Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   2 / 22
(#) dzso80 hozzászólása Jún 9, 2008 / 1
 
Sziasztok!

Nekem ugyanez a bajom, egy 64,5-73MHz-es rádiót szeretnék áthangolni 88-108MHz-es FM sávra.
Nézzük jól értem-e:
- vennem kellene egy
CCIR/OIRT konvertert, OIRT normás készülékhez?

Ezekkel azt olvastam, hogy csak egy részét tudom lefedni (kb 9MHz) az FM sávnak, meg láttam valami átkapcsolósat is (ami 88,5-97 97-105MHz-re jó) de akkor erre most kötnöm kell egy kapcsolót és kapcsolgatni ha mondjuk a Petőfiről át akarom tekerni a Slágerre?

Van esetleg valami egyszerű, de jobb megoldás?
Nem szeretném nagyon átalakítani a rádiót (maradjon meg a gyári jellege).

Szóval egyátalán jól értem és tényleg ilyen cuccot kell keresnem?

Hogyan, hova kell ezt bekötnöm?

Budapesten esetleg tudtok boltot ahol kapok ilyesmit?

Köszi előre is.
(#) GARFIELD13 válasza dzso80 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Szia!
Ha egy oldalt visszaolvasnál találnál pár linket...
A meur-nál "lenne" átkapcsolós, ami lefedné a teljes tartományt 3 részből, de azt már nem forgalmazzák sajna.

Itt van kit:
Baji Elektronika Bt.
Ez Vácon van, de idézet az oldalról:
"Egyes Modul áramkörök megvásárolhatók Budapesten:
Üllői út 68. T : 313-9063 (Elektro Kontha Bt)"

A megoldás az lehet, ha a konvertert átépíted átkapcsolhatóra, ehhez én már kevés vagyok (több áramkör, vagy csak több kristály kell?) de ezt megírja majd valaki olyan aki ért hozzá.
A válasza engem is érdekelne, mert én egy Unitra Merkury-t támasztok majd fel és ott is keleti normás az URH, viszont azt nem akarom piszkáltatni, hanem külső kapcsolós konvertert szeretnék hozzá ami a teljes sávot lefedné.
Üdv.
(#) dzso80 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Köszi, átolvastam a fórumot, meg megnéztem a linkeket is, de akkor ezt a pesten is megvásárolható utalást nem láttam(eléggé el van dugva).
És én ilyen perverz állat vagyok, hogy szeretném személyesen megvenni nem utánvéttel sz*rakodni, hogy esetleg mégse ez kellett volna, szóval ezért kérdeztem hogy tud e valaki Budapesten üzletet ahol még esetleg árulnak ilyesmit, nameg ha lehet, akkor készre szerelve, bár össze tudnám rakni (de lusta vagyok meg az szarabbul is nézne ki, mint a gyári ), de hogy még át is alakítsam ahoz kevés vagyok (max 3berakok 3-at párhuzamosan 3 kapcsolóval enyire még talán értenék hozzá, de az megint 3-szoros meló meg pénz...)

Szóval még mindig választ várok minden kérdésemre, ha valaki tud segíteni....
(#) dzso80 hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Hát elmentem a pesti bolba, az eladósrác nem is hallott ilyesmiről....

akkor arra tudna nekem valaki okosságot mondani ha megrendelek a Bajitól egy ilyen URH konvertert akkor azt meg tudom e úgy építeni, hogy párhuzamosan belerakom mind a 3 kvarc-ot és egy 3 állású kapcsolóval váltok köztük (vagy ez így nem műxik mert a különböző részt konvertáló áramkörök nem csak a kvarcban különböznek hanem más alkatrészekben is?)
Magyarul hogy tudok egy átkapcsolhatós konvertert gányolni, hogy a teljes 88-108 fm sávot fogni tudjam?
(#) GARFIELD13 válasza dzso80 hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Szia!
Szerintem a váci boltot hívd fel, Ők remélhetőleg tudnak a saját termékükkel kapcsolatban érdemleges ötlettel szolgállni. (A válasz engem is érdekelne).
Üdv.
(#) cleetus hozzászólása Okt 7, 2008 /
 
Sziasztok!
Ingyen tudtam szerezni egy nagyon jó állapotban lévő Unitra diora contessa rádiót,aminek az a baja,mint a topikban lévő rádióknak,hogy csak az alsóbb fm sávban vesz(az enyém 77mhz-Íg.)Meg lehetne oldani valami egyszerűbb módon az áthangolását?Nagyon pofás darab,igazi kis szobabútor,azért is hoztam el a sulimból, a szakktanár mondt,hogy tudja hogy kell megcsinálni az áthangolást,állÍtólag egyszerű is,csak én nem bÍrok két hétÍg várni,szeretném minél előbb használni a rádiót.Ha van esetleg ötlet,azt szÍvesen fogadom,olyasmi lenne jó,amivel nem kellene nagyon megbontani,sem beépÍteni más panelt vagy nagyobb áramkört beépÍteni.
Előre is köszsönöm a segÍtséget!
(#) deniel hozzászólása Okt 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Megvettem a Baji elektronika féle URH konvertert.
Összeraktam, teljesen jól működik, azonban kb 2 óra hallgatás után mintha kikapcsolna, a rádión nem jön be semmi, olyan mintha visszaállna a 64-73MHz-es sávra.
Megnéztem, de nem melegszik semmi.

Ha hagyom pihenni, és utána visszakapcsolom, akkor megint jó egy kis ideig, aztán megint visszaáll.

Szerintetek mi okozhatja ezt?

Deniel
(#) svebis.zoltan hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok !
Találtam a témába vágó kapcsolást.Működne három állású kapcsolóval,így nem kellene a kristályokat cserélgetni? Bővebben: Link
(#) VIM válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Helló!
Ez a kapcsolás a legjobb, ha konvertert akarsz csinálni. Nekem egy 30Mhz kvarc volt beépítve és elég jól jöttek az adók. Mobilnak is mobil, mert bármelyik hasonló hiányossággal bíró vevőhöz hozzá lehet csatlakoztatni s a telep is sokáig bírja. Nekem egy M10 rádióhoz volt megépítve, később egy blau recivert szolgált tökéletesen. Egy gyufásdoboz méretű fehér ónbádog dobozban volt összerakva, üveg gyöngy kivezetőkkel.
Üdv:VIM
(#) tams hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Ha van egy Sanyo táskarádió, ami az OIRT sávban a 62-78 MHz frekvencián vesz akkor azt meg lehet oldani, hogy a CCIR-ben vegyen? Most jelenleg 16MHz sávszélességben vesz. Ezt a sávszélességet lehet tologatni följebb esetleg, de az egész 20,5MHz sávszélességű CCIR-t ilyen tekercsek széthúzogatásos módszerével nem lehet befogni? Mert elvileg ha csak el akarom tolni a frekvenciát, akkor csak annyit csinálok, hogy ráhangolom egy adóra, (márha van) és csavarhúzóval érintgetem a tekercseket és amikor elhallgat az adó akkor megvan amit szét kell húznom?

köszi üdv
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Korrekt áthangoláshoz nem elég a tekercsek széthúzása. Járhatóbb út, ha a menetszámot csökkented. Attól függően, hány hangolt körrel rendelkezik a rádiód (ez alapesetben az oszcillátor és a modulátorkör, tehát kettő). A hangolóelem álitását is meg kellene nézni. Lehet forgókondenzátoros, de lehet varicap is, mert a sávszélesitéshez valószinűleg ezeket is módositani kellene.
Ha tudod szerezd meg a Kókai Tamás- Varsányi János szerzőpáros által irt könyvet, a cime: Sztereo rádiók szervizkönyve III. Ebben részletesen leirják az áthangolások fajtáit, menetét.
Ha tipusszámot tudsz mondani, és a készülék magyarországon forgalomba került, akkor valószinűleg rajzom is van hozzá.
(#) tams válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Hello!
Na megvan a kapcsolási rajz!
Ennek alapján le tudod írni, hogy mit kellene változtatni rajta? Melyik alkatrészhez kell nyúlni? Illetve mit kellene tennem? Sajnos csak alap műszerezettséggel rendelkezek (multiméter).
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
A forgókondival párhuzamos tekercseket kell hangolni. Tehát az L104, és a VC2-vel párhuzamosat, ennek nincs poziciószáma.
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 / 2
 
Úgy kell csinálni műszer nélkül, hogy az L104 menetszámát megszámolod, és az átmérőjét is megméred, és összeveted az oszcillátortekercs adataival. Attól függően, hogy alsó, vagy felső keverésű a készülék több, vagy kevesebb menetből áll. Ha kevesebb, akkor ebből csak1/2 menetet távolits el, ha több menetű, akkor másfél menettel röviditsd meg. Az L104-ből mindkét esetben 1 menetet tekerj le.
Ezután az állomáskeresővel állj a CCIR legalacsonyabb frekijén fogható adóra (ezt célszerű egy másik készüléken ellenőrizni), ha nincs adó, akkor az oszcillátortekercs széthúzásával, illetve összetolásával kell megkeresni. Ha megvan, de zajos, érzéketlen a készülék, akkor a modulátortekerccsel(L104) kell finomitani a vételt, szintén széthúzni, illetve összenyomni, a maximális jelszintre hangolva. Valamilyen műanyagpálcával kell a műveletet elvégezni, mert a vas, vagy alu, réz is elhangolja a kört. Most nem térek ki a hangolópálcára, ha szükség lesz rá akkor majd leirom mire is való...
Tételezzük fel, hogy sikerrel jártál. Ezután állj a legmagasabb frekire és itt is be kell állitani egy adót, de ennek finomitását már nem a tekercsekkel, hanem a forgókondin található CT1, és CT 2 trimmerekkel kell végezni. Az adó beállitását, megkeresését a CT2-vel, a vétel finmitását pedig a CT1-el kell végezni. Ha itt is sikerült elfogadható vételt beállitani, akkor legalább egy szer meg kell ismételni az egész procedúrát az elejétől, mert a hangolóelemek elhúzzák egymást. Végül a tekercseket nem árt rögziteni valamilyen ragaccsal, mert a hőtágulás megintcsak elhangolódáshoz vezet, amit az AFC már nem biztos, hogy korrigálni képes.
Elnézést kérek az öreg rádiós rókáktól a pongyola útmutatóért, de most többre nem futotta, és remélem, hogy ezzel együtt érthető, és célravezető módszer amit leirtam.
(#) tams válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Egy kérdésem még volna, az oszcillátortekercsnek mi a száma? Mert csak a modulátortekercset írtad, hogy L104.
kösz üdv!
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
A VC2-vel párhuzamosan kapcsolódik, de poziciószámot nem találtam. Egyébként egyszerűen megállapitható melyik-melyik a kettő közül:Fogj meg egy ferrit hangolómagot csipesszel és közelitsd a tekercs felé. Az az oszcitekercs amelyik sokkal érzékenyebb a másiknál (az adó rögtön elhallgat, vagy másik jön be helyette). Ha nincs ferritmagod, akkor megteszi helyette egy 3-4-es sárgaréz pálcika, vagy csavar is.
(#) tams hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Ahaaa megvan!!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Ha a modik is úgy gondolják, én szavazok neked 50 pontot
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Köszönöm, de előbb legyél túl az áthangoláson! Műszer nélkül azért nem olyan egyszerű a dolog, de erre menetközben úgyis ráérzel. Mindenesetre a sávszélességnövelés biztosan érzékenységcsökkenéssel fog járni, ezt viszont korrigálni nem egyszerű még egyébként felműszerezett esetben sem. Mindenesetre a tekercsjóságon tudnál változtatni, ha lenne mondjuk ~0.8 mm átmérőjű ezüstözött huzalod.....
(#) pucuka válasza tams hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Üdv!
Ha már túl vagy az áthangoláson, akkor ne feledkezz meg a bemeneti egy soros, és két párhuzamos körből álló szűrő nyesztetéséről, az érzékenységet jelentősem befolyásolja. Amíg az áthagolást végzed, 10 pF -es kondival kösd az antennát az első tranzisztorra.
Sok sikert
(#) szilva válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Bocs, hogy belekotyogok, de a rajzon a második tranyónál lévő L105 mellett is van egy VC-1 pocíciószámú kondenzátor, igaz, nem változtathatónak jelölve. Lehet, hogy hármas forgó van benne? Mert akkor ezt a kört is át kellene hangolni. A másik, hogy a bemeneten lévő, C101, C102 és C103 köndenzátorok és a hozzájuk kapcsolódó induktivitások által alkotott köröket (bemeneti sávszűrő a vételi sávra) kicsit érdemes lenne utánahúzni az áthangolásnak.

Szerk: most látom, hogy a bemeneti körökről már írtatok.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Üdv!
Szerintem az csak elírás, mert kétszer szerepel a VC - 1, és ennél a másodiknál a megadott értéke 20 (pF), gondolom, ezt is sávközépre kellene hangolni.
(#) mex válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Igen szerintem is, az oszcitekercs poziciószámnélkülisége pedig, meg nem irás.
(#) pucuka válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Igen.
Egyébként egy elég tisztességes kapcsolás. Ha műszerrel lehetne behangolni, jó kis tuner lenne.
(#) Class-A-. hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Szevasztok! Nagy gondom van !!! A frissen vásárolt PACSIRTA rádiómat szeretném át hangoltatni -hangolni- CCIR sávra. Hogy kezdjek neki ha én csinálnám,egyáltalán lehetséges vagy van más módszer is ami tökéletesen működik. - Nem szeretném szét barmolni a készüléket mert valószinüleg az egyetlen készülék amelyik gyári új állapotú.
(#) Tfer válasza Müszi hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia, ne haragudj hogy zavarlak , új vagyok itt.
Van egy Unitra Merkury hi-fi rádió-erősítőm. Hol
tudnám ezt áthangoltatni? Tudsz tanácsot adni
? Köszi, előre is
(#) gkari válasza Class-A-. hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Az egyszerűbb, ha megépited az itt leírt-tényleg jól működő konvertert.Ha a rádió az OIRT URH-n nincs elhangolódva, akkor tuti.Ha van lehetőséged(meg kedved, sok időd),a mellékletben vannak a CCIR tekercsadatok, de akkor vállalni kell a behangolás nyűgét is!
Üdv!

Pacstek.djvu
    
(#) etilalkohol hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
Sziasztok! Videoton Orpheus ra4324 CCIR sávja 88-104 MHz-ig megy, ezt szeretném feltolni 108 MHz-ig. Az alsó freki veszteség nem lényeges... előre is köszi.
(#) kadarist válasza etilalkohol hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szia!
A tuner oszcillátortekercsének magján tekerj kijjebb.
(#) CHZ válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 1
 
Az együttfutás biztosítása miatt a többi tekercset is hangolgatni kell és a trimmerel inkább ... Én elsőre a varikap feszültségét próbálnám megnövelni (trimmerpoti ), hátha elegendő , így az együttfutást nem kellene ismét beállítani .
(#) kadarist válasza etilalkohol hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Következő: »»   2 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem