Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 120
(#) djyuri válasza szergey hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
SZia
Ismersz olyat,akinek van rossz LB1231-es rossz szórója?
Nem mellékesen,aki megválna tőle

Köszi
(#) szergey válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
A mérések szerint sem jó, és az összes eddigi gyártással kapcsolatban szerzett információm szerint sem. Ennyi csak elég. Egyébként nem szidom, ez a valóság kb.
(#) karpi válasza szergey hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Hat ez furcsa , en a szelessavut hasznaltam basszusgitar/orgona.gitar/hang -hoz es minden esetben jol mukodott.Meg most is van 4 darab szelessavu.Semmi bajuk plane mechanikailag .Ha csak a magnes ragasztojara nem gondolsz .Azt ahogy megvettem ujraragasztottam es ujramagneseztem es ujratekercseltem annak idejen mivel feltem hogy a sok szallitasnal "leesik" a magnes .Sok ilyet javitottam elmozdult magnes problemaval valamint elmozdult/lecsuszott tekercs-menetekkel.De aztan vettem meg negyet es ezekkel mar nem csinaltam semmit
csak hasznaltam rendessen mikor berugott az orgonista azt hittem szejjelszakadnak es semmi bajuk .A basszustol 15mm (legalabb) ugralt ki a membran, ha szejjelszedem majd lefotozom hogy lasd a tejkercs felso resze fekete ( el van egve a rezhuzal szigetelese ) .Szoval nagyon ki lettek vezerelve minden alkalommal.
Enekhangnal gyonyoruen mukodtek ott csak a kozep magas reszre voltak hasznalva a melyreszen 18" fane-k voltak, azota se hallok sehol olyan attetszo szep tiszta enekhang visszaadast a mostani cuccoknal.Csak hat akkoriba rockbandaval turneztunk es megerte cipelni most Club-okba ami ott van azon jatszunk.Csak gitarnak akarok egy kis mindentudo "combo"-t .

Ezek a bolgar hangszorok kitunoek "combo"-ba de csak 4 darab-om van ket ladaba nem akarom elrontani. Se a pillenek se a membranszelen levo vaszonnak semmi kopas vagy serulesi nyoma , mintha uj lenne .A kepen lathato tolcser behorpasztas
nem a hasznalattol van.Ez egy agyonyuzott hangszoro .Kozbe eladtam RCF,RFT hangszorokat mert kezdett tonkeremenni a membran szeluk a durva hasznalattol csak ezek maradtak es birtak ki.Sajnalom amit eladtam mert csak nekem volt 16 darab .
(#) kistehenke válasza karpi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
persze hogy jól szóltak mert azok acél mágnesek és a légrés is kissebb igy gyorsabbak,érzékenyebbek volt nekem is
(#) szergey válasza kistehenke hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Mármint a másik változathoz, a ferriteshez képest talán valamivel több az indukció, de igazán nem lényeges a különbség. T-S oldalról nézve igazán se zártba, se b-reflexbe nem jók, és nincs jó mélyatvitelük. Ezzel készült HS 5xx hangsugárzók 60Hz-nél mégálltak.
(#) szergey válasza karpi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
ha LA vagy LB 1231, akkor az nem szélessávú, ezeknek olyan változata nem volt, és már 1500 után esik az átvitelük, középtartományban pedig van egy szép nagy rezonancia a membran miatt, nem tudom, hogy használtad énekre. egyébként is, a 90dB@1W miatt sem éri meg szerintem a dolog. persze ettől még működhetett a dolog.
a mechanikai gondok a membran tervezetlenségével kezdődnek, a lengőcsévét rögzítő magától széthulló lakkal folytatódnak, és a legfőbb gond a már eredeti állapotban is alig központosító, öregedésre hajlamos, nyúlós gumis textilszél, meg a pille. ez a kettő a leggyengébb láncszem.
(#) Milan90 hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Na elkészültem mindkét hangszóróval, és beépítettem őket a dobozba. Ilyet biztos soha többet nem fogok csinálni. Mármint hogy hangszórót javítok. Annyira megváltozott a hangja, hogy szinte el sem hittem. Eddig 48Hz-en volt a rezonanciafreki, most 90Hz körűl, és kb 70Hz alatt már semmit sem lehet hallani. Eddig kb 30Hz-ig még lement. Mondjuk nem csalódtam akkorát, mert már az elején szinte biztos voltam benne, hogy nem lesz jó.
(#) kistehenke válasza szergey hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
pedig valamikor hogy örültünk neki én még diszkóztam ilyenekkel ma meg csak ev,fane,dynacord ezeket lehet hajtani háhá
(#) kistehenke hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
valaki dudja miböl lehet házilag impregnáló szert kotyvasztani szegélyhez?
(#) Spacemairne00 hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Sziasztok.

Történt egy ki baleset és meg sérült a hangszóróm, csatolok képeket. Az lenne a kérdésem hogy meg lehet-e ragasztani vagy valami mást, vagy membránt kell rajta cserélni?

A választ köszönöm előre is.
(#) muimui válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szerintem egy szélcsere elég lenne, legalábbis, szerintem az összetartaná.
(#) szergey válasza muimui hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Még valamilyen szinten javítható a membrán, a széle az már ésszerű határok között nem.
(#) muimui válasza szergey hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
A szél ebben az állapotában megérett a cserére, és ha ugyanolyat raksz rá, az nagyjábol össze is tartja, én még egy kis ragasztót kennék rá, és éntőlem szólna is . Palmatex univerzálist javaslok, de szélet cserélj!
(#) szergey válasza muimui hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szerintem kissé félrement a válasz. Nem én javítom, és én tudom, mit kell vagy lehet csinalni vele. a ragaszto sem a pálmatexnél kezdődik nálam.. De ha már bennevagyunk, ilyen membranszélt biztos nem tennék rá, ha rajtam múlna.
(#) muimui válasza szergey hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Nem a név a lényeg, de azért nemirtam hülyeséget, ugye? Te amugy milyen ragasztóval csinálod? Nekem itthon az évi 2-3 szélcseréhez eddig bőven jó volt a palmatex.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Akkor membrán csere? A tölcsér pedig használható?
Elégé össze van ragasztva, nem hiszem hogy le tudom cserélni és mivel nem a legolcsóbb szóró jobban nem akarom szét barmolni.
(#) muimui válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Ha jól tudom, egy kis nitrohigitó csodákra képes, de azért még várd meg a szakikat ezügyben. Kis kiigazitás, a membrán az az amit te tölcsérnek hivsz, amit pedig cserélni kell az a membránszél.
(#) szergey válasza muimui hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Amivel a gyártás is megy, de azok 15-20 kilós tartályokban kaphatók. Pár darabnál persze nincs más, mint a pálma. És ugyanazt írtuk, a membránszélt lehet cserélni egyelőre, a membrán még összeszedhető.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat.

De lenne meg egy kérdésem, ha tudom hogy egy hangszóróba milyen vastag a réz drót abból meglehet tudni hogy hány W-tra szánták a szórót, vagy még mást is?
(#) potenciameter hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Hali. Vettem egy 20cm-es, 250wattos mélyhangszórót, kifogástalan állapotban, a porvédőt leszámitva. Az lenne a kérdése, hogy hogyan, miből tudok porvédőt csinálni rá?

Előre is köszönöm.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Nem jó a link. Ez porvédők forrása.
(#) komitya hozzászólása Jan 14, 2010 /
 
Sziasztok! Mivel másik topicot nem találtam ebben a topicba írok.Van nekem egy Canton Le 400 as típusú hangfalam nemrég adták,hogy csináljak vele valamit.Fel szeretném újítani.Kérdés:Nem tudja valaki a benne lévő hangszórók pontos típusát?A neten már néztem és nem találtam semmit.A válaszokat előre is köszönöm!
(#) shalafi.66 válasza komitya hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Mi a probléma vele?
(#) gor64 hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Sziasztok.Mordaunt-short hátsó hangfalban az egyik hangszóró alu membránja szétszakadt (belerúgtak). Javításra kérnék ötletet, lehetőséget, akár szervízcég címet is. Bp. bajcsy-Zs. 41-ben nem vállalták a javítást, a gyártó kintről meg csak komplett hangszórót adna. A 2 hangszóró egymással váltóval(mint laikus) van összekötve, gondolom a hangzás miatt mind a 2 cserélni kellene, és akkor még ott van a másik oldal is. Remélem a képek segítenek a megoldás megtalálásában. A hangszóró egyébként működőképes, elektromos hibája nincs. A gumi membrán ép csak kicsit megnyúlt a széle ahogy mintának levettem egy darabot a membránból.
(#) papptamas01 válasza gor64 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Műanyag a kávája a tölcsér papir mind a két hangszórónál cserélni kell a membránt ,ajánlatos a gumiperemeket is igy egyformák lesznek de a hangzásuk kissé változni fog...Kb milyn vatag az aluminium lemez?
Menyi pénzt szánsz rá?
(#) shalafi.66 válasza gor64 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Hm, csodálkoznék, ha ott bármit is helyesen meg tudnának javítani.

Elvileg, ha volna egy pontos méretezés, akkor eldönthető lenne, hogy javítható-e vagy sem (elméletben minden hangszóró javítható, de lehet hogy drágább volna két szál membránt venni hozzá a német forgalmazótól, mint a hangsugárzó gyártójától egy új hszt). Van néhány alumembrán ami viszont elérhető, ezért kellenek a méretek.
(#) shalafi.66 válasza papptamas01 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Csakhogy nem két hangszóróról van szó, hanem két párról. És ha más anyagúra cserélik a membránt, akkor egyértelműen a váltót is újra kellene tervezni, a doboz hangolása sem biztos, hogy megfelelne.
Hogy a gumiszélekkel, és a még működő részekkel mi a teendő, az csak akkor derül ki, ha közelről megnézi valaki.
(#) gor64 válasza papptamas01 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Az alu membrán kb100mm széles, az íve a vízszinteshez mérve 22mm; az anyagvastagsága 0,15mm tolómérővel mérve. Mikrométerem sajnos nincs, azzal pontosabb lenne a mérés. Itthon 38000Ft volt a hangdoboz darabja,kintről kb12000 lenne a hangszóró+ szállítás, ha még van egyáltalán. A javításra kb a felét gondoltam, mivel ha csak az anyagot kell fizetni a melót én csinálom.
(#) shalafi.66 válasza gor64 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nem elég ez a méretezés, a vastagság majdnemhogy lényegtelen, de pl. kellene a lengőcséve átmérője.
(#) Solt85 hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Üdv mindenki !

Most h vizsgaidőszak végéhez közeledem, lesz időm újra a hobbimra . Már felvetettem ezt a kérdést de úgy emlékszem nem kaptam rá választ.
Van nekem néhány leégett, illetve egyéb módon tönkrement (tekercs megkarcolódott ) SAL 30centis SPA3040 típusú hangszóróm (1,5" lengőcséve). Tudom hogy gyenge minőség, és nem érdemes vele foglalkozni, de én azért szeretnék egyet legalább megjavítani belőlük, már csak kíváncsiság kedvéért is .
Azt kérdezném hogy tudnék javítani a minőségén ? Milyen anyagokat használjak a javításhoz ? (Membrán, membránszél, lengőcséve, stb...)
Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv.
Következő: »»   13 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem