a 400w folytóbol azért írtam fentebb 2db-ot mert azok általában 3,5A-t tudnak a HMI 575nek meg 7A kell. én is így csaináltam. olcsóbb mint gyári spéci folytó
Tehát egy ilyen gyújtó kellene hozzá? Fojtót viszont nem találok
![]()
igen olyan gyújtó kell. körbe nézek folytó ügyben
Igen, néztem is, hogy 4,5kV az édeskevés. Még az AWI sem gyújtja be. Kocsihoz való xenon gyújtó nem jó?
Házilag összehoztam már gyújtást, ami működött (40V tápról!), de most megint belekezdeni emiatt nem fogok.
Találtam egy jobb gyújtót, a képen a gyújtó mellett az egy fojtó? Ha igen akkor ehhez már csak az izzó kell, össze kell kötni és mehet is a 230v-ra?
Ja bocsi a link lemaradt
![]()
25kV a gyújtófeszültség. Sorkimenő trafóval simán lehet benne ívet csinálni, tehát elég neki ez a feszültség.
Egy tekercs a DC táp felé édeskevés, úgy kinyírja az egész meghajtást, mint a szél. A tekercs helyén valójában egy párhuzamos LC kör van, erre később jöttem rá. Minél jobb a jósága, és minél pontosabb a rezgőkör frekvenciája, annál nagyobb bizonyossággal fog működni a gyújtás. Amúgy pedig gyors diódákból kell megcsinálni a DC táp egyenirányítását, mert legtöbb esetben a nagyfesz leosztása megtörténik, de 300kHz körüli frekivel nem bír el a normál graetz, és ezért megy tönkre. Majd lehet, hogy nekifogok, ha lesz rá időm, mert biztos vagyok benne, hogy már átlátom a működését.
Sziasztok!
Latom, nagy termeszetkedvelok vagytok ![]() Udv...
Ravasz megoldás autotrafót használni a xenon körben.
Én mondjuk plazmavágóhoz csináltam a gyújtást, ott ilyen szóba sem jöhet, külön becsatolótekerccsel csináltam. Sima L-taggal: Bővebben: Link Párhuzamos L-C taggal: Bővebben: Link A bal oldali feszmérő jelképezné, hogy mekkora a meghajtásra visszajutó feszültség. A nagyfesz forrás itt is tesla-kör. A párhuzamos C tag értéke rendkívül kicsi, ezért gyári készülékekben úgy csinálják, hogy a tekercset egy szalagból készítik, így a saját parazita kapacitása hozza létre azt a néhány 10,vagy 100pF-os kondit, így lespórolnak egy elég drága alkatrészt.
Sziasztok,
abszolút laikusként kérnék segítséget: Megoldható, hogy pl. egy ilyen felhőpásztával feliratot vetítsek az égre (mármint felhőre, mint pl. a Batman filmekben a hívó)? Ha igen, mennyire komoly gép kell hozzá, van ilyen, vagy építeni kell? Köszönöm előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |