Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplap kérdések
Lapozás: OK   1 / 18
(#) ritchie05 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy notebook alaplapom amin a mellékelt képeken látható ( vagy az alábbi linken megtekinthető : http://www.ritchiemusic.atw.hu/ ) hiba található. Az lenne a kérdésem hogy esetleg valahogy javítható lenne-e a probléma és még hogy ez a hiba okozhatja e azt hogy nem tudom bekapcsolni a gépet ?
Nagyon örülnék neki hogy ha valahogy meg lehetne javítani.
Aki jártas a témában vagy van valami ötlete azt szívesen fogadom. Mivel notebook alaplapján van így nagyon picike az ami a képen látható...

a válaszokat előre is köszönöm
(#) kadarist válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Szia!

Milyen vastagok a vezetősávok?
(#) ritchie05 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
nagyjából 4 db ilyen szál van 1 milliméteren
(#) sprofan válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Ahogy én látom a 2. lépen lévő vastagabb sáv lehet olyan 0.4mm tehát én csak akkor fognék bele ha van otthon elég hegyes hegy a pákához, illetve valami minidrill vagy nagyon finom csiszoló papír. Még így sem garantált hogy sikerül, vagy ha keresel biztos találsz olyat aki ezt meg tudja csinálni, de ha te akarod akkor: Ne ott ahol a hiba van hanem tőle mind két irányba kb. 0,5cm-re szedd le a védőlakkot az érintett sávokról, fogj egy telefonkábelt amiben az erekben sodort szálak vannak. Szétsodrod és egy szálat méretre vágsz, beónozod a két szélét (a panelt nem) és odamelegíted. Megcsinálod mindegyik vezetősávval, kiméred hogy biztosan jól érintkeznek-e. Ha igen akkor leöntöd valami ragasztóval. De! még ekkor sem garantált hogy indulni fog a gép. Ehhez tudnunk kéne hogy mi történt vele, illetve mitől lett ott az a folt.
(#) SALáta válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Sok sok fojasztószerrel és jó pákával biztos kézzel ha a hordozó nem válik le javítható. Csak esd védett környezetben! Nekem cipőm és jó földelésem, karperecem is van itthon, lehet én se mernék belefogni, de multkor már egy autórádiónál hasonló volt. Szerintem nem mindegyik vezetősávod szakadt, ha látod/kicsipogod melyik a rossz belakkoznám nagyító alatt a jókat és csak a rosszat forrasztanám. Mivel kaptál bele?
(#) ritchie05 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
konkrétan nem tudni hogy mi történt vele, egy buli után reggel nem akart bekapcsolni. Szétszedés után az is kiderült hogy valami pia belefolyhatott mert ragadt a belseje, de lehet fizikai behatás is érte. Sajnos nem tudni hogy mi történhetett vele.
Ha én megpróbálom úgy megjavítani ahogy mondtad és nem sikerül , attól még szerinted egy szakember az én akcióm után is képes lenne megjavítani ?
(#) sprofan válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Hát akkor nem is biztos hogy megéri belefogni. Ha nagyon szíved csücske a gép akkor bízd szakemberre, különben is e-bay -en 20.000ft-ért kapsz bele alaplapot legyen akár milyen gép is.
(#) ritchie05 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
tulajdonképpen a barátnőm gépe, és én csak szeretnék segíteni neki. Amúgy ő már lemondott róla, tehát szabadon kísérletezhetek vele . Talán már 20.000 ft körül lehetne találni rá megoldást, másik hibás géppel házasítani vagy új alaplap, de azért mégis csábít a lehetőség hogy fillérekből megjavíthatnám.

Lehet picit buta kérdés, de hogy néz ki egy ilyen áramkör szerkezetileg ? ( felül lakkréteg, alatta a fém, és legalul meg maga a műanyag vagy valamilyen anyagból készült lap ...) Tehát ha belecsiszolok a tetejébe akkor mennyit ronthatok vele ?
(#) ritchie05 válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
ja, és kipróbálásnak megteszi csak annyi hogy rádugom az alaplapra a tápot és még csatlakoztatom hozzá az aksit ? mármint ennyi elég e hozzá hogy a led világításával jelezze hogy tölti e az aksit ?
(#) komorkoma válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Végy egy stereo mikroszkopot egy metcal pákát némi kézügyi és kész. Megkapargatod a sávokat némi ezüst vagy rézszál forasztás és festegetés overcoat-tal. Ha a melohelyen vagyok kb egy óra és kész
(#) Lucifer válasza komorkoma hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Azért ez a végy egy sztereó mikroszkópot, meg metcal pákát beszólás ott van a szeren
(#) Ricsi89 válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Helló!
Előbb meg kellene kapargatni egy késsel a sávoknál a lakkot és ellenőrizni, hogy tényleg szakadtak, mert a belekerült folyadék miatt is lehet az a hiba, hogy nem kapcsol be. Ha találsz hibás sávot, akkor hegyes pákaheggyel, és egy kis kézügyességgel javítható, bár ha folyadék is került a gépbe, akkor nem sok esélyt látok a felélesztésre. Ha esetleg jók lesznek a sávok és nem indul, akkor egy nem használt fogkefével és tiszta alkohollal átmosnám az egész alaplapot, jól átsikálva a fogkefével az egészet, egy napot szárítani szobahőmérsékleten és utána kipróbálni. Ha ezután sem indul, akkor felejtős az otthoni javítása. Ázott telefonokat, amik nem indultak, sikeresen javítottam már az alkoholos mosással. Eddig bevált. Egy még most is itt van nálam és több hónapja kifogástalanul üzemel. :yes:
(#) ritchie05 válasza komorkoma hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
szerinted ez ami a képen van már viszonylag elfogadható ? Nagyítóval nézve már elkülönül az összes szál, ha pici is de minden szál között van egy kis szünet. Kipróbálás közben nem lehet vele semmi gond?

4.JPG
    
(#) ritchie05 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
sebbenzinnel már átmostam az egészet, és már csak ez a sérülés látszik rajta.
(#) Ricsi89 válasza ritchie05 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Én így képről nem látok semmi hibát. Mér meg a szálakat multiméter szakadásvizsgálójával. Nyugodtan maradhat így kipróbálás ideje alatt is. Ha jó lesz, akkor majd valami lakkal le kell kenni, hogy ne oxidálódjon.
(#) Toretto hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Hi,
A segítségeteket kérném:
Hozzám került 2 db hibás lap.
1. Gigabyte 73PVM-s2
Hibajelenség: a szükséges eszközöket csatlakoztatva, és bekapcsolva a gépet, forgatja a CPU ventit, de se az alaplapi VGA-val, se PCI-os VGA-val nem ad képet.
(2.53-mag Cerkával, és 300W-os táppal próbáltam.)
BIOS problémája lehet?
2. Abit AB9 Pro.
Hibajelenség: semmire sem reagál, a post kód kijelző 00-t jelez, nem forog a venti sem, szóval abszolút "süket". Miket nézzek meg rajta?
Előre is köszi az ötleteket
Üdv: Jozsi
(#) TMexy válasza komorkoma hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
"egy stereo mikroszkopot"
Csak kíváncsiságképpen:
egy használható, normálisabb darab mennyibe kerül?
(#) aflmor válasza Toretto hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Az esetleg lementhető alkatrészeket. Alaplapjavítás IDE tartozik. :yes:
(#) A_Gergo válasza aflmor hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Ezek az alaplapok reflow technológiával készülnek. Nem javíthatóak kézzel(pákával) mert nagyon vékonyak a vezetősávok. Szerintem ne próbálkozz mert több kárt csinálsz mint hasznot.
(#) TMexy válasza A_Gergo hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Csak egy hirtelen kérdés:
- és a furatszerelt elkók hogy kerülnek bele?
- vagy az olyan műanyag 'alkatrészek' (pl. csatlakozók műanyag része) amik nem bírják ki a 200°C-ot sem (mai világban már ólommentes forrasztóónt kell használni a legtöbb helyen, aminek az olvadáspontja 217°C környékén van)
(#) patexati válasza TMexy hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Szia! Azok a "reflow" után kerülnek bele! Gép ülteti rövid ideig melegíti!
(#) TMexy válasza patexati hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Igen, én ezt pontosan tudom.
Az előzmények:
"az alaplapok reflow technológiával készülnek. Nem javíthatóak kézzel(pákával) mert nagyon vékonyak a vezetősávok."

És én pont ezért kérdeztem, mert van egy-két alkatrész, amit nem lehet reflow-val beforrasztani, hogy akkor azt mégis hogy lehetne. És ha azokat a reflow után be lehet forrasztani, akkor javíthatók kézzel is.
Pl. nem egy emberről hallottam már, hogy a púpos, kifolyt kondikat kicserélte az alaplapon (már én is csináltam ilyet).

És a másik:
"Szerintem ne próbálkozz mert több kárt csinálsz mint hasznot."
Ha valaki tudja mit csinál, az meg tudja javítani.
Pl. a mai eszközökkel, egy jobb pákával már egy nagyobb smd alkatrész is könnyen kicserélhető egy kicsit jártasabb forrasztani tudó embernek is.
(#) patexati válasza TMexy hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Igen lehet cserélni elkót csak durung hegy és jó erős páka kell! Persze nem pillanatforrasztó Weller TCP megteszi Foglalat stb. inkább meleg levegős pákával csak a lábakat melegítve
(#) didyman válasza A_Gergo hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Nem javíthatóak kézzel? Akkor én valamit rosszul csinálok, mert javítom ezeket is.
(#) didyman válasza TMexy hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Persze. Amelyik arra érdemesebb fajta, azon BGA rework is van, de ilyen klasszikus SMD cuccok, FET-ek, biztosítékok, lesodort alkatrészek, megsértett vezetősávok, nem foglalatos flash memóriák-ezek mind napi rutin szintjén javítható dolgok. TCP-S-en kívül mást nem is nagyon veszek ezekhez elő (najó, a PLCC tokokhoz inkább forró levegő, de SIL/DIL/SO tokokhoz, csatlakozókhoz weller), első szembejövő 8-as tűhegy alkalmas szokott lenni a majdnem legapróbb SMD-khez is, aztán mellé van SMD rework állomás, és azon egy matatós páka, ha valami nehezebb eset van. csak óvatosan kell, meg nem árt gyakorolni éles bevetés előtt, hogy mégis mit bír egy ilyen panel.
(#) A_Gergo válasza didyman hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Igen. Te képes vagy megjavítani ezeket ennyi rutinnal, de egy abszolult kezdő vagy nem jártas ezekben a dolgokban az tényleg csak kár fog benne tenni. Dehát a ti dolgotok én csak leírtam a tecnológát és a véleményemet.
(#) TMexy válasza didyman hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
IC-k kiforrasztását hogy csinálod? Forró levegővel?
(#) didyman válasza A_Gergo hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Itt azért zömmel olyanok írnak, akiknek volt már páka a kezükben, tehát pont itt nem merném annyira kijelenteni ezt. Nyilván nem olyan dolog ez, mint egy astabil multivibrátor összeforrasztgatása, de itt pont arról van szó, hogy megoldjuk.
(#) didyman válasza TMexy hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Az egysoros/kétsoros tokokat inkább wellerrel, a négysorosokat forró huzattal.
(#) TMexy válasza didyman hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
- Egysoros? Melyik tokozásra gondolsz?
- Kétsorost: sima heggyel, vagy direkt ic kiforrasztáshoz valóval? És milyen technikával?
- Négysorost: akkor majd ehhez megfelelő hőlégfúvó kell. Szerencsére ez még odébb van.
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem