Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   11 / 130
(#) DCP hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Előrebocsátom, nem értek a dologhoz és a szakkifejezéseket sem ismerem, de olyan problémám van, ahol a villanyszerelő a bojleresere, az meg a villanyszerelőre mutogat, nekem meg már 3 hete nincs melegvizem hétvégente. Hátha ti tudtok segíteni.

A jelenség a következő. A lakásban az egész villanyhálózat fél éve újra lett huzalova, a villanybojler elé van kötve egy fi relé, (persze külön az éjszakai körön). A bojler Hajdu és kb egy éves. A dolog eddig jól működött, de mostanában általában hétvége felé a délután bekapcsoló éjszakai áram levágja a fi relét úgy, hogy nem lehet visszakapcsolni, ahogy felnyomom, azonnal leold - már ha van éjszakai áram éppen. Ha nincs, fenn marad, de ahogy bekapcsol, le is vágja. Ha a bojleren a hőfokszabályzót letekerem teljesen, akkor is ugyanúgy bekapcsolhatatlan a fi relé ha épp megy az éjszakai áram. Ha feljebb tekerem, akkor is.
A bojleres kicserélte a hőfokszabályzót, utána egy hétig jó volt, aztán ugyanaz. Ekkor jött a villanyos, kicserélte a fi relét, egy hétig jó volt, utána (most) ugyanaz.
Villamosmérnök barátom és a villanyszerelő is azzal a szép sárga ketyerével kétszer körbeméregetett mindenfélét mindenfelé és semmi hibát nem találtak.

Az az érzésem, hogy eddig tök feleslegesen cserélgettünk dolgokat, mert senkinek lövése nincs róla, mi történik és miért. Parajelenség?
A bojleres azt javasolja, hogy ki kell kötni a fi relét. A villanyos, hogy bojler fűtőszál vagy az egész csere.
Azon kívül, hogy el kell költözni egy másik lakásba, ahol működnek a dolgok van valakinek ötlete, hogy mi lenne a megoldás?

Előre is köszönöm!

Üdv,
PJ
(#) erbe válasza DCP hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Valahol szivárog a víz, ami átvezetést okoz. Ha nem, akkor a fűtőszál hibás. Attól még nem illik az egész bojlert kicserélni.
Előfordul, hogy a szivárgás okozta átvezetést nehéz megtalálni. Éppen száraz mikor mérik. Vízkő, korróziónyomokat kell keresni.
(#) DCP válasza erbe hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Köszi a választ, kerestünk ilyen nyomokat, sehol semmi jele vízszivárgásnak, sőt párásodás se magyarázhatja, mert amikor jóval nagyobb párát csinálunk, akkor semi baja.
A fűtőszálra azért nem gyanakodtak, mert a mérés arrafelé sem mutatott semmi gondot...
Egy esetben egyébként pont elutzatunk hétvégére egy ilyen 2 nap hidegvizes eset után és felkapcsolva hagytam a relét - mire hazajöttünk 2 nap múlva, minden működött, pedig semmit nem szereltek rajta...
(#) Királykafigura hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Sziasztok!
szeretném tudni, mi lehet a baj?
vegyek új bojlert?
Diamant villanybojler(besz.2000.év.)jelzőlámpa foly. világít,víz nagyon forró,
szakember kicserélte a termosztátot,12,majd 22 órát világít a lámpa,szombaton 10-20 percenként ki-be kapcsol,vasárnap reggelre leverte a villanyórát,próbáltam visszakapcsolni azonnal leveri
itt állok karácsonyelőtt,nincs melegvizem
érdemes javításra gondolnom,vagy vegyek újjat
jelzőlámpa egyik vezetékén nincs saru,letört,a szerelő azért bekötötte
köszönöm Figura
(#) kadarist válasza Királykafigura hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szia!

Levetted az alját? Belenéztél? Lehet, hogy valamilyen vezeték elégett benne, vagy összeérnek.
(#) Királykafigura válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szia!
nem vagyok szerelő, nem néztem bele, egyébként elég rövid minden vezeték
érintkezési,vagy kontakt hibára én is gondoltam,de elhárította a szerelő, holnap újra hívom
elvagyok keseredve,attól félek, ujabb valamilyen csere aztán mégse lesz jó
azért köszi a választ
(#) kadarist válasza Királykafigura hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Ne keseredj el, emberélet nem forgott kockán. Ha újat veszel, Hajdut vegyél.
(#) DCP válasza DCP hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Tegnap du árammal nem működött változatlanul. Lekötöttem a csokiról. Éjjel megvártam, míg kapcsolják az áramot, fenn maradt a fi relé. MIndent lekapcsoltam, csokira rákötöttem, működött a rohadék. Reggelre kelve megint le volt kattanva a fi relé és csak aliglangyos volt a víz. Felnyomtam, fennmaradt, amíg volt éjszakai áram.
Nem akarok itt blogot vezetni, csak azért írom, hogy valaki ezekből rájön-e mi a túró okozhatja ezt...
Ha van ötletetek, előre is köszönöm!
(#) lori78 hozzászólása Dec 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Megint egy amatőr kérdés lesz, de muszáj... Szóval kicserélgettem a bojlerem elhasználódott alkatrészeit és figyelmetlenségből nem 1200 wattos fűtőszálat vettem, hanem 1800-asat. Azt ugyanúgy bele lehet tenni elektronikai módosítások nélkül vagy felejtsem el és cseréljem be egy 1200-asra?
(#) zolika60 válasza lori78 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Szerintem nem lesz gond, egy kicsit gyorsabban melegít.
(#) erbe válasza DCP hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Gyurcsok távgyógyító szintjére még nem jutottunk el.
Ezt kizárólag a helyszínen lehet elkapni. Lehet olyan apróság, hogy mindenki elsiklik felette, lehet komoly alkalmi zárlat, szóval akármi.
(#) aflmor válasza Királykafigura hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Idézet:
„szakember kicserélte ... szerelő azért bekötötte”

Akkor hívd vissza.
(#) VIM válasza DCP hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Helló!
Végig olvasva a történteket, kívülállóként a következőket látom. A bojlered akkor működik helyesen, ha nem tartózkodik otthon senki (más fogyasztó nincs működtetve, kapcsolva). Csináltál egy éjszakai próbát is, de hajnalig megint valami beleszólt a helyes működésbe. Azt írod, hogy egy éves a bojler és fél éves az új vezetékezés a házban. Vezetékezés előtt is voltak ilyen problémák? Az FI egy hibafigyelő "relé" és biztosan jól működik! Ha a bojlernél rendben van minden, akkor a vezetékhálózatban is lehet a hiba. Ha újra előállna a hiba (tartós leoldás az FI-nél), akkor a bojlert le kellene választani a körről ( mivel írod, hogy a hőfokkapcsolót letekerve sem állítható vissza az FI). Végül is a bojler nem mehetett túl sokat az utóbbi időben a fennálló hiba miatt, tehát bő féléves. Ennyi idő alatt nem szokott tönkremenni a fűtőszál benne. (...ha fűtőszálas lenne, akkor a kétnapos távollét alatt is produkálta volna a hibát..).
Az elosztószekrényben is vizsgálódni kellene, nincs-e valahol melegedésre utaló nyom, ami okozhat az FI-nek szivárgó áramot.
Üdv.:VIM
(#) lori78 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Oké, köszi!
(#) trakis válasza DCP hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Velem ugyanez megtörtént, generál javítás után.
A fűtőbetét akkor verte a fi relét ha hidegvízben volt.
Ami akkor tud előfordulni,ha otthon tartózkodik az ember.
Leválasztótrafón keresztül normálisan működött.
Fűtőbetét csere,jelenség ugyanaz !!
Másik üzletből vásároltam fűtőbetétet, azóta is tökéletesen működik,hibás-széria volt.
(#) Királykafigura válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Sziasztok!
ismét bojler szerelés, leverte a villanyórát
a fűtőszáll volt a ludas,szétnyilt, ezzel kellett volna kezdeni
és televolt rozsdával( a réz fűtőszál, kicserélve) maga a bojler belűről még nem vízköves,hála az elektromos vezetékek sem károsodtak, remélem most már jó lesz
üdv. Figura
(#) VIM válasza Királykafigura hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szia!
Hát igen! A Tiéd túláramos, a DCP-é földzárlatos. Ha lett volna FI a bojlerkörödben, nálad is megszólalt volna.
VIM
(#) mzolka hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Sziasztok,

a problámám a következő (már fentebb írtam a témában, de azóta változások vannak ): 1 hetes Hajdu ECO 120 K Bojler 2 naponta "lenyomja" a hőfokszabályozónál található pici biztosítékot. Ma járt nálunk egy szaki, de állítja, hogy nincs semmi baja, majd beáll... no comment. Szóval van valami ötletetek?
(#) VIM válasza mzolka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szia!
Az ECO-s az 65foknál túlmelegedés ellen lekapcsol automatikusan és csak a kis gomb visszaállításával tudod a "hibát" törölni. Csak azt ne kérdezd miért így csinálták?
VIM
(#) DCP válasza VIM hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Sziasztok!

A problémát sikerült megoldani, mindenkinek köszönöm a segítséget és hozzászólásokat! Csak a fórum ot olvasók kedvéért írom le: ha egy HAJDU Z120EK típusú bojler megbízhatatlanul működik, pár naponta leveri a fi-relét, aztán megint jól működik, a hiba reprodukálhatatlan, akkor _jó_ bojlerszerelőre van szükség. Ui az első aki nálunk járt konkrétan nem vette észre, hogy valahol szivárog a cucc és zárlatos. Mikor visszahívtuk, váltig éllította, hogy a bijler jó, és minek a fi relé, köttessük ki, hány család elvan anélkül(bár igazából az első hívásnál is ez volt a reakciója) Szóval egy felesleges fi relé csere és telefonos kedves beszélgetések után hajlandó volt megadni a garis szerelő számát, aki kijött, belenézett és egyből mondta, hogy ez itt és ott folyik, és ez meg ez zárlatos... Szóval JÓ szerelőt kell hívni.
Ha valakinek szüksége van SZAR bojlerszerelőre, tudok egyet, a számát is megadhatom.
Üdv és mégegyszer köszi!
DCP
(#) Pulyka válasza DCP hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Elnézést,hogy beleszólok,és OFF-olok de lenne hozzászólásom

"SZAR" + szemét
Már elnézést,de mi az,hogy le akar valakit beszélni az ÉLETVÉDELMI relé használatáról?
Ha én lettem volna az a szerelő,én gondoltam volna rá,hogy nem megoldás a FI relé eltávolítása,mert azzal is működött eddig("pár naponta leveri"),és ezzel a hiba oka nincs meg
Az meg a másik,hogy le akart beszélni egy másik szerelőről("hajlandó volt megadni a garis szerelő számát"),feltehetőleg azért,hogy az ővé legyen a munka,és a pénz

Lehet,hogy nem kéne a szerelőt minősítenem,de ezek alapján ez róla a véleményem.
(#) attrax hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
leveri a fi relét? A bojleren nem szokott lenni fi relé csak ha az óra előtt van. Jó megoldás szokott lenni(ÁTMENETILEG!!)ha fázis,nullát felcseréljük a bojlernél közvetlenül.
(#) chipi hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Sziasztok!

Új típusú Hajdu villanybojlernél alul a fűtőszálnál az egyik érintkező zsalun csöpög a víz, a belső tömítőgyűrűt kicseréltem, rászorítottam, de továbbra is csöpög a víz és így ismét zárlatot okozva a hálózatban. Mi lehet a baj?
(#) chipi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Vennem kellet új termosztátot hozzá, most működik, de továbbra is csöpög a víz. A fűtőszálat megnézztem és nem talátam lyukasnak.
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia!
Nem nézni kell, hanem cserélni, a szilikon tömítéssel együtt. Reméljük, hogy nem az üst van kilyukadva.
(#) tungsram válasza chipi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Pont szilveszterkor csináltam de. egy ilyen bojlert. HA az alját vissza leszeded akkor vedd ki a fűtőszálat ahogy PATEXI mester írta akár erőszakosan is szedd ki. Én általában savazni szoktam fémig de ahány ház annyi szokás. A fűtőbetét alatt levő tömítést dobd ki és vegyél egy újat. Berakásnál én alászoktam zsírozni hőálló zsirral és csak utána húzom meg a csavart mert később cserénél nem kell vele kínlódni. A többit már leírták helyettem..
(#) tungsram válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Hát erre csak annyit tudok válaszolni, hogy legritkább esetben lyukad ki a maga a boyler. Viszont találkoztam már olyan esettel ahol a maga az alaplap lyukadt ki..
(#) VIM válasza chipi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia!
Pontosan hol folyik, vagy csöpög? Köbzolinak igaza van!
Mindegy hol szivárog a fűtőbetét környékén, csak annak cseréje oldja meg a problémát. A betét foglalata alatt található szilikon tömítés cseréje, átmenetileg megoldja a szivárgást, de ha nagyobb szokott lenni a hálózati nyomás, mint a bojlerra engedélyezett, akkor ajánlott volna (ha nincs beépítve), egy nyomáscsökkentő beszerelni. Ha a "vagy itt"-nél folyik, akkor lyukas a betét!
Üdv.:VIM
(#) kadarist válasza tungsram hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Az alaplapra gondoltam, nem az üstre. Bocs!
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Van vagy tíz éve amikor kihívott a telkére egy ismerősöm azzal a jelszóval, hogy a boyler nem melegít illetve csak napok alatt. Ha hiszed hanem szétszedtem és és a fűtőbetét a középen egyszerűen nem volt kb 1cm-es távolságban. Tehát magyarul a víznek az ellenállásán keresztül volt fűtés. A víz egy egy pillanatra kivert mert ha nincs védőföld akkor ebből akár még halálos áramütést is kaphattak volna.
Következő: »»   11 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem