Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fujitsu monitor
 
Témaindító: zoz11, idő: Jan 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zoz11 hozzászólása Jan 6, 2007 /
 
Hello
Van egy Fujitsu x174-es monitorom. az igaz hogy 98-as évjáratú de nem ment többet 1 hétnél. mert csak tartalék volt. most megy már egy napja, és egyre olvashatatlanabb a kép olyan mint ha szelem képes lenne, minden betűbe látszik a három szín. Mi lehet a baja????? Vagy hol keressem??????? nem akarom kidobni mert nagyon jó volt 1024X78-as felbontáson bírta 100Hz-et.
válaszotokat előre is köszönöm
(#) Sebi válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Elsőre azt mondanám - mivel sokat állt - a fókuszpoti kontakthibás.
Néha kívülről is elérhető, ha nem, akkor vedd le a hátlapot és a sorkimenőn lévő felső potit - néha látható rajta hogy "focus" - szépen tekerd meg egyik végállástól a másikig, majd állítsd be ízlés szerint.
(#) zoz11 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Már próbáltam, minden potit végigmozgattam, nekem is ez volt az 1. ötletem de ugyan az a jelenség. ha focus-ával lenne valami akkor nem ilyen képe lenne szerintem!!!! ezért gondoltam valami alkatrészre. csak nem tudom hogy hol keressem az RGB-és részen, vagy a téritős részén.
(#) Tomika81 hozzászólása Jan 6, 2007 /
 
Hali!

A mágneses korrekció rossz beállítása is okozhatja (bár ez általában aszimmetriával és színhibával is együtt jár)... ezekkel a pici forgatható mágnesekkel az eltérítőtekercsen is korrigálhatsz! Vagy valami szépen felmágneseződik és szór a közelben, vagy a hálózati zavarszűrés hibádzik valahol. Próbáld meg egyéb elektromos-mágneses kütyüktől távolabb is a monitort , lehetőleg a számítógéptől is minél távolabb (egyik monitorom rendkívül szenzitív volt mindenre, még a gépre is, főleg ha nem volt fenn a gép oldalburkolata)! bár én leginkább valamelyik elkóra gyanakszom, miután a gép elég sokat állt, és kiszáradhatott az elektrolit... (merthogy a használaton kívül lévő elkók, ha nincs rajtuk potenciál, szép lassan "leeresztenek", kapacitásuk egy részét szép lassan elveszítik)... bár nem tudom, az okozhatja-e az ilyen elmászást
Mindenesetre ezek csak tippek, de hátha segít! Érdemes még a tápegységet is megvizslatni, de csak óvatosan a szerkezettel mert tíz kilovoltok cikáznak benne - de ezt nyilván tudod -, lehet hogy elégtelen valamely feszültség; jelútilag: esetleg a SUB-D kábel árnyékolását vagy a szinkronjelek átvitelét érdemes ellenőrizni! Egy ismerősömnek 10 ezer forintért cseréltek RGB kábelt a monitoron, hasonló okok miatt... sok sikert!
(#) Dudus válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Ellenőrizd a tápot, megvannak-e a feszültségek, nézd meg nincsenek-e kiszáradva a kondik. A sorvégfok tranzisztor körüli kondikat, ellenállásokat is ellenőrizd. Valamint a cső fűtését. Ha ez megvan, akkor nézd meg a videovégfokot ott is keress rossz kapacitásokat, megnyúlt ellenállásokat........szerintem nincs munkapontban a csöved esetleg a videovégfok.

Színhiba nincs?
(#) Tomika81 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Látod? szinte egyszerre gondoltunk ugyanarra... lehet benne valami!
(#) Dudus válasza Tomika81 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Tomi

Én a képcsöven nem tekergetnék el semmit!!! Nagyon nehéz visszaállítani és szinte sohasem ez a baj!
(#) Tomika81 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Azért írtam, hogy inkább a kondira gyanakszom... vagy egyéb belső/külső tényezőre. A képcsövet hagynám utoljára, bár nem lehetetlen beállítani, a nehézsége típusfüggő (tapasztalat: a gyárban 2-3 tekerés, persze műszerekkel, kalibráló ábrával és némi gyakorlattal viszonylag hamar megy... de az a gyár ) HA (!!!) az a baj... de így belegondolva biztosan nem az, hiszen mitől állítódott volna el? Tökéletesen igazad van, Dudus! :yes: :yes: !

Zoz11, inkább ne tekergess képcsövet...
Próbálkozz a többi felsorolt dologgal!
(#) zoz11 hozzászólása Jan 6, 2007 /
 
Van szín hibája is!!!!!!!!!! Olyanok a betűk mint a szivárvány. A tápba nem nagyon szeretek méregetni, már több műszerem is tönkre ment. nem ez az első amit csinálok, mondjuk eddig csak táphibásokat csináltam, ilyet még nem. Külső behatás meg nem éri mert egy asztalon van most a műhelybe és még gép közelébe sincs. Ha bekapcsolom akkor bejön az a felirat hogy, no con…… az is el van ugyanúgy csúszva.

Ui: próbáltam egy másik monitoron azokat a mágneses akármiket tekergetni de, az ma már nem monitor.
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Még gondolkozom holnapig. Az a helyzet hogy írtam még 2-3 tippet, de sajnos a rendszernek nem tetszett valami, és elveszett az üzim már most nincs türelmem újraírni, majd estére... jóéjt!
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Hali, újra itt... nem tudom, sikerült-e menned valamire? Igazából már így látatlanban nem tudok sok újat mondani, a mágneseket pedig tényleg hanyagolni kell házilagos viszonyok között, és nem is áll ebben a formában összefüggésben a hibajelenséggel. (Tv és moncsi gyártásban testközelből megfigyelhettem, ahogy anno a presetelt képcsöveken, néhány mozdulattal - egy betanított munkás - beállította a konvergenciát. Pillanatok alatt ment, csak bizonyos szabályokat és logikát kellett követnie, +műszereket figyelni).
Amire gondoltam még, az a demag tekercs lehet (szakadás, kontakt, zárlat?).
De lehetnek EXTRÉM OKAI IS: Lehet párásodás, szennyezőanyag-bekerülés áramkörökbe (de honnan és mi?), fémsós anyagok párolgásakor vezető réteg csapódhat le a felületeken (nálunk a garázsakna szigetelésekor használt fémsós oldat csapódott le a villanykapcsolókra, és kissé "csípőssé" tette azokat...) Olyannal is találkoztam hogy egy egérke belepisult az elektronikába, teljesen meghülyítve azt, száradás után is használhatatlan volt. Ez nem vicc, sőt, veszélyes (a kábelrágásról ne is beszéljünk most). Esetleg nagyon hideg hőmérséklet (amit a jelenlegi viszonyok között kétlek). Volt rá példa, hogy a hideg műhelyben spontán elhalt 2 db monitorom (-5-8 fok volt) - vagy ilyen hasonló képet adott a harmadik, mint a Tiéd.
Persze ezek már nagyon meredek és képtelen dolgok. Bár nem viccnek szántam, de azért meglehetősen érdekesek és minddel találkoztam... Na, komolyság:
Még megpróbálhatod esetleg egy kompatibilis képcsődonorral, hogy szűkítsd a hibalehetőségeket... aztán ennyi, "máss egyebet nem tudok mondani"
(#) zoz11 válasza Tomika81 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Kösz a válaszaidat!!! Ma átnéztem a kondikat, meg a panelt hogy nincs-e valami kontakt hiba de nincs!!! Még melegedést se találtam rajta!!!! Mi az a demag tekercs??? És az melyik részében van? Vagy mire szolgál??? Bocs a sok kérdésért!!!
(#) Tomika81 hozzászólása Jan 7, 2007 /
 
Ismereteim szerint a demag az a demagnetizáló tekercs a képcső körül, általában fekete szigszalag szerű anyaggal van betekerve és két madzaggal csatlakozik. Olyan, mint egy AM keretantenna. Az is valamilyen mágneses kompenzációra szolgál (jelentése alapján mágneses hatás megszüntető alkatrész). HA VALAKI KONKRÉTAN TUDJA, LEGYEN SZÍVES ÍRJA LE ENNEK A TEKERCSNEK A SZEREPÉT!!! Apropó: ha van a menüben Degauss (lemágnesezés) menüpont, érdemes megpróbálni... mindenesetre, ha extrém körülményeknek is ki volt téve a szerkezet, érdemes megvizsgálni az előző hozzászólásban leírtak lehetőségét is... egyébként kérdezz nyugodtan, mert így nemcsak Te tanulsz, hanem én is szerezhetek be új infókat (de önző vagyok!! )
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Majd elfelejtettem, ha tudsz, keress egy konkrét kapcsrajzot és akkor egyénileg is áttekinthetjük a monitort. A kondikon érdemes (kiforrasztott állapotban) kapacitást mérni, ami feltűnően lusta, cserélni kell. Ha esetleg púpos a teteje, akkor is! Persze a polaritásokra ügyelni kell. Nem említetted, hogy lenne valami hangja, azonban ha csattogó hangot ad, akkor szinte 100, hogy a nagyfesz trafó áthúz, esetleg 1-2 kondi is zárlatos. Fontos a félvezető eszközök működése, tranyók, diódák vizsgálata egyszerű, de az IC-kkel más a helyzet (a hiba inkább diszkrét alkatrészben keresendő). Lehet egy meghajtó fokozat is, vagy végfokozat - ahogy Dudus barátunk említette; (ne szemrevételezéssel, hanem méréssel tesztelj minden gyanús elemet!). Lehet, hogy egyszerűen a képcső működésképtelen. Egyébként nagyban segítene, ha feldobnál egy jobb felbontású fotót a monitor képéről, mert így elég nehéz konkrét elképzelést alkotni, csak találgatni lehet...
(#) zoz11 válasza Tomika81 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Azt tudom hogy nehéz így beszélni róla, majd holnap megpróbálok csinálni képet. Kapcs rajzot nem találtam róla. A kondikat meg ki forrasztott állapotba mértem, közülük egy volt gyanús azt ki is cseréltem(de semmi változás), a nagyfesz része meg szerintem jó mert, nem csattog nem zizeg, ha ott állítok akkor látni is a képen a változást, homályosodik, világosodik, stb. de az a az elcsúszás nem változik!!!!!!!!!
Megtaláltam azt a tekercset, kettő van belőle, egy a képcső alján 1 a tetején. Megpróbáltam hogy lehúztam és úgy indítottam el és akkor is ugyan olyan volt a kép. A csatlakozója a táp közelébe volt. Meg próbáltam előtte azt a lemágnesezést és nem „durrant” olyat mint a másik monitorom. Most meg is mértem de szakatnak se szakadt, meg egyforma a kettő. Még holnap ha lesz rá időm akkor még méregetek.
Szerintem olyan külső behatás nem érhette mert bent volt az eredeti dobozában, egy szobába a szekrény tetején.
(#) Dudus válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
A demagnetizáló tekercsnek az árnyékmaszk felmágneseződésének színtisztaságtorzító hatását van hivatva kiküszöbölni, azáltal, hogy egy folyamatosan csökkenő amplitúdójú váltakozófeszültséggel járatják a Tomi által említett tekercset, ami lemágnesezi a maszkot. Ha jól rémlik ez bekapcsoláskor automatikusan történik, plusz lehet menüből is. Elvileg lehet ez a baj is, szkóppal nézz rá a tekercsre is, de ne feszültséget nézz, hanem a tekerccsel köss sorba egy böszme 1Ohm-os ellenállást és annak a feszültségét nézd. Folyamatosan csökkenő amplitúdójú 50Hz-es színuszt kell látnod, majd semmit.

Bár én egy fűtőfeszültséget is néznék, illetve ha van műszered az anódfeszt is ellenőrizném, de csak ha tudod, hogyan kell egy majd 30KV-os feszültséget mérni!!!!
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Kezd körvonalazódni, hogy eltérítési gondok lehetnek. A három sugárnak - változó intenzitással - ugyanazt a területet kell lőnie, mondjuk egy 'a' betűnél. Valamiért, valahogyan nincs szinkronban az RGB. De azért várom a képet...
(#) Tomika81 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
Köszi az infót Dudus! Ami a fűtést illeti, jogos a két pont! De okozhatja ez az elszíneződést, a színek elcsúszását? Mert zavaros, gyenge, szürkés képet tudom, hogy igen... mint látom, azt írta Zoz11, hogy kevésbé intenzíven működik a tekercs, és a lehúzása mit sem változtatott. Kérdés, hogy mekkora mértékű az Ő monitorjának a "szétesettsége", remélem küld képet és meg tudjuk tekinteni!
(#) Dudus válasza Tomika81 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szerintem okozhatja de van egy másik oka is!!

Ha megnézed a fűtőkört, akkor ott semmiféle stabilizálás nincs max pár biztosítékellenállás van benne. Ha a táp rendben van és minden feszültség a helyén van, akkor a fűtés is előírt. Ha a fűtés nincs rendben, akkor valószínűleg a többi tápfesz sem! Van egy olyan sacc módszer ha nem tudod a rendszerfeszültség értékét, hogy addig állítod amíg a fűtés beáll, ekkor nagy valószínűséggel a többi is rendben lesz. Ha amúgy a tápban nincs hiba ennyi elég, azonban magától nem állítódik el, tehát meg kell keresni mi a gyík baja van.

A kollegának nincs rajza ezért ajánlottam a fűtés ellenőrzését, mert abból tud következtetni, hogy a többi megvan-e. Ha nincs akkor lehet, hogy az anódfesz sincs rendben és az már tud ilyen hibát produkálni.

Ez így sziszifuszi munka, módszeresen ki kell zárni hibákat és előbb-utóbb meglesz a megoldás.

Szerintem....!
(#) zoz11 hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Sikerült egy két képet csinálnom!!!!!!!!!!!!
Meg nézem a tápfeszt is nagyból tudom hogy mekkorák, már javítottam hasonló ilyen felépítésű tápot.
Szerintem se lesz egyszerű megtalálni a problémát de szerintem megéri, mert igen jó volt ez a monitor, 1024 felbontáson simán bírta a 100Hz-et.
Most megyek méregetni, meg nézem azokat amit montatok.
(#) patexati válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Csőfűtés nemjó vagy maga a képcső szerintem!
Van a műhelyemben egy grundig tv és egy ITT épcső van benne álltalam és az is ilyen képet produkál !Esetleg hidegben nem lehet,hogy deformálódhatott a három elektronágyú fókusza egymáshoz képest?
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Megvan minden színed, csak rosszul fókuszál... ha szerencséd van, "csak" elektromos hiba van. Nézd át tüzetesen a fűtőkört, lehet hogy elégtelen, valamint valóban meg kellene mérni néhány feszültséget, mert anélkül... hát elég gázos. Patexati kollégának teljesen igaza van, ezért kérdeztem én is amit kérdeztem (hideg). Miután szobában tartottad így kizárt. Az is lehet hogy "beereszt" valahol a cső, és megváltozott benne a gázösszetétel az idők folyamán. Esetleg képcső regenerálást lehet megpróbálni, páran foglalkoznak vele... ez leégeti a fűtőszálról a rárakódott cuccost...
(#) zoz11 hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Megmértem a tápfeszt, és valójában nem oké. Van ahol 5V eltérés is volt, holnap át nézem a tápot, talán az menni fog, már javítottam egy-két ilyen tápot. Mondjuk azt nem is gondoltam volna hogy ilyesmi probléma lehet. A tápegységbe a FET elég gyanúsnak tűnik, meg mikor méregetem csinált olyat hogy elkezdett zizegni a táp. Lehet hogy az a baja???? Mondjuk ilyennel még nem találkozam!!!
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Jó volna tudni, hogy mi zizegett... valami áthúzhat, kondi, ellenállás... vizsgáld át a nyákot, elszíneződést keresve, vagy vágd ki belőle a FET-et és tegyél bele másikat, mielőtt kiterjed a probléma másra is. Feltéve, hogy nem mérési hiba miatt zizegett (lehet hogy kicsi a műszer belső ellenállása ehhez a méréshez)
(#) zoz11 válasza Tomika81 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szerintem nem a műszer miatt volt. Mindig ezt használom. Úgy hallottam mintha a táptrafónak a hangja lett volna, olyasmi mint ha megeset volna a frekvenciája, és csak akkor csinálta ha a FET megmelegedett. Ezért gondoltam a FET-re. Megnéztem a FET-et és IRFIBC40-es van benne, Szerintetek ezt lehet helyettesíteni sima IRFBC40-essel, mert csak az van itthon.
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Szerintem szívbaj nélkül, sőt, a sima IRFBC40 minden paraméterében alkalmasabbnak látszik! Nézd meg azért a mellékelt adatlapon Te is!
(#) Tomika81 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
A felszerelésre azért ügyelj, mert a két toktípus eltér, az eredeti lehet hogy teljesen szigetelt volt (TO220 fullpak) míg az általad használni kívánt IRFBC40-es TO220AB típusú tokban van, csupasz zászlóval.
(#) Slope hozzászólása Jan 9, 2007 / 4
 
Néztem a képeket és a lemágnesező tekercs kizárva, itt tökéletesen egyenletes a konvergenciahiba.
Ha a konvergenciahibától eltekintve a fokusz, és az intenzitás rendben van, akkor nem hinném hogy a táp környékén kéne keresgélni.
A képet jobban megnézve az is látható, hogy a konvergencia hiba mindhárom alapszín esetén azonos. Tehát érdemes lenne megnézni, hogy a képcső nyakán lévő szerelvényt rögzítő csavar nem lazult-e meg, és a szerelvény nem csavarodott-e meg egy kicsit.
Persze ezt is ki lehet szűrni, egyszerű szemrevételezéssel... állítsd alapállapotba a monitor beállításait, majd nézd meg hogy pl. egy teljes képernyőre nagyított négyzet képe nincs-e eltekeredve a képernyő széléhez képest. Ha nincs akkor a szerelvények rendben vannak. Azt az esetet leszámítva amikor az eltérítő tekercs és a konvergenciagyűrűk külön vannak rögzítve.
Nem ismerem a monitor előzményeit, de lehetséges, hogy egy erősebb sokkhatás érte aminek következtében a képcső nyakában lévő szerelvény (elektronágyúk, fékezőrácsok, stb.) mozdult el. Mondjuk ehhez elég nagy külső behatás kell.
A kép alapján egyébként elcsavarodásra gyanakszom.

A konvergencia elmászás egyáltalán nem ritka jelenség, felesleges mumusként kezelni.
Az alábbi linken találsz konvergencia beállításra alkalmas segédprogramokat (tesztábrák):
http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/be_monitor.html
Innen a Nokia Monitor Test nevű progit célszerű letölteni.
Ha a gyűrűk pozícióját egy vékony de jól látható filcel összejelölöd akkor bármikor vissza lehet állítani (a hibás állapotra).
A beállítsnál fontos hogy a Piros és a Kék színeket tudod állítani a zöldhöz képest. Ha a beálítás során azt tapasztalod, hogy egy gyűrű eltekerése eltérő divergenciát okoz a képernyő területén, akkor azt állítsd vissza. És próbálkozz a következővel... fontos hogy első körben figyeld meg a gyűrűk külön-külön gyakorolt hatását, és mindég állítsd vissza alaphelyzetbe miután megnézted.
Türelemjáték az biztos, de nem lehetetlen!

Na sok sikert, a tápot meg hagyd szépen békén... szerintem!
(#) zoz11 válasza Slope hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 

Ott a pont!!!!!!!!!! Nem volt elfordulva az egész, hanem állítani kellet azokon a lemezeken. Amúgy ez a monitor majdnem 8 évét ált a szekrény tetején. A tápba meg ki kellet cserélnem a FET-et mert felmondta a szolgálatot. Most nagyon szép tiszta képe van!!!!
Köszönöm mindenkinek!!!!!!!!!
(#) Slope válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Gratula!
Egész gyorsan ment
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem