Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Na, HgLi, Mh lámpa 12V-os elektronikus előtét készítése
Témaindító: 187BodyGuard, idő: Nov 22, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a topicot, mert szeretnék egy olyan elektronikus előtétet építeni, ami Nátrium, Higany és Fémhalogén lámpák gyújtására is alkalmas 12V-os tápfeszültség mellett. Nem akarom hogy hamar lemerüljön az aksi. Ezért olyan kéne, ami 70W Na, 70W Mh és 125W HgLi hajtására képes maximum. Arra is gondoltam, hogy állíthatónak kellene lennie a kimeneti fesznek, mert ugye a HgLi nem szereti a nagyfeszt, viszont az Na és az Mh nagyfesszel működnek. Akinek van valami ötlete, javaslata szívesen várom
Itt az apróhirdetések közt láttam meghajtó áramkört
gyárit picipénzért .
Szia!
Csinálsz egy ilyen invertert:Bővebben: Link hozzá biggyesztesz egy fojtót+nátrium.gyújtót és kész is.
Nem rossz elgondolás,
Szia, esetleg ami nekem van PFC-s előtétem ? Az már alacsony feszről is üzemel és az NA lámpának amúgy is 120 V az üzemi feszültsége .
Rajzot tudnál küldeni?
Azt tudni kell,hogy az inverterek nem szeretik az induktív terhelést, magyarul az inverter után csak elektronikus terhelést tehetsz.
Én úgy oldottam meg a dolgot, hogy egy szünetmentesből kiszedtem az akksit és két pólust kivezettem aztán arra ment egy 75 Ah-s akksi. A kimenetre meg 35-ös SPS. Nagyon szépen virít a 35-ös nátrium. Az inverter meg se nyikkan. Ezt ellehet játszani 70-es előtéttel is (fémhalogénhez Magnetek), de az már elég drága mulatság.
Sajnos nem mert nagyon bonyolult ,de ha állod a posta költséget akkor küldök egyet-kettőt .A PFC fojtót kell áttekerni nagyobb áramra szerintem a 12 V-hoz . Lehet kísérletezni vele .
Na meg a szűrőket,biztosítékot,egyenirányítót kidobálni belőle (szerintem).
Biztosíték? Igazad van, minek az oda?
Én mindíg 100-as szöget használok! (az kibír pár ezer ampert)! :banplz: Simpi hozzászólását megfontolva, tényleg nehéz lenne így összehozni. Elég lenne egy olyan inverter ami jól megtud küldeni egy 125W-os HgLi-t ahhoz hogy normális fényt adjon. Valami 555 IC-vel felépített dologra gondolok, ami esetleg meg tudná küldeni rendesen a higanyt. Csak tudni kéne mennyi az üzemi fesz egy 125W-os HgLi-nél. Persze az is jó hogy külön egy megoldás az Na és Mh lámpára és külön egy a HgLi lámpára.
Gázkisülőknél nincsen konkrét üzemi fesz. Pl. 70-es nátriumnál/fémhalogénnél a zsír újnál általában 90V szokott lenni, de ez a lámpa élete során növekszik, mindaddig még ezt a fojtó már nem tudja fent tartani és kialszik. Így lesz egy lámpa kialvós. De azt tudni kell, hogy a lámpa égési feszültsége mindig kisebb a hálózati feszültségnél. (230V, 2000W és fölötte 400V)
Ha megépítesz 1A 90V-ra egy tápot meg kókányolsz még hozzá valami gyújtást akkor egy használt nátrium már kifog aludni benne, pedig az a nátrium induktív fojtónál és gyújtónál nem lenne kalvós.
Sajnálom ,hogy nem érted amire gondoltam -- ugyanis gyárilag a 230V ra van méretezve a beépített biztosíték .... de tudod mit ? ..hagyjuk. Üdv Freedomocska .
Akkor egy olyan előtétet kéne kialakítani amiben tudom szabályozni a feszt nem? Így ha kialvós akkor kicsit utána húzok és egyből nem lesz az
Például egy olyan előtét ami szabályozható 100V-250V-ig.
Csak vicceltem!!! :awink: Amúgy mellesleg érdekelne több részlet erről a gyújtóról. Esetleg képet tudnál küldeni?
Képet tudnék küldeni de mint írtam egy ilyent megépíteni nagyon bonyolult -- ami nekem van az már SMD-s .Én csak a PFC működési elve miatt gondoltam arra ,hogy egyszerűen át lehet alakítani 12V-ra kevés módosítással .
Végül is meg lehet próbálni...
Van benne egy L6561 -s ic ami egy fet-t kapcsol a fojtón keresztül valamint ez ellenőrzi a beállított tápfesz meglétét ezután pedig egy L6569-s ic ami két fet-et vezérel inverteres üzemmódban és erről van előállítva a üzemi feszültség ill. a 2,5 kV gyújtó fesz is . Kell még egy figyelő áramkör a gyújtás kikapcsolására is .
Szóval ezt megépíteni nem egyszerű eset -- de a működőt könnyebb átalakítani .
Tehát az áramtól függ mekkora a fényerő...
Hát nekem eddig a legjobb ötletem is az volt csak hogy 2 tranyós megszakító és ez hajt meg egy trafót, ami 12/230V-os, és így a HgLi képes lenne már működni, habár nem tudom hogy az előtét nélkül mit csinálna. Nem szeretnék külön nagy trafót/trafókat rá. Könnyűnek kell lennie.
Lehet, hogy kompaktfénycső-inverterrel, plusz Tesla-rendszerű gyújtófeszültség előállítással menne a dolog. Olyan gyújtásra gondolok, mint az AVI-hegesztőké. A nagyfrekvenciás gyújtófeszültséget egy kisméretű fojtóval meg lehetne fogni, hogy az inverterre ne menjen vissza.
Én azt nem értem, hogy minek akarsz gázkisülő lámpát akksiról üzemeltetni. Arra ott van a led technika..
Csak azért, mert ez ilyen különlegességnek számítana
Nomeg, ha lenne pénz egyszerűen vennék Autó "Xennon-t" és azzal kísérleteznék, de erre nincs módom így marad ez a variáció. Amúgy is, mi lenne akkor az izgalmas, ha egyből működne? ha füstöl és újra újra kell vele próbálkozni, na az már izgalmasabb, noha jobbszeretem ha elsőre működik valami.
Én pont egy ilyen 12Vos fémhalogén meghajtón dolgozok. Gyakorlatilag részegységenként már működik a dolog, már csak egybe kell gyúrnom a kapcsolásokat. Elméleti tényekkel tudok neked segíteni. Amiket itt a többiek leírtak az érdemes komolyan venni, mert sok benne az igazság! Tehát a lámpát mindenképp áramgenerátoros módban kell hajtani. A kapcsolásnak nagyjából úgy kéne felépülni, hogy az elején van dc-dc konverter (boost vagy flyback). Ez a konverter a gyújtás előtt és alatt feszültséggenerátor módban működjön valahol 200-240V között. Amint begyújtott a fényforrás át kell kapcsoljon áramgenerátor módba, és az adott fényforrás adatlapjából kiolvasható üzemi árammal kell hajtsa az "izzót". Ha mégis feszültséggenerátor módba hajtanád, akkor a begyújtott fényforrás pár ohmos ellenállása mellett iszonyatos áramot fog felvenni. Jobb esetben csak hamar fut fel, vagy eldurran pár félvezető, rosszabb esetben szétrobban... feszültséggenerátor módban drasztikusan csökken a kisülőcső élettartama, tilos így használni. A dc-dc konverter után egy H hidat kell tenni, ez végzi a DC-AC konvertálást. Egyenáramú hajtásra az előbb leírt jelenségek szintén vonatkoznak. A H hidat 150Hz-s négyszögjellel kell hajtani. Fontos a frekvencia, az izzók adatlapja szerint (fémhalogénre vonatkozik) itt van az "akusztikus rezonancia", és ezzel a frekvenciával várható a leghoszabb élettartam. A gyújtásról már írtak előttem: ide egy olyan transzformátort kell tervezni, ami minimális disszipáció melett (begyújtott normál üzemben) tudja a 2-4KV-os gyújtóimpulzust. A H hídba érdemes kicsi belső ellenállású (rds on) fetet választani zenner diódás védelemmel. Előbbi a kis disszipáció miatt, utóbbi az esetleges visszajutó gyujtóimpulzus kivédése miatt fontos. A tápot még érdemes különböző védelmekkel ellátni: hőmegfutás, tápfeszültség megfutás áramgenerátor módnál, rossz izzó érzékelés, stb. Pár félvezető amikkel érdemes építeni: UC3842 43 44, TL494. Híd meghajtónak pedig L6569, IR2110, L6571 (utobbi belső oszcillátoros, ezzel is helyet lehet spórolni a panelen). Végezetül pedig javaslom tanulmányozásra az ST cég 250Wos fémhalogén meghajtóját, Link sokat lehet tanulni belőle. Sok sikert!
Ilyen elektronikus előtétem van néhány darab, körbenézegettem, hát nem egyszerű áramkör. Főleg a trafókat nehéz üzembiztosra elkésziteni.
Köszi szépen az ötletet, elkezdek kísérletezni vele. Csak azt nem tudom hogy a meghajtó trafót milyen vasra készítsem el.
De lehet marad egy egyszerűbb megoldás, ami csak sima hálózatot csinál, és arról rakom tovább a lámpát előtéttel. Mert így kicsit nehéznek hangzik az elmondottak alapján a dolog. De ha nem megy, akkor csinálok egy normális 12V-220V átalakítót, és úgy oldom meg a dolgot, ahogy az előző hozzászólásban volt egy javaslat. Csak ott is az a gond hogy nagy, habár amit linkeltél 250W HID MH Electronic Ballast, akkora helyre pont elfér a sima 12V-220V megoldás is, ami kicsikét egyszerűbb. Megépítem mind kettőt, és amelyik "stabilabb" azt fogom használni.
igen, az őskorban, amikor még tudtak ilyet is építeni, ezért volt benne párhuzamosan "fázisjavító" kondenzátor, amivel a terhelés jellege közel Ohmikus volt. Az elektronikus előtétek ugyanekkor erősen kapacitívak...
Egy 2*125 wattos twinekába mekkora fázisjavítót érdemes tenni? Mert Mi Bodyguard kollegával nem rég újítottunk fel egyet,és a kondikat csak kicsit szétbarmolva tuduk kiszedni belőle!
Már miért lenne nehéz nf.trafó készíteni?
Én készítettem 18W,majd 36W-os fénycsőhöz trafót amit 30Khz-en hajtottam 2db.tranyó+IRF.fettel és már 9V/Dc.tápról leadott 280V~ot gond nélkül. Nem melegszik nem húz át. Igaz én jó huzalt használok dupla zománcosat prim.0,7mm,szek.0,20mm. Egyébként tényleg az átfolyóáram számít és nem a fesz.g. Az más kérdés hogy a cső vagy lámpa begyújtásához kell legyen üzemi fesz.g 2szerese. Előtéttel rámértem egyszer a szekunderre 700-850V~ adott üresjáratban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem akarom hogy hamar lemerüljön az aksi. Ezért olyan kéne, ami 70W Na, 70W Mh és 125W HgLi hajtására képes maximum. Arra is gondoltam, hogy állíthatónak kellene lennie a kimeneti fesznek, mert ugye a HgLi nem szereti a nagyfeszt, viszont az Na és az Mh nagyfesszel működnek.