Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Úgy döntöttem, hogy maradok az eredetí kapcsolásnál, és inkább azt építem meg. Mégegyszer Köszi.
Sziasztok
Kész lettem az PCL86-os erősítőm bedobozolásával, de még nem tökéletes. Ha a potit kb középre tekerem akkor olyan hangot ad ki, mintha alacsony frekin gerjedne, de csak egy kis sávban. Ha feltekerem a maximumra, akkor is hangot ad ki magából kicsit brummos recsegős hangot. Ha a minimum közelébe van tekerve akkor is hallani egy kicsit . A bemenetre nem dugtam semmit. A kimenő a táptrafó alatt van, köztük egy 1mm-es vaslemez, a doboz teteje. A fűtés nincs kiközepelve, amikor még nem volt bedobozolva, akkor nem volt brummos. Minden föld egy közös pontba megy, kivéve a bejövő jelnek a földje azt a potihoz vezettem, ahol csatlakozik a nyák földjéhez. A ház nincs rákötve a földre.
Ha már így előjött a fejhallgatós téma...
Van egy nem túl komoly AKG fejhallgatóm a következő paraméterekkel: Frekvencia átvitel: 18-22,000 Hz érzékenység: 96 dB Max. teljesítmény: 200 mW Impedancia: 32 Ohm Gondoltam, összeraknék hozzá egy "minimál" erősítőt 6E5P-vel, vagy a gyengébb hangúnak titulált testvérével a 6E6P-vel, "bontott anyagokból". Ha triódáda kötöm mekkora illesztést kívánna? A csöves rádiókból származó ECL v. EL kimenők amiket általában 4-5ohm/ 5Kohmra illesztettek, ebben a felállásban a maga 40Kohmjával már nagyon sok lenne? (A 6C33C SE gyönyörűen muzsikál a "deszkán" is, a dobozolás meg nálam úgyis eltart hónapokig.)
A középhangerőn hallható gerjedés szerű jelenség megszűnik, ha a doboz házát rákötöm a földre. Így maximumhangerőn se hallani már annyira azt a búgás-recsegést csak egy nagyon kicsit, az meg még belefér.
Rendben, dobok bele két 100 Ohm-os ellenállást.
"Ha már így előjött a fejhallgatós téma... "
![]()
Próbáld ki , mivel rendkívül egyszerű áramkör .
Felülillesztés , kisebb teljesítmény , alacsonyabb torzítás . Megfelelő illesztés estén kb . 1,5-2W lenne , fejhallgatódhoz nem kell ennyi . Én inkább a kimenő egyszerű kivitele miatt aggódom .
A 6E5P triódában 1 K körüli belső ellenállású, 5 K-s kimenő jó hozzá. Elérhető teljesítmény 1,5-2 W így. 32 ohmos fejhallgatóval 200-250 mW-ra lehet számítani (ha a kimenetre hangszórót kötsz 2 W, ha fejhallgatót 250 mW, így értendő). Egy próbát megér szerintem, nagyot nem bukhatsz, legrosszabb esetben lesz egy jóhangú kisteljesítményű SE erősítőd.
![]()
Számomra sokkal nagyobb élmény kísérletezve "deszkán" valami jó hangot összehozni, mint aztán mindezt "elcsomagolni", ezért gondoltam, valamit összerakok addig is az itthon fellelhető cuccokból
![]()
Az egyszerűsége fogott meg engem is. Egy szál tetródából (triódának kötve) erősítőt összehozni...
![]() Megnézem, hátha van jobb illesztést adó lehetőségem is...
Ezt próbáltam javasolni én is , meghallgatás előtt néhány mérés megmutatja mit tud .
Jó a kicsi TV kimenőkkel, csak nem tudom a magasátvitel hogyan alakul, ha 32 ohmos fejhallgatót dugsz rá (lehet meg kéne mérni az enyémet, akkor sok mindenre fény derülhetne). A mélyeket elég tiszességesen átnyomja (viszacsatolás nélkül), magasak kicsit esnek 20 kHz-től, de nagyon emberbarát hangja van. Egy tisztességes kimenővel valószínűleg egészen frenetikus hangot el lehetne érni. Azt a pár alaktrészt hamar össze lehet ütni, addig sem vetyengenek mindenféle felderíthetetlen helyeken...
![]() ![]()
Idézet: „vagy nálad rend van...” A látható helyeken nagyjából rend, bár a Nejem szerint mindenhol az én dolgaimmal van tele a ház... Ezek a cuccok viszont nem azokban a helyiségekben rejtőznek ahol áttekinthető állapotok uralkodnak. ![]() ![]()
Kár, hogy nem próbálod ki. Szerintem ahogyan lerajzoltam, igen jó minőségben össze lehetne hozni dc csatoltan (nem biztos, hogy gyengébb lenne, mint az eredeti).
![]()
Majd próbálok játszadozni vele csak nem nagyon van rá időm. A hangja szép és majd dolgozok rajta hogy többet adjon majd le.
Imi!
A (talán orosz) TEMP tv hangvég rajza nincs meg Neked véletlenül??? FF, nem hibrid, full csöves gép... Az talán még a Color Starnal is szebben szólt, máig sajnálom, hogy nem rajzoltam vissza, pedig találkoztam anno egy ilyen példánnyal...
Ha jól rémlik, anno javítottam ilyet, de a rajzát már nem tudnám előkotorni. Lehet, hogy valakinek odaadtam.
Ha már Colorstar ! milyen impedanciájú hangszóró volt benne, tehát hány ohmra illeszt a kimenő szekundere ( a szovjetnek ) Nincs most nálam a kimenő, de jó lenne tudnom, hogy számolhatok-e vele ! előre is köszönöm a válaszokat !
Az Imi által feltett rajz szerint 4Ω a hangszóró impedancia.
Sziasztok!
PCL86 SE kapcsoláshoz kimenő trafó kérdésem van, a légrés méretében nem vagyok biztos. Felötlöttem a kimenő rajzát, ahhoz kellene légrést hozzá tervezni. A Vas keresztmetszete 6cm2.
Most volt egy kis időm tanulmányozni az erősítéssel kapcsolatos tudnivalókat. Egy kapcsolás előfokának az erősítését kiszámoltam, remélem jól. Az első triódafél erősítése: -20*62000/50000=-11,07, a másodiké: -20*27000/89000=-6,07. Az elsőnél középállásban van a poti azért 5K-val számoltam. Vélemény?
Sziasztok. Segithetne valaki nekem ezzel a rajzal kapcsolatba.A füttés kimenetek a tápból, az el84-be a 2-es és 7es lenne, és az ez81-be a +ki össze van kötve a fűtéssel? És még annyi lenne hogy az ecc83-nak mind a két oldalát be kell kötni(mert ugye dupla trióda)?
EL84-nél 4-5-ös láb a fűtés. Az egyencsőnek (EZ81) külön főtőtekercsről kell mennie, nem köthető a többi cső fűtésére.
Akkor ez a rajzon félrevezetés?? viszont a tápból 2*9V jön ki a fütésnek, ezt mivel tudom ugy lecsökkenteni hogy ne menjen semmi "rovására"?mert ugye ez sok füteni.
Au= (-mü)*Za/Ri+Za... Az adott munkaponthoz tartozó mü-t és Ri-t a karakterisztikából ki tudod olvasni... Ha a következő fokozatnak van rácslevezető ellenállása az a Za-ba természetesen beleszámít... Így én az első fokozat erősítését félig feltekert potinál -8,7-re, a másodikét -13-ra számoltam ki...
Nem néz ki rosszul a rajz de...
Ei cső után 50µF-nál nagyobb pufferkondit nem szabad használni, mert a cső hamar tönkremegy ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |